EUROLYGA 2023

Ispanijos krepšinio žemėlapis: mažiau klubų, daugiau lietuvių

Tokio gausaus lietuvių desanto stipriausioje Europos nacionalinėje krepšinio lygoje dar nebuvo. ACB lygos sezonui rengėsi net aštuoni lietuviai, atstovaujantys septyniems Ispanijos klubams.

M.Grigonis (su kamuoliu) tikisi svarbaus vaidmens „Iberostar“ komandoje.<br>„Cbcanarias.net“ nuotr.
M.Grigonis (su kamuoliu) tikisi svarbaus vaidmens „Iberostar“ komandoje.<br>„Cbcanarias.net“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas („Lietuvos rytas“)

Sep 30, 2016, 10:23 PM, atnaujinta May 11, 2017, 5:02 PM

Lietuvių antplūdžio į Ispaniją nesustabdė net ir sumažėjęs komandų skaičius. Šį sezoną Ispanijos čempionate varžysis ne 18, o tik 17 ekipų.

Turnyro atidarymo rungtynės penktadienį žaidžiamos Ispanijos sostinėje, kur čempiono vardą ginantis Madrido „Real“ klubas priims Malagos „Unicaja“ komandą.

Favoritai – tie patys

Prieš pat čempionato pradžią ACB pateikė visų trenerių prognozes.

Krepšinio specialistai tvirtino, jog šį sezoną Ispanijos arenose vėl viešpataus du didieji klubai. Net septyni treneriai atsakydami į klausimą, kas taps čempionu, paminėjo abu klubus: „Real“ ir „Barcelona“. Keturi treneriai pirmąją vietą žadėjo „Real“, trys – „Barcelona“, o du visai neatsakė į šį klausimą.

Originalus buvo tik UCAM strategas Oscaras Quintana. Jis tvirtino, kad čempione taps jo vadovaujama komanda.

Bandydami sudaryti pirmojo rato geriausiųjų aštuonetą, kuris žiemą kovos dėl Ispanijos taurės, treneriai greta „Real“ ir „Barcelona“ ekipų sutartinai minėjo „Valencia“, „Baskonia“, „Herbalife“ ir „Unicaja“ klubus.

Praėjusį sezoną ACB lygos finale „Real“ nugalėjo „Barcelona“ komandą 3:1, o atkrintamosiose varžybose dar kovojo Valensijos, Vitorijos, Las Palmaso, Malagos, Mursijos ir Fuenlabrados ekipos.

Minėjo ir lietuvius

Paklausti apie krepšininkus, kurie turėtų tapti ryškiausiomis sezono žvaigždėmis, treneriai dažniausiai minėjo „Barcelona“ naujoką Tyrese’ą Rice’ą ir „Real“ senbuvį Sergio Llullį. Jie laikomi pagrindiniais favoritais iškovoti naudingiausio žaidėjo prizą (ir vieną, ir kitą paminėjo penki treneriai).

Daug tikimasi iš „Real“ naujoko Anthony Randolpho, o Fuenlabrados „Montakit“ treneris Jota Cuspinera viliasi, jog visus kitus nustelbs jo komandoje žaidžiantis Marko Popovičius.

T.Rice’o, S.Llullio ir A.Randolpho pavardės nuolat skambėjo treneriams bandant atspėti geriausių sezono žaidėjų penketą.

Greta šių krepšininkų buvo paminėti ir du lietuviai. „Unicaja“ stratego Joano Plazos nenustebintų geras M.Grigonio žaidimas, o O.Quintana penketą sudarė vien iš saviškių ir į jį įtraukė M.Pocių.

Sumažėjo klubų skaičius

ACB lygoje pastaraisiais metais žaisdavo 18 klubų, bet šį rudenį sąrašas sutrumpėjo iki 17.

Pagal praėjusio sezono rezultatus iškristi iš pirmosios lygos turėjo Madrido „Estudiantes“ ir San Sebastiano „Gipuzkoa“ („Retabet“), o pakilti iš antrosios – „Palencia“ („Quesos Cerrato“) ir „Melilla“.

Tačiau dėl griežtų ACB reikalavimų antrosios pakopos („LEB Oro“) čempionė „Palencia“ ir vicečempionė „Melilla“ žaisti su stipriausiais atsisakė. Paaiškėjus, kad Palensijos ir Meliljos klubai pirmosios lygos nepapildys, ACB vadovai pasiūlė likti „Estudiantes“ ir „Gipuzkoa“.

„Estudiantes“ su džiaugsmu priėmė žinią, kad nereikės trauktis iš stipriausios Ispanijos lygos, o „Gipuzkoa“ kvietimą atmetė.

San Sebastiano klubas praėjusį sezoną buvo prie žlugimo ribos ir vasarą apskritai buvo neaišku, ar nereikės jo uždaryti.

Gipuskoa provincijos valdžia numetė krepšinio klubui gelbėjimo ratą ir skyrė jam papildomų lėšų, bet ne tiek, kad „Gipuzkoa“ galėtų žaisti ACB lygoje.

Pasak klubo vadovų, jie šiuo metu negali suburti konkurencingos sudėties komandos, todėl „Gipuzkoa“ būtų neprotinga žaisti pirmojoje lygoje.

„Estudiantes“ palankios aplinkybės padėjo jau antrą kartą. 2012 metais šis Madrido klubas irgi užėmė tik 17-ąją vietą ir turėjo iškristi į antrąją lygą, bet buvo sugrąžintas į ACB, nes kelialapio atsisakė „Menorca“.

Ko reikalauja ACB?

Pagal ACB nuostatus, šios lygos klubai privalo žaisti bent 5 tūkstančius vietų turinčioje arenoje.

Naujokai turi sumokėti 3,8 mln. eurų starto mokestį ir 1,9 mln. eurų užstatą į „perėjimo fondą“ (užstatas grąžinamas, jei klubas iškrinta iš ACB lygos), taip pat pateikti banko laidavimo dokumentą, patvirtinantį, kad sudarys 3,5 mln. eurų biudžetą.

„Palencia“ vadovai apskaičiavo, kad norint įvykdyti visus reikalavimus, reikia per kelias savaites gauti 7,5 mln. eurų. Klubui, kurio biudžetas praėjusį sezoną buvo apie 750 tūkst. eurų, ši suma – kone astronominė.

Vasaros viduryje pamatę, kad lygai trūksta klubų, ACB vadovai patys sulaužė savo taisykles ir pasiūlė kandidatams mokėti tik dalį starto mokesčio ir perėjimo užstato.

Bet net sumažinta suma „Palencia“, „Melilla“ ir pernai kelialapį iškovojusio, bet juo nepasinaudojusio „Ourense“ klubo vadovams atrodė gerokai per didelė.

Lietuvių aštuonetas Ispanijos čempionate

Prieš pirmąjį čempionato turą į ACB klubų paraiškas įrašyti šie Lietuvos krepšininkai: Jonas Mačiulis („Real“), Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Baskonia“), Martynas Pocius (Mursijos UCAM), Marius Grigonis (San Kristobal de la Lagūnos „Iberostar“), Martynas Gecevičius (Saragosos „Tecnyconta“), Šarūnas Vasiliauskas (Badalonos „Joventut“), Eimantas Bendžius ir Osvaldas Matulionis (Santjago de Kompostelos „Rio Natura“).

Praėjusį sezoną toms pačioms komandoms atstovavo tik J.Mačiulis (31 metų, 198 cm) ir E.Bendžius (26, 203). ACB lygoje žaidė ir M.Grigonis (22, 198), bet jis pernai vilkėjo Manresos ICL aprangą.

T.Sedekerskis (18, 200) Vitorijos ekipoje debiutavo užpraeitą sezoną, bet praėjusį buvo paskolintas antrosios lygos Hueskos „Penas“ klubui. Iš antrosios lygos pakilo ir O.Matulionis (25, 200), du praėjusius sezonus žaidęs Lugo „Breogan“ ekipoje.

Po trejų metų pertraukos į Ispaniją grįžo M.Pocius (30, 197), kuris anksčiau kovojo „Real“ gretose, o praėjusį sezoną žaidė Kauno „Žalgiryje“.

Ispanijoje nėra rungtyniavę tik M.Gecevičius (28, 193), atvykęs iš Ankaros „TED Kolej“, bei iš Prienų-Birštono „Vytauto“ perėjęs Š.Vasiliauskas (27, 188).

Sutartį su Las Palmaso „Herbalife“ vis dar turi Ovidijus Galdikas. Tačiau „Herbalife“ neįtraukė praėjusį sezoną komandoje neįsitvirtinusio aukštaūgio į paraišką ir ieško jam kitos ekipos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.