EUROLYGA 2023

Ekspertų nuosprendis: Donato Motiejūno užsispyrimas jau atrodo kvailai

Donatas Motiejūnas tęsia pavojingą žaidimą su „Houston Rockets“ klubu. Neatvykdamas į Hjustono klubo medicininę apžiūrą 26 metų kaunietis metė tikrą iššūkį komandai, kuri nusprendė permušti „Brooklyn Nets“ ekipos pasiūlymą ir pasilikti žaidėją.

D.Motiejūnas siekia gauti norimą premiją, bet NBA tęsia gyvenimą be jo.<br>lrytas.lt montažas.
D.Motiejūnas siekia gauti norimą premiją, bet NBA tęsia gyvenimą be jo.<br>lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-08 11:07, atnaujinta 2018-02-09 23:53

Pasak pranešimų, D.Motiejūnas tokį žingsnį žengė dėl to, kad nori gauti ir su „Nets“ sutartas premijas, kurias išbraukti nutarė „Rockets“ klubas, turėjęs teises į laisvąjį apribotą agentą. Šis „Rockets“ žingsnis – visiškai teisėtas.

Dėl 6 milijonų JAV dolerių užviręs mūšis skaldo lietuvius. Vieni palaiko D.Motiejūną ir skatina jį nepasiduoti „blogajam“ Hjustono klubui, o kiti stebisi – juk sąlygos nėra tokios blogos.

Taisyklės – labai aiškios

D.Motiejūno ir jo agento sprendimai kelia nuostabą ne tik daliai Lietuvos krepšinio gerbėjų. Antakį kilstelėjo ir NBA virtuvę puikiai išmanantys specialistai.

„Būdamas laisvasis apribotas agentas gauna pasiūlymą iš „Nets“, kur pinigai krepšininkui po nugaros traumos – geri. Tą pasiūlymą permuša Hjustonas. Tu privalai prisistatyti į medicininę patikrą, bet jis nusprendė to nedaryti. Jo agentas sako, kad jie kovos. Ką aš praleidau? Kolektyvinė sutartis (CBA) aiškiai nurodo, kas nutinka su laisvaisiais apribotais agentais. Ką jis daro?“ – klausė „The Vertical“ žurnalistas Chrisas Mannixas.

Į šį Ch.Mannixo pastebėjimą su šypsena reagavo buvęs „Nets“ generalinio vadybininko asistentas Bobby Marksas.

„Galbūt jis laukia naujos CBA, kad pasikeis taisyklės, – sakė B.Marksas. – Jis pasirašė iš „Nets“ gautą ketverių metų 37 milijonų JAV dolerių sutartį, kur 6 milijonai – priedai. Hjustonas nusprendė permušti pasiūlymą. Tai natūralu laisvųjų apribotų agentų rinkoje. Tačiau priedai nebuvo įtraukti į principinį sąrašą, todėl „Rockets“ neperėmė šio įsipareigojimo. Tad dabar D.Motiejūnas turi ketverių metų ir 31 milijono JAV dolerių sutartį.“

Agentui situacija – nesvetima

Su krepšininkų sutartimis gerai susipažinęs specialistas siūlė įvertinti tokį praradimą iš krepšininko ir agento pozicijų, bet iškart pridūrė, kad tokia situacija – labai normali.

„Pažiūrėkime į Nicolas Batumą, kuris 2010 metais pasirašė 50 milijonų sutartį su „Minnesota Timberwolves“, pagal kurią 5 milijonai – priedai. „Portland Trail Blazers“ nusprendė permušti sutartį ir nemokėti priedų. Tačiau taip veikia CBA. Ir jeigu agentas arba krepšininkas nesuvokia, kas ten įtraukta, tada jiems turėtų būti gėda“, – kalbėjo B.Marksas.

Jis pridūrė, kad D.Motiejūnui nereikėtų tikėtis NBA įsikišimo, nes visą situaciją puikiai apibrėžia tarp krepšininkų ir lygos sudaryta sutartis, kurią ir vadiname CBA.

Ch.Mannixas neslėpė nuostabos dėl D.Motiejūno agento B.J.Armstrongo pasirinktos strategijos.

„Kiekvienas laisvasis apribotas agentas buvo tokioje situacijoje. B.J.Armstrongas puikiai išmano šias situacijas. Ar jis dar turi pasirinkimų?“ – klausė „The Vertical“ žurnalistas.

„Jis gali neprisistatyti į „Rockets“ klubą. Hjustonas ir toliau turės teises į jį. Procesas gali trukti metus“, – aiškino B.Marksas.

Iššvaistė geras progas

D.Motiejūnas dar galėjo gelbėti situaciją pasirašydamas vienų metų sutartį. Tai leistų jam po sezono ieškoti naujo klubo ir jis nebebūtų laikomas laisvuoju apribotu agentu.

„Šis laivas jau nuplaukė. Jis turėjo galimybę pasirašyti pirminę 4,4 milijono JAV dolerių sutartį. Tai būtų leidę po sezono tapti tiesiog laisvuoju agentu. Jeigu jis būtų sveikas, vasarą būtų buvęs vienas geriausių aukštaūgių laisvųjų agentų rinkoje. Tačiau jie praleido šią progą. Kai nepasirašai šios sutarties, pasiūlymo ant stalo nebelieka, – dėstė B.Marksas. – Laimė, kad pasirodė „Nets“ ir pasiūlė gerus skaičius. Šie skaičiai geri ir „Rockets“ klube. Tačiau tu negali staiga išsigąsti.“

D.Motiejūnas jau prarado rankose turėtus svertus. Kamuolys – „Rockets“ rankose ir jį perimti galimybių nėra. Hjustono klubas dabar gali tiesiog laukti, kol lietuvis prisistatys. Jeigu D-Mo taip nepadarys, klubas galės išlaikyti teises į krepšininką ir kitą vasarą D.Motiejūnas vėl taps laisvuoju apribotu agentu. Kitaip tariant, D.Motiejūno pavardė šį sezoną tarp NBA žaidėjų neatsiras.

Kaip pabrėžė nba.com apžvalgininkas Franas Blinebury, D.Motiejūnas jau nužudė didžiąją dalį gerų santykių, kuriuos sukūrė Hjustone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.