EUROLYGA 2023

R. Javtokas prakalbo apie rinktinės trenerio rinkimus: turi savo favoritą

Jau skandalingi tapę dar net neįvykę naujojo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio rinkimai artėja prie finišo tiesiosios. Nors Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadovų veiklą pastaruoju metu gaubia daug paslapčių, jau spalio 25 dieną bus priimtas galutinis sprendimas dėl nacionalinės ekipos vedlio pavardės. Našlaitė likusi rinktinė turės specialistą, kuris ves ekipą į 2017 metų Europos pirmenybių kovas.

R.Javtokas ir J.Mačiulis.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Javtokas ir J.Mačiulis.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Ivaškaitė

2016-10-20 09:16, atnaujinta 2017-05-10 13:49

Favoritais šioje trenerių kovoje laikomi Klaipėdos „Neptūno“ strategas Dainius Adomaitis ir Italijoje dirbantis Rimas Kurtinaitis, tačiau karjerą rinktinėje po Rio de Žaneiro olimpiados baigęs nacionalinės ekipos veteranas 36-erių Robertas Javtokas neslepia, kad naujojo trenerio poste jam smagiausia būtų išvysti būtent Kauno „Žalgirio“ strategą Šarūną Jasikevičių.

– Ar sekate rinktinės trenerio rinkimų eigą? lrytas.lt paklausė R.Javtoko.

– Minimaliai. Manau, kad tai išpūstas burbulas, nes neaišku, ar D.Adomaitis jau paskirtas. Nežinau, kokia informacija teisinga, bet vis tiek čia jau ne mano reikalas. Tam yra Lietuvos krepšinio federacija, jie atsakingi,  tegul ir nusprendžia. Aš nežinau, kodėl čia turėtų visi lįsti ir spręsti, kas turi būti treneris.

– Kodėl tarp kandidatų neminimas Šarūnas Jasikevičius? Ar, jūsų nuomone, jis dar nepasiruošęs vadovauti rinktinei?

– Nemanau, kad pats Šarūnas to norėjo. Kita vertus, manau, jis yra pats geriausias iš šių kandidatų. Aišku, nenuvertinu ir kitų, jie visi yra geri treneriai, bet man atrodo, kad  Šarūnas jau yra pasirengęs tapti rinktinės strategu. Tik nežinau, ar jam posto nesiūlo, ar jis pats nenori.

– Ką jūs pasirinktumėte iš favoritais laikomų R. Kurtinaičio ir D. Adomaičio?

– Negaliu atsakyti, būtų tiesiog negražu iš mano pusės. Abu treneriai tikrai geri, tad būsiu už tą, kurį pasirinks federacija. LKF analizuoja, sprendžia, ką treneris nuveiktų per ketverių metų ciklą, kokius žaidėjus komandoje jis mato.

– Sklido kalbos, kad trenerio postu buvo susidomėjęs ir serbas Saša Obradovičius. Ką manote apie galimybę šias pareigas patikėti užsieniečiui?

– Esu prieš. Mūsų rinktinei nereikia žaidėjų ir trenerių iš užsienio. Asistentai, personalas gal gali būti ir ne lietuviai, tačiau labai nenorėčiau, kad vyriausiasis treneris būtų užsienietis. Klubinis krepšinis yra kitoks negu rinktinėje ir, nors Lietuva nedidelė šalis, tegul verčiasi su tuo, ką turi. O rezultatai, kokie jie bus, tokie jau bus.

– Kaip komanda reagavo į Jono Kazlausko pasitraukimą?

– Mes jau buvome išsiskirstę, tad negalėčiau už visus atsakyti. Treneris atidavė rinktinei daug metų, darbo, turi gerų laimėjimų. Nekeista, kad dabar jis norėjo tiesiog pailsėti. Vis dėlto aš nesu nei už, nei prieš, kad J.Kazlauskas būtų pasilikęs. Esu tik žaidėjas ir nelabai galiu kitiems piršti savo nuomonės.

– Kuo nacionalinės rinktinės treneris turėtų skirtis nuo klubo trenerio?

– Rinktinės treneris tiesiog turėtų būti geriausias. Jis privalo mokėti valdyti žaidėjus, kurie atvažiuoja ne į klubą, o žaisti už dyką į rinktinę. Tam, kad suvaldytų visą žvaigždyną, treneris turi būti autoritetas, nes tik tada žaidėjai jo klausys.

– Dėl pasikeitusio atrankų modelio rinktinei teks žaisti rungtynes vidury sezono. Ar tai komandai bus didelė problema?

– Tai, kad treneriams bus sunku palikti savo klubus, yra tik viena problemos dalis. Dar blogiau dėl žaidėjų. Kiekvienas treneris iš anksto mato viziją, kokius žaidėjus kvies, bet gali būti, kad tie, kuriuos visada kviesdavo, neatvyks, todėl tikrai sunku atsakyti, kaip viskas bus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.