EUROLYGA 2023

Pas Serbijos trenerį antrarūšiu buvęs M. Kuzminskas: „Tai užgrūdino“

NBA klubo „New York Knicks“ žaidėju tapęs Mindaugas Kuzminskas žino: kad ir kaip klostytųsi jo karjera NBA, visada sulauks šeimos palaikymo, nes jo tėvų ir brolio Sauliaus gyvenime sportas visada užėmė svarbią vietą.

Mindaugas Kzuminskas<br>AFP nuotr.
Mindaugas Kzuminskas<br>AFP nuotr.
„Knicks“ žaidėju tapęs M.Kuzminskas kol kas negauna svarbaus vaidmens NBA, bet sirgalių meilę jau pelnė.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Knicks“ žaidėju tapęs M.Kuzminskas kol kas negauna svarbaus vaidmens NBA, bet sirgalių meilę jau pelnė.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 5, 2016, 11:44 AM, atnaujinta May 9, 2017, 1:48 PM

6,5 taško per rungtynes nėra blogas rezultatas NBA naujokui, tačiau M.Kuzminskas vertas didelio pasitikėjimo ir gali daugiau.

Tuo neabejoja „Knicks“ aistruoliai, reikalaujantys, kad NBA klubo treneris skirtų 27 metų lietuviui svarbesnį vaidmenį.

Juolab kad „Knicks“ per keturis mačus iškovojo tik vieną pergalę, o lietuvis puolėjas dvejose rungtynėse išvis nepakilo nuo suolo. M.Kuzminskas žaidė tik starto rungtynėse ir ketvirtajame mače, kurio baigtis jau nekėlė abejonių.

„Knicks“ treneris pabrėžė, kad jo komandoje žais tik gerai besiginantys krepšininkai. Atrodo, kad Jeffas Hornacekas kol kas nėra patenkintas M.Kuzminsko gynyba.

Visus garsiausius Lietuvos krepšininkus ne kartą kalbinęs legendinės laidos „Krepšinio pasaulyje“ vedėjas Vidas Mačiulis neabejoja, kad Kuzia vadinamas vilnietis krepšininkas paliks savo pėdsaką stipriausioje pasaulio lygoje.

„Kai „Žalgirį“ treniravo Aleksandras Trifunovičius, jis ne kartą pajuto, ką reiškia būti antrarūšiam.

Per treniruotes serbas vis ieškodavo žaidėjo klaidų, o per rungtynes apskritai užmiršdavo, kad jis yra komandoje. Su tuometiniu klubo prezidentu jis pasiūlė Mindaugui palikti Kauną ir persikelti į Prienus ar kitur“, – apie nuoširdų pokalbį su M.Kuzminsku sakė laidos vedėjas.

Jeigu ne psichologų pagalba, M.Kuzminskas galbūt būtų visai pasitraukęs iš didžiojo krepšinio. Tačiau žaidėjas dabar dėkingas visiems savo treneriams – net ir jo likimą lamdžiusiam A.Trifunovičiui.

„Žalgiryje“ jaunu lietuviu žaidėju labiausiai pasitikėjo, skatino, įkvėpė Joanas Plaza, kuris vėliau Malagos komandoje irgi kartais ignoruodavo ir Mindaugą. Bet ar ne šio trenerio dėka M.Kuzminskas ir Domantas Sabonis iš Malagos pakilo skrydžio į NBA?

– Kaip subrendo svajonė žaisti NBA? – V.Mačiulis paklausė M.Kuzminsko.

– Pastarieji du sezonai (Malagos „Unicaja“ klube. – Red.) man buvo neblogi, todėl buvo visokių gandų. Bet sezono metu nenorėjau gilintis. Buvau nuvykęs į Los Andželą, buvo pora interviu su klubais.

Bet vieną vakarą sulauktas skambutis buvo kiek netikėtas. Labai apsidžiaugiau tokia galimybe. Paskambinęs agentas sakė, kad reikia greitai apsispręsti. Pasakė, kokios siūlomos sąlygos. Per daug nedvejojau.

– Apie Niujorką kada nors svajojote?

– Mano tikslas niekada nebuvo išsirinkti geriausią miestą ar gauti didžiausią atlyginimą. Kol nesi perkopęs trisdešimties, renkiesi ne vien pagal tuos kriterijus. Jei susideda daug privalumų, tada išvis viskas gerai. Kaip buvo Malagoje: gera vieta, gera lyga.

– Kaip tokią žinią sutiko šeima?

– Pasibaigus sezonui jau buvo kalbų apie galimybę keltis už Atlanto. Tėvai nieko nesakė, bet jaučiau, kad nebuvo labai sužavėti. Gal bijojo, kad labai toli skristi manęs aplankyti? (Juokiasi.)

Bet kai pasirašiau sutartį, džiaugėsi ir net ašarą nubraukė. Vis dėlto neeilinis įvykis šeimos gyvenime.

– Jūsų mama Zita Makselytė-Kuzminskienė – 7 kartus Lietuvos čempionė, 15 metų žaidė Lietuvos rinktinėje, o dabar žaidžia veteranų varžybose, brolis Saulius daug metų atidavė krepšiniui, dabar augina pamainą, tėvas Vladas buvo Lietuvos stalo teniso čempionas. Ką reiškia augti sportininkų šeimoje?

– Sportininkų šeima gerai todėl, kad vieni kitus geriau suprantame. Kai jie atvažiuoja aplankyti, žino, kad privalau laikytis režimo.

Taip pat aš žinau, jog mamos, tėčio ir Sauliaus patarimai yra geriausi, nes jie tikrai nori, kad man būtų gerai.

– Brolis – 7 metais vyresnis. Sulaukdavote jo kritikos?

– Buvo visko, bet Šiauliuose gavau tikrą Dievo dovaną, kad buvome vienoje komandoje. Pirmaisiais metais profesionalų krepšinyje turėjau užnugarį.

Nepamirštami metai buvo ir krepšinio mokykloje. Kai jis atvažiuodavo pažiūrėti rungtynių, visada prastai sužaisdavau. Persilaužimas įvyko, kai pradėjome žaisti kartu.

– Esate laikomas jautriu krepšininku. Ar nebaisu žengti į aikštę kovoti su galingais NBA milžinais?

– Žengiant naują žingsnį, visa būna jaudulio ir nežinomybės. Kai kas ir anksčiau sakydavo, kad sutryps, bet viskas priklauso nuo to, kaip pats pasirodysi.

Gal ir esu jautresnis, bet laikui bėgant storesnė oda užaugo. Trenerių įvairių turėjau. Tai tik užgrūdino.

Jei reikėtų atsukti laiką atgal, nekeisčiau nė vieno dalyko.

Daugiau prisiminimų, faktų ir išvadų M.Kuzminskas pateikė „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Krepšinio pasaulyje su Vidu Mačiuliu“, kuri bus parodyta lapkričio 6-ąją 16 val. 20 min..

Žurnalistas tapo valdininkų priešu

„Išskirtinis interviu su M.Kuzminsku vasarą buvo labai nuoširdus, bet man karčių nuosėdų paliko tai, kas įvyko po to, – prisiminė laidos vedėjas V.Mačiulis. – Pasibaigus pokalbiui prisistatė įpykęs Lietuvos krepšinio federacijos viešųjų ryšių direktorius ir pradėjo priekaištauti, kad interviu neteisėtas, nes negautas jo asmeninis leidimas. Jis paskui neleido filmuoti interviu su Domantu Saboniu, kuris noriai sutiko pasikalbėti. Kad krepšinio istorijoje neliko jauno talento minčių, ir gėda, ir bėda. Kai kurie mūsų krepšinio vadovai ir treneriai labai susireikšminę ir pasiekė tokį neklystančiųjų lygį, kad visi žurnalistai jiems yra priešai.“

Praėjusią savaitę po „Žalgirio“ pralaimėjimo Eurolygoje Tel Avivo „Maccabi“ komandai iš V.Mačiulio klausimų per spaudos konferenciją tyčiojosi nepatenkintas kauniečių treneris Šarūnas Jasikevičius.

Šią savaitę 70-metis V.Mačiulis atsidūrė Kauno klinikose. „Antradienį anksti ryte pajutau stiprų skausmą skrandžio ir kasos srityje. Vėliau skausmai pasikartojo, nutariau nebedelsti“, – lrytas.lt pasakojo žurnalistas. Pirminiais duomenimis, V.Mačiuliui skrandis ir kasa sustreikavo dėl stiprių nuskausminamųjų vaistų, kuriuos jis vartoja gydydamasis stuburo išvaržą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.