EUROLYGA 2023

Karjeras žlugdanti operacija: ar Linas Kleiza dar sugrįš į aikštę?

Linas Kleiza visus metus skyrė tam, kad atsigautų po visų traumų ir grįžtu į krepšinį – su Kauno „Žalgiriu“ sietas aukštaūgis galiausiai turėjo nuryti karčią piliulę – vėl gultis ant medikų stalo.

L.Kleiza 2013 metais dar vilkėjo Lietuvos rinktinės aprangą.<br>G.Šiupario nuotr.
L.Kleiza 2013 metais dar vilkėjo Lietuvos rinktinės aprangą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Miknevičiūtė, krepsinis.net

2016-09-16 20:31, atnaujinta 2017-05-12 20:52

Artroskopinė kelio mikroskilimų operacija – taip vadinasi intervencija, kuri buvo atlikta krepšininkui, rašo portalas krepsinis.net.

Ši operacija, kai kaulas yra subadomas, taip paskatinant kraujo bei kaulų čiulpų išsiskyrimą ir suformuojant naują kremzlę, L.Kleizai jau buvo atlikta 2011 metais, kai šis dar žaidė NBA.

Po jos sekė nuopolis – L.Kleiza paliko NBA, atvyko į Europą, bet niekada nebebuvo toks žaidėjas, kaip anksčiau.

Po pirmosios operacijos krepšininkas gydėsi metus. Kiek reabilitacija truks dabar?

„Kadangi koja pažeista jau antrą kartą, traumuotą vietą atstatyti gali užtrukti panašiai arba daugiau laiko. Sportininkams šiuo atveju privalumas yra tas, kad jų raumenynas stiprus ir galbūt tai gali padėti atsigauti greičiau.

Po tradicinių artroskopinių kelio operacijų visas atsistatymas gali užtrukti ir 8–9 mėnesius. Viskas labai individualu“, – krepsinis.net sakė Baltijos Amerikos klinikos reabilitologė Svetlana Lenickienė.

Jei pirmoji intervencija L.Kleizai buvo atlikta jam būnant 26-erių, tai antroji – jau perkopus 30 metų ribą.

„Amžius gijimui įtakos turi, nes nuo to priklauso audinių atsistatymo, kraujotakos greitis. Tačiau lemia ir traumatologo taktika, todėl amžius nėra viskas“, – teigė S.Lenickienė.

„Pagrindiniai reabilitacijos tikslai – išlaikyti širdies kraujagyslių sistemos ištvermę, judesių koordinaciją bei minimaliai apkraunant operuotą vietą maksimaliai apkrauti ir vystyti raumenis.

Prieš grįžtant į sportą būtina tam paruošti visas aplink sąnarį esančias kūno vietas, kurios lemia ir kelio sąnario veiklą. Faktas, kad šios operacijos yra ganėtinai sudėtingos ir skrupulingos.

Po panašių intervencijų visą likusį gyvenimą sąnarys lieka jau operuotas, tad tenka jį tausoti ir jis jau nebus lyg iš „gamyklos“, – pridėjo Medicinos diagnostikos ir gydymo centro sporto medicinos gydytojas Kęstutis Linkus.

Krepsinis.net rašo, kad ši operacija sugriovė ne vieno krepšininko karjerą – pasekmes pajuto tokie žaidėjai kaip Chrisas Webberis, Tracy McGrady, Penny Hardaway‘us, nors jiems medikai ir prognozavo gerus rezultatus, o ankstesniais laikais ne vienas žaidėjas (pvz.: Jamalas Mashburnas ar Terrellas Brandonas) dėl to yra baigęs karjerą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo