EUROLYGA 2023

Eurolygos savaitė: „Laimės kūdikiai“ iš Stambulo ir pergalių kalvis V. Spanoulis

Stambulo „Fenerbahce“ iškovojo antrą pergalę vieno taško skirtumu, Atėnų „Panathinaikos“ per dvikovą su Eurolygos čempionais vadovavo laikinasis treneris, rezultatyvūs amerikiečiai neužtikrino savo komandoms pergalių, o Pirėjo „Olympiakos“ senbuvis Vasilis Spanoulis pasiekė įspūdingą ribą ir buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.

V.Spanoulis pasiekė įspūdingą ribą ir buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Spanoulis pasiekė įspūdingą ribą ir buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Oct 22, 2016, 1:02 PM, atnaujinta May 10, 2017, 9:57 AM

Tai buvo įdomiausi krepšinio Eurolygos antrojo turo įvykiai.

Lentelė. Per du Eurolygos turus po dvi pergales iškovojo keturios komandos. Turnyro lentelės viršutinėse eilutėse atsidūrė Maskvos CSKA, Madrido „Real“, Milano „Emporio Armani“ ir Stambulo „Fenerbahce“.

Pirmųjų savaičių „laimės kūdikiai“ „Fenerbahce“ abi pergales iškovojo vieno taško skirtumu, „Emporio Armani“ – dviejų ir vieno taško skirtumu.

Nė karto nelaimėjo irgi keturios komandos: Tel Avivo „Maccabi“, Kazanės „Uniks“, Stambulo „Anadolu Efes“ ir Stambulo „Galatasaray“.

Kitos aštuonios ekipos, tarp jų – Kauno „Žalgiris“ – turi po vieną pergalę.

Intriga. Antrajame ture net septynerios rungtynės baigėsi vienženkliu skirtumu. Lengvai savo pranašumą įrodė tik Pirėjo „Olympiakos“, sutriuškinęs „Anadolu Efes“ krepšininkus net 90:66.

Net keturiose arenose nugalėtojus ir pralaimėjusius skyrė vos vienas metimas. Vieno taško skirtumu laimėjo „Fenerbahce“ (išvykoje prieš „Barcelona“ 73:72), „Emporio Armani“ (išvykoje prieš „Darussafaka“ 81:80), dviejų taškų skirtumu – Belgrado „Crvena Zvezda“ (išvykoje prieš „Galatasaray“ 85:83), trijų taškų skirtumu – Bambergo „Brose“ (namie prieš „Uniks“ 89:86).

Nusivylimas. Nuaidėjus finalo sirenai Barselonoje labiausiai krimtosi šeimininkų komandos gynėjas Tyrese‘as Rice‘as. Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas pelnė 19 taškų ir buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas, bet jo klaida nubraukė „Barcelona“ viltis.

Paskutinę minutę vienu tašku (72:73) atsilikusi „Barcelona“ rengė svarbiausią antpuolį, tačiau baigiantis atakai skirtam laikui lygioje vietoje kluptelėjęs T.Rice‘as prarado kelias labai brangias akimirkas ir turėjo mesti iš sunkios padėties. Amerikiečio metimą blokavo „Fenerbahce“ gynėjas Kostas Sloukas, o paskui Stambulo krepšininkai parodė nuostabias vikrumo savybes. Iki sirenos dar buvo likusios 10 sek., bet svečiai taip staigiai judėjo aikštėje ir perdavinėjo kamuolį, kad „Barcelona“ nesugebėjo jų pagauti ir sąmoningai prasižengti.

Trauma. „Barcelona“ penktadienį žaidė be traumuotų Petteri Koponeno ir Juano Carloso Navarro. O trečiojo kėlinio pabaigoje patyrė dar vieną nuostolį – iš aikštės į rūbinę iššlubavo čiurną susižeidęs Justinas Doellmanas. J.Doellmanui rungtynės buvo nesėkmingos ir iki traumos. Amerikietis nepataikė nė vieno iš 4 dvitaškių ir pelnė tik 4 taškus.

Laikinasis. Atėnų „Panathinaikos“ į Rusiją žaisti rungtynių su CSKA klubu išvyko be vyriausiojo trenerio. Atėniečiams pirmadienį Graikijos lygoje triuškinamai pralaimėjus Pirėjo „Olympiakos“ komandai, klubo vadovybė išvijo pavasarį pakviestą Argyrį Pedoulakį, todėl krepšininkams Maskvoje vadovavo laikinai pareigas perėmęs Giorgos Vovoras.

Rungtynių pradžioje atrodė, kad „Panathinaikos“ gresia dar vienas pažeminimas – CSKA jau pirmajame kėlinyje nutolo 20:8. Tačiau paskui G.Vovoras sutvarkė savo komandos žaidimą, ji ne tik pavijo Eurolygos čempionus, bet ir aplenkė juos. Vis dėlto mačo pabaigoje tiksliau žaidė Maskvos ekipa, nugalėjusi 81:77.

„Panathinaikos“ komandoje rezultatyviausiai žaidė 20 taškų pelnęs Demetris Nicholsas. Šis krepšininkas vasarą į Atėnus persikėlė iš Maskvos.

Įpėdinis. G.Vovoras Atėnų komandai vadovaus neilgai. Graikijos žiniasklaida skelbia, kad „Panathinaikos“ jau susitarė su buvusiu ilgamečiu „Barcelona“ treneriu Xavieru Pascualiu.

Katalonas turėtų šį savaitgalį atvykti į Graikijos sostinę ir oficialiai pasirašyti sutartį. 44-erių X.Pascualis pirmą kartą dirbs už Katalonijos ribų. Naujasis „Panathinaikos“ strategas niekada nebuvo profesionalas krepšininkas, o trenerio karjerą dar praėjusiame amžiuje pradėjo Katalonijos mėgėjų komandose. Nuo 2004 metų X.Pascualis dirbo „Barcelona“ klube: iš pradžių buvo jaunimo komandos treneris, paskui – pirmosios komandos trenerio padėjėjas, o nuo 2008 metų – vyriausias treneris.

Drama. Per visą praėjusį Eurolygos sezoną vos tris pergales iškovojęs „Emporio Armani“ pasimokė iš pernykščių klaidų ir šį rudenį atsidūrė tarp lyderių. Antrąją pergalę milaniečiai iškovojo Stambule, kur palaužė didelių ambicijų turinčią „Darussafaka“ komandą 81:80. Prie pergalės svariai prisidėjo Italijos čempionų gynėjas Mantas Kalnietis, pelnęs 11 taškų.

Nors „Emporio Armani“ beveik visą laiką pirmavo, 38-ąją min. „Darussafaka“ pavyko išsiveržti į priekį. Tačiau iki sirenos likus 48 sek. M.Kalnietis tritaškiu vėl sugrąžino persvarą svečiams 77:76.

Tiesa, paskui M.Kalniečio rankos sudrebėjo ir likus 15 sek. (jo komanda pirmavo 79:78) lietuvis neįmetė nė vienos iš dviejų baudų. Likus 6 sek. dviejų baudų neįmetė ir kitas „Emporio Armani“ žaidėjas Alessandro Gentile, bet pernelyg skubėję šeimininkai nepasinaudojo dovanomis ir Milano krepšininkai išsivežė pergalę.

Stabtelėjo. Pirmojo turo naudingiausiu krepšininku buvo pripažintas „Emporio Armani“ gynėjas Ricky Hickmanas (jis prieš savaitę į „Maccabi“ krepšį įmetė 22 taškus). Per antrąsias rungtynes šis amerikietis pasikeitė neatpažįstamai ir pelnė vos 4 taškus (0/5 tritaškių).

Kol kas lūkesčių nepateisina praėjusio sezono Milano komandos lyderis Krunoslavas Simonas. Jis per dvejas rungtynes įmetė tik 15 taškų (praėjusio sezono vidurkis Europos turnyruose buvo 12,5 tšk.) ir pataikė vos 27,8 proc. metimų (2/10 dvitaškių, 3/8 tritaškių).

Eksperimentai. Buvusių Eurolygos čempionų mūšyje „Real“ išvykoje nugalėjo „Maccabi“ komandą 89:82. Madridiečių puolėjas Jonas Mačiulis žaidė 10 min. ir pelnė 4 taškus.

Lietuvis rungtyniavo tik pirmojoje mačo pusėje. Daug eksperimentavęs ir gana keistus penketo variantus pabandęs „Real“ treneris Pablo Laso po pertraukos J.Mačiulio į aikštę neleido. Kai kurie „Real“ penketo variantai P.Laso nenudžiugino, tačiau jo komanda beveik visą laiką kontroliavo situaciją ir varžovams trumpam išsiveržti į priekį leido tik pirmojo ir trečiojo kėlinio pradžioje. Svečiams sunkiausia atkarpa buvo iškart po pertraukos, kai „Maccabi“ surengė spurtą net 16:0 ir persvėrė rezultatą 49:46. Vis dėlto madridiečiai greitai viską sugrąžino į vietas ir iškovojo pergalę.

Netaiklus. „Real“ gynėjas Sergio Llullis nepataikė nė vieno iš 8 tritaškių. Vis dėlto būtent šis krepšininkas buvo Madrido komandos puolimo lyderis ketvirtajame kėlinyje, per kurį įmetė 8 taškus. Iš viso S.Llullis pelnė 14 taškų ir atliko 11 rezultatyvių perdavimų.

Amerikiečiai. Atkaklias rungtynes pralaimėjusiose „Maccabi“, „Darussafaka“ ir „Galatasaray“ komandose naudingai žaidė buvę „Žalgirio“ lyderiai, šiais metais po neilgos pertraukos grįžę į Eurolygą iš kitų žemynų. Traumą išsigydęs „Maccabi“ puolėjas Sonny Weemsas pelnė 15 taškų, „Darussafaka“ puolėjas Jamesas Andersonas – 14 taškų, „Galatasaray“ gynėjas Justinas Dentmonas – 12 taškų.

Beje, visom trims komandoms pelnė labai daug taškų krepšininkai iš JAV: „Maccabi“ 74 iš 82, „Galatasaray“ – 68 iš 83, „Darussafaka“ – 53 iš 80.

Šiame ture krepšininkai iš JAV daugiau nei pusę taškų įmetė dar trims ekipoms: „Panathinaikos“ – 65 iš 77, „Uniks“ – 53 iš 86, „Barcelona“ – 37 iš 72.

Riba. Nepailstantis „Olympiakos“ lyderis Vasilis Spanoulis ketvirtadienį tapo antruoju krepšininku, Eurolygoje peržengusiu 3000 taškų ribą. 34 metų gynėjas svarbiausiame žemyno turnyre žaidė 222 rungtynes ir per jas pelnė 3013 taškų.

V.Spanoulis Eurolygoje rungtyniauja 11-ąjį sezoną. Pirmuosius keturis sezonus jis atstovavo Atėnų „Panathinaikos“, o nuo 2010 metų vilki „Olympiakos“ aprangą.

Daugiau taškų Eurolygoje įmetė tik „Barcelona“ simbolis Juanas Carlosas Navarro. Jis per 304 rungtynes pelnė 3922 taškus.

Rezultatyviausias lietuvis Šarūnas Jasikevičius per 226 rungtynes pelnė 2343 taškus ir visų laikų lentelėje užima 11-ąją vietą.

Startas. V.Spanoulis simbolinę ribą peržengė per rungtynes Pirėjuje, kur „Olympiakos“ sutriuškino Stambulo „Anadolu Efes“ klubą 90:66. V.Spanoulis pelnė 17 taškų ir buvo rezultatyviausias „raudonųjų“ žaidėjas.

Tiesa, pergalės pamatus paklojo kitas graikas. Giorgos Printezis per pirmąsias 8 min. įmetė 14 taškų, o jo vedama Pirėjo ekipa labai greitai nuskuodė į priekį 22:9. Nelikus abejonių, kas laimės, G.Printezis pasitraukė į šešėlį ir leido pasižymėti kitiems „Olympiakos“ krepšininkams.

Labiausiai pasižymėjo V.Spanoulis. Jis prie 17 taškų pridėjo 9 rezultatyvius perdavimus bei 9 išprovokuotas pražangas ir surinko 26 naudingumo balus. „Olympiakos“ lyderis buvo pripažintas naudingiausiu antrojo turo krepšininku.

Po 27 balus surinko du „Galatasaray“ aukštaūgiai Austinas Daye (24 taškai, 8 atkovoti kamuoliai) ir Alexas Tyusas (19 taškų, 5 atkovoti kamuoliai), bet jų komanda šiame ture pralaimėjo.

Taškai. Rezultatyviausiai šiame ture žaidė po 24 taškus pelnę amerikiečiai Keithas Langfordas iš „Uniks“ ir A.Daye iš „Galatasaray“. Tačiau abiejų rezultatyviausių krepšininkų komandos patyrė nesėkmes.

„Uniks“ ketvirtadienį neišsaugojo trečiajame kėlinyje turėtos dviženklės persvaros ir išvykoje 86:89 nusileido „Brose“ ekipai. „Galatasaray“ penktadienį namie puikiai pradėjo rungtynes (16:3), bet paskui nesustabdė 23 taškus įmetusio „Crvena Zvezda“ snaiperio Marko Simonovičiaus ir pripažino Belgrado ekipos pranašumą 83:85.

A.Daye turėjo nedidelę galimybę tapti tikru savaitės didvyriu. Likus 2 sek. varžovų ekipos žaidėjui Stefanui Jovičiui sąmonigai nepataikius antrojo baudos metimo, A.Daye švystelėjo kamuolį iš savo aikštės pusės ir buvo gana arti tikslo. Visgi metimui truputį trūko jėgos.

Kitas turas. Kitą savaitę Eurolygoje vyks dviejų turų rungtynės. „Žalgiris“ pirmiausiai keliaus į Stambulą ir trečiadienį žais su „Fenerbahce“, o penktadienį namie kovos su „Maccabi“.

Eurolyga. 2-asis turas.

Pirėjo „Olympiakos“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 90:66. V.Spanoulis 17, G.Printezis 15, M.Lojeski 14, E.Greenas 11/ C.Osmanas 22, D.Brownas ir D.Thomasas po 10. 7000 žiūrovų.

Bambergo „Brose“ – Kazanės „Uniks“ 89:86. J.Strėlniekas 17, N.Zisis 16, 12 rez.perd., N.Melli ir D.Milleris po 15/ K.Langfordas 24, C.Clarke‘as 20, Q.Colomas 15, A.Parachovskis 11. 6249 žiūrovai.

Tel Avivo „Maccabi“ – Madrido „Real“ 82:89. V.Ruddas 18, A.Goudelockas 16, S.Weemsas 15/ J.Carrollas 18, R.Fernandezas 16, S.Llullis 14, 11 rez.perd., ... J.Mačiulis 4. 11060 žiūrovų. Stambulo „Darussafaka“ – Milano „Emporio Armani“ 80:81. A.Moermanas 20, B.Wanamakeris 16, J.Andersonas 14, S.Wilbekinas 13/ M.Mačvanas 19, M.Kalnietis ir J.McLeanas po 11, A.Gentile 10. 4587 žiūrovai.

Maskvos CSKA – Atėnų „Panathinaikos“ 81:77. N.De Colo ir A.Voroncevičius po 20, A.Jacksonas 9/ D.Nicholsas 20, K.C.Riversas 16, N.Kalathis 10. 9311 žiūrovų.

Stambulo „Galatasaray“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 83:85. A.Daye 24, A.Tyusas 19, J.Dentmonas 12/ M.Simonovičius 23, S.Jovičius 14, M.Guduričius ir O.Kuzmičius po 11. 4430 žiūrovų.

„Barcelona“ – Stambulo „Fenerbahce“ 72:73. T.Rice‘as 19, S.Perperoglou 14, A.Tomičius 12/ K.Sloukas 15, B.Dixonas 15, B.Bogdanovičius 12. 5827 žiūrovai.

Kauno „Žalgiris“ – Vitorijos „Baskonia“ 78:73. L.Westermannas 20, B.Motumas 12, A.Milaknis 9/ A.Hanga 18, A.Bargnani 17, T.Šengelija 13. 11277 žiūrovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.