EUROLYGA 2023

Arvydo Sabonio varžovas iš CSKA: „Maskvoje žmonės sirgo už „Žalgirį“ ir tai buvo apmaudu“

Pirmadienį, gruodžio 19-ąją legendiniam Lietuvos ir viso pasaulio krepšininkui, Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentui Arvydui Saboniui suėjo 52-eji metai. Buvęs lietuvio bendražygis Sovietų sąjungos rinktinėje Sergejus Tarakanovas davė išskirtinį interviu Rusijos žiniasklaidai, kurioje pripažino – be A.Sabonio sovietai Seulo olimpinių žaidynių aukso nebūtų laimėję.

A.Sabonį bendražygiai prisimena šiltai.<br>Archyvo nuotr.
A.Sabonį bendražygiai prisimena šiltai.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2016, 10:56 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:39 PM

„Pirmą kartą A.Sabonį pamačiau dar 1982 metais. Tada jis buvo lieso sudėjimo, bet matėsi, kad Arvydas buvo labai talentingas. Aišku, tada dar nesupratau, kad jis toks talentas! Tačiau po metų, dvejų, tapo aišku, kokio lygio krepšininką turime.

Prieš 1982 metų pasaulio čempionato finalą mes gyvenome viename kambaryje. Nepamenu kaip bendravome, nes jis tada prastai šnekėjo rusiškai ir buvo tylus vyrukas“, – į prisiminimus grįžo S.Tarakanovas.

S.Tarakanovas mano, kad A.Sabonis – vienas didžiausių visų laikų krepšinio talentų.

„Man kiek gaila, nes jis niekada su savo talentu nesielgė visiškai deramai. Su tokiu centru mes, kiti žaidėjai, galėjome būti statistais. Tiesiog duoti kamuolį Arvydui ir laimėti visus turnyrus. Antro tokio centro pasaulyje nebuvo.

Kol kiti juodai dirbo, jis būdavo atsipalaidavęs. Aišku, iš kitos pusės, jeigu ir jis būtų juodai dirbęs, jis nebūtų Saboniu. Neatiduotų tokių unikalių perdavimų, dėl kurių žiūrovai eidavo iš proto.

Mano manymu, krepšinio istorijoje buvo du labiausiai talentu apdovanoti žaidėjai – tai Michaelas Jordanas ir A.Sabonis“, – palygino jis.

– Ką pamenate iš Kauno „Žalgirio“ ir Maskvos CSKA kovų?

– Apie tai jau daug parašyta. Mums tai buvo sportinis iššūkis, o jie į tai žiūrėjo labiau kaip į nacionalinę kovą. Jie į tai žiūrėjo kaip Lietuvos krepšinio kovą prieš visą SSRS rinktnę, Raudonąją armiją.

Daug žmonių Maskvoje palaikė „Žalgirį“. Man dėl to buvo liūdna, bet dažnai taip būna – žmonės tiesiog nori pamatyti sensaciją, kaip yra nuverčiamas karalius.

Su Arvydu „Žalgiris“ būdavo visai kita komanda („Žalgiris“ SSRS čempionu tapo trejus metus iš eilės – 1985-1987 metais, red. past.) Kai jis nežaisdavo, mums nekildavo bėdų aplošti „Žalgirį“. Tokio lygio centro tada pasaulyje nebuvo niekur.

– Ar be jo būtumėte laimėję Seulo žaidynių auksą 1988 metais?

– Be jokios abejonės – be Sabo nebūtume laimėje. Jis prie mūsų prisijungė likus vos dviems dienoms iki skrydžio į Seulą, nes buvo traumuotas. Niekas negalvojo, kad jis žais olimpinėse. Prieš jas žaidėme žema sudėtimi, įveikėme ir jugoslavus. Bet be jo JAV rinktinės įveikę nebūtume.

Arvydas sunkiai pradėjo žaidynes, bet tokių žaidėjų talentas pasirodo tada, kai labiausiai reikia. Tai buvo pusfinalis su JAV ir finalas su Jugoslavijos rinktine. Mes žinojome, kad Arvydas padės visoje aikštėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.