EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: P. Jankūno siekis, talentai ir A. Milaknio klausimas

Šį rudenį į Eurolygos klubų paraiškas įrašyti dvylika Lietuvos krepšininkų. Net devynis lietuvius įregistravo vienintelis svarbiausiame žemyno turnyre rungtyniausiantis mūsų šalies klubas Kauno „Žalgiris“, dar trys žaidėjai atstovaus kitų šalių komandoms.

Eurolygoje bus tik 12 lietuvių.<br>G.Bitvinsko, G. Šiupario ir M.Patašiaus nuotr.
Eurolygoje bus tik 12 lietuvių.<br>G.Bitvinsko, G. Šiupario ir M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Oct 8, 2016, 10:51 AM, atnaujinta May 11, 2017, 6:57 AM

„Žalgirio“ sudėtyje yra penki komandos senbuviai Paulius Jankūnas, Lukas Lekavičius, Edgaras Ulanovas, Renaldas Seibutis ir Robertas Javotkas, po sezono pertraukos grįžęs Artūras Milaknis bei trys naujokai Antanas Kavaliauskas, Paulius Valinskas ir Martynas Varnas.

Jonas Mačiulis atstovaus Madrido „Real“, Mantas Kalnietis – Milano „Emporio Armani“, Tadas Sedekerskis – Vitorijos „Baskonia“.

Prie Eurolygos slenksčio yra ir tryliktas lietuvis. Arnoldas Kulboka įrašytas į Bambergo „Brose“ paraišką Vokietijos lygoje, bet jo pavardės dar nėra Eurolygos paraiškoje.

Paulius Jankūnas, „Žalgiris“, 32 metai, 203 cm.

Eurolygoje: 13 sezonų, 232 rungtynės, 2075 taškai (vid. 8,9). Praėjusį sezoną („Žalgiris“): 11,3 taško Lietuvos lygoje ir 12,3 taško Eurolygoje.

Vienas labiausiai patyrusių Eurolygos krepšininkų P.Jankūnas pagal per karjerą svarbiausiame žemyno turnyre žaistas rungtynes užima dvyliktąją vietą ir šį sezoną, jei nesutrukdys traumos, turėtų pakilti į pirmąjį dešimtuką.

Tačiau tai – tik skaičiai. Daug svarbiau, kad „Žalgirio“ kapitonas jau daug sezonų yra patikimiausias Kauno komandos žaidėjas, o karjerą baigus Rimantui Kaukėnui, – turbūt apskritai patikimiausias lietuvis krepšininkas. Jis beveik nepriekaištingai atlieka visas trenerio skiriamas užduotis, užtikrina tvarką savo baudos aikštelėje, o komandai puolant kelia grėsmę varžovams tiek po krepšiu, tiek už tritaškio linijos.

Nors „Žalgiris“ tarpsezoniu sustiprino aukštaūgių grandį, senbuvio vaidmuo neturėtų sumažėti. Šiuo metu net neįmanoma įsivaizduoti, kad svarbiausiomis rungtynių akimirkomis kauniečių penkete nebūtų P.Jankūno.

Mantas Kalnietis, „Emporio Armani“, 30 metų, 195 cm.

Eurolygoje: 9 sezonai, 128 rungtynės, 913 taškų (vid. 7,1). Praėjusį sezoną („Žalgiris“ ir „Emporio Armani“): 8,5 taško Lietuvos lygoje ir 6,8 taško Eurolygoje („Žalgiris“), 7,8 taško Italijos lygoje ir 9,7 taško Europos taurėje („Emporio Armani“).

Metų pradžioje iš „Žalgirio“ į „Emporio Armani“ išvykęs M.Kalnietis per kelis mėnesius apšilo kojas Milane ir sužinojo, ko iš jo nori treneris Jasminas Repeša. Lietuvis jau praėjusio Italijos čempionato pabaigoje buvo svarbi komandos dalis ir grįžęs į Eurolygą taip pat turės atlikti daug svarbių užduočių organizuojant „Emporio Armani“ puolimą.

Vasarą Milano klubas sustiprino visas pozicijas ir dabar turi kelis panašaus lygio, bet visiškai skirtingo stiliaus gynėjus. M.Kalniečiui permainos turėtų būti naudingos. Jis vis tiek žais daug, o greta stipresnių partnerių bus lengviau pasinaudoti savo privalumais.

Lukas Lekavičius, „Žalgiris“, 22 metai, 180 cm.

Eurolygoje: 2 sezonai, 45 rungtynės, 227 taškai (vid. 5). Praėjusį sezoną („Žalgiris“): 6,6 taško Lietuvos lygoje ir 4,6 taško Eurolygoje.

Du praėjusius sezonus didžiausias L.Lekavičiaus trūkumas buvo ne tai, kad jis per mažai sugebėjo, bet tai, kad neatskleisdavo visų geriausių savo savybių. Tačiau šį rudenį jaunasis įžaidėjas atrodo kur kas labiau pasitikintis savimi ir jaučia didesnį trenerio Šarūno Jasikevičiaus pasitikėjimą.

Dabar svarbiausia – perkelti pasitikėjimą savimi iš LKL aikščių į Eurolygos arenas. Tai nėra neįveikiamas iššūkis, o Eurolygoje padidėjus rungtynių skaičiui, galimybių parodyti save gaus visi krepšininkai. L.Lekavičius taip pat gaus ir galimybę parodyti, kad nėra prastesnis nei „Žalgirio“ naujokas Leo Westermannas.

Jonas Mačiulis , „Real“, 31 metai, 198 cm. 

Eurolygoje: 10 sezonų, 188 rungtynės, 1565 taškai (vid. 8,3). Praėjusį sezoną („Real“): 5,4 taško Ispanijos lygoje ir 4,7 taško Eurolygoje.

„Real“ vasarą pratęsė sutartį su J.Mačiuliu dar dviem sezonams. Šiuo sprendimu „baltųjų“ vadovai patvirtino, kad jiems reikia lietuvio, bet jo padėtis komandoje gana keista. Nors praėjusį sezoną J.Mačiulis dažniausiai pradėdavo rungtynes starto penkete, žaisdavo gana pasyviai (ne taip agresyviai, kaip Lietuvos rinktinėje) ir prie komandos puolimo prisidėdavo kukliai.

Vasarą „Real“ sudėtyje įvykusios permainos nei komandos žaidimo filosofijos, nei J.Mačiulio vaidmens ženkliai nepakeis. Bet daugeliui vyresnių komandos žaidėjų tikriausiai reikės truputį pasislinkti, jei ir toliau devynmyliais žingsniais į priekį žygiuos 17-metis Luka Dončičius.

Edgaras Ulanovas, „Žalgiris“, 24 metai, 197 cm.

Eurolygoje: 2 sezonai, 48 rungtynės, 281 taškas (vid. 5,9). Praėjusį sezoną („Žalgiris“): 9,2 taško Lietuvos lygoje ir 6,3 taško Eurolygoje.

Kiekvieną sezoną gerindamas žaidimą E.Ulanovas nuosekliai didina ir savo vertę. Jei prieš porą metų dar buvo galima abejoti, ar šis puolėjas bus naudingas „Žalgiriui“, tai praėjusį sezoną jis išsklaidė abejonių likučius ir buvo vienintelis Kauno komandos žaidėjas, visas Eurolygos rungtynes pradėjęs starto penkete.

Nesvarbu ar šį sezoną E.Ulanovas žais starto penkete, ar kils nuo suolo, jo svarba komandai neturėtų sumažėti. Kita vertus, dabartinė „Žalgirio“ sudėtis gali greitinti žaidimą ir daugiau improvizuoti, o E.Ulanovo stilius labiau tinka lėtesniam poziciniam krepšiniui.

Antanas Kavaliauskas, „Žalgiris“, 32 metai, 208 cm.

Eurolygoje nežaidė. Praėjusį sezoną („Lietuvos rytas“): 10,8 taško Lietuvos lygoje ir 10,3 taško Europos taurėje.

A.Kavaliauskas jau dalyvavo dvejose olimpinėse žaidynėse, bet galimybės debiutuoti Eurolygoje sulaukė tik įžengęs į ketvirtą dešimtį. Vasarą daug triukšmo sukėlęs jo perėjimas iš Vilniaus „Lietuvos ryto“ į „Žalgirį“ akivaizdžiai sustiprino Lietuvos čempionų priekinę liniją, tačiau kovoti su stipriausiais žemyno vidurio puolėjais A.Kavaliauskui bus labai sunku.

Vis dėlto išties stiprių vidurio puolėjų turi nedaug Eurolygos komandų, o žaidžiant su turnyro vidutiniokais ar autsaideriais naujoko tvirti pečiai taps gana svariu kauniečių argumentu.

Renaldas Seibutis, „Žalgiris“, 31 metai, 196 cm.

Eurolygoje: 5 sezonai, 67 rungtynės, 548 taškai (vid. 8,2). Praėjusį sezoną („Žalgiris“): 8,5 taško Lietuvos lygoje ir 8 taškai Eurolygoje.

Pernai „Žalgiris“ įsigijo net tris Lietuvos rinktinės gynėjus, bet prieš naują sezoną Kauno komandoje iš šios trijulės liko tik R.Seibutis (M.Kalnietis ir Martynas Pocius jau vilki kitų ekipų aprangą). O ir R.Seibučio žaidimas praėjusį sezoną tikriausiai pateisino ne visus lūkesčius.

Efektingų veiksmų iš šio gynėjo nelaukiama, bet anksčiau sirgaliai buvo įpratę, kad R.Seibutis patikimai atlieka visas jam skirtas užduotis. Nors taip dažniausiai atsitikdavo ir praėjusį sezoną, krepšininkui trūko jam įprasto stabilumo ir rungtynių, kuriose jis nuvylė, jau buvo šiek tiek per daug.

Tadas Sedekerskis, „Baskonia“, 18 metų, 200 cm.

Eurolygoje nežaidė. Praėjusį sezoną („Penas“): 6,8 taško Ispanijos antrojoje lygoje.

Ispanijos treneriai galėtų būti pavyzdys lietuviams, kaip pasitikėti jaunais žaidėjais. T.Sedekerskiu buvo pasitikima dar prieš pusantrų metų, kai jis gavo progą debiutuoti ACB lygoje, o šį rudenį per ikisezonines rungtynes 18-metis buvo vienas ilgiausiai žaidusių „Baskonia“ krepšininkų.

Tuo metu į komandą dar nebuvo atvykę visi pagrindiniai žaidėjai, bet net ir susirinkus geriausiems, trenerio Sito Alonso pasitikėjimas jauniausiu komandos krepšininku neišblėso (per pirmąsias ACB lygos rungtynes T.Sedekerskis žaidė 18 min. ir pelnė 12 taškų).

Dabar jau galima neabejoti, kad vos prieš kelis mėnesius Ispanijos antrojoje lygoje žaidęs T.Sedekerskis bus gerai matomas ir Eurolygoje, o iš ten – netolimas kelias ir į Lietuvos vyrų rinktinės treniruočių stovyklą.

Artūras Milaknis „Žalgiris“, 30 metų, 195 cm.

Eurolygoje: 6 sezonai, 81 rungtynės, 510 taškų (vid. 6,3). Praėjusį sezoną („Uniks“): 7,8 taško Vieningoje lygoje ir 6,9 taško Europos taurėje.

Ratus apie „Žalgirį“ sukantis A.Milaknis į Kauno komandą pakviestas jau ketvirtą kartą. Bet jei praėjusius tris kartus jis atvyko karjerai kylant, tai šįsyk žalią-baltą aprangą apsivilko po prasto sezono Kazanės „Uniks“ ekipoje. A.Milaknio ir „Uniks“ sutartis turėjo galioti dar sezoną, bet klubui labai banguotai žaidusio lietuvio nebereikėjo.

Ar tikrai A.Milaknio reikia „Žalgiriui“? Abejotina. Atakuojantis gynėjas visada buvo siauros specializacijos žaidėjas ir niekada nepasižymėjo stabilumu. Galima tikėtis, kad kartais jo tritaškių salvės pakels iš vietų Kauno ekipos sirgalius, bet tikriausiai daug dažniau po jo metimų tribūnose pasigirs nusivylimo atodūsiai.

Robertas Javtokas, „Žalgiris“, 36 metai, 210 cm.

Eurolygoje: 9 sezonai, 155 rungtynės, 1107 taškai (vid. 7,1). Praėjusį sezoną („Žalgiris“): 6,4 taško Lietuvos lygoje ir 4,9 taško Eurolygoje.

Praėjusį sezoną vyriausias „Žalgirio“ krepšininkas net penkis mėnesius gydėsi traumą, bet iki jos R.Javtoko žaidimas sirgaliams sukeldavo nemažai streso. Šį sezoną jaudintis reikės mažiau, nes Kauno komandoje yra daugiau pajėgių priekinės linijos žaidėjų ir treneris Š.Jasikevičius gali išsiversti be R.Javtoko.

Tikėtina, kad „Žalgirio“ treneris buvusiam ilgamečiui savo bendražygiui Lietuvos rinktinėje skirs tik simbolinį vaidmenį ir R.Javtokas žais ne kiekvienose Eurolygos rungtynėse.

Paulius Valinskas, „Žalgiris“, 20 metų, 191 cm.

Eurolygoje nežaidė. Praėjusį sezoną („Žalgiris-2“): 14,5 taško Lietuvos antrojoje lygoje.

Vasarą iš dublerių į pagrindinę komandą perkeltas gynėjas jau paragavo tikro vyrų krepšinio LKL čempionate. Turbūt ne už kalnų ir jo debiutas stipriausiame žemyno turnyre. „Žalgirio“ paraiškoje yra 14 krepšininkų, bet galima spėti, kad trys jauniausieji (P.Valinskas, M.Varnas ir vokietis Isaiah Hartensteinas) keis vienas kitą dvyliktuke ir greitai galės pasigirti tapę Eurolygos žadiėjais. Kita vertus, Kauno komandos treneriai jaunajai kartai svarbių užduočių tikriausiai neskirs.

Martynas Varnas, „Žalgiris“, 19 metų, 196 cm.

Eurolygoje nežaidė. Praėjusį sezoną („Žalgiris-2“): 14,3 taško Lietuvos antrojoje lygoje.

Jaunesnis iš dviejų į „Žalgirio“ pagrindinę komandą pakviestų A.Sabonio krepšinio mokyklos auklėtinių praleido sezono pradžią dėl pėdos operacijos. Ikisezoninėje treniruočių stovykloje nedalyvavusiam jaunuoliui bus sudėtingiau pritapti prie senbuvių, bet, jei bus sveikas, jis irgi turėtų sulaukti akimirkos, kai bent trumpam žengs į aikštę tiek per LKL, tiek per Eurolygos rungtynes.

Arnoldas Kulboka, „Brose“, 18 metų, 205 cm.

Eurolygoje nežaidė. Praėjusį sezoną („Young Pikes“): 6,4 taško Vokietijos antrojoje lygoje. 18-metis puolėjas į „Brose“ paraišką kol kas įtrauktas tik Vokietijos lygoje. Jis sezonui ruošėsi pagrindinėje ekipoje, bet susirinkus krepšininkams, kurie atstovavo rinktinėms per Europos čempionato atrankos varžybas, lietuvis turėjo grįžti į antrojoje bundeslygoje žaidžiančią dublerių komandą „Young Pikes“. Tikimybė, kad 18-metis A.Kulboka jau šį sezoną debiutuos Eurolygoje – labai menka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.