EUROLYGA 2023

Karo dievas, neatskleidęs savo galių NBA: viena didžiausių vilčių baigė karjerą

Vos 28-erių sulaukęs krepšininkas Gregas Odenas paskelbė apie karjeros pabaigą. Viena didžiausių lygos vilčių ir būsima superžvaigžde vadintas 214 cm ūgio atletas niekada taip ir negavo progos parodyti savo potencialo. Traumų persekiotas G.Odenas galiausiai nusprendė, kad jau gana.

G.Odenas baigė karjerą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
G.Odenas baigė karjerą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2016, 11:16 AM, atnaujinta May 9, 2017, 11:41 PM

„Norėčiau žaisti. Bet tai baigta“, – tokiais žodžiais jis atsisveikino su krepšiniu.

G.Odenas į NBA žengė 2007 metais. Tada „Portland Trail Blazers“ jį pakvietė pirmu Naujokų biržos šaukimu, už nugaros palikdami dabartinę lygos superžvaigždę Keviną Durantą.

Jau pirmą savo sezoną krepšininkas praleido dėl kelio operacijos. Galiausiai debiutavęs NBA jis sužaidė 69 rungtynes, tačiau vėliau traumos sekė viena paskui kitą. Viso NBA puolėjas sužaidė tris sezonus ir 105 rungtynes.

Praėjusį sezoną jis dar spėjo pažaisti Kinijoje, tačiau dabar tęsia mokslus susijusius su krepšinio vadyba.

Pateikiame prieš 2007-ųjų Naujokų biržą Lrytas.lt rašytą tekstą apie didžiausią krepšinio viltį – „NBA naujokų birža: karo dievas atskleis savo galias“.

***

Zoe Oden ištiesina susigramžiusį popieriaus gabalą. Šis veiksmas tapo moters įpročiu nuo to laiko, kai jos sūnus Gregas ėmė sportuoti. Grego Odeno gimimo liudijimą yra matę daugybės vidurinių mokyklų ir universitetų treneriai.

Kasmet sulankstomas ir išlankstomas gimimo liudijimas vos laikosi nesudriskęs į keturias dalis – lenkimo linijos jau gerokai įplyšusios. „Šį dokumentą esu ištraukusi begalę kartų, – teigia Zoe ir švelniai padeda popierių ant stalo, – Esu padariusi begalę šio liudijimo kopijų, kurias visada vežiojausi su savimi. Dažnai prireikdavo. Ypač šeštoje klasėje. Niekas netikėjo, kad jam iš tikrųjų tiek metų“.

Tačiau tiesa yra tokia, kokia yra. Juodu ant balto: „Gregory'is Wayne'as Odenas Jaunesnysis gimė Bafale 4:53 ryte, 1988 metų sausio 21 dieną. Ūgis – 61 centimetras, svoris – 3 kilogramai 900 gramų“.

Dabar G.Odenui jau 19 metų.

„Ketinu užsakyti dar vieną kopiją“, – sako Zoe ir garsiai nusijuokia.

Kai mokykloje Gregas įpusėjo mokslus, jo klasės draugai atsidūrė paunksnėje. 180 centimetrų ūgį pasiekęs jaunuolis ir toliau augo. Motinai beliko dėvėti sūnaus kelnes, kurias jis nuolat keisdavo, nes išaugdavo.

Atšiaurių veido bruožų vaikinas baigdamas mokyklą atrodė rimtas ir subrendęs lyg trisdešimtmetis, grėsmingai lyg skandinavų karo dievas Odinas. Kurso draugai universitete ilgą laiką negalėjo patikėti, kad G.Odenas yra jų bendraamžis.

Ohajo valstijos universiteto treneris irgi negalėjo patikėti, kai pamatė, ką šis 213 centimetrų sportininkas sugeba. Beveik 130 kilogramų svorio atletas tapo sunkiai įveikiama gynybos siena ir galingas taranas puolime.

Šio sezono studentų varžybose startas buvo pavėluotas – krepšininkas gydėsi riešo traumą. Tačiau, nors ir žaisdamas sutvarstyta ranka, jis sugebėjo įsivažiuoti – vidutiniškai surinkdavo 15,7 taško, blokavo po 3,3 metimo, atkovodavo po 9,6 kamuolio, o krepšį atakavo 61,6 procento taiklumu.

Universiteto krepšinio komandos aistruoliai tikėjo, kad galingi G.Odeno dėjimai ir blokai virs pergalių serijomis ir NCAA čempionų titulu. Tačiau finale ryškiausiai žvaigždei pritrūko kitų komandos narių pagalbos. Ohajo komanda 75:84 pralaimėjo Floridos „Gators“ krepšininkams, kurie titulą iškovojo antrus metus iš eilės.

Finale G.Odenas surinko 25 taškus, atkovojo 12 kamuolių ir blokavo 4 varžovų metimus, nors iki tol jis ne kartą mąstė viską mesti, daug kartų norėjo būti paprastas studentas, o ne sporto žvaigždė, kurios karjerą seka visa šalis.

„Jis nemėgsta dėmesio. Manau, jog žaidimas Gregui patiktų labiau, jei jis nebūtų taip įdėmiai stebimas. Jis mėgsta atsipalaiduoti, nekenčia įtampos“, – kalba krepšininko mama, kuri po skyrybų su vyru viena užaugino Gregą ir jo netikrą brolį Anthony.

Tėvams išsiskyrus iš gimtojo Bafalo į Indianą Gregas persikėlė būdamas devynerių.

„Mano mėgiamiausia komanda? „Pacers“. Aš gyvenau Indianoje – Reggie Milleris buvo visur“, – vaikystės akimirkos lig šiol iškyla vaikino atmintyje.

Nuo paauglystės krepšius drebinančiam G.Odenui didelį įspūdį paliko ir Shaqas.

„Jis didelis, jis tiesiog pabaisa. Ypač kai žaidė Orlande. O kai persikėlė į Los Andželą, jis man reiškė viską. Jis įsirėžė į mano galvą. Nuolat tardavau jo vardą, o įdėjęs iš viršaus net riaumodavau. Jis tikras pabaisa“, – lyg ką tik siaubo kambaryje apsilankęs vaikas pasakoja G.Odenas.

Tačiau paklaustas, į ką jis norėtų būti panašus – į Shaquille‘ą O‘Nealą, kuriuo kliedėjo paauglystėje, ar į legendinį Billą Russellą, G.Odenas atsako nedvejodamas: „Į Russelą“.

„Dešimt pirštų – vienuolika čempiono žiedų“, – paaiškina savo pasirinkimą.

Bostono „Celtics“ 1956–1969 metais rungtyniavęs B.Russellas buvo šlovingosios pernai mirusio stratego Redo Auerbacho komandos simbolis.

„O aš pats kol kas esu niekas. Bet tai nėra taip jau blogai. Tačiau pastebėjau, kad oro uoste žmonės pradėjo mane aktyviau šnekinti. Paprastai prieidavo du ar trys, paklausdavo, kaip sekasi. O dabar prieina 15 ir visi nori nusifotografuoti. Tai truputį beprotiška. Nors man tai patinka – neatsisakau padovanoti autografą mažiems vaikams ir nusifotografuoti“, – permainas savo gyvenime įvardija aukštaūgis.

G.Odenas prisipažįsta, jog dabar nenorėtų nieko keisti savo gyvenime, tačiau mano, jog būdamas 175 centimetrų tikrai nežaistų krepšinio: „Tada būčiau tiesiog kiaušingalvis. Iš manęs būtų prastas atletas“.

Būdamas vaikas G.Odenas nemėgo krepšinio. Jam labiau patiko su pusbroliais važinėtis dviračiais. Pirmą kartą vaikų lygoje jis pasirodė sulaukęs devynerių. Berniukas buvo nekoordinuotas, nuolat nepagaudavo kamuolio ir griuvinėjo. O sielvarto, pasak motinos, po pralaimėtų varžybų nenumalšindavo nė vizitas į mėgstamą kavinę.

Universitete G.Odeno irgi laukė nelengvas kelias. Treneris Jackas Keeferis gąsdino neleisiąs puolėjui pakilti nuo suolo, jei šis neįpras mėtyti, netobulins metimo. Tačiau vaikinui patiko mokytis. Lankydamas darželį jis nuolat pasakodavo motinai, ką naujo sužinojo per dieną.

Mokykloje jis atkakliai išspręsdavo galybę lygčių ir sulaukdavo matematikos mokytojos pagyrimų. Pedagogus itin žavėjo G.Odeno ryžtas įveikti kelyje pasipainiojusias nesėkmes.

„Jei jis pažadėdavo pasistengti, tai greitai įrodydavo, kad jo žodžiai nėra tušti“, – teigia Donna McCord, G.Odeno matematikos mokytoja.

Matematikos žinių G.Odenui neretai prireikia. Jis jau dabar gali skaičiuoti milijonus, kuriuos jam siūlo bendrovės už reklamos sutartis. Praėjusią savaitę jį suviliojo „Nike“. Sutarties suma neskelbiama, tačiau tai – ne vienas milijonas dolerių.

G.Odenas jau buvo apsilankęs Portlende. „Portland Trail Blazers“ turi teisę į pirmąjį šaukimą naujokų biržoje. Alternatyvų G.Odenui nedaug. NBA ekspertai įvardija tik Keviną Durantą – puolėją iš Teksaso, kuris nėra toks galingas, kaip Gregas, tačiau yra universalesnis.

K.Durantas per sezoną pelnė vidutiniškai po 25,8 taško ir atkovojo po 11,1 kamuolio. Ekspertai tikina, kad ir G.Odenas, ir K.Durantas yra žaidėjai galintys pakeisti bet kurio klubo istoriją ir mažiausiai 10 metų dominuoti tarp geriausių NBA žaidėjų.

Portlendo komandos vadovas Kevinas Prichardas įdėmiai stebėjo, ką G.Odenas gali: „Jis – tikra asmenybė. Jis puikiai dirba ir turi išskirtinį talentą. Įsigijus tokį vaikį organizacijai atsiveria puikios galimybės“.

Naujoką atidžiai stebėjo keli Portlendo žaidėjai, tarp kurių buvo geriausias šio sezono naujokas Brandonas Roy, taškų ir atkovotų kamuolių mašina Zachas Randolphas ir antrąją sezono pusę įspūdingu žaidimu varžovus nustebinęs LaMarcusas Aldrige‘as.

Komandos savininkas Paulas Allenas stebėdamas puolėją kraipė galvą: „Matydamas Gregą iš arti negaliu atsigėrėti. Pribloškia ne tik jo ūgis, bet ir jėga, raumenys, tvirtumas. Įžvelgiu didelį potencialą“.

„Viskas, ką galiu – būti savimi“, – netuščiažodžiauja G.Odenas.

Jis apsilankė ir Sietle – „Supersonics“ turi antrąjį šaukimą biržoje. Plačiai šypsodamasis aukštaūgis prisipažįsta, kad neapsiverks sužinojęs, jog nėra pašauktas pirmuoju numeriu. G.Odeno svajonė yra laimėti NBA čempiono žiedą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.