EUROLYGA 2023

Dėl Mariaus Grigonio jaudinasi ir Ispanijos krepšinio rinktinės žvaigždė

M.Grigonis vadinamas „Iberostar“ klubo žvaigžde.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Grigonis vadinamas „Iberostar“ klubo žvaigžde.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.EIDVILAS („Lietuvos rytas“)

Nov 12, 2016, 5:52 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 2:58 AM

Tenerifės krepšinio sirgaliai negali patikėti savo akimis. Ispanijos lygoje jau sužaisti septyni turai, beveik pusė pirmojo rato, o garbingiausioje turnyro lentelės vietoje puikuojasi kuklaus San Kristobalio de la Lagūnos „Iberostar Tenerife“ klubo pavadinimas.

„Iberostar“, kuriai atstovauja Lietuvos rinktinės gynėjas Marius Grigonis, laimėjo šešerias iš septynerių rungtynių ir lenkia net tokius Ispanijos krepšinio milžinus, kaip Madrido „Real“ bei „Barcelona“. Lagūnos komanda gerai pradėjo ir Čempionų lygos turnyrą, kuriame iškovojo tris iš eilės triuškinamas pergales ir tik ketvirtajame ture patyrė pirmąjį pralaimėjimą.

„Iberostar“ jėgą šį rudenį jau pajuto ir Utenos „Juventus“ krepšininkai. Lapkričio pradžioje Lagūnos komanda viešėjo Lietuvoje ir be didelio vargo nugalėjo uteniškius.

Idealiai nuo pirmosios dienos

„Esu labai patenkintas. Mėgaujamės šia akimirka. Laimėti yra nuostabu. Džiaugiamės vien galėdami žaisti ACB lygoje, bet laimėti yra dar geriau“, – praėjusį savaitgalį po šeštosios pergalės pasitenkinimo neslėpė santūrusis baskas Txusas Vidorreta, sensacingai sezoną pradėjusios Lagūnos ekipos treneris.

Jo auklėtiniams viskas vos ne idealiai klostosi nuo pirmojo turo, kuriame „Iberostar“ išvykoje laimėjo vieną svarbiausių sezono mūšių – Kanarų salų derbį su ką tik Ispanijos supertaurę iškovojusiu Las Palmaso „Herbalife“ klubu. Bet tai buvo tik pradžia. Paskui „auksiniai-juodi“ („aurinegro“, kaip dėl tradicinių spalvų Tenerifės klubą vadina sirgaliai) nesiliovė klupdyti varžovus, o patys suklupo tik kartą – namie žaisdami su Malagos „Unicaja“.

Tiesa, ACB lygos lyderiams padėjo ir tvarkaraštis. Jie kol kas nežaidė nė su vienu iš trijų Eurolygoje rungtyniaujančių Ispanijos klubų. Pirmasis didysis egzaminas jau ant nosies – sekmadienį „Iberostar“ išvykoje kovos su „Real“ klubu.

„Pergalė Kanarų derbyje mums padėjo sustiprinti pasitikėjimą savimi, bet krepšininkai nepervertina savo jėgų. Visi suvokiame, jog negalima nusiraminti per anksti. Kol kas praėjo tik penktadalis sezono, o visa šlovė atiteks tiems, kurie geriausiai finišuos, – sakė Tx.Vidorreta. – Nors dabar esame pirmi, turime pripažinti, kad tarp mūsų ir „Real“ ar „Barcelona“ yra didelis skirtumas“.

Traumuotų žaidėjų neskubina

Nors Tx.Vidorreta pabrėžia, kad kuo toliau, tuo jo komandai bus sunkiau, varžovams kovoti su „Iberostar“ irgi nebus lengviau. Kol kas Lagunos komanda pergales skynė net nežaisdama stipriausios sudėties.

Dėl traumos nuo sezono pradžios nežaidė argentinietis Nicholasas Richotti (jis į aikštę grįžo trečiadienį per Čempionų lygos mačą), spalio viduryje susižeidė M.Grigonis, o praėjusį savaitgalį iš rikiuotės iškrito pagrindinis įžaidėjas amerikietis Davinas White‘as.

„Visi mums sako, kad žaidžiame gerai. Bet kad tikrai žaistumėm gerai, mums labai trūksta M.Grigonio, N.Richotti ir D.White‘o, – skundėsi Lagūnos ekipos treneris. – Labai sudėtinga įgyvendinti tai, ką rengėme prieš sezoną, kai reikia vykdyti sumanymus be pagrindinių krepšininkų.

Žaidžiantiems neturiu jokių priekaištų. Mums ne viskas pavyksta puolant, bet esu patenkintas krepšininkų pastangomis, ypač ginantis“.

Prieš kelias dienas Tx.Vidorreta žadėjo, kad neskubins N.Richotti ir M.Grigonio („Jie jau treniruojasi individualiai, bet nežinau, kada grįš į aikštę. Galbūt jie jau galėtų žaisti, bet komandos padėtis yra gera, todėl esame pasiruošę laukti, kol visai pasveiks“), tačiau padėtis pasikeitė susižeidus dar ir D.White‘ui. Jo trauma privertė grąžinti į komandą N.Richotti.

Lietuvis – komandos žvaigždė

„Iberostar“ svarbi kiekviena rankų pora. Lagūnos komandoje beveik nėra garsių pavardžių, o solidžia karjera gali pasigirti nebent 33 metų vidurio puolėjas Franas Vazquezas, geriausiais laikais žaidęs „Barcelona“ klube ir Ispanijos rinktinėje.

Visi kiti krepšininkai iki šiol daugiausia atstovavo didelių tikslų nesiekiantiems klubams, o jau minėtas senbuvis N.Richotti Lagūnos ekipoje žaidžia nuo tada, kai ji rungtyniavo Ispanijos antrojoje lygoje.

Net ir M.Grigonis, jau dalyvavęs Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, vyrų krepšinyje dar nėra įgijęs autoriteto ir, prieš atvykdamas į Lagūną, tik du sezonus žaidė ACB lygos autsaiderėje Manresos ICL komandoje.

„Galėjau likti Manresoje, bet norėjau žaisti komandoje, dalyvaujančioje Europos turnyre, todėl pasinaudojau galimybe už nedidelę išpirką nutraukti sutartį. Mane kvietė Bilbao ir Mursijos klubai, tačiau Tenerifės variantas buvo geriausias, todėl ilgai nesvarsčiau“, – po Rio de Žaneiro žaidynių atvykęs į Lagūną kalbėjo M.Grigonis.

Lietuvis yra vienas jauniausių komandos žaidėjų, bet Lietuvos rinktinėje praleista vasara jį padarė tikra „Iberostar“ žvaigžde. Kitų pagrindinių žaidėjų Javiero Beirano, Rodrigo San Miguelio, olando Aarono Doornekampo, graiko Giorgo Bogrio, lietuvių kilmės amerikiečio Timo Abromaičio ar D.White‘o biografijose jokių bent kiek ryškesnių įrašų nėra.

Beje, M.Grigonis Rio de Žaneire buvo ne vienintelis „Iberostar“ atstovas. Į olimpines žaidynes buvo išvykęs ir Tx.Vidorreta, kuris nuo 2015 metų yra Ispanijos rinktinės trenerio Sergio Scariolo padėjėjas.

Biudžetas – vienas mažiausių

Apie garsesnius krepšininkus Tenerifės klubo vadovai net nesvajoja. „Iberostar“ prezidentas Felixas Hernandezas prieš sezoną kalbėjo, kad klubo biudžetas bus tik 3,4 mln. eurų – vienas mažiausių ACB lygoje.

Įdomu, kad kitam Kanarų salų klubui „Herbalife“ panašią sumą (3,3 mln. eurų) skiria vien Gran Kanarijos vyriausybė. Visas „Herbalife“ biudžetas yra 8,3 mln. eurų.

„Mūsų finansinės galimybės nedidelės, bet susitarėme su visais krepšininkais, kuriuos norėjome pasikviesti, todėl esame patenkinti, – vasaros pabaigoje tvirtino F.Hernandezas. – Kiti klubai irgi nesėdėjo sudėję rankų, todėl dabar privalome palaukti ir tik prasidėjus sezonui sužinosime, ar mūsų sprendimai buvo teisingi“.

Sezono pradžia rodo, jog sprendimai buvo labai teisingi. O geras startas padėjo Tenerifės klubui įvykdyti kitą planą. „Iberostar“ šį rudenį pardavė 3384 abonementus – daugiausiai istorijoje.

Šis skaičius sugriovė optimizmu nespindėjusią F.Hernandezo prognozę. „Norime parduoti bent 3200 abonementų – tiek, kiek pardavėme pernai, – prieš sezoną kalbėjo klubo vadovas. – Tačiau ekonominė padėtis nėra gera. Tenerifėje didelis nedarbo lygis, todėl krepšinis bei kitos pramogos šiuo metu nėra žmonių prioritetas“.

Vis dėlto žmonėms reikia ir pramogų, todėl laisvalaikiu jie traukia į Lagūnos miesto „San Martin“ areną. O komandai laimint, žiūrovų skaičius kiekvienose rungtynėse vis didėja. „Iberostar“ šį sezoną namie žaidė ketverias ACB lygos rungtynes, ir jei per pirmąsias rungtynes tribūnose buvo 3747 sirgaliai, tai per ketvirtąsias – jau 4426. Tiesa, laisvų vietų dar liko – arenoje telpa 5003 žiūrovai.

Tenerifės įžymybė stebi iš toli

Dėl „Iberostar“ rezultatų jaudinasi ne vien į areną ateinantys žiūrovai. Kaip sekasi gimtojo krašto komandai, atidžiai stebi garsiausias visų laikų Tenerifės krepšinio auklėtinis Sergio Rodriguezas, šiais metais grįžęs į NBA lygą.

Tiesa, ilgametis Ispanijos rinktinės gynėjas tik iš dalies yra Tenerifės krepšinio auklėtinis. Tenerifės Santa Kruze gimęs, bet Lagūnoje augęs S.Rodriguezas būdamas vos 14-os išvyko į žemyną ir žaidimo paslapčių mokėsi Baskų šalyje esančioje „Siglo XXI“ akademijoje, į kurią kviečiami gabiausi jaunuoliai iš stiprių krepšinio mokyklų neturinčių vietovių.

Per profesionalo karjerą S.Rodriguezas atstovavo tik Madrido („Estudiantes“ ir „Real“) bei NBA klubams, tačiau Tenerifė jo širdyje užima svarbią vietą.

„Sirgaliai tikrai gali džiaugtis rezultatais ir ACB lygoje, ir Čempionų lygoje. Didžiuojuosi matydamas, kad mano gimtinės komanda žaidžia taip gerai“, – „Iberostar“ krepšininkams linkėjimus iš už Atlanto atsiuntė vienas geriausių Ispanijos rinktinės krepšininkų.

„Iberostar“ skaičiai ir faktai

Klubo istorinis pavadinimas – „Cantera Base 1939 Canarias“. „Iberostar“ – klubą remiančio viešbučių tinklo pavadinimas. „Iberostar“ yra pagrindinis klubo rėmėjas nuo 2011 m., kai jis dar žaidė Ispanijos antrojoje lygoje.

Formaliai klubas savo įkūrimo metais laiko 1939-uosius, tačiau 1994 m. senasis klubas buvo uždarytas ir dabartinis „CB 1939 Canarias“ neturi tiesioginių juridinių sąsajų su senuoju „CB Canarias“.

ACB lygoje „Iberostar“ debiutavo 2012 m., bet per praėjusius keturis sezonus nė karto nepateko į atkrintamąsias varžybas ir tik kartą iškovojo teisę žaisti Karaliaus taurės turnyre. Geriausias rezultatas ACB lygoje – 9-oji vieta (praėjusį sezoną).

Lagūnos klubas į ACB lygą pateko keistu būdu. 2012 m. „Iberostar“ tapo antrosios lygos čempionu, bet nebuvo priimtas į ACB, nes neįvykdė visų reikalavimų. Vis dėlto po kelių savaičių dėl finansinių sunkumų vietos pirmojoje lygoje atsisakė Alikantės „Lucentum“ ir ACB vadovai pakvietė Lagūnos klubą.

Senasis „CB Canarias“ klubas kelis sezonus žaidė ACB lygoje praėjusio amžiaus devintajame bei dešimtajame dešimtmečiuose ir du kartus užėmė šeštąją vietą (1987 ir 1988 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.