EUROLYGA 2023

LKL klubų vadovai apie varžovus: kurie pirkiniai yra patys geriausi

„Neptūno“ ir Prienų „Vytauto“ rungtynėmis Klaipėdoje šiandien prasideda 24-asis LKL sezonas. 10 komandų ners į reguliariojo čempionato kovas – išvysime, ką per vasarą nuveikė klubų architektai.

„Lietkabelyje“ žaisiantys broliai Lavrinovičiai privilios daugiau žiūrovų.
„Lietkabelyje“ žaisiantys broliai Lavrinovičiai privilios daugiau žiūrovų.
„Lietuvos ryto“ komandos gynėjas D.Loganas (kairėje) iš anksto vadinamas viena ryškiausių LKL asmenybių.<br>R.Vyšniausko nuotr.
„Lietuvos ryto“ komandos gynėjas D.Loganas (kairėje) iš anksto vadinamas viena ryškiausių LKL asmenybių.<br>R.Vyšniausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Sep 21, 2016, 7:09 AM, atnaujinta May 12, 2017, 11:24 AM

Prieš Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezono pradžią „Lietuvos rytas“ kalbėjosi su visų lygos komandų vadovais.

Iš jų lūpų – apie tai, ko galima laukti šį sezoną ir į ką vertėtų atkreipti dėmesį.

Čempionai tapo laisvesni

„Žalgiris“ šešis pastaruosius sezonus kėlė aukštyn čempionų taurę ir vėl yra laikomas favoritu, nes vasarą dar labiau sustiprino sudėtį, ypač gynėjų grandį, kurioje pridėjo prancūzą Leo Westermanną, kanadietį Keviną Pangosą ir Artūrą Milaknį. Tai pripažįsta ir kauniečių varžovai.

„Žalgiris“ įsigijo du naujus įžaidėjus. Žinant, kad Šaras (Šarūnas Jasikevičius. – Red.) buvo aukščiausio lygio įžaidėjas, bus labai įdomu pažiūrėti, kaip naujokams pavyks perimti jo filosofiją“, – svarstė „Lietuvos ryto“ klubo direktorius Martynas Purlys.

„Žalgiris“ vėl turi didžiausias galimybes, – sakė praėjusį sezoną su „Žalgiriu“ finale kovojusio „Neptūno“ vadovas Osvaldas Kurauskas. – Kauno klubas išlaikė žaidėjų branduolį, susigrąžino A.Milaknį, o legionieriai turėtų tikti patrauklesnį žaidimą kuriančiam Š.Jasikevičiui.

Praėjusį sezoną „Žalgiriui“ kildavo sunkumų atakuojant, kai varžovai susispausdavo po krepšiu. Tačiau šiemet Kauno komanda turi daugiau snaiperių, o tai suteiks daugiau laisvės ir aukštaūgiams, prie kurių prisidėjo Antanas Kavaliauskas ir Augusto Lima.“

Pretendentai vasarą nesnaudė

Akivaizdžiu favoritu pasidabinti aukso žiedais „Žalgirį“ laiko ir lažybų kontoros (koeficientas 1,35:1), atsargiai vertinančios Vilniaus „Lietuvos ryto“ (6:1) ir Klaipėdos „Neptūno“ šansus (10:1).

„Mačiau „Lietuvos rytą“ Palangoje – atrodo solidžiai ir rimtai, nors komandai dar trūksta pagrindinio įžaidėjo. Amerikietis Corey Fisheris turi antsvorio, kuris trukdo gintis, užtat Artūras Gudaitis po vasaros atrodo pažengęs į priekį – jis yra galinga figūra po krepšiu, moka jėga pralaužti gynybą, – atkreipė dėmesį Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ klubo prezidentas Rimantas Endrijaitis. – „Neptūno“ sudėtis gera – klaipėdiečiai turėtų taikyti į prizinę vietą, nes treneris Dainius Adomaitis kasmet tampa vis gudresnis.“

„Pastarųjų metų finalo dalyviai „Neptūnas“ ir „Lietuvos rytas“ turėtų būti pagrindiniai pretendentai, – kalbėjo „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas, paklaustas, kas dar pretenduotų žaisti finale. – Matyti, kad didelį žingsnį į priekį žengė ir Panevėžio „Lietkabelio“ klubas.“

Panevėžyje bankrutavus futbolo klubui „Ekranas“, „Lietkabelis“ tapo miesto sporto veidu, kuriam pagražinti savivaldybė pagaliau skyrė solidesnę paramą.

„Favoritai sprendžiant pagal biudžetą yra „Žalgiris“, „Neptūnas“, „Lietuvos rytas“ ir „Lietkabelis“, – skaičiavo Prienų-Birštono „Vytauto“ ilgametis vadovas Aurimas Bartuška. – Panevėžio klubas per vasarą tapo rimtu konkurentu Klaipėdai.“

„Lietkabelis“ pakilo į kitą lygį, – pritarė ir „Lietuvos ryto“ direktorius M.Purlys. – Panevėžio klubo naujų žaidėjų pavardės gerai žinomos, todėl komanda šį sezoną gali daug ką nustebinti.“

Viduryje gali kilti grūstis

Keturi klubai neslepia ambicijų pakovoti dėl medalių, o kitos komandos savo galimybes vertina santūriau.

Nors tyliai svajojančių apie šuolį į pusfinalį yra ir tarp vidutiniokų, jų jėgos ir piniginės atrodo apylygės – nelengva atspėti, į kurią pusę pasvirs svarstyklės.

„Mus nuo 3-iosios vietos skiria maždaug tiek pat, kiek ir nuo 8-osios“, – pripažino Žydrūnas Urbonas, vadovaujantis Utenos „Juventus“ komandai, kuri praėjusį sezoną finišavo ketvirta.

„Utena, Pasvalys, Šiauliai ir mes, – pretendentus pakutenti lyderiams nervus surikiavo „Vytauto“ klubo vienas vadovų A.Bartuška. – Galbūt kai kas autsaideriais laiko Kėdainius ir Alytų, bet ir šiuose miestuose galima suklupti.“

Metų sandoris – broliai

Penkiolika Lietuvos krepšininkų šį sezoną grįžta į LKL po karjeros stotelių užsienyje. Du veidus iš šio būrio lengviau išskirti, nei juos atpažinti po vieną.

„Brolių Lavrinovičių persikėlimas į Panevėžį“, – ryškiausią vasaros sandorį įvardijo „Žalgirio“ vadovas P.Motiejūnas.

Rytoj maču su „Žalgiriu“ sezoną pradėsiantis „Lietkabelis“ likus 3 dienoms iki pirmųjų rungtynių skelbė pagerinęs sezono abonementų pardavimo rekordą.

Darjušo ir Kšištofo Lavrinovičių pasirodymas aikštėje sukels susidomėjimą ne tik Panevėžyje.

„Manau, kad brolių atvykimas į Prienus taps įvykiu, – sakė A.Bartuška. – Žmonės jų lauks, kaip laukia atvykstančių „Žalgirio“, „Lietuvos ryto“ ar „Neptūno“.

Kaip ir „Lietkabelis“, tris žaidėjus iš užsienio atgal į LKL prisiviliojo „Vytautas“, gyventi į Birštoną pakvietęs Tomą Delininkaitį, Vytenį Čižauską ir Tomą Dimšą.

„Virginijus Šeškus visada sugeba nustebinti.

Jis turi talentą ne tik kaip treneris, bet ir kaip organizatorius, gebantis surasti įdomių žaidėjų“, – „Vytauto“ komandos trenerio gabumus įvertino „Neptūno“ direktorius O.Kurauskas.

Sūnų sugrįžėlių – ir jaunų, ir patyrusių – bus ir kitose lygos komandose.

„Teigiamas faktas, kad Žalgiris“ susigrąžino A.Milaknį“, – pabrėžė Kėdainių „Nevėžio“ sporto vadybininkas Tomas Gaidamavičius.

„Donatas Tarolis gali nustebinti ne tik mus, bet ir kitas LKL komandas, – viltis su 22 metų puolėju, iš Austrijos persikėlusiu į Panevėžį, siejo „Lietkabelio“ sporto direktorius Mantas Ignatavičius.

„Klaipėdiečiams turėtų labai padėti Tadas Klimavičius – jis gali ir įmesti, ir atkovoti daug kamuolių“, – sakė R.Endrijaitis.

Primena mažą LeBroną

LKL komandos jau įregistravo 31 legionierių.

Jų bus ir daugiau – keli klubai dar dairosi pastiprinimo užsienyje.

Daugiausia – po 5 svetimšalius – pasitelkė „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“, 4 – „Šiauliai“.

Po tris legionierius jau turi penki klubai, o vienintelis be pagalbos iš užsienio žaidėjų ruošiasi verstis „Vytautas“.

Tarp daugiau nei trijų dešimčių legionierių bus tikrai ryškių asmenybių.

„Davidas Loganas – man įdomu, kaip „Lietuvos rytas“ sugebėjo jį prisikviesti. Jis tikrai turėtų žibėti LKL“, – apie Vilniaus komandą sustiprinusį amerikietį sakė „Nevėžio“ atstovas T.Gaidamavičius.

Praėjusį sezoną vienas rezultatyviausių Italijos lygoje buvęs D.Loganas jau spėjo palikti įspūdį per kontrolines rungtynes, kai įmetė 30 taškų į Saratovo „Avtodor“ krepšį.

„D.Loganas yra fantastiškas, – „Lietuvos ryto“ 33 metų gynėją išskyrė R.Endrijaitis. – Tokio įdomaus gynėjo seniai nemačiau. Regis, jis moka viską: žaidžia labai protingai, gali vadovauti komandai ir perduoti kamuolį, gali pats įmesti.

LeBronas Jamesas daro viską žaisdamas Klivlande, o D.Loganas yra tarsi miniatiūrinis LeBronas – žemas, bet moka viską. Matyti, kad gerai pasirengė sezonui, yra tikras profesionalas. Jo reikšmė „Lietuvos rytui“ bus didelė. Labai geras pirkinys.“

„Lietuvos ryto“ klubo direktorius M.Purlys, džiaugdamasis D.Loganu, atkreipė dėmesį į kitų komandų pirkinius. Jis prognozuoja, kad „Neptūno“ naujokas Larry Drew gali įpūsti vėjo į LKL varžybas.

„Žalgirio“ naujokas K.Pangosas yra labai įdomus. Jis praėjusį sezoną puikiai debiutavo Ispanijos lygoje. L.Werstermannas irgi yra žinomas žaidėjas krepšinio rinkoje.

O štai L.Drew – kitoks. Jam praėjęs sezonas Monake nebuvo įspūdingas, bet šis amerikietis turi parako – ne veltui yra žaidęs NBA“, – kalbėjo M.Purlys.

„Žalgirio“ vadovas P.Motiejūnas patarė nenuleisti akių nuo kito „Neptūno“ žaidėjo – buvusio „Lietuvos ryto“ krepšininko Billy Barono vyresnysis brolis Jimmy turėtų tapti pagrindiniu Klaipėdos komandos snaiperiu.

Perėjimas sudrebino rinką

Dvidešimt krepšininkų per vasarą iš vienos LKL komandos persikėlė į kitą.

Dėl kai kurių žaidėjų varžėsi kelios ekipos. Pavyzdžiui, „Žalgiriui“ pastaruosius kelis sezonus atstovavusį Vytenį Lipkevičių viliojo ir „Lietkabelis“, bet puolėjas išvažiavo į Prienus, kur jau yra žaidęs anksčiau.

Nors žaidėjų migracija vyko aktyviai, tikru krepšinio rinkos sprogimu tapo A.Kavaliausko perėjimas iš „Lietuvos ryto“ į „Žalgirį“.

„Šis perėjimas buvo labai įdomus, ypač „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ sirgaliams“, – pažymėjo T.Gaidamavičius.

„A.Kavaliausko atėjimas į „Žalgirį“ buvo tarsi uoga ant torto, – pabrėžė „Neptūno“ vadovas O.Kurauskas. – Juk buvo įvairių kalbų, pats žaidėjas anksčiau skelbė, kad niekada nežais „Žalgiryje“.“

Nepražiopsokite talentų

Sustiprėjusioje lygoje bandys atsiskleisti būrys jaunų talentingų žaidėjų.

„Žalgiryje“ progą debiutuoti turės vokietis Isaiah Hartensteinas, Paulius Valinskas, galbūt ir traumą dar besigydantis Martynas Varnas – visi jie praėjusį sezoną atstovavo dublerių ekipai.

„Lietuvos ryte“ yra 18-metis įžaidėjas Aistis Pilauskas, „Neptūne“ – metais vyresnis Laurynas Beliauskas.

Tačiau vargu ar jie sulauks tiek žaidimo minučių kaip „Šiauliams“ paskolintas Martynas Echodas, išaugęs „Žalgirio“ dublerių komandos marškinėlius.

„Sprendžiant iš pirmųjų kontrolinių rungtynių, „Šiauliuose“ jis atrodo tikrai solidžiai“, – pažymėjo „Žalgirio“ vadovas P.Motiejūnas.

„Labai įdomus vaikis, – apie 19-metį 207 cm ūgio M.Echodą kalbėjo R.Endrijaitis. – Tai protingas ir drąsus šiauliečių sprendimas.“

2016–2017 m. sezono LKL čempionato startas

Rugsėjo 21 d. Klaipėdos „Neptūnas“ – Prienų-Birštono „Vytautas“.

Rugsėjo 22 d. Panevėžio „Lietkabelis“ – Kauno „Žalgiris“, „Šiauliai“ – Alytaus „Dzūkija“, Utenos „Juventus“ – Pasvalio „Pieno žvaigždės“, Vilniaus „Lietuvos rytas“ – Kėdainių „Nevėžis“.

Rugsėjo 24 d. „Žalgiris“ – „Juventus“.

Rugsėjo 25 d. „Pieno žvaigždės“ – „Lietuvos rytas“, „Vytautas“ – „Dzūkija“, „Lietkabelis“ – „Nevėžis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.