EUROLYGA 2023

Rio premijos krepšininkams: tiek Jonas Valančiūnas uždirba per tris valandas

Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse geriausiai pasirodžiusiems Lietuvos sportininkams valstybė tradiciškai skyrė pinigines premijas. Nors nacionalinė krepšinio rinktinė šįmet liko septintoje vietoje, žaidėjams Vyriausybės nutarimu atiteko daugiau nei 120 tūkstančių eurų. Tačiau visi pinigai krepšininkų rankų nepasiekė – jie padalyti net 26 asmenims.

Jonas Valančiūnas<br>G. Šiupario nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>G. Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Ivaškaitė

Oct 13, 2016, 4:34 PM, atnaujinta May 10, 2017, 11:09 PM

Nors po 2000-ųjų Sidnėjaus ir  2004 metų Atėnų olimpiadų krepšininkų gautos premijos už trečią ir ketvirtą vietas buvo skirstomos pagal žaidėjų aikštėje praleistą laiką ir pasirodymo kokybę, pastaruoju metu šio sumanymo atsisakyta.

2013 metų Europos krepšinio čempionate rinktinei iškovojus sidabro medalius Vyriausybės atseikėtą 240 tūkstančių litų sumą nutarta išsidalyti po lygiai kiekvienam komandos nariui. Premijas tuomet gavo 27 žmonės – 12 žaidėjų bei komandos pagalbinis personalas.

Rio olimpinėse žaidynėse krepšininkų pasiekimai buvo kur kas kuklesni ir užimta mažai ką guodžianti 7-oji vieta, tačiau kadangi olimpiadose prizinėmis laikomos 1–8 vietos, Lietuvos krepšininkams vėl atiteko valstybės skirti piniginiai prizai.

Kiekvienas krepšininkas pagal nutartį gavo 8690 eurų, kuriuos sudėjus rinktinei iš viso atiteko 104 tūkst. 280 eurų. Tradiciškai šią bendrą sumą išsidalijo visi prie komandos pasirodymo olimpiadoje prisidėję žmonės, kurių šįmet buvo 26.

Lietuvos krepšinio rinktinių administratorius Žydrūnas Vilenčikas patikino, kad po olimpiados premijų suma bendru susitarimu tarp žaidėjų ir personalo buvo pasidalyta į visiškai lygias dalis.

„Pinigus po lygiai pasidalino 12 žaidėjų ir visi pagalbiniai žmonės, buvę oficialioje delegacijoje. Dėl to jokių klausimų nekilo. Nei LKF prezidento Arvydo Sabonio, nei generalinio sekretoriaus Mindaugo Špoko tarp jų nebuvo“, – atskleidė jis, užbėgdamas galimoms kalboms už akių.

Įdomu, kad 20-metis 211 cm ūgio Domantas Sabonis atlygį už profesionalųjį sportą gavo pirmą kartą. Pagal NCAA lygos, kurioje anksčiau rungtyniavo D.Sabonis, nuostatus, krepšininkams buvo draudžiama gauti bet kokį materialų atlyginimą už žaidimą.

Tad rungtyniaudamas Malagos „Unicaja“ ekipoje ir JAV studentų krepšinio lygos „Gonzagos Bulldogs“ klube žaidėjas neturėjo teisės gauti pinigų. Dėl šios priežasties jaunasis puolėjas buvo priverstas atsisakyti ir po 2013 metų Europos čempionato skirtos premijos. Legendinio A.Sabonio sūnus vasarą pasirašė sutartį su NBA „Oklahoma City Thunder“ klubu ir gaus 2,44 mln. JAV dolerių atlygį.

Be Brazilijoje olimpiados medalių siekusių krepšininkų, banko sąskaitos papilnėjo ir keturiems nacionalinės ekipos treneriams: strategui Jonui Kazlauskui, jo asistentams Gintarui Krapikui, Dariui Maskoliūnui bei fizinio parengimo treneriui Sigitui Kavaliauskui, šešiems medicinos personalo nariams, krepšinio analitikui Benui Matkevičiui bei trims komandos vadybininkams, tarp kurių buvo ir po olimpiados iš atstovo spaudai pareigų pasitraukęs Linas Kunigėlis.

Praėjusį trečiadienį prie 104 tūkst. eurų valdžios atlygio už prakaitą Rio buvo pridėti 24 tūkstančiai eurų, kuriuos dvylikai žaidėjų skyrė Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK). Nors bendra suma – 128 tūkst. eurų – atrodo įspūdingai, ją padalijus į 26 dalis kiekvienam žmogui atiteko vos apie 5 tūkstančius eurų.

Kai kam tokie pinigai yra nebloga paspirtis prie savojo biudžeto, tačiau nemaža dalis žaidėjų gali tik nusišypsoti – savo sąskaitose jie vargu ar pamatė rimtus pokyčius. Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas žaisdamas „Toronto Raptors“ per dieną uždirba net 9 kartus didesnę sumą – 45 tūkstančius eurų, o per metus aukštaūgio atlyginimas nuo šio sezono sieks 16 milijonų JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.