EUROLYGA 2023

Lemiamos valandos NBA: trys „už“ ir „prieš“ „Rockets“ išsaugoti D. Motiejūną

Lietuvos krepšininko Donato Motiejūno ateitis turėtų paaiškėti per artimiausias 20 valandų – iki pirmadienio vakaro „Houston Rockets“ turi priimti svarbų sprendimą: ar šiai NBA ekipai reikalingas lietuvis, ar jį klubas paleidžia ir jis tampa laisvuoju agentu.

Donatas Motiejūnas<br>AFP nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt ir krepsinis.net inf

2016-12-05 10:56, atnaujinta 2018-02-10 00:40

Brooklyn Nets“ pateikė kontrakto pasiūlymą 26 metų 213 cm ūgio lietuviui ir „Rockets“ liko mažiau nei para apsispręsti, ar išsaugoti D.Motiejūną savo gretose, ar vis tik paleisti į „Nets“, rašo krepsinis.net.

Anot pranešimų, D.Motiejūnas sulaukė ketverių metų trukmės 37 mln. JAV dolerių vertės pasiūlymo, pagal kurį garantuoti yra tik 5 mln. JAV dolerių. Jei iki sausio 10 dienos aukštaūgis nepatirs traumos ir nebus atleistas, „Nets“ garantuos likusius 3,5 mln. JAV dolerių už pirmąjį sezoną.

Jei D.Motiejūnas nebus atleistas iki kovo 1 dienos, bus garantuoti antrieji jo sutarties metai. Kitą sezoną lietuvis uždirbtų 9 mln. JAV dolerių.

Toliau prieš 2018–2019 ir 2019–2020 m. sezonus liepos 7 dieną „Nets“ spręstų, ar pasinaudoti galimybe aktyvuoti trečiąjį ir ketvirtąjį sezonus naujajame lietuvio kontrakte.

„CBS Sports“ apžvalgininkas Jamesas Herbertas išskyrė po tris „už“ ir prieš „prieš“, ar „Rockets“ verta prilyginti „Nets“ pasiūlymą D.Motiejūnui ir taip išsaugoti šį žaidėją savo gretose.

„Už“

1. Jeigu žiūrėtume tik į kainos ir kokybės santykį, D.Motiejūnas turi milžinišką vertę Hjustonui. Tarkime, kad jis žaistų visus keturis kontrakte numatytus sezonus ir su visais priedais per sezoną uždirbtų tik 9,3 mln. JAV dolerių. Tai yra kur kas mažiau nei nemaža dalis atsarginių žaidėjų, kurie pasirašė naujas sutartis dar šią vasarą. „Algų kepurei“ augant, artimiausiomis vasaromis krepšininkai sudarys dar pelningesnes sutartis, o jų atlyginimai dar labiau išaugs.

2. „Rockets“ išnaudoti D.Motiejūną galėtų jau dabar. Hjustono komanda kelia ambicingus tikslus, tačiau nepaisant pergalės 132:127 po dviejų pratęsimų prieš „Golden State Warriors“ ir 128:110 laimėjimo prieš „Denver Nuggets“, tai nėra ideali komanda. D.Motiejūnas taptų dar vienu aukštaūgiu, kuris leistų Mike'ui D'Antoni geriau realizuoti planą „iš ir į“ bei sustiprintų komandos gynybą, kuri kol kas yra pagrindinė silpnoji „Rockets“ grandis. 26-ąją vietą pagal gynybos efektyvumą užimanti Hjustono komanda privalo pagerinti gynybą, jei nori kažką nuveikti atkrintamosiose kovose.

3. Sandoris yra palankus „Rockets“, nes jame yra daug lankstumo. Niekas nenorėjo siūlyti D.Motiejūnui garantuoto ilgalaikio kontrakto, nes abejojo dėl jo nugaros būklės. Tačiau anot pastarųjų pranešimų, dėl lietuvio sveikatos „Rockets“ nerimavo labiau prieš dvejus metus nei dabar. Jeigu tai taps problema, jie turės laisvas rankas atsikratyti D.Motiejūnu dėl kontrakte numatytų sąlygų.

„Prieš“

1. Yra keli niuansai, kurie nepalankūs „Rockets“. Vienas jų – klubas šiame sezone negalės išmainyti D.Motiejūno, o be lietuvio sutikimo to padaryti negalės visus metus (dar ir kito sezono pradžioje). Jeigu „Rockets“ norėtų atlikti svarbų ir daug pinigų reikalausiantį ėjimą ateinančią vasarą, D.Motiejūno kontraktas gali tapti kliūtimi.

2. M.D'Antoni žinomas kaip treneris, kuris nemėgsta remtis žaidimu baudos aikštelėje vienas prieš vieną. Klausimas, ar D.Motiejūnas būtų patenkintas naujuoju vaidmeniu būti tik aukštaūgiu, kuris „išplečia“ aikštelę, lūkuriuodamas prie tritaškio linijos, užuot demonstravęs savo puikius sugebėjimus žaisti nugara į krepšį „ant ūselio“?

3. D.Motiejūnas gali šiek tiek sujaukti nusistovėjusią rotaciją „Rockets“ komandoje. Nors tai nėra „76ers“ padėtis, tačiau tai gali tapti problema. Didžiąją laiko dalį aikštelėje praleidžia Ryanas Andersonas ir Clintas Capela. Jų dubleriai ant suolelio – Nene Hilario ir Montrezlas Harrellas. „Rockets“ papildomo aukštaūgio nelabai ir reikia. D.Motiejūnas galėtų būti solidus pastiprinimas, tačiau su jo sugrįžimu gali atsirasti nepatenkintų sumažėjusiu savo laiku ant parketo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.