EUROLYGA 2023

Šiauliečio kolekcininko svajonė – Michaelo Jordano autografas

Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos direktorius Vygintas Ališauskas (56 m.) jau daugiau kaip keturis dešimtmečius serga aistra krepšiniui – kolekcionuoja viską, kas susiję su šia sporto šaka. Tiesa, labiausiai gausinamos šiauliečio kolekcijos – autografai ir ženkliukai.

V.Ališauskas labiausiai vertina autografus.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Ališauskas labiausiai vertina autografus.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Dec 4, 2016, 11:29 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:52 AM

Garsenybių medžiotojas pagaliau ryžosi surengti ir pirmąją parodą – dalį eksponatų atvežė į Šiaulių galeriją „Laiptai“. „Anksčiau dalyvavau keliose grupinėse parodose, o savajai nerasdavau laiko. Šiemet atsirado proga – Šiaulių krepšinis mini 90-metį“, – sakė V.Ališauskas, kurio kolekcijoje – daugiau kaip 2 tūkstančiai ženkliukų ir per pusketvirto tūkstančio autografų.

Šiaulietis aistringu kolekcininku tapo po 1972 metų Miuncheno olimpinių žaidynių. Jų finale buvusios Sovietų Sąjungos rinktinė 51:50 sensacingai įveikė JAV krepšininkus, o čempiono titulą laimėjo ir lietuvis Modestas Paulauskas.

Aistra krepšiniui susirgęs V.Ališauskas ėmė rinkti viską, kas susiję su šia sporto šaka, – programėles, ženkliukus, rungtynių bilietus, laikraščių ir žurnalų iškarpas. Šiaulietis lūžiu vadina 1979-uosius, kai Vilniuje įvyko Sovietų Sąjungos tautų spartakiada.

Tada kolekcininkas susirinko pirmuosius krepšinio žvaigždžių parašus – ant popieriaus lapo pasirašė Lietuvos, Rusijos rinktinių krepšininkai ir treneriai.

Šiuo laikotarpiu krepšiniui skirtų ženkliukų įsigyti buvo nelengva – jų pasiūla buvo itin menka. Situacija pasikeitė po 1980-aisiais Maskvoje įvykusios olimpiados, kurią boikotavo JAV, kitos šalys.

„Olimpiniai meškiukai buvo labai paklausūs tarp atvykstančių užsieniečių. O tada ženkliukus ir kitus suvenyrus rinkdavo dažnas sportininkas ar treneris. Todėl mano kolekcija sparčiai pildėsi“, – pasakojo kolekcininkas.

Itin dosnūs V.Ališauskui buvo 1986-ieji – Vilniuje buvo surengtas pasaulio moterų krepšinio čempionato grupės turnyras. Jame šiaulietis sumedžiojo daug krepšinio žvaigždžių autografų.

Sovietmečiu prie atvykstančių delegacijų iš užsienio prisiartinti buvo nevalia – saugumiečiai vaikydavo nuo svečių kolekcininkus. Ne vienam yra tekę pabūti ir apklausoje. Tačiau nedidelio ūgio V.Ališauskui sekėsi – nuo akistatos su saugumiečiais pavykdavo išsisukti.

„Esu mokyklos vadovas, todėl dėl darbo specifiškumo rudens pradžioje į užsienyje vykstančius čempionatus išvažiuoti negaliu. Tad tenka tenkintis tuo, ką pavyksta sumedžioti čia, Lietuvoje“, – pasakojo šiaulietis.

Kolekcininkas turi savą taktiką, kada ir kaip paprašyti autografo. Ant specialiai sumaketuoto lapo pasirašyti šiaulietis dažniausiai prašo prieš ar po treniruotės, kai sportininkų dar neslegia įtampa.

Net ir didžiausioms pasaulio garsenybėms daro įspūdį parašų medžiotojo kruopščiai sumaketuotos lentelės.

„Užsieniečiai stebisi, kai padėkoju, nes jie įsitikinę, kad padėkos yra nusipelnę kolekcininkai. Kartais krepšininkai paeksperimentuoja – paprašo pasakyti jų pavardę ir lieka labai nustebę, kai taisyklingai ją ištariu“, – šypsojosi V.Ališauskas.

Beveik visus autografus šiaulietis yra sumedžiojęs pats. Nors iškyla ir kalbos barjeras, viską atperka šypsena. Kolekcininkui nepasisekė tik kartą – pasirašyti kategoriškai atsisakė žalgirietis Raimundas Valikonis.

„Pateisinu šį krepšininką, nes taip sutapdavo, kad vis atvažiuodavau į rungtynes, kuriose jam labai nesisekdavo“, – sakė šiaulietis, kuriam apmaudu dėl praleistos galimybės gauti krepšinio Mozartu vadinto, tačiau tragiškai per avariją žuvusio Draženo Petrovičiaus (1964–1993) iš Kroatijos parašą.

Kolekcininkas neturi ir NBA legendos Michaelo Jordano (53 m.) autografo, bet jo paprašyti iki šiol net nebuvo galimybės, o per tarpininkus medžioti šio karjerą baigusio atleto šiauliečiui nesinori.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.