EUROLYGA 2023

Lietuviai svetur: M. Kalniečio titulas ir B. Veikalo ekipos staigmena

Daugumoje Europos šalių nacionalinės krepšinio pirmenybės dar neprasidėjo. Tačiau praėjusį savaitgalį Ispanijoje ir Italijoje įvyko supertaurės turnyrai, kuriuose triumfavo Las Palmaso „Herbalife“ ir Milano „Emporio Armani“ komandos.

M.Kalnietis.<br>P.Mantauto nuotr.
M.Kalnietis.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Sep 26, 2016, 2:21 PM, atnaujinta May 12, 2017, 12:35 AM

Italijoje pirmąjį sezono titulą iškovojo Mantas Kalnietis, o Ispanijoje du lietuviai ne tik nepatyrė pergalės džiaugsmo, bet ir nepelnė nė taško.

Nacionalinėse pirmenybėse pirmieji startavo Benas Veikalas ir Marius Runkauskas. Jų komandos Vokietijos ir Rumunijos lygose kelia priešingus tikslus, bet oficialų sezoną ir viena, ir kita pradėjo pergalėmis.

Varžovai problemų nesukūrė

Mantui Kalniečiui ir jo komandos draugams Italijos supertaurės turnyre nereikėjo spręsti sudėtingų užduočių. Italijos čempionai Milano „Emporio Armani“ krepšininkai buvo aiškiai pranašesni už varžovus ir nesunkiai iškovojo pirmąjį sezono prizą.

Pusfinalyje „Emporio Armani“ sutriuškino Kremonos „Vanoli“ komandą 109:87, finale – Avelino „Sidigas“ ekipą 90:72. M.Kalniečio indėlis buvo kuklus. Lietuvos per abejas rungtynes pelnė po 4 taškus. Pusfinalyje jis žaidė 23 min. (2/2 dvitaškių, 0/2 tritaškių), finale – 13 min. (2/5 dvitaškių, 0/1 tritaškio).

Per abejas rungtynes ryškiausiai spindėjo ir naudingiausio žaidėjo prizą gavo kroatas Krunoslavas Simonas (18 ir 25 taškai).

Labiausiai tituluotas Italijos klubas „Emporio Armani“ supertaurę iškovojo pirmąjį kartą. Tiesa, dėl šio prizo komandos pradėjo kovoti gana neseniai – prieš porą dešimtmečių, o kaip tik tuo metu Milano klubas buvo praradęs lyderio pozicijas Italijos krepšinyje.

„Galiu tik pasveikinti vyrus už tai, kad iškovojo prizą, kurio dar nebuvo klubo trofėjų lentynoje, – sakė „Emporio Armani“ treneris Jasminas Repeša. – Man labai patiko, kaip komanda gynėsi ir pereidavo į greitą puolimą. Tačiau kol kas mes žaidėme tik 60 procentų savo galimybių“.

Atrodo, kad Italijos lygoje dar labiau sustiprėjusi „Emporio Armani“ šį sezoną neturės lygiaverčių varžovų, bet Milano ekipos apetitas yra didesnis ir ji jau rezga Europos užkariavimo planus. „Esame gera komanda ir galime padaryti didelius darbus“, – paklaustas apie tikslus už Italijos ribų pažadėjo K.Simonas.

Supertaurė iškeliavo į Kanarus

Ispanijos supertaurės turnyre buvo nutrauktas dviejų didžiųjų šalies klubų viešpatavimas. Net septynis praėjusius sezonus supertaurę iškovojo arba Madrido „Real“, arba „Barcelona“, tačiau šį rudenį abu milžinus nuo pakylos nustūmė pirmą prizą istorijoje iškovojęs Las Palmaso „Herbalife“.

Las Palmaso krepšininkai pusfinalyje nugalėjo keturių komandų turnyro šeimininkę Vitorijos „Baskonia“ 84:80, o finale sutriuškino „Barcelona“ 79:59.

„Herbalife“ iki tol žaidė tik dviejų turnyrų finaluose, tačiau pernai pralaimėjo Europos taurės, o šiais metais – Ispanijos taurės lemiamą dvikovą. Vis dėlto trečias kartas nemelavo ir tarpsezoniu patyrusiais amerikiečiais Bo McCalebbu bei Richardu Hendrixu savo gretas sustiprinusi Kanarų ekipa nušluostė nosį favoritams.

B.McCalebbas buvo rezultatyviausias finalo žaidėjas (15 taškų), bet naudingiausio krepšininko prizą gavo pusfinalyje spindėjęs jo tautietis Kyle‘as Kuricas (jis įmetė 24 taškus į „Baskonia“ krepšį).

Ispanijos čempionas „Real“ iš kovos dėl supertaurės pasitraukė jau pusfinalyje, kuriame nusileido „Barcelona“ ekipai 93:99.

„Mums šis turnyras yra labai svarbus, – prieš varžybas kalbėjo „Real“ puolėjas Jonas Mačiulis. – Rungtynėmis su „Barcelona“ prasidės oficialus sezonas. Rengėmės šiai dvikovai dvi savaites ir nekantraujame pradėti. Abi komandos turi naujų žaidėjų, o per šias rungtynes – nesvarbu ar laimėsime, ar pralaimėsime – pamatysime, ką reikia pagerinti“.

Kaip sezonui pasirengė pats J.Mačiulis, sirgaliai nepamatė. Lietuvis buvo vienintelis iš dvylikos „Real“ žaidėjų, kurio treneris Pablo Laso nepakėlė nuo atsarginių suolo.

Trumpai žaidė ir jaunasis „Baskonia“ puolėjas Tadas Sedekerskis. 18-metis lietuvis per pusfinalio rungtynes aikštėje praleido 6,5 min. ir taškų nepelnė (0/2 dvitaškių). Beje, naujieji Ispanijos taurės savininkai šiais metais apsilankys Lietuvoje. „Herbalife“ žais vienoje Europos taurės grupėje su Panevėžio „Lietkabeliu“.

Sezoną pradėjo pergale

Šeštadienį startavusios Vokietijos bundeslygos klubų paraiškose šį rudenį yra tik vienas lietuvis. Į Vokietiją po neilgos pertraukos gįžo Benas Veikalas (33 metų, 192 cm). Joniškietis anksčiau keturis sezonus žaidė Bonos „Telekom“ klube, pernai pabandė jėgas Italijos pirmenybėse (Avelino „Sidigas“ klube), o šiais metais sustiprino „Gottingen“ ekipą.

„Gottingen“ turi mažiausią biudžetą pirmojoje bundeslygoje ir net nesvajoja apie atkrintamąsias varžybas. Pasak trenerio Johano Roijakerso, jo komandai sezonas bus labai sėkmingas, jei likus bent keliems turams iki pabaigos nebegrės iškritimas į antrąją lygą.

Iš B.Veikalo treneris tikisi labai daug. „Sutartis su B.Veikalu – didelis mūsų laimėjimas, tvirtino J.Roijakersas. – Kai jis tapo „Gottingen“ dalimi, šokinėjau iš džiaugsmo. Mūsų jaunai komandai labai reikėjo tokio patyrusio krepšininko“.

Per pirmąsias rungtynes patyrusio B.Veikalo taikiklis nebuvo suderintas. Lietuvis atakavo labai netaikliai (1/7 dvitaškių, 2/7 tritaškių), bet pelnė 10 taškų ir padėjo naujai komandai žengti pirmąjį žingsnelį sunkaus tikslo link – „Gottingen“ sezoną atidarė pergale išvykoje prieš Hageno „Phoenix“ klubą 84:75.

Grįžo į dublerių ekipą

Vokietijos čempiono Bambergo „Brose“ pagrindinėje sudėtyje sezonui rengėsi 18-metis Arnoldas Kulboka. Tačiau jis buvo pakviestas į pirmąją komandą tik tol, kol joje trūko kelių pagrindinių krepšininkų, atstovavusių rinktinėms Europos čempionato atrankos turnyre. Susirinkus visiems geriausiems, A.Kulboka vėl grįžo į antrojoje lygoje žaidžiančią „Brose“ dublerių ekipą „Young Pikes“.

Šeštadienį „Young Pikes“ namie žaidė pirmąsias antrosios lygos („Pro A“) rungtynes ir pralaimėjo Paderborno „Uni“ ekipai 57:75. 205 cm ūgio puolėjas A.Kulboka pelnė 10 taškų.

Sieks aukščiausio tikslo

Lietuvos krepšininkai pastaraisiais metais buvo pamėgę Rumuniją. Tačiau šį sezoną Rumunijos klubai įregistravo tik vieną lietuvį – iš Vilniaus „Lietuvos ryto“ į Bukarešto „Steaua“ perėjo Marius Runkauskas (30, 190). Jo komandos draugais tapo ir du buvę „Šiaulių“ legionieriai Cameronas Longas ir Davidas Dudzinski.

„Steaua“ yra turtingiausias Rumunijos klubas ir kelia tik aukščiausius tikslus. O šį sezoną ambicijos itin didelės, nes praėjusiame čempionate „Steaua“, kuriam tuo metu atstovavo Simas Galdikas, patyrė fiasko: nors tapo reguliariojo sezono nugalėtoju, pralaimėjo atkrintamųjų varžybų pusfinalyje ir tenkinosi tik bronzos medaliais.

Naują sezoną M.Runkauskas ir jo komandos draugai pradėjo pergalėmis: išvykoje įveikė Baja Marės „Olimpic“ 102:76 ir namie – „Sibiu“ 77:68. Lietuvis pelnė 15 ir 11 taškų.

Savaitgalio rezultatai

Ispanijos supertaurė. Pusfinalis. Las Palmaso „Herbalife“ – Vitorijos „Baskonia“ 84:80 (K.Kuricas 24/T.Šengelia 16, ... T.Sedekerskis 0), „Barcelona“ – Madrido „Real“ 99:93 (T.Rice‘as 30, V.Claveris 16/S.Llullis 27, R.Fernandezas 15, J.Mačiulis nežaidė).

Finalas. „Herbalife“ – „Barcelona“ 79:59 (B.McCalebbas 15, D.Planiničius 12/J.C.Navarro ir V.Claveris po 12). Naudingiausiu turnyro žaidėju išrinktas K.Kuricas („Herbalife“). „Herbalife“ iškovojo pirmąjį istorijoje titulą.

Italijos supertaurė. Pusfinalis. Milano „Emporio Armani“ – Kremonos „Vanoli“ 109:87 (K.Simonas 18, R.Sandersas 17, ... M.Kalnietis 4, 6 rez.perd./E.Turneris 18), Avelino „Sidigas“ – Emilijos Redžo „Grissin Bon“ 74:72.

Finalas. „Emporio Armani“ – „Sidigas“ 90:72 (K.Simonas 25, R.Hickmanas 15, ... M.Kalnietis 4/J.Raglandas 18). Naudingiausiu turnyro žaidėju išrinktas K.Simonas („Emporio Armani“).

Vokietijos lyga. 1-asis turas. Hageno „Phoenix“ – „Gottingen“ (B.Veikalas 10, 3/14 metimų) 75:84, Bambergo „Brose“ – Frankfurto „Skyliners“ 84:55.

Vokietijos antroji lyga. 1-asis turas. Bambergo „Young Pikes“ (A.Kulboka 10) – Paderborno „Uni“ 57:75.

Rumunijos lyga. 2-asis turas. Bukarešto „Steaua“ (M.Runkauskas 11, 6 rez.perd.) – „Sibiu“ 77:68.

Estijos taurė. Šešioliktfinalis. Pernu „Sadam“ (V.Volkus 24, E.Šeškus 19) – Tamsalaus „Los Toros“ 111:61.

Turnyras Maskvoje. Pusfinalis. Tel Avivo „Maccabi“ – Atėnų „Panathinaikos“ 90:88, Maskvos CSKA – Kazanės „Uniks“ 84:75.

Finalas. CSKA – „Maccabi“ 95:73. Dėl 3-iosios vietos. „Panathinaikos“ – „Uniks“ 69:58. I kisezoninės rungtynės. Ispanija. Kompostelos Santjago „Rio Natura“ (E.Bendžius 12, O.Matulionis 0) – Korunijos „Leyma“ (G.Žylė 21, T.Sabonis 4) 85:77, Badalonos „Joventut“ (Š.Vasiliauskas 8) – Andoros „MoraBanc“ 66:89, Malagos „Unicaja“ – Sevilijos „Real Betis“ 87:75, Ueskos „Magia“ (J.Gintvainis 5, A.Jankaitis 0) – Kasteljono „Amics“ 89:90, „Caceres“ (Ž.Riauka 6) – „Melilla“ 64:60.

Italija. Sasario „Banco di Sardegna“ (T.Lydeka 8) – Turino „Fiat“ 88:72, Kantu „Pallacanestro“ (V.Kariniauskas 1) – Trento „Dolomiti Energia“ 68:69.

Turkija. Bandirmos „Banvit“ (G.Orelikas 14) – Atėnų AEK (Graikija) 88:92, „Banvit“ (G.Orelikas 15) – „Trabzonspor“ 75:64, Ušako „Muratbey“ (E.Kairys 0) – AEK 78:72.

Lenkija. Slupsko „Czarni“ (M.Česnauskis 3) – „Dąbrowa“ 75:77, „Czarni“ (M.Česnauskis 8) – Torūnės „Polski Cukier“ 83:77, Starogardo „Polpharma“ (M.Sajus 4) – Sopoto „Trefl“ 77:67, „Polpharma“ (M.Sajus 13) – Vloclaveko „Anwil“ 70:82.

Baltijos lygos taurė. Pusfinalis. „Šiauliai“ (D.Gvezdauskas 12, M.Echodas 6) – „Ventspils“ (E.Želionis 10) 44:103, „Valmiera“ (O.Varanauskas 13) – Talino „Kalev-Cramo“ 66:65.

Finalas. „Valmiera“ (O.Varanauskas 2) – „Ventspils“ (E.Želionis 2) 66:64. Dėl 3-iosios vietos. „Šiauliai“ (A.Westas 18, A.Ampimas 14, D.Gvezdauskas 9) – „Kalev-Cramo“ 67:81. Naudingiausiu turnyro žaidėju išrinktas J.Kaufmanis („Valmiera“).

Ispanijos moterų supertaurė. Salamankos „Perfumerias Avenida“ – San Sebastiano „Gipuzkoa“ (I.Prėskienytė 0) 93:80.

Čekijos moterų lyga. 1-asis turas. Brno KP (M.Solopova 14) – „Nymburk“ 73:79.

Švedijos moterų lyga. 1-asis turas. Umėjo „Udominate“ (S.Okockytė 10) – Lundo „Eos“ 84:60.

Rytų Europos moterų lyga. Rygos turas. A grupė. Vilniaus „Kibirkštis“ (D.Šarauskaitė 16, 10 atk.kam., V.Kuktienė 12, L.Juškaitė 10) – Liublino AZS 66:73, Minsko „Cmoki“ – Rygos TTT (G.Paugaitė 5, 7 atk.kam.) 48:85, Kijevo „Avangard“ – Košicų „Good Angels“ 40:79, „Kibirkštis“ (G.Meškonytė 11, D.Šarauskaitė 10, 11 atk.kam., V.Kuktienė 8) – „Avangard“ 54:51, TTT (G.Paugaitė 7) – AZS 68:64, „Good Angels“ – „Cmoki“ 72:40, „Kibirkštis“ (L.Juškaitė 13, D.Šarauskaitė 10) – „Good Angels“ 56:91, „Avangard“ – TTT (G.Paugaitė 9, 9 atk.kam.) 60:100, AZS – „Cmoki“ 75:38.

B grupė. Liepojos „Vega 1“ (K.Druskytė 14, 10 atk.kam.) – „Gdynia“ (M.Grigalauskytė 15, 14 atk.kam.) 64:77, Minsko „Garyzont“ – Maskvos „Dinamo“ (K.Nacickaitė 12) 56:93, „Istanbul Universitesi“ – Astanos „Tigry“ 75:60, „Dinamo“ (K.Nacickaitė 14) – „Istanbul Universitesi“ 77:67, „Tigry“ – „Vega 1“ (K.Druskytė 12) 74:72, „Gdynia“ (M.Grigalauskytė 13, 9 atk.kam.) – „Garyzont“ 67:56, „Istanbul Universitesi“ – „Gdynia“ (M.Grigalauskytė 14, 8 atk.kam.) 60:59, „Dinamo“ (K.Nacickaitė 11) – „Tigry“ 75:56, „Vega 1“ (Druskytė 14, 10 atk.kam.) – „Garyzont“ 57:70.

Kitas turas vyks gruodžio 2-4 d. Gdynėje ir Liubline.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.