EUROLYGA 2023

LKL dešimtukas: tikslai, intrigos, pinigai ir žvaigždės

Bent šešios Lietuvos krepšinio lygos (LKL) komandos tyliau ar garsiau svajoja apie prizines vietas kitą savaitę prasidedančiame šalies čempionate, o tai žada išskirtinai įdomų 2016–2017 m. sezoną.

Čempionų titulą ginantis „Žalgiris“ per vasarą dar labiau sustiprėjo.<br>P.Bitvinsko nuotr.
Čempionų titulą ginantis „Žalgiris“ per vasarą dar labiau sustiprėjo.<br>P.Bitvinsko nuotr.
A.Urlepas yra vienintelis užsienietis treneris Lietuvos čempionate.<br>P.Mantauto nuotr.
A.Urlepas yra vienintelis užsienietis treneris Lietuvos čempionate.<br>P.Mantauto nuotr.
Š.Jasikevičius šįkart turi paties komplektuotą komandą.<br>M.Kulbio nuotr.
Š.Jasikevičius šįkart turi paties komplektuotą komandą.<br>M.Kulbio nuotr.
„Juventus“ klubas nori, kad A.Sireika su ekipa būtų tarp 4 stipriausių ekipų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Juventus“ klubas nori, kad A.Sireika su ekipa būtų tarp 4 stipriausių ekipų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Loganas (kairėje) turėtų tapti „Lietuvos ryto“ žvaigžde.<br>R.Vyšniausko nuotr.
D.Loganas (kairėje) turėtų tapti „Lietuvos ryto“ žvaigžde.<br>R.Vyšniausko nuotr.
„Neptūnas“ praėjusį savaitgalį laimėjo V.Garasto taurę.<br>R.Vyšniausko nuotr.
„Neptūnas“ praėjusį savaitgalį laimėjo V.Garasto taurę.<br>R.Vyšniausko nuotr.
„Nevėžis“ sukirto rankomis su J.Sinica.<br>G.Šiupario nuotr.
„Nevėžis“ sukirto rankomis su J.Sinica.<br>G.Šiupario nuotr.
„Vytauto“ siela – treneris V.Šeškus.<br>G.Šiupario nuotr.
„Vytauto“ siela – treneris V.Šeškus.<br>G.Šiupario nuotr.
Jaunasis M.Echodas – „Šiaulių“ viltis.<br>G.Šiupario nuotr.
Jaunasis M.Echodas – „Šiaulių“ viltis.<br>G.Šiupario nuotr.
S.Babrauskas – vienas Pasvalio „Pieno žvaigždių“ lyderių.<br>G.Šiupario nuotr.
S.Babrauskas – vienas Pasvalio „Pieno žvaigždių“ lyderių.<br>G.Šiupario nuotr.
Broliai Lavrinovičiai šį sezoną atstovaus „Lietkabeliui“.<br>„Lietkabelio“ nuotr.
Broliai Lavrinovičiai šį sezoną atstovaus „Lietkabeliui“.<br>„Lietkabelio“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2016-09-20 12:52, atnaujinta 2017-05-12 12:50

Dešimt klubų išsirikiavo prie LKL starto linijos, nors praėjusį pavasarį buvo kilęs pavojus, kad žaisti galės ne visos stipriausios komandos.

Lietuvos krepšinio federacijai aklai paklusus FIBA nurodymui ir nusprendus bausti klubus, kurie pasirinko Europos taurės turnyrą, Vilniaus „Lietuvos rytui“ ir Panevėžio „Lietkabeliui“ iškilo grėsmė dėl dalyvavimo LKL varžybose, kurios kartu yra ir Lietuvos čempionatas.

Tačiau Vilniaus apygardos teismui po „Lietuvos ryto“ klubo kreipimosi sustabdžius federacijos Vykdomojo komiteto sprendimo vykdymą valdininkai pasislinko į šalį, palikdami atvirą kelią krepšiniui.

O jis rugsėjo 21 dieną Klaipėdoje rungtynėmis tarp „Neptūno“ ir Prienų-Birštono „Vytauto“ prasidėsiančiame LKL čempionate turėtų būti dar labiau intriguojantis, keliems klubams surinkus didesnį biudžetą ir prisiviliojus įdomių žaidėjų.

Išrikiavę komandas pagal praėjusio sezono užimtas vietas, pristatome jų sudėtis, nuostolius, lyderius, intrigas, finansines galimybes ir tikslus naujame LKL čempionate.

Krepšininkai pristatomi pagal pozicijas – įžaidėjas, atakuojantysis gynėjas, lengvasis puolėjas, sunkusis puolėjas, „centras“, o skliaustuose nurodoma, kas juos galėtų keisti aikštėje.

Kauno „Žalgiris“

Žaidėjai. L.Westermannas (L.Lekavičius, P.Valinskas), K.Pangosas (R.Seibutis), E.Ulanovas (A.Milaknis, M.Varnas), P.Jankūnas (B.Motumas, I.Hartensteinas), A.Kavaliauskas (A.Lima, R.Javtokas). Treneris – Š.Jasikevičius.

Praradimai. J.Randle’as, M.Pocius, O.Hanlanas, S.S.Vene, K.Vecvagaras, I.Vougioukas, M.Sajus, V.Lipkevičius.

Lyderis. Paulius Jankūnas vis dar yra turbūt geriausias LKL krepšininkas, bet šį sezoną jis turės daugiau kūrybingų bendražygių. Prancūzas įžaidėjas Leo Westermannas ir kanadietis Kevinas Pangosas turėtų tapti svarbiausiais Š.Jasikevičiaus įrankiais kuriant laisvesnį ir greitesnį krepšinį.

Klausimas. Kiek pralaimėjimų patirs „Žalgiris“? LKL čempionų sudėtis dar stipresnė, įvairesnė ir taiklesnė nei praėjusį sezoną.

Per pastarąjį sezoną Kauno klubas LKL patyrė tik 5 pralaimėjimus, tarp jų vos vieną atkrintamosiose varžybose.

Šį sezoną įveikti „Žalgirį“ vargu ar bus lengviau.

Biudžetas. Praėjusį sezoną „Žalgiris“ buvo surinkęs 7,4 mln. eurų biudžetą, bet ateinančiam sezonui planuojamą išlaidų sumą pasakyti kol kas atsisako.

„Tikslius biudžeto skaičius paskelbsime spalio pirmoje pusėje. Šiuo metu viską tiksliname“, – sakė „Žalgirio“ generalinis direktorius Paulius Motiejūnas.

Tikslas. „Kauno „Žalgirio“ siekis LKL čempionate yra vienintelis – vėl laimėti aukso žiedus. Tai skelbiame prieš kiekvieną sezoną, taip yra ir dabar“, – pažymėjo P.Motiejūnas.

Klaipėdos „Neptūnas“

Žaidėjai. L.Drew (M.Girdžiūnas, L.Beliauskas), M.Mažeika (J.Baronas), A.Butkevičius (A.Šikšnius), M.Kačinas (T.Klimavičius), J.Grantas (V.Šarakauskas, M.Jucikas). Treneris – D.Adomaitis.

Praradimai. D.Ewingas, T.Baderis, D.Zavackas, A.Brandtas, T.Plaistedas.

Lyderis. Naujasis įžaidėjas Larry Drew 2015 m. pradžioje buvo įkėlęs koją į NBA, kur yra žaidęs ir iki šiol dirba („Cavaliers“ trenerių štabe) jo tėvas. Pastarasis sezonas Prancūzijoje amerikiečiui praėjo blankiai, bet jis Klaipėdoje gali sukelti bangų.

Klausimas. Ar naujokai atsvers išėjusius žaidėjus? Nors praėjusio sezono lyderius pakeitė jaunesni žaidėjai, Danielio Ewingo talento ir Donato Zavacko kovingumo „Neptūnui“ šiemet tikrai trūks.

Biudžetas. Ne mažiau nei 1,5 mln. eurų (iš jų Klaipėdos savivaldybė skirs 761 tūkst. eurų).

Tikslas. „Dar nesame numatę konkretaus tikslo“, – teigė „Neptūno“ klubo direktorius Osvaldas Kurauskas.

Vilniaus „Lietuvos rytas“

Žaidėjai. C.Fisheris (A.Pilauskas), D.Loganas (R.Giedraitis), D.Gailius (A.Jomantas), D.Gordonas (K.Kadji), A.Gudaitis (A.Lapeta, J.Jucikas). Treneris – T.Pačėsas.

Praradimai. A.Juškevičius, M.Runkauskas, M.Lukauskis, G.Orelikas, K.Lavrinovičius, A.Kavaliauskas, D.Lukašovas ir K.Brownas.

Lyderis. Netalentingi krepšininkai nepatenka į tokius klubus kaip Atėnų „Panathinaikos“, Vitorijos „Laboral Kutxa“ ar Tel Avivo „Maccabi“, o Davidas Loganas žaidė visuose trijuose.

„Jis gali tapti mūsų pagrindiniu taškų pelnytoju“, – apie 33 metų amerikietį sakė Tomas Pačėsas, treniravęs D.Loganą Lenkijoje.

Klausimas. Kas bus įžaidėjas? Praėjusio sezono viduryje į komandą atėjęs T.Pačėsas pagerino gynybą, bet atakoms reikia sumanaus dirigento, kokio praėjusį sezoną vilniečių treneris taip ir nerado. Šiais metais ekipą papildė Corey Fisheris, įžaidėju taip pat gali žaisti D.Loganas.

Biudžetas. 2 mln. eurų.

Tikslas. „Pakartoti pergalę Karaliaus Mindaugo taurės turnyre ir kovoti dėl LKL čempionų žiedų“, – sakė „Lietuvos ryto“ klubo direktorius Martynas Purlys.

Utenos „Juventus“

Žaidėjai. J.Diggsas (D.Bičkauskas, U.Nikitinas), A.Bestas (G.Sirutavičius), V.Šulskis (S.Parkeris), A.Urbutis (A.Jakštas), V.Čepukaitis. Treneris – A.Sireika.

Praradimai. S.Butterfieldas, R.Alijevas, Ch.Lewisas, L.Samėnas, S.Kulvietis, M.Linkevičius, E.Dimša, E.Želionis.

Lyderis. Po studijų JAV į Uteną persikėlęs kanadietis Aaronas Bestas žiba per kontrolines rungtynes, ir jau dabar galima neabejoti, kad Utenos arenos lankų laukia rimtas testas – A.Bestas turi visas savybes „Juventus“ gretose būti geriausias.

Klausimas. Ar tvirta bus „Juventus“ gynyba? Nors klubo prezidento Žydrūno Urbono su Ispanijos menininku Salvadoru Dali palygintas treneris Antanas Sireika kuria akiai patrauklų puolimą, norint sugrįžti į LKL pusfinalį reikės ir kietesnės gynybos.

Biudžetas. Apie 500 tūkstančių eurų.

Tikslas. „Oficialus klubo valdybos noras – kad „Juventus“ būtų stipriausiųjų ketverte, – sakė „Juventus“ vadovas Ž.Urbonas. – Suprantame, kad tai bus beprotiškai sunku, nes mūsų konkurentai labai sustiprėjo.“

Prienų-Birštono „Vytautas“

Žaidėjai. V.Čižauskas (P.Ivanauskas), T.Delininkaitis (T.Dimša, D.Šeškus), V.Lipkevičius (E.Šeškus), S.Kulvietis (R.Miniotas, M.Linkevičius), M.Kupšas (A.Valeika). Treneris – V.Šeškus.

Praradimai. Š.Vasiliauskas, L.Kisielius, V.Šulskis, V.Dilys, S.Zagreba, T.Jogėla, G.Sirutavičius, V.Čepukaitis, P.Butkevičius.

Lyderis. Po ketverių metų klajonių svetur Tomas Delininkaitis vėl žais Lietuvoje ir būdamas 34-erių turėtų tapti Prienų komandos atakų vedliu. „Ne veltui jo pravardė Delnas – jis labai taiklus, – sakė vienas „Vytauto“ vadovų Aurimas Bartuška. – Net olimpinis čempionas Valerijus Tichonenka jį įsidėmėjo, kai žaidėme kontrolines rungtynes su „Astana“ komanda.“

Klausimas. Ar „Vytautas“ išlaikys tokią sudėtį? Nors vasarą treneris Virginijus Šeškus ir aktyviai sukiojosi krepšinio turguje, anksčiau Prienai nukentėdavo dėl to, kad nesusaistydavo žaidėjų sutartimis iki sezono pabaigos, kai kuriems palikdami galimybę išvykti į užsienio klubus. Todėl gegužę „Vytautas“ gali būti gerokai kitoks nei rugsėjį.

Biudžetas. 500 tūkst. eurų.

Tikslas. „Ar žaisdavome A lygoje, ar LKL, visuomet keldavome tikslą patekti į geriausiųjų ketvertą. Daug kas tada juokdavosi, bet vėliau paskutiniai juokdavomės mes, – sakė „Vytauto“ garbės prezidentas A.Bartuška. – Ir šiemet klubo valdyba patvirtino tokį tikslą. Gal ir per drąsu, bet žaidėjams reikia drąsių užduočių.“

„Šiauliai“

Žaidėjai. D.Pattersonas (D.Sabeckis, T.Pažėra), T.Bowmannas (D.Gvezdauskas, A.Sajavičius), T.Lekūnas (R.Pipiras), M.Echodas (A.Ampimas), A.J.Westas. Treneris – V.Pauliukėnas.

Praradimai. P.Dambrauskas, R.Giedraitis, G.Leonavičius, D.Dudzinskis, M.Scottas, C.Ayersas, A.Marei, E.Mološčiakas, D.Bubalo, treneris G.Petrauskas.

Lyderis. Martynas Echodas yra įdomiausias žaidėjas amerikietiškoje „Šiaulių“ komandoje. Nors iš „Žalgirio“ dublerių komandos ateinančiam puolėjui tai bus debiutas LKL pirmenybėse, 19-metis pasižymi aukštu krepšinio intelektu ir geru šuoliu – per vieną „Šiaulių“ kontrolinį mačą jis pataikė visus 14 dvitaškių, tarp kurių būta septynių dėjimų į krepšį.

Klausimas. Ar „Šiauliai“ pateks į atkrintamąsias kovas? Devynis kartus LKL prizininke tapusią komandą toks klausimas galėtų žeisti, tačiau pastaruosius keturis sezonus šiauliečiai nepateko į pusfinalį, o šią vasarą klubo piniginė dar labiau suplonėjo. Į Vengriją persikėlus treneriui Gediminui Petrauskui, komanda neteko ir jo tėvo verslo magnato Zigmanto Petrausko finansinės paramos.

Biudžetas. Planuojama surinkti apie 300 tūkst. eurų. Anot klubo direktoriaus Adomo Klimavičiaus, tai būtų mažiausias biudžetas per pastaruosius penkiolika metų.

Tikslas. „Patekti į LKL atkrintamąsias varžybas“, – sakė A.Klimavičius.

Panevėžio „Lietkabelis“

Žaidėjai. Ž.Janavičius (L.Williamsas), B.Madgenas (T.Rinkūnas), M.Lukauskis (G.Leonavičius), K.Lavrinovičius (Ž.Skučas, D.Tarolis), D.Lavrinovičius (S.Galdikas ir T.Rimša). Treneris – K.Maksvytis.

Praradimai. S.Buterlevičius, A.Valeika, A.Labuckas, V.Vasylius, M.Pavkovičius, J.Love’as, L.Aukštikalnis, M.Iličius, J.Zuza, J.Kazakauskas.

Lyderiai. Broliai Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičiai po trejų metų pertraukos vėl žais viename klube, o tai žada „Lietkabelio“ varžovams daug bėdų. Dėl milžiniškos patirties ir talento jie vis dar yra vieni geriausių taškus renkančių aukštaūgių ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.

Klausimas. Ar broliai išliks sveiki? Lapkritį Lavrinovičiams sukaks 37-eri, o dvynių traumų istorijos sudarytų storą knygą. Jei sveikata leis, jie pavers Panevėžio klubą pretendentu į LKL prizininkus. Bet jei bus traumų, „Lietkabelis“ striginės. „Būsime vyriausi, labiausiai prisibijome traumų, – neslėpė „Lietkabelio“ direktorius Mantas Ignatavičius. – Bet daug dėmesio skiriame prevencijai nuo traumų.“

Biudžetas. 700 tūkst. eurų.

Tikslas. „Pirmasis ketvertas, o susiklosčius palankioms aplinkybėms – ir pakovoti dėl medalių“, – sakė M.Ignatavičius.

Pasvalio „Pieno žvaigždės“

Žaidėjai. D.Low (K.Babkauskas), D.J.Balentine’as (J.Tamulis), S.Babrauskas (O.Olisevičius), V.Dilys (P.Petrikonis), A.Agafonovas (E.Dimša). Treneris – R.Cvirka.

Praradimai. L.Radosavljevičius, G.Staniulis, D.Redikas, R.Moore’as, J.Gintvainis, Ž.Skučas, treneris M.Šernius.

Lyderis. Komanda išsaugojo rezultatyviausią praėjusio sezono lygos žaidėją Dericką Low, o autoritetu vargu ar kas nors gali prilygti ilgai „Lietuvos ryte“ žaidusiam Steponui Babrauskui.

Klausimas. Kiek bus naudingas Vilmantas Dilys? Pasvalyje neliko skandalų čempiono Dovydo Rediko, bet atsirado V.Dilys, pastaraisiais metais sudeginęs dalį ne tik svetimų daiktų, bet ir savo talento. Koks jis buvo Pasvalyje?

„Dvi treniruotės per dieną – kur ten po jų nubėgsi? – nusijuokė „Pieno žvaigždžių“ komandos prezidentas Rimantas Endrijaitis. – Be to, Pasvalys – rami vieta, tinkama darbui, o V.Dilys rodo didelį norą.“

Biudžetas. Per 400 tūkst. eurų, o galbūt ir dar didesnis.

Tikslas. „Būti komandų rikiuotės viduryje. Žinoma, tyliai norėtume ir daugiau, bet šiuo metu mums trūksta dar vieno žaidėjo“, – sakė R.Endrijaitis.

Kėdainių „Nevėžis“

Žaidėjai. T.Prostranas (D.Kumelis, V.Steponavičius), J.Love’as (A.Kelmelis, A.Gedeika), I.Vaitkus (I.Smiljaničius, D.Šelėkas), J.Sinica (P.Petrilevičius), K.Petrukonis (S.Kymantas). Treneris – P.Juodis.

Praradimai. M.Kupšas, V.Volkus, D.Gvezdauskas, E.Ežerskis, T.Gaidamavičius, A.Aleksandrovas, T.Kingas, O.Kolčenka, treneris R.Cvirka.

Lyderis. Ketvirtadienį „Nevėžis“ sukirto rankomis su Justu Sinica. Patyręs 31 metų taikliarankis puolėjas – tikrai ne prasčiausias pirkinys.

Klausimas. Ar „Nevėžis“ išsilaisvins iš skolų? 2013 m. buvęs komandos direktorius Karolis Kalvaitis subūrė brangią komandą, patikėjęs rusų valdomos bendrovės „EuroChem“ pažadais dėl milijoninės paramos. Liko apie 400 tūkst. eurų skola, kuri tirpo lėtai, ir praėjusį birželį kilo abejonių, ar klubas išsilaikys.

„Dabar situacija stabilesnė, nes didžioji skolos dalis grąžinta, o savivaldybė padidino paramą klubui pusketvirto karto“, – sakė „Nevėžio“ direktorė Ingrida Marijošienė.

Šį sezoną savivaldybė „Nevėžiui“ skirs 183 tūkst. eurų.

Biudžetas. 450 tūkst. eurų.

Tikslas. „Patekti į atkrintamąsias varžybas“, – sakė „Nevėžio“ sporto direktoriumi ir trenerio asistentu tapęs buvęs krepšininkas Tomas Gaidamavičius.

Alytaus „Dzūkija“

Žaidėjai. A.Hernandezas (G.Navickas, P.Danisevičius), J.Gavinas (M.Pocevičius), O.Mačernis (G.Vasiliauskas, M.Sušinskas), J.Kazakauskas, A.Kaširovas (T.Urbonas, J.Gontarevas). Treneris – A.Urlepas.

Praradimai. G.Gustas, L.Lekavičius, T.Rinkūnas, A.Eitutavičius, S.Serapinas, J.Robinsonas, J.Jucikas.

Lyderis. Giedriui Gustui vasarą baigus krepšininko karjerą ir tapus trenerio Andrejaus Urlepo asistentu, dzūkai į aikštę pasikvietė kitą Eurolygos čempioną – Anatolijų Kaširovą. Tiesa, Eurolygoje su Maskvos CSKA komanda 215 cm ūgio rusas triumfavo prieš 8 metus, o praėjusį sezoną rungtyniavo antrojoje Rusijos lygoje.

Klausimas. Kiek ilgai Alytuje išdirbs Andrejus Urlepas? 59 metų slovėnas yra vienintelis LKL klubą treniruojantis užsienietis ir pastaruoju metu ilgiausiai be pertraukų tai pačiai LKL ekipai vadovaujantis treneris.

Dzūkai vasarą pratęsė sutartį su A.Urlepu, ir jis Alytuje pasitinka trečiąjį sezoną paeiliui.

Biudžetas. Daugiau nei 350 tūkst. eurų.

Tikslas. „Patekti į atkrintamąsias kovas“, – kalbėjo „Dzūkijos“ direktorius Povilas Tamulynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.