EUROLYGA 2023

J. Grantas drąsiai jautėsi M. Jordano namuose, bet išsigando Baltijos medūzos

Jerai Grantas landžiojo po garsiausių NBA komandų persirengimo kambarius, spaudė ranką Michaelui Jordanui ir ne sykį sumušė delnais su Shaquille’u O’Nealu. Krepšinio dinastijos vaikui tai buvo kasdienybė.

J.Grantas praėjusį sezoną žaisdamas „Neptūne“ tapo LKL vicečempionu ir pratęsė savo sutartį su Klaipėdos komanda.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Grantas praėjusį sezoną žaisdamas „Neptūne“ tapo LKL vicečempionu ir pratęsė savo sutartį su Klaipėdos komanda.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė („Lietuvos rytas“)

Dec 10, 2016, 11:30 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:27 PM

Antrą sezoną Klaipėdos „Neptūno“ komandoje rungtyniaujantį puolėją J.Grantą nuo vaikystės supo garsūs NBA krepšininkai, o dabar jis pats seka dviejų savo brolių žaidimą NBA.

Kai į krepšininko tėvų namus Merilando valstijoje susirenka visa šeima, apie krepšinį jie nekalba. „Mūsų šeimoje tai – tabu, kitaip atmosfera įkaistų“, – juokėsi J.Grantas.

27-metų 203 cm ūgio Jerai jaunesnieji broliai Jerami ir Jerianas jau rungtyniauja NBA, o jaunėlis Jealinas NCAA dar kopia į profesionalaus krepšinio aukštumas.

Keturios Grantų šeimos atžalos turėjo iš ko mokytis. Jų tėvą Harvey 1988-ųjų naujokų biržoje 12-ąjį pasirinko „Washington Bullets“ (dabar „Wizards“) klubas. NBA lygoje jis praleido 11 sezonų.

Jo brolis dvynys Horace’as metais anksčiau buvo pakviestas į „Chicago Bulls“ klubą ir su juo triskart tapo NBA čempionu. Dar kartą jis triumfavo žaisdamas „Los Angeles Lakers“.

Grantų giminės pasididžiavimas Horace’as 1994 metais dalyvavo NBA Visų žvaigždžių šventėje, keturis kartus buvo išrinktas į NBA geriausiai besiginančių žaidėjų antrąjį penketuką.

Krepšinis yra mūsų giminės kraujyje, ir nuo to nepabėgsime.

Mes su tuo užaugome. Be to, tėvas nuo mažens mus mokė įdėti visą širdį į tai, ką darome.

O dabar stengiuosi tai perteikti savo dukrai“, – sakė J.Grantas.

Išsigando Baltijos medūzos

J.Grantą kartu su širdies drauge Jessica ir jų 5 metų dukra Halle dažnai galima pamatyti Klaipėdoje vaikštinėjančius po parką. Nors turėdamas laisvą dieną puolėjas mieliau ilgiau pasivartytų lovoje, aktyvios jo šeimos merginos tinginiauti neleidžia.

J.Granto draugė su dukra atvyko į Klaipėdą kartu su juo. Skrydis į Lietuvą iš JAV trunka daug valandų, todėl krepšininkas nenorėjo, kad jo širdies draugė skristų viena.

Šeima į Lietuvos pajūrį atvyko praėjusių metų vasarą, tačiau pirmą įspūdį šiek tiek apkartino incidentas vandenyje.

„Nuvykome prie jūros. Tiesiog sėdėjau vandenyje ir džiaugiausi saule, kai visai šalia savęs pamačiau medūzą! Šokau iš vandens ir pabėgau. Man atrodo, net riktelėjau, – prisimindamas juokėsi krepšininkas. – Sakote, jos čia nepavojingos? O man tai buvo gyvybės ir mirties klausimas.“

Draugei netrūksta veiklos

Iš Merilando kilusiam krepšininkui Lietuvos uostamiestyje patinka. Jo šeima čia jaučiasi patogiai: dukra triskart per savaitę lanko parengiamąją mokyklos klasę, o draugė aktyviai įsitraukė į miesto gyvenimą.

„Ji labai draugiška, todėl nesunkiai susiranda draugų ir įsilieja į bendruomenę. Jessica yra iš tų žmonių, su kuriais norisi būti.

Be to, šiuo metu ji prisideda prie vieno labdaros projekto, jis vyksta Izraelyje, tačiau tikimės, kad pavyks perkelti ir į Lietuvą“, – apie savo širdies draugę pasakojo krepšininkas.

Namuose jie saugo žurnalą, kuriame yra Jessicos nuotraukų. Egzotiškų bruožų mergina Lietuvoje sulaukia daug dėmesio, todėl kartu su dukra buvo pasirinkta vienos drabužių linijos veidu.

„Jai tai buvo puiki patirtis, negalėjo nustoti apie tai kalbėti. O grįžę į JAV visiems rodėme nuotraukas. Sakiau, jei galėčiau, priklijuočiau tas nuotraukas namie prie šaldytuvo, bet nenoriu jos išpaikinti“, – juokėsi J.Grantas.

Pasipiršo Lietuvoje

Pavasarį apie amerikiečių meilės istoriją kalbėjo visa Klaipėda. Po beveik dešimtmetį trukusios draugystės krepšininkas nusprendė pasipiršti mylimajai. Ir tai padaryti ne bet kur, o krepšinio aikštėje stebint tūkstančiams sirgalių.

„Tiesą sakant, norėjau tai padaryti sezono pradžioje, tačiau kaip tik tuo metu kažkas kitas nugvelbė mano idėją – padarė tą patį.

Bet esu kantrus, nutariau palaukti. Ir laukiau. Galiausiai patekome į LKL finalą, tuomet supratau: dabar arba niekada.

Tai buvo antrosios finalo rungtynės prieš „Žalgirį“. Prieš mačą visiems komandos draugams ir vadovams pasakiau, kad ketinu tai padaryti, tačiau jie netikėjo.

Apšilimo metu mano širdis daužėsi it pašėlusi, bet atėjus tai akimirkai ekrane pasirodė nuostabus vaizdo įrašas, o aš ją pakviečiau į aikštę.

Žinoma, ji pasakė „taip“. Tas rungtynes mes laimėjome dideliu skirtumu, tačiau tai buvo lyg vyšnia ant torto. Patyriau tikrai vieną geriausių akimirkų savo gyvenime“, – prisiminė krepšininkas.

Susižavėjo Australija

Baigęs universitetą J.Grantas kvietimo į NBA nesulaukė, todėl profesionalo karjerą pradėjo Australijoje. Pasirinkti netradicinį sprendimą ir pasirašyti sutartį su „Sydney Kings“ ekipa amerikietį įkalbėjo agentas.

„Jis man pasakė, kad kartą nuvykęs į Australiją nebenorėsiu iš jos išvykti. Ir tai tiesa. Sezono pabaigoje aš nenorėjau išvažiuoti. Tai pats nuostabiausiais kraštas, kokiame esu buvęs.

Mūsų treniruotės vykdavo prie jūros, dieną po rungtynių treneris mus sukviesdavo ne į salę, bet į paplūdimį paplaukioti su banglente. Buvau sužavėtas. Tai buvo mano pirmieji metai užsienyje, todėl susidariau įspūdį, kad toks yra legionieriaus gyvenimas“, – juokėsi J.Grantas.

Tačiau kiti metai Italijoje nė iš tolo nepriminė to rojaus kampelio, kurį paliko amerikietis: „Kaltinu agentą, kad jis mane pirmaisiais metais išlepino.“

Australijoje krepšinis su kiekvienu sezonu populiarėja – sezonas čia prasideda spalio pradžioje, o baigiasi kovą. Kai kurie krepšininkai po sezono Australijoje dar spėja sužaisti ir kitose lygose.

„Australijoje krepšinis labiau pagrįstas fizine jėga – jauti, kai prieš tave prasižengia. Kartą man išnarino petį, o teisėjas netgi nešvilpė dėl pražangos. Jis pažiūrėjo į mane ir pasakė, kad regbyje tokių sužeidimų dažnai pasitaiko. Bet mes nežaidžiame regbio! Europoje žaidimas yra labiau taktinis, daugiau įgūdžių, daugiau tritaškių, čia mylimi tritaškininkai“, – įsitikinęs J.Grantas.

Broliai pateko į NBA

„Neptūno“ puolėjas įdėmiai stebi NBA kovas – ne tik todėl, kad jam įdomūs pajėgiausių pasaulio krepšininkų rezultatai. Čia rungtyniauja du jo jaunesnieji broliai.

22-ejų Jerami šiais metais iš „Philadelphia 76ers“ perėjo į „Oklahoma City Thunder“ ir tapo Domanto Sabonio bendraklubiu, o pernai „New York Knicks“ žaidęs 24-erių Jerianas šį sezoną atstovauja „Chicago Bulls“.

Lankėsi pas M.Jordaną

Čikagoje Granto pavardė labai gerbiama. Daugiau nei prieš du dešimtmečius Horace’as Grantas kartu su legendiniu M.Jordanu Čikagai padovanojo net tris NBA čempionų žiedus.

Tuo metu po „Bulls“ ir „Bullets“ persirengimo kambarius ir arenos užkulisius lakstė Grantų šeimos atžalos.

„Buvau nenustygstantis vietoje vaikas. Arenoje visą laiką šokdavau ir lakstydavau. Mano ryškiausias vaikystės prisiminimas susijęs su Klivlandu. Pamenu, šokau tribūnoje ir staiga pamačiau save ekrane. Dar labiau pašėlau, tuomet prie manęs priėjo rungtynių talismanas ir ėmė šokti kartu“, – prisiminė Jerai.

Tai, kas daugeliui vaikų atrodydavo nepasiekiama svajonė, jauniesiems Grantams buvo kasdienybė.

„Kai augi toje aplinkoje, tiesiog pripranti. Tik vėliau paaugęs supranti, kad buvai išskirtinis vaikas, ir imi galvoti: oho, aš buvau sutikęs M.Jordaną arba daviau penkis Shaqui“, – kalbėjo jis.

Vaikystėje jis ne tiktai iš arti matė NBA legendą, bet ir lankėsi M.Jordano namuose ir žaidė su jo vaikais.

„Tuomet dalyvavau vasaros stovykloje, o po to ėjome pas M.Jordaną į svečius ir susitikome su jo šeima. Dukra turėjo didelį lėlių namą, žaidžiau ir su ja.

O su jo sūnumi kelias valandas praleidome prie vieno kompiuterinio žaidimo“, – prisiminė amerikietis.

Treniruodavosi su dėde

Šiemet po ilgo laiko Grantų šeima kone visą vasarą praleido kartu. Kartu ilsėjosi Pietų Karolinoje, Dominikos Respublikoje, vyko į Orlandą, kur dalyvavo Viktoro Oladipo išleistuvių vakarėlyje. NBA žvaigždė šį sezoną iš „Orlando Magic“ persikėlė į „Thunder“.

„Augdami su broliais nuolat žaisdavome du prieš du. Jerami su Jerianu prieš mane su jaunėliu Jealinu“, – prisiminė Jerai.

Būdamas paauglys kiekvieną vasarą kelioms savaitėms jis skrisdavo į Kaliforniją pas dėdę – ten kartu su juo treniruodavosi ir semdavosi krepšinio žinių.

„Su dėde esame labai artimi, tos kelios savaitės per atostogas man būdavo puiki patirtis. Dėdė iki šiol daro didelę įtaką tiek man, tiek broliams“, – prisipažino jis.

Nors būdamas vaikas J.Grantas sulaukdavo ne tik susidomėjimo, bet ir pavydo, garsiais giminaičiais jis niekada nesipuikavo.

„Vien tai, kad mano tėtis žaidė NBA, nereiškia, kad aš automatiškai įgijau jo įgūdžius. Turiu dirbti taip pat sunkiai kaip ir visi.

Įdedi visą širdį, bet tai ne visada atsiperka. Tačiau kol darai, ką nori ir mėgsti, esi laimingas.

O kol esi laimingas – eini teisingu keliu“, – savo gyvenimo filosofiją išdėstė J.Grantas.

Jerai Granto karjera

Gimė 1989 m. sausio 10 d. Bovio miestelyje (Merilando valstija, JAV). Ūgis – 203 cm, svoris – 100 kg, pozicija aikštėje – sunkusis puolėjas.

Šeima. Jerai tėvas Harvey Grantas – buvęs NBA krepšininkas, bet dar garsesnis yra tėvo brolis dvynys Horace’as Grantas, iškovojęs keturis NBA čempiono titulus. Jerai turi tris brolius, kurių vardai irgi prasideda ta pačia raide – J.

Karjera. 2007–2011 m. Klemsono universitetas, 2011–2012 m. „Sydney Kings“ (Australija), 2012–2013 m. Brindizio „Enel“ (Italija), 2013 m. Holono „Hapoel“ (Izraelis), 2013–2015 m. „Ventspils“, nuo 2015 m. Klaipėdos „Neptūnas“.

Titulai. Latvijos lygos čempionas (2014 m.), Lietuvos lygos vicečempionas (2016 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.