EUROLYGA 2023

Tomas Pačėsas – apie „Chimki“ pinigus ir „Lietuvos ryto“ pastiprinimą

20-ąjį sezoną pradėjęs „Lietuvos rytas“ – prieš lygiai tokį pat jubiliejų pasitinkantį „Chimki“ klubą. Vilniečiai simboliška dvikova Pamaskvyje šįvakar pradės Europos taurės turnyrą.

T.Pačėsas.<br>T.Bauro nuotr.
T.Pačėsas.<br>T.Bauro nuotr.
„Lietuvos ryto“ komandos lyderis D.Loganas LKL rungtynėse su „Žalgiriu“ jautė išskirtinį varžovų dėmesį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Lietuvos ryto“ komandos lyderis D.Loganas LKL rungtynėse su „Žalgiriu“ jautė išskirtinį varžovų dėmesį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Remigijus Kazilionis, Lrytas.lt spec. korespondentas, Maskva („Lietuvos rytas“)

Oct 12, 2016, 9:26 AM, atnaujinta May 11, 2017, 1:46 AM

Dvidešimties klubų varžybose „Lietuvos rytas“ pateko į B grupę drauge su „Chimki“, Bilbao „Dominion“, Fuenlabrados „Montakit“ ir Berlyno ALBA.

Gerai ar blogai, kad varžybas pradėti tenka maču su vienais favoritų?

„Man atrodo, kad šioje grupėje nėra jokio skirtumo, su kuo susidurti pirmiausia. Mūsų grupė ekstremaliai stipri, – sakė „Lietuvos ryto“ treneris“ Tomas Pačėsas. – Blogiau gal tik tai, kad išvykoje žaisime pirmas trejas rungtynes – dar laukia mačai Bilbao ir Berlyne.

Žinant esamus mūsų komandos sudėties trūkumus, namų sienos suteiktų daugiau pranašumo. Bet tvarkaraščio nepasirinksi. Mūsų laukia labai didelis iššūkis.“

Vakar popiet atskridę į Maskvą vilniečiai vakare treniravosi „Chimki“ salėje – toje pat, kurioje pastaruosius penkerius metus su Rusijos klubu dirbo Rimas Kurtinaitis.

Šiandien prieš T.Pačėsą stos įpusėjus praėjusiam sezonui lietuvį pakeitęs Duško Ivanovičius.

Geležiniu muštru Europoje pagarsėjusio juodkalniečio užduotis – vėl grąžinti į aukštumas vieną turtingiausių Rusijos klubų „Chimki“.

– Ką galėtų reikšti netikėtas „Chimki“ pralaimėjimas sekmadienį Rygos VEF klubui Jungtinėje lygoje? – „Lietuvos rytas“ paklausė T.Pačėso.

– Kas domisi krepšiniu, supranta, kad po pralaimėjimų komanda žaidžia su dviguba energija – stengiasi reabilituotis prieš sirgalius, rėmėjus.

Nors „Chimki“ skelbia, kad jų biudžetas šį sezoną penktadaliu mažesnis nei praėjusį, bet ar iš esmės ką nors reiškia tie minus 20 procentų skaičiuojant nuo 30 milijonų eurų? Nelabai.

Bet kalba – ne tik apie pinigus. Tokią komandą, pavyzdžiui, kaip „Chimki“ pralaimėjimas gerokai mažesniam varžovui turėtų labai stipriai mobilizuoti.

– Kokį įspūdį susidarėte apie šio sezono „Chimki“?

– Treneris D.Ivanovičius turi savitą filosofiją, taktiką, braižą. Jis siekia maksimaliai spartinti žaidimą.

Nežinau, ar tai tiesa, bet turiu žinių, kad iš treniruotės buvo išvytas sunkusis kraštas Perry Jonesas. Atrodo, kad jis atleistas.

Komanda dar ieško savo braižo. Krepšininkai labai pajėgūs, tačiau tokių labai daug ir kol kas treneris neranda optimalaus penketo ir lyderio.

Dabar toks yra Sergejus Monia – komandos senbuvis ir ašis.

Bet visi „Chimki“ žaidėjai turi didžiulę patirtį ir išėję gerą krepšinio mokyklą, todėl gali atrasti savo vietą jau per artimiausias rungtynes ir mus smarkiai nubausti. Turime būti maksimaliai susitelkę.

– Aleksejus Švedas – daugiausia uždirbantis „Chimki“ žaidėjas ir pagrindinis lyderis – nežaidžia dėl traumos. Kiek jo nebuvimas atsiliepia komandai?

– Jis labai naudingas, kai žaidžiama vienas prieš vieną ir du prieš du. Dabar dėl to „Chimki“ pritrūksta užtikrintumo puolant, tačiau ten yra pakankamai žmonių, galinčių tai kompensuoti.

– LKL rungtynės su „Žalgiriu“ šeštadienį jums buvo ir repeticija prieš Europos taurės kovas. Kokias išvadas po jų padarėte?

– Likau patenkintas žaidimu ir tuo, kaip kovojome. Dauguma mūsų ir „Žalgirio“ statistikos rodiklių buvo panašūs, tik labai nepataikėme dvitaškių.

Lygiose rungtynėse viską lemia detalės. Vienas neatkovotas, vienas prarastas kamuolys, pramestos kelios baudos mačo pabaigoje pavirsta tuo nedideliu taškų skirtumu, kuriuo pralaimima.

Pritrūko kai kurių žaidėjų indėlio, ypač – užsieniečių. Jie turi mums gerokai labiau padėti.

Mes reiklūs jiems ir kantriai laukiame, kada parodys tikrąjį pajėgumą ir galimybes – ne tai, ką matėme mače su „Žalgiriu“.

– Papildymo vis dar nerandate?

– Neskubame, nes nesinori suklysti – kaip kad nutiko ir praėjusį, ir šį sezoną.

Ieškome žaidėjų, kurie suteiktų mums užtikrintumo. Ši komanda turi potencialo, o jei sėkmingai pavyktų baigti ją pildyti, galime tapti dar geresni.

– Ko daugiau jaučiate prasidėjus sezonui – optimizmo ar nerimo?

– Optimizmo, kuris kyla iš darbo treniruotėse, taip pat supratimo, kad esame gerame kelyje.

„Žalgiris“ parodė, koks yra aukšto meistriškumo krepšininkų žaidimas – intensyvus, atletiškas. Mums tai labai į naudą, nes Europos taurės grupėje komandos ir yra tokio pajėgumo.

Laukiame, kol visi pradės žaisti taip, kaip ir turėtų.

Nepanikuojame, dirbame, kad kiekvienas įdėtų savo dalelytę į žaidimą, kad kovotume ir laimėtume.

Pirmasis varžovas – „Chimki“ klubas

Praėjusį sezoną. Iš Eurolygos iškrito „Top 16“ etape. Jungtinės lygos reguliariajame sezone užėmė 4-ąją vietą, pusfinalyje pralaimėjo Maskvos CSKA 0:3.

Optimalus penketas. J.Pullenas (JAV, 27, 185), A.Švedas (28, 195), J.Carteris (JAV, 29, 193), N.Boungou-Colo (Prancūzija, 28, 202), M.Todorovičius (Juodkalnija, 24, 210). Treneris D.Ivanovičius (Juodkalnija).

Ką parengė per vasarą. Kelis praėjusius sezonus pristatant Chimkų komandą vienas pirmųjų, jei ne pirmas, būdavo minimas treneris Rimas Kurtinaitis. Tačiau pavasarį rezultatais nusivylę „Chimki“ vadovai nutraukė penkerius metus dirbusio lietuvio erą ir komandą perdavė į kito garsaus krepšinio žmogaus juodkalniečio Duško Ivanovičiaus rankas.

Kai D.Ivanovičius pakeitė R.Kurtinaitį, „Chimki“ dar žaidė Eurolygoje. Bet dar sykį iškovoti kelialapį į stipriausią žemyno turnyrą nepavyko ir vasarą klubo vadovams reikėjo ieškoti pamainos daugumai svarbiausių krepšininkų. Į kitus klubus išvyko Tyrese’as Rice’as, Petteri Koponenas, Zoranas Dragičius, Jamesas Augustine’as, Paulas Davisas, Tyleris Honeycuttas.

Atsinaujinusi komanda buvo lipdoma aplink senbuvius Aleksejų Švedą ir Sergejų Monią. „Chimki“ pavyko sudaryti neblogą gynėjų grandį, kurią papildė Jacobas Pullenas, E.J.Rowlandas ir Justinas Carteris, bet priekinė linija, regis, bus silpnesnė negu praėjusį sezoną.

Šį sezoną daug svarbesnes užduotis gaus pernai R.Kurtinaitį nuvylęs Marko Todorovičius, o naujokui Nobeliui Boungou-Colo dar reikės įrodyti, kad gali naudingai žaisti ne vien Prancūzijos klubuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.