EUROLYGA 2023

Buvusio žalgiriečio tikslas Amerikoje – pataisyti pašlijusį įvaizdį

Ty Lawsonas Lietuvos krepšinio sirgaliams puikiai pažįstamas. Kai 2011 metais prasidėjo NBA lokautas, įžaidėjas pasuko į Europą ir pasirinko būtent Kauno „Žalgirį“. Nors ilgai čia neužsibuvo, žalgiriečiams jis paliko įspūdį.

T.Lawsonas žaidė Kauno „Žalgiryje“.<br>P.Mantauto nuotr.
T.Lawsonas žaidė Kauno „Žalgiryje“.<br>P.Mantauto nuotr.
T.Lawsonas žaidė Kauno „Žalgiryje“.<br>P.Mantauto nuotr.
T.Lawsonas žaidė Kauno „Žalgiryje“.<br>P.Mantauto nuotr.
T.Lawsonas žaidė Kauno „Žalgiryje“.<br>P.Mantauto nuotr.
T.Lawsonas žaidė Kauno „Žalgiryje“.<br>P.Mantauto nuotr.
T.Lawsonas prisijungė prie "Kings" klubo.<br>AP nuotr.
T.Lawsonas prisijungė prie "Kings" klubo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 27, 2016, 2:16 PM, atnaujinta May 11, 2017, 10:50 PM

O tada patraukė atgal į NBA.

Čia įvykiai klostėsi tikrai ne taip, kaip troško T.Lawsonas.

28 metų 180 cm ūgio krepšininkas prieš naująjį NBA sezoną „Sacramento Kings“ klube dabar tikisi pataisyti ne tik savo karjeros kreivę, bet ir įvaizdį.

Patirtys – priemonė augti

T.Lawsonui gyvenime teko įveikti ne tik aikštėje pateiktus iššūkius. Sirgaliai puikiai prisimena tamsiuosius metus, kai jį dukart sulaikė variavus išgėrus. Galiausiai jis nusprendė gydytis nuo alkoholizmo, prarado vietą „Houston Rockets“ komandos starto penketo, o paskutiniuosius 13 mačų „Indiana Pacers“ klube praleido kildamas nuo suolo.

Dabar NBA veteranas turi vienerių metų sutartį su „Kings“. Per šį sezoną jis turi, ką įrodyti.

„Kartais patirtis tau padeda augti. Aš daug paaugau ir esu pasirengęs judėti į priekį. Girdėjau, kaip generalinis direktorius sakė: „Jis prarado save. Tiesiog nebegali mesti.“ Turiu daug įrodyti ir esu pasirengęs tai padaryti“, – per „Kings“ žiniasklaidos dieną kalbėjo T.Lawsonas.

Treneris pasitiki įžaidėju

T.Lawsonui reikės nemenkos vidinės ramybės. Krepšininkas prisijungė prie komandos, kuri svajoja apie atsigavimą, o viduje turi nemažai įžaidėjų. Tarp jų – Darrenas Collisonas bei naujokai Garrettas Temple'as ir Jordanas Farmaras.

Tačiau D.Collisonas turėtų sulaukti NBA nušalinimo dėl kaltinimų smurtu, tad T.Lawsonas gali sezoną pradėti starto penkete.

Pastaruosius tris sezonus „Memphis Grizzlies“ klube praleidęs treneris Dave'as Joergeris „Kings“ klube kelia aukštą kartelę T.Lawsonui.

„Aš pasikliauju Ty, kad jis bus profesionalas, – sakė D.Joergeris. – Jam tai – svarbūs metai. Pasitikiu juo. Tikiu, kad jis žais gerai ir bus komandos lyderiu.“

Galėjo rinktis ir „Pelicans“

T.Lawsonas su „Kings“ klubu sutartį sudarė po pokalbio su buvusiu treneriu George'u Karlu. Su juo krepšininkas dirbo „Denver Nuggets“ klube. Čia T.Lawsonas praleido pirmuosius šešis sezonus, o G.Karlas su juo dirbo ketverius metus.

Vargu, ar G.Karlas yra didelis „Kings“ gerbėjas. Treneris šią komandą treniravo per paskutiniuosius 30 mačų 2014 metų sezone bei visą 2015-ųjų sezoną. O tada jis buvo atleistas.

Nors G.Karliui situacija Sakramente ir baigėsi nemaloniai, jis T.Lawsonui gyrė „Kings“ klubą.

„Prieš priimdamas sprendimą su juo kalbėjau tris ar keturis kartus. Aptarėme organizaciją, kaip čia viskas vyksta, ar tikrai taip blogai, kaip sakė kiti, – pasakojo T.Lawsonas. – Jis pasakė daug gerų dalykų. Todėl ir nusprendžiau rinktis „Kings“, o ne „New Orleans Pelicans“.

Alkoholis sutrukdė ir Denveryje, ir Hjustone

„Nuggets“ klube T.Lawsonas buvo kylanti žvaigždė. 2009 metų NBA naujokų biržos 18-asis šaukimas vidutiniškai šioje komandoje rinko po 14 taškų ir atlikdavo po 6 rezultatyvius perdavimus. Tačiau egzistavo ir gyvenimas už aikštės ribų. Čia sukeltos problemos krepšininką atvedė prie taško, kurio nei jis norėjo, nei tikėjosi.

T.Lawsonui teko palikti Denverį.

Kai T.Lawsonas 2011 metais per NBA lokautą atvyko į „Žalgirį“, jis dar turėjo sutartį su „Nuggets“. Oficialiai su klubu išsiskirti jam teko 2015 metais. Tada jis ir prisijungė prie „Rockets“ klubo.

Į šią komandą jam teko keltis po to, kai per šešis mėnesius jį antrą kartą sučiupo girtą prie vairo. Dar prieš tai T.Lawsonas buvo dukart įkliuvęs išgėręs.

Hjustone T.Lawsonas iš pradžių tapo starto penketo krepšininku. Bet „Rockets“ pokyčiai palietė ir T.Lawsoną. Kevinas McHale'as jį atleido, o komandos vairą perėmė J.B.Bickerstaffas, kuris pasodino T.Lawsoną ant suolo.

Prisidėjo problemos su vairavimu išgėrus ir „Rockets“ atsisakė T.Lawsono paslaugų.

Kitoks nei visi mato

T.Lawsonas atsidūrė „Indiana Pacers“ komandoje, kur sužaidė 13 rungtynių ir kartą dvikovą pradėjo starto penkete. Jo metimas užstrigo ir galiausiai krepšininkas nustojo tikėti pats savimi.

„Atrodo, kad visus metus nesupratau, kas esu. Praėjusį sezoną mano pasitikėjimas tiesiog dingo. Ėmiau abejoti savimi. Tada įsijungiau 2013 metų atkrintamųjų įrašus, kai žaidžiau prieš „Golden State Warriors“. Stebėjau ir klausiau: „Ar aš tikrai tai padariau?“ Turėjau save tinkamai nukreipti“, – pasakojo krepšininkas.

Jam lengva nebuvo. Sirgaliai ir žiniasklaida akylai stebėjo kiekvieną T.Lawsono judesį ir po kaulelį narpliojo įvykius, kuomet jis buvo sulaikytas.

T.Lawsonas supranta, kodėl žmonės į jį žiūri ir greitai išreiškia nuomonę apie jo gyvenimą. T.Lawsonas taip pat sakė, kad visuomenės nuomonė apie jį – neteisinga.

„Nemanau, kad žmonės žino, koks iš tiesų esu, – sakė T.Lawsonas. – Man labai sunku. Viską tenka iškęsti diena iš dienos. Kad ir ką padarau, žmonės sako: „Ech, pažiūrėk į jį.“ Jie žiūri kreivai. Tad tikrai pasikeičiau kaip žmogus. Aš tiesiog linksmai gyventi mėgstantis vyrukas, kuris myli krepšinį. Keletą kartų patekau į bėdą, bet tai nekeičia fakto, kas esu ir ką esu nuveikęs.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.