EUROLYGA 2023

Gandas iš FIBA: Lietuva iš „Eurobasket 2017“ bus metama per burtų traukimo ceremoniją?

„Jokių raštų iš FIBA su jokiais grasinimais rinktinėms nesame gavę. Negali sakyti, kad apskritai negauname pranešimų iš „FIBA Europe“, tačiau tie laiškai yra skirti labiau suteikti informaciją apie esamą padėtį ir sužinoti mūsų nuostatas. O jos nesikeičia. Viskas vyksta teisine kalba ir dėl taip vadinamo Eurolygos bei FIBA karo visais klausimais labiau bendrauja teisininkai“, – pirmadienį portalui lrytas.lt teigė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Lietuvos krepšinio rinktinė.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 14, 2016, 11:19 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 12:32 AM

Savaitgalį Europoje ir vėl pakvipo FIBA sankcijomis nepaklusnioms nacionalinėms federacijoms, kurių klubai yra pasiryžę tęsti dalyvavimą Eurolygos rengiamame Europos taurės turnyre.

Kelių šalių žiniasklaida šeštadienį pranešė, kad Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) vėl pradėjo siuntinėti laiškus nacionalinėms federacijoms su grasinimais pašalinti jas iš savo oficialių varžybų, jei klubai dalyvaus FIBA nepripažintos Adrijos lygos (ABA) ar Eurolygos komercinės struktūros (ECA) rengiamose Europos taurės varžybose.

Tokius laiškus neva gavo gavo Slovėnijos ir Makedonijos krepšinio federacijos. Jos patvirtino apie gautus grasinimus ir šią savaitę rengs pasitarimus dėl tolesnių veiksmų.

Kalbama, kad FIBA laiškuose reikalaujama pašalinti iš savo čempionatų klubus, kurie dalyvauja FIBA nepripažintose varžybose. Priešingu atveju FIBA mes visų lygių nacionalines rinktines iš savo varžybų – Europos čempionatų.

„FIBA Europe“ žino Lietuvos situaciją: mūsų sprendimui šalies teismas pritaikė laikinąsias priemones, todėl komandos, kurios žaidžia Europos taurėje, ir toliau gali kovoti tiek ten, tiek ir Lietuvos krepšinio lygoje. Be to, savo žodį tarp FIBA ir Eurolygos turi tarti ir Europos komisija – tik po jos verdikto galėtų pajudėti reikalai į vieną ar kitą pusę. Kaip ir sakiau – pas mus ramu, nes viskas teisiškai sudėliota, o su LKF tarptautinė organizacija labiau kalba teisine kalba, o ne grasinimais“, – pasakojo LKF generalinis sekretorius.

Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio klubas vasarą pradėjo teisinį procesą, kuris išsaugojo jo teisę žaisti LKL.

Sostinės komandos atstovai teismui apskundė LKF vykdomojo komiteto sprendimą, priimtą balandžio 20 dieną. Tąkart per LKF ataskaitos ir rinkimų konferenciją LKF iškėlė klausimą, o delegatai nubalsavo, kad suspenduoja klubus, pasirinkusius dalyvavimą Eurolygos rengiamose Europos taurės varžybose.

Liepos 28-ąją Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjo vilniečių prašymą pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir jį patenkino, tad LKF sprendimo galiojimas suspenduoti „Lietuvos rytą“ sustabdytas iki kilusio teisminio ginčo pabaigos.

Kita vertus, M.Špokas tikino, kad galimi FIBA žingsniai bus labiau aiškūs lapkričio 20-ąją per Stambule vyksiantį „FIBA Europe“ narių susitikimą. Jos atgarsiai bus greičiausiai matomi per Europos krepšinio čempionato burtus. Turkijoje lapkričio 22 dieną vyks „Eurobasket 2017“ burtų traukimo ceremonija, kuri padalins 24  nacionalines vyrų rinktines į keturias grupes po 6 komandas.

Neoficialiai kalbama, kad jei lapkričio 20-ąją „FIBA Europe“ vis dėlto nutars imtis sankcijų prieš valstybes, kurių klubai kovoja Eurolygos rengiamose varžybose, iš burtų krepšelio bus „išimtos nepageidaujamos“ nacionalinės komandos, o  burtai bus traukiami toliau, tačiau vietoj šalių bus lapeliai su užrašu „vardinis kvietimas“. Į juos galėtų pretenduoti atrankos neperėjusios rinktinės. 

Jei valstybės susitvarkys su nepaklusniais klubais, „FIBA Europe“ sugrąžins šalis į „Eurobasket 2017“.

„Nežinau, ar galėtų FIBA tai padaryti. Kitą vertus, aš abejoju, kad bus žengta tokiu keliu ir pagrindiniu koziriu taps „Eurobasket 2017“. Yra daug teisinių dalykų. Visa tai labiau spėliojimai“, – svarstė LKF generalinis sekretorius.

2017 metų Europos krepšinio čempionate kovos 24-erių valstybių ekipos, o pirmenybės bus rengiamos rugpjūčio 31–rugsėjo 17 dienomis Turkijoje, Izraelyje, Suomijoje ir Rumunijoje. Lemiamos kovos vyks didžiausiame Turkijos mieste Stambule.

Po atrankos turnyro į „Eurobasket 2017“ prasimušė Slovėnijos, Islandijos, Rusijos, Lenkijos, Juodkalnijos, Vengrijos, Didžiosios Britanijos, Belgijos, Ukrainos, Čekijos ir Vokietijos komandos.

13 komandų kelialapius jau turėjo: Suomija, Izraelis, Rumunija, Turkija – kaip pirmenybių šeimininkės, Ispanija, Serbija, Lietuva, Kroatija, Prancūzija, Graikija, Latvija, Čekija ir Italija.

Jei FIBA priimtų drastišką sprendimą suspenduoti kitų metų čempionatui Tarptautinės krepšinio organizacijos reikalavimų nesilaikančių nacionalinių federacijų, Damoklo kardas pakibtų virš Lietuvos, Rusijos, Ispanijos, Vokietijos, Makedonijos, Slovėnijos, Kroatijos ir net Izraelio rinktinių.

– Savaitgalį apie FIBA grasinančius laiškus pranešė tiek Slovėnija ir Makedonija. Gal dar negavote tokio pobūdžio laiško ir jis dar apsirodys. Ką darysite, jei toks laiškas jus pasieks? – lrytas.lt paklausė M.Špoko.

– Aš nežinau Makedonijos ar Slovėnijos federacijų situacijų – kas ten ir kaip sprendžiami klausimai. Man, žinoma, labai keista, kad taip viešai iš jų ta informacija pasiekia žiniasklaidą. Bet kuriuo atveju, FIBA puikiai žino mūsų šalies situaciją, žino Lietuvos teismo sprendimą. Nieko nesikeičia ir esame labai ramūs – mes viską darome teisinėje platformoje. FIBA, kaip sakiau, taip pat turi gauti kažkokį Europos komisijos sprendimą dėl nesutarimų su FIBA.

– Esate „FIBA Europe“ vykdomojo komiteto narys. Tikrai nežinote, kokie rengiami sprendimai lapkričio 20 dienai?

– Dabar labiau šiuo klausimu dažniau susitinka devyni FIBA vykdomojo komiteto Valdybos nariai. Jie, greičiausiai, rengs vienus ar kitus sprendimus. 

– Ar į „Eurobasket 2017“ burtų traukimo ceremoniją vyks naujasis Lietuvos rinktinės strategas Dainius Adomaitis?

– Treneris turi nemažai reikalų klube, reikia rengtis ir žaisti ne tik šalies, bet ir tarptautinėse varžybose. Tad į burtų traukimo ceremoniją važiuos Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis ir aš.

– Kalbama, kad galima nuspėti būsimus „Eurobasket 2017“ burtus. Žinoma, kad pirmame etape Lietuva žais Izraelyje.

– Kaip ir praėjusiame čempionate, grupių šeimininkai išsirinko po vieną valstybę, kurių rinktinės be burtų žais toje šalyje. Lietuvai buvo pasiūlyta grumtis Izraelyje – mes sutikome. Suomiai pasirinko islandus. Nežinia, ką pasirinks rumunai ir turkai. Iš kitų burtų krepšelių galimi keli variantai – manau, kad pas mus gali kovoti ta pati Rusija arba Ukraina. Dar yra nemažai variantų ir kalbėti, kad viskas nuspėjama, aš nenorėčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.