EUROLYGA 2023

„Rockets“ nepaleido Donato Motiejūno: karjerą toliau tęs Hjustone

„Houston Rockets“ klubas nusprendė išsaugoti 26-erių 213 cm ūgio lietuvį Donatą Motiejūną. Hjustono komandos vadovai pateikė lietuviui sutartį, prilygstančią kitos NBA ekipos pasiūlymui – „Brooklyn Nets“, todėl apribotuoju laisvuoju agentu buvęs kaunietis lieka Hjustone.

D.Motiejūnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Motiejūnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2016, 11:58 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:30 AM

Apie tai pranešė „The Vertical“ žurnalistas Adrianas Wojnarowskis, kuris rėmėsi savo šaltiniais. Vėliau šią informaciją patvirtino ir daugiau JAV žiniasklaidos priemonių.

 D.Motiejūno sugrįžimas – prasta naujiena įžaidėjui Bobby Brownui. 32 metų krepšininko paslaugų „Rockets“ tiesiog atsisakys, nes reikia atlaisvinti vietos.

D.Motiejūno derybos su „Rockets“ užtruko penkis mėnesius. Prireikė ir 20 NBA rungtynių bei „Nets“ pasiūlymo, kad galiausiai „Rockets“ ant stalo padėtų tokias kortas, kokių norėjo D.Motiejūnas.

Bruklino komanda D.Motiejūnui pateikė ketverių metų, 37 milijonų JAV dolerių vertės sutartį. „Rockets“ komandai tokios sąlygos pasirodė palankios, todėl jie nusprendė išlaikyti trejus metus ekipos aprangą vilkėjusį aukštaūgį.

Hjustono komandos sprendimą palengvino ir tai, kad sutartyje – labai daug saugiklių. Garantuoti yra tik penki milijonai – jeigu iki sausio 10 dienos D.Motiejūnas nepatirs traumos, gaus likusius 3,5 mln. JAV dolerių už pirmą sezoną.

Jeigu lietuvio neatleis iki kovo 1 dienos, garantuotais taps ir antrieji metai klube, už kuriuos D.Motiejūnas gaus 9 mln. dolerių.

Po dviejų sezonų komanda spręs, ar dar ilgiau pasilikti D.Motiejūną.

Sutartyje – daugybė saugiklių dėl D.Motiejūno nugaros problemų. Būtent jos sutrukdė jam anksčiau pasirašyti sutartį.

„Nets“ nuodugniai tikrino lietuvio sveikatą ir galiausiai patvirtino, kad jo būklė – gera.

„Rockets“ lietuviui dar vasarą buvo pateikusi kvalifikacinį pasiūlymą, kuris buvo vertas 4,4 mln. dolerių.

Tokia alga netenkino D.Motiejūno, tad jis nepriėmė pasiūlymo. Vėliau „Rockets“ beveik dvigubai padidino pasiūlymo vertę, tačiau ir ši sutartis netenkino D.Motiejūno, nusprendusio laukti toliau.

Nelemta trauma

Lietuvio ir klubo drama prasidėjo dar praėjusį sezoną, kai krepšininko reabilitacija užtruko ilgiau nei tikėtasi – 2015 metų balandį kauniečiui buvo atlikta nugaros operacija.

Gruodžio pradžioje lietuvis grįžo, o jo reabilitacija užtruko daugiau nei aštuonis mėnesius. Netrukus mūsiškis vėl pradėjo jausti nugaros skausmus ir vėl nežaidė apie mėnesį.

Galiausiai jis grįžo, bet vasario mėnesį D.Motiejūnas buvo iškeistas į „Detroit Pistons“ komandą.

„Pistons“ organizacija viešai reiškė džiaugsmą tokiais mainais ir laukė aukštaūgio išskėstomis rankomis. Tačiau D.Motiejūnui teko krautis lagaminus atgal ir grįžti į Hjustoną – komandą, kuri jo atsisakė.

Taip nutiko dėl to, D.Motiejūnas neperėjo „Pistons“ medicininės patikros – klubas suabejojo lietuvio nugaros būkle.

„Pistons“ netgi paprašė NBA išimties, kad galėtų ilgiau svarstyti, ar pasilikti žaidėją. Netrukus Detroito klubas paskelbė, kad mainus atšaukia.

D.Motiejūnas labai piktinosi šiuo žingsniu, o specialistai jau tada prognozavo, kad toks įvykis stipriai atsilieps vasarą.

Ilga vasara

Grįžęs į „Rockets“ D.Motiejūnas pabaigė sezoną ir kelis kartus blykstelėjo, bet tai neįtikino nei Hjustono vadovų, nei kitų NBA komandų.

Vasarą jis tapo laisvuoju apribotuoju agentu, o „Rockets“ dar birželio 30-ąją žengė pirmą žingsnį, norėdama komandoje išlaikyti lietuvį. Teksaso klubas tada pateikė kvalifikacinį pasiūlymą – vienerių metų trukmės ir 3,4 mln. JAV dolerių vertės sutartį.

Tada dėl derybų D.Motiejūnas atsisakė prisijungti prie Lietuvos rinktinės ir žaisti Rio žaidynėse.

D.Motiejūnas tikėjosi greitai susitarti su „Rockets“. Derybų eiga viešai buvo aptariama retai, bet greitai tapo aišku, kad krepšininkas nori kur kas ilgesnės ir pelningesnės sutarties, kurios Hjustono vadovai nesiruošė pateikti mūsiškiui.

Be „Rockets“, NBA buvo dar septynios komandos, turėjusios pakankamai laisvų pinigų, kad pasikviestų lietuvį – „Suns“, „Nets“, „Jazz“, „Timberwolves“, „Pacers“, „Nuggets“ ir „76ers“, bet nei viena jų to nepadarė.

Realaus dėmesio iš kitų klubų nesulaukęs krepšininkas turėjo pradėti rengtis sezonui individualiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.