EUROLYGA 2023

Prasitarta, kodėl D. Motiejūnas spjauna į „Rockets“ sutartį: nori premijų

Neįtikėtina istorija su lietuvio Donato Motiejūno sutartimi bei „Houston Rockets“ klubo reveransais įtraukia vis daugiau žiūrovų. O kai yra paklausa, atsiranda ir pasiūla. Į Lietuvos krepšininko sutarties niunasus vis didesnį dėmesį atkreipia ir didieji žiniasklaidos puslapiai – sporto naujienų milžinas ESPN jau aiškina, kodėl 26-erių D.Motiejūnas antradienį nepasirodė medicininėje apžiūroje ir ką darys toliau.

Donatas Motiejūnas<br>AFP nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-07 22:49, atnaujinta 2018-02-09 23:59

Kai jau pirmadienį atrodė, kad beveik pusmetį trukusi nežinia dėl D.Motiejūno ateities NBA lygoje išsklaidyta, lietuvis pats nusprendė sujaukti savo ir kitų planus. 26-erių krepšininkas nepasirodė „Houston Rockets“ medicininėje apžiūroje ir neketina to daryti.

Praėjusią savaitę lietuvis buvo susiderėjęs su naujuoju klubu – ketino su „Brooklyn Nets“ sudaryti ketverių metų 37 milijonų dolerių sutartį. Ir pasirašė. Tačiau D.Motiejūnas vis dar buvo apribotas agentas, tad „Rockets“ klubas tarė paskutinį žodį, pateikdamas savo pasiūlymą.

Jis toks pats, kaip ir „Nets“, tačiau su viena išlyga. Dėl Nacionalinės krepšinio asociacijos politikos „Rockets“ žada sumokėti D.Motiejūnui 31 milijono dolerių algą per ketverius metus.

Tuo metu „Nets“ buvo įtraukusi į sutartį punktą, pagal kurį D.Motiejūnas turėjo galimybę prie sutarties prisidėti ir premijų – 31 mln. dolerių sutartį kaip algą ir 6 mln. dolerių kaip premiją. Tad būtent 6 milijonai tapo pykčių tarp „Rockets“ ir D.Motiejūno priežastimi, tikina ESPN.

Po sutarties su „Nets“ pasirašymo lietuvis turėjo dvi dienas pasirodyti Hjustone, kad pasitikrintų sveikatą, tačiau patartas agento to nepadarė.

Jeigu lietuvis iki ketvirtadienio neatvyks į apžiūrą, Teksaso klubas atsiims savo pateiktą ketverių metų 31 milijonų JAV dolerių pasiūlymą ir krepšininkas vėl taps apribotu laisvuoju agentu.

Jis negalės pasirašyti sutarties dar metus su „Nets“ komanda, kadangi „Rockets“ nustelbė šios pasiūlymą, bet lieka svarbi sąlyga – su kitomis NBA ekipomis D.Motiejūnas gali sukirsti rankomis.

NBA apžvalgininkas Larry Coonas spėjo, kas aukštaūgio lauks, remdamasis kolektyvine žaidėjų ir NBA sutartimi.

Už tai, kad jis nevykdo sutarties sąlygų, iki pat kovo 1-osios „Rockets“ gali laikyti lietuvį ant suolo ir dar labiau griauti jo karjerą. Tai būtų žiauriausias scenarijus. Jeigu „Rockets“ nuspręs keršyti lietuviui už tokį elgesį, viskas įmanoma.

Už šį laikotarpį lietuvis negautų nė cento, nes nebus perėjęs medicininės patikros.

D.Motiejūno sutartis dar kitam sezonui įsigaliotų kovo 1-ąją. Būtent tada „Rockets“ nuspręstų jį paleisti ir lietuvis vėl taptų apribotu laisvu agentu. Tuomet D.Motiejūnas vėl galėtų ieškoti naujos komandos.

Lietuvio ir „Rockets“ klubo nesutarimų drama prasidėjo dar praėjusį sezoną, kai krepšininko reabilitacija užtruko ilgiau, nei tikėtasi, – 2015 metų balandį kauniečiui buvo atlikta nugaros operacija. 

Gruodžio pradžioje lietuvis grįžo, o jo reabilitacija užtruko daugiau nei aštuonis mėnesius. Netrukus mūsiškis vėl pradėjo jausti nugaros skausmus ir nežaidė apie mėnesį. 

Galiausiai jis grįžo, bet vasario mėnesį buvo iškeistas į „Detroit Pistons“ komandą. „Pistons“ organizacija viešai reiškė džiaugsmą tokiais mainais ir laukė aukštaūgio išskėstomis rankomis. Tačiau D.Motiejūnui teko krautis lagaminus atgal ir grįžti į Hjustoną – komandą, kuri jo atsisakė. 

Taip nutiko dėl to, D.Motiejūnas neperėjo „Pistons“ medicininės patikros – klubas suabejojo lietuvio nugaros būkle. „Pistons“ netgi paprašė NBA išimties, kad galėtų ilgiau svarstyti, ar pasilikti žaidėją. Netrukus Detroito klubas paskelbė, kad mainus atšaukia. D.Motiejūnas labai piktinosi šiuo žingsniu, o specialistai jau tada prognozavo, kad toks įvykis stipriai atsilieps vasarą. 

Grįžęs į „Rockets“ D.Motiejūnas baigė sezoną ir kelis kartus blykstelėjo, bet tai neįtikino nei Hjustono vadovų, nei kitų NBA komandų. Vasarą jis tapo laisvuoju apribotuoju agentu, o „Rockets“ dar birželio 30-ąją žengė pirmą žingsnį, norėdama komandoje išlaikyti lietuvį. 

Teksaso klubas tada pateikė pirminį pasiūlymą – vienų metų 3,4 mln. JAV dolerių vertės sutartį. Tada dėl derybų D.Motiejūnas atsisakė prisidėti prie Lietuvos rinktinės ir žaisti Rio žaidynėse. D.Motiejūnas tikėjosi greitai susitarti su „Rockets“. 

Derybų eiga viešai buvo aptariama retai, bet greitai tapo aišku, kad krepšininkas nori kur kas ilgesnės ir pelningesnės sutarties, kurios Hjustono vadovai nesiruošė pateikti. 

Be „Rockets“ ir „Nets“, NBA buvo dar šešios komandos, turėjusios pakankamai laisvų pinigų, kad pasikviestų lietuvį: „Suns“, „Jazz“, „Timberwolves“, „Pacers“, „Nuggets“ ir „76ers“, bet nė viena to nepadarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.