EUROLYGA 2023

Gels A. Sabonio ir J. Kazlausko kandidatui: „Rinktinės treneris – tik R. Kurtinaitis“

Lygiai po savaitės Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) būstinėje Kaune už uždarų durų organizacijos prezidentas Arvydas Sabonis tarp 13 žmonių tars savo žodį bei bes į trenerio kandidatūrą, kuri turės pakeisti iš šalies vyrų nacionalinės ekipos pasitraukusį strategą Joną Kazlauską. Ir tas specialistas visiems ant liežuvio, nors LKF pastaruoju metu įsirausė apkasuose ir nesirengia rodyti baltosios paslapties kapituliavimo vėliavos. „Siūlomas jaunas ir talentingas Dainius Adomaitis“, – taip arba panašiai šio trenerio likimą spręsiantiems krepšinio pasaulio atstovams turėtų bosu pareikšti A.Sabonis.

V.Gedvilas ir A.Sabonis.
V.Gedvilas ir A.Sabonis.
Vienas iš kandidatų treniruoti krepšinio rinktinę – D.Adomaitis.
Vienas iš kandidatų treniruoti krepšinio rinktinę – D.Adomaitis.
R.Kurtinaitis.
R.Kurtinaitis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-10-18 09:00, atnaujinta 2017-05-10 17:08

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio kėdė liko laisva tada, kai ją po ketverių metų paliko itin geras A.Sabonio draugas J.Kazlauskas. Pastarąjį olimpinį ciklą nacionalinei ekipai vadovavęs J.Kazlauskas netarė niekam savojo žodžio „sudie“, bet už jį „netreniruos“ rugsėjo pabaigoje nedaugžodžiaudamas ir mažai ką paaiškindamas Vilniuje išsakė LKF vedlys A.Sabonis.

„Būsiu tuose rinkimuose. O gal tai visai ir ne rinkimai – nieko mums nesako, kandidatai nepateikti, jie greičiausiai neprisistatys, tad rinkimais būtų sunku tai vadinti. Gal paprasčiausias pasiūlymas bus – va, jums treneris, kas „už“. Kas bus, jei su šia kandidatūra negaus reikiamo palaikymo?“ – retoriškai juokdamasis klausė Lietuvos trenerių asociacijos garbės prezidentas ir ilgametis jos vadovas Seimo narys 57-erių Vydas Gedvilas.

Spalio 25 dieną krepšinio visuomenei bus praverta uždanga – oficialiai padėkota pasitraukiančiam iš pareigų J.Kazlauskui ir pateikta neva sensacija – pranešta, kas taps naujuoju rinktinės strategu.

Jau kurį laiką krepšinio užkulisiuose net nekalbama, o deklaruojama, kad rinktinės vedliu taps Klaipėdos „Neptūno“ strategas Dainius Adomaitis. Yra ir patikinimų, kad federacijos atstovai bei A.Sabonis su J.Kazlausku jau yra kalbėję su D.Adomaičiu apie galimą jo darbą rinktinėje.

„Pasakysiu paprastai – man sunkiai suprantami šie LKF rinkimai. Anksčiau buvo viskas sudėliota – trenerių asociacija siūlė federacijai aptarti kokias penkias šešias kandidatūras, Vykdomasis komitetas per kelias savaites turėdavo išsirinkti ir „išgryninti“ dvi ar tris trenerių kandidatūras, dėl kurių balsuojama. Dabar tyla – niekas nieko neprašė, kandidatūrų niekam nereikia. Ateisime į posėdį, žiūrėsime“, – kalbėjo daugiau kaip 20 metų krepšinio treneriu buvęs ir Europos čempionu tapęs V.Gedvilas.

Nors buvo manoma, kad dėl rinktinės stratego posto varžysis D.Adomaitis, pastaruoju metu užsienyje labiau vertinamas Rimas Kurtinaitis ar pirmuosius žingsnius šiame darbe žengiantis Kauno „Žalgirio“ vedlys Šarūnas Jasikevičius, tačiau greičiausiai LKF Vykdomasis komitetas rinksis tik iš vienos pavardės – 42-ejų šakiškio D.Adomaičio.

Tiesa, kandidatuoti, šalies žiniasklaidos duomenimis, siekė ir užsienietis – serbų treneris Saša Obradovičius. Apie tai sužinojo portalas krepsinis.net.

Krep6inio agentūros „BeoBasket“  atstovai neseniai susisiekė su LKF artimu šaltiniu ir šis pasakė, kad nėra prasmės kandidatuoti į rinktinės trenerio postą, nes viskas jau nuspręsta ir D. Adomaitis perims nacionalinės komandos vairą. Toks patikimo šaltinio pasakymas privertė apsigalvoti ir S.Obradovičiaus kandidatūros nekelti.

Jau kitą antradienį dėl naujojo rinktinės trenerio likimo ir pavardės balsuos keturiolika LKF Vykdomojo komiteto narių: Arvydas Sabonis (LKF prezidentas), Mindaugas Špokas (generalinis sekretorius), Algimantas Stasys Anužis (viceprezidentas), Mindaugas Plūkas (viceprezidentas), Remigijus Milašius (LKL prezidentas), Remigijus Štaras (NKL prezidentas), Darius Gudelis (RKL prezidentas), Audra Ginelevičienė (LMKL vadovė), Rasa Mikaitytė („Akvilės“ lygos vadovė), Martynas Račkauskas (MKL direktorius), Rimantas Cibauskas (LSKL prezidentas), Kęstutis Pilipauskas (Teisėjų asociacijos prezidentas), Vydas Gedvilas (LKF trenerių asociacija) ir Vladas Garastas (LKF Garbės taryba).

– Jūs dalyvausite naujojo vyrų rinktinės trenerio skyrime?lrytas.lt paklausė V.Gedvilo.

– Taip. Esu įgaliotas, todėl būtinai dalyvausiu, nors nelabai suprantu ar tai rinkimai, ar tik kandidato patvirtinimas.

– Esate pasirengęs balsuoti už D.Adomaitį?

– Aš turiu savo kandidatą. Man, kaip Vykdomojo komiteto nariui, niekas neuždraus pasiūlyti savo kandidatūros, nes prieš būsimą susitikimą nėra jokios informacijos ir mums nepateikta jokių pavardžių. Vadinasi, bus galima ir tiesiog pasitarime kelti kandidatūrą.

– Turite ką pasiūlyti?

– Taip. Aš manau, kad geriausias kandidatas šiandien vadovauti nacionalinei vyrų krepšinio rinktinei yra tik R.Kurtinaitis. Nesakau, kad D.Adomaitis nėra vertas siekti stratego posto, tačiau šiandien yra aiškus favoritas – tai Rimas. Ir aš siūlysiu jo kandidatūrą. Gal ateityje kada ir siūlysiu D.Adomaitį, tačiau ne šiandien.

– Žiniasklaida mirga, kad LKF ir A.Sabonis net nekalbėjo su R.Kurtinaičiu apie galimybę perimti rinktinės vairą.

– Gal A.Sabonis ir nekalbėjo, tačiau aš pirmadienį telefonu šnekėjausi su Rimu ir pasakiau, kad siūlysiu kandidatu į Lietuvos rinktinės stratego postą. Jis aiškiai pasakė – „aš sutinku“. Ko daugiau reikia. Tikrai nebus LKF rinkimų iš vieno kandidato.

– Kalbama, kad R.Kurtinitis, kaip rinktinės strategas, yra labai neparankus A.Saboniui ir tam pačiam J.Kazlauskui: teigiama, kad R.Kurtinaičio charakteris yra per kietas tiems vyrams, jie jam nesugebės vadovauti, tad ši kandidatūra buvo išbrokuota.

– Svarbiausia, kad R.Kurtinaitis vadovautų rinktinei. O jau tai, kad A.Sabonis nepavadovaus R.Kurtinaičiui – visiškai kita istorija. Mes kalbame apie rinktinės trenerį, o ne apie A.Sabonio valdomą trenerį  ar krepšininkų draugą. Reikia skirti, ką mes norėsime matyti prie vyrų rinktinės vairo, – aš noriu matyti rimtą specialistą.

– Manote, kad pasiseks jūsų pateiktam kandidatui?

– Aš nebijau A.Sabonio. Todėl ir ramiai kalbu. Blogiau, kai komitete yra tokių, kuriems A.Sabonio žodis – kaip įstatymas. Negalvojama, kaip geriau, mąstoma, ką pasakys autoritetas. Tačiau aš laikausi savo pozicijos – noriu, kad išgirstų ne suformuotą nuomonę, o tai, kas yra geriausia šalies krepšiniui.

– Negalvojate, kad būtų galima pasiūlyti ir dar vieną krepšinio žmogų – „Žalgirio“ trenerį Š.Jasikevičių?

– Manau, kad po kiek laiko tai bus labai aukšto lygio vienas geriausių trenerių ne tik Europoje. Tačiau Šaras žengia pirmuosius žingsnius ir nebūtina skubinti laiko. Jo laukia šviesi ateitis, tačiau šiuo metu už jį yra kur kas daugiau patirties turinčių trenerių. Tai ne koks nors nuvertinimas ar įžeidimas – tai paprastas pamąstymas, grindžiamas esama situacija.

– Gal vis dėlto vertėtų suteikti galimybę save išbandyti D.Adomaičiui. Juk 2017 metų Europos pirmenybės niekuo neįpareigoja – nereikės kovoti dėl olimpinio kelialapio ir kvietimo į planetos pirmenybes.

– Žinote, Lietuva, kad ir keista, yra pralaimėti nemėgstanti šalis. Ypač krepšinyje. Gyvena sau šimtametis žmogus sirgalius, jis žiūri 2017 metų Europos krepšinio čempionatą. Ir ką? Jam reikia, kad Lietuva būtų dešimta ar penkta? Jis dar kitų pirmenybių gali ir nesulaukti – kam jam reikia tos menkos vietos ir ateities vizijos? Ar dėl to jis serga? Senolis gyvena šia diena – jam rinktinės pergalių reikia šiandien. O jūs sakote, kad nelemia. Mes privalome visur laimėti, visur kovoti dėl nugalėtojo vardo. Todėl ir trenerį privalome išsirinkti geriausią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.