EUROLYGA 2023

Krepšinio federacija slapčia ieško trenerių rinktinėms – dvi pavardės jau žinomos

Rugsėjį našlaitė likusi Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė jau spalio pabaigoje turės naują auklę: pasitraukus iš posto ketverius metus nacionalinei ekipai vadovavusiam Jonui Kazlauskui, Lietuvos krepšinio federacija (LKF) spalio 25-ąją žada pranešti, kam iš specialistų bus perduotas rinktinės vairas. Tačiau ne tik vyrų ekipai reikia vedlio – po Lietuvos moterų rinktinės fiasko atrankoje į 2017-ųjų Europos pirmenybes stratego kėdę lapkritį apleis užduočių neįvykdęs Rimvydas Samulėnas.

LKF prezidentas A.Sabonis iki spalio pabaigos turi nutarti, ką skirti vyrų ir moterų krepšinio rinktinės treneriais.<br>V.Bitvinsko nuotr.
LKF prezidentas A.Sabonis iki spalio pabaigos turi nutarti, ką skirti vyrų ir moterų krepšinio rinktinės treneriais.<br>V.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2016, 10:55 AM, atnaujinta May 11, 2017, 9:50 AM

„Kas taps Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneriu? Sunku kol kas kalbėti apie tai. Žiūrėsime. Sulaukiame spalio 25-osios“, – kaip visada slapukavo LKF prezidentas Arvydas Sabonis, kalbėdamas apie būsimą nacionalinės vyrų ekipos trenerį. Tiesa, pats LKF vadovas lyg tarp kitko pranešė, kad pareigas ėjęs J.Kazlauskas nenori toliau tęsti karjeros su rinktine.

Pagrindiniais kandidatais vadovauti bene svarbiausiai šalies rinktinei įvardijami Italijoje su Kantu klubu dirbantis Rimas Kurtinaitis ir LKL vicečempiono Klaipėdos „Neptūno“ vedlys Dainius Adomaitis.

A.Sabonis rugsėjo 27-ąją per pokalbį su žiniasklaida taip pat nutylėjo, kad per tądien vyksiantį LKF Vykdomojo komiteto pasitarimą turėtų būti paskirtas ir naujasis moterų komandos treneris. Kol kas pareigas dar eina Rimvydas Samulėnas, bet jo dienos ekipoje jau suskaičiuotos.

Neoficialiai teigiama, kad dėl moterų nacionalinės ekipos postų dalybų jau apsispręsta: tyliai vykusiose derybose tarp LKF ir dviejų specialistų yra padėtas taškas.

Lietuvos moterų krepšinio rinktinės trenere nuo spalio 25-osios turėtų tapti buvusi bene garsiausia šalies krepšininkė, Vilniaus „Kibirkšties“ ekipos trenerė 44 metų Jurgita Štreimikytė-Virbickienė, o jos asistente taps daugiau kaip 10 metų Prancūzijoje žaidusi ir pastaruosius ketverius metus su šios valstybės klubus treniravusi 42-ejų Lina Brazdeikytė.

Abi šios specialistė 1997-aisiais tapo Europos čempionėmis.

„Negaliu nieko sakyti šiuo klausimu: nei „taip“, nei „ne“, – paklausta apie būsimą paskyrimą moterų rinktinės stratege lrytas.lt sakė J.Štreimikytė-Virbickienė. – Kol nieko nėra oficialiai pasakyta, parašyta, niekas negali nieko žinoti. Jūs juk suprantate, kad kalbų dėl to, kas vadovaus rinktinei, visada buvo ir bus. Reikia pakentėti.“

Trenerė nenorėjo veltis į kalbas, kad prieš kurį laiką jai LKF buvo siūliusi moterų rinktinės strategės postą, tačiau J.Štreimikytė-Virbickienė tuomet paaiškino, kad dar nėra pasirengusi šiai naštai.

„Kiekviena situacija yra individuali – tuomet buvo taip, kaip buvo. Nenorėčiau to komentuoti dabar. Sulaukiame kažkokių oficialių pranešimų iš LKF ir tuomet bus galima kalbėti“, – kaip peiliu nurėžė buvusi garsi krepšininkė.

Nors pokalbiai su būsimomis moterų rinktinės trenerėmis vyko už uždarų durų, lrytas.lt žiniomis, tiek J.Štreimikytė-Virbickienė, tiek L.Brazdeikytė jau pradėjo galvoti apie rinktinės branduolį, planuoja rinktinės stovyklas ir neoficialiai kalbasi su krepšininkėmis kandidatėmis bei jų klubais.

Pastaruoju metu Lietuvos moterų krepšinio rinktinę krečia vietinės reikšmės skandalai: 2013 metų Europos čempionate lietuvės liko tik 14-oje vietoje, o po 2015-ųjų pirmenybių, kuriose Lietuva buvo aštunta, iš posto dėl neva užimtumo pasitraukė treneris Mantas Šernius.

Nors buvo siūloma ne viena specialisto kandidatūra, rinktinei vadovauti LKF prezidentas A.Sabonis pasiūlė geram savo pažįstamam R.Samulėnui. Nacionalinė ekipa pralaimėjo tris atrankos mačus ir pirma laiko atsisveikino su šansu prasibrauti į 2017 metų Europos čempionatą. Lietuvėms dar liko šiemet sužaisti lapkritį paskutinę nieko nelemiančią atrankos akistatą su Slovėnija, tačiau neaišku, ar R.Samulėnas, ar J.Štreimikytė vadovaus komandai.

R.Samulėno skyrimą rinktinės strategu ir Lietuvos krepšinio federacijos požiūrį į moterų krepšinį kritikavo ilgametis nacionalinės moterų ekipos vedlys Algirdas Paulauskas, tikindamas, kad rinktinei vadovauti pakviesti ne tie žmonės, kurie reikia, o viską lemia pažintys.

„Man kai kada susidaro nuomonė, kad rinktinės trenerius Krepšinio federacija tam tikrais momentais skiria pagal pažintis. Aplink vaikšto kur kas rimtesni treneriai, o skiriami tie, kurie patogūs, pažįstami ar prijaučiantys federacijai. Pasižiūrėkite, po nosimi yra itin stiprus moterų treneris Linas Šalkus, kuris perėjęs ir ugnį, ir vandenį, kaip mėgstu sakyti, net ir su taburetėmis gali laimėti prieš varžovus. Neabejoju, kad jo darbas nacionalinėje komandoje būtų davęs vaisių. Arba ta pati Jurgita Štreimikytė-Virbickienė... Ją bent į štabą buvo privalu imti. O dabar turime, ką turime“, – tuomet pyko A.Paulauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.