EUROLYGA 2023

Jauniesiems lietuviams kelią į Europos pusfinalį nutiesė teisėjų klaida?

Mačo teisėjas skyrė baudas Lietuvos ir Rusijos krepšininkams, tačiau nutarė, kad tai nebuvo abipusė pražanga<br>youtube.com
Mačo teisėjas skyrė baudas Lietuvos ir Rusijos krepšininkams, tačiau nutarė, kad tai nebuvo abipusė pražanga<br>youtube.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2016, 4:58 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:23 PM

Trenerio Rimanto Grigo kariauna antradienį priartėjo prie Europos aštuoniolikmečių čempionato apdovanojimų per vieną žingsnį. Lietuviai dramatiškoje ketvirtfinalio dvikovoje stebuklingai patiesė Rusijos atstovus 82:81, nors likus 14 sek. atsiliko 77:80. Kertiniu įvykiu šioje akistatoje tapo lietuvių metimas likus grumtis 4 sek. ir po to sekusios baudos mūsų šalies ir Rusijos rinktinės nariams.

Krepšinio specialistai samprotavo, kad gan netikėtą lietuvių pergalę ketvirtfinalyje lėmė teisėjų klaida – neva, gavus abipusę pražangą, baudų metimai neturėjo būti metami, o kamuolys privalėjo būti atiduotas jį turėjusiai ekipai. Tad manoma, kad likus 3,2 sek., kai po netaiklaus G.Masiulio metimo Lietuvos komandos nariui A.Kulbokai buvo skirta pražanga, o M.Andrianovui – nesportinė pražanga už agresyvumą, niekas iš žaidėjų neturėjo mesti baudų, o kamuolys privalėjo būti rusų rankose.

Tačiau teisėjai privertė žaidėjus mesti baudas: Rusijos rinktinės narys M.Andrianovas pataikė vieną, A.Kulboka – abi ir, likus iki finalinės sirenos 3,2 sek., rezultatas tapo 79:81 bei kamuolys priklausė lietuviams.

Per tą laiką mūsų šalies ekipos nariai ne tik sugebėjo suregzti šiokią tokią ataką, bet A.Velička beveik iš centro aikštės su sirena įsūdė fantastišką tritaškį, išvedusį lietuvius ne tik į Europos čempionato pusfinalį, tačiau ir suteikusi mūsų septyniolikmečiams krepšininkams teisę varžytis kitų metų pasaulio krepšinio čempionate.

„Viskas ir paprasta, ir sudėtinga, – situaciją su teisėjo sprendimu bandė sudėlioti Lietuvos teisėjų asociacijos vadovas Kęstutis Pilipauskas. – Jei būtų skirta abipusė pražanga, tuomet niekas iš žaidėjų neturėtų mesti baudų ir kamuolys privalėjo atitekti tam, kas iki tol jį turėjo. Bet, kaip rodo įrašo vaizdai, arbitras nesukryžiavo rankų ir neparodė, kad tai abipusė pražanga. Jis traktavo, jog pradžioje buvo lietuvio klaida, o jau po to rusas nesusitvardė su emocijomis ir gavo nesportinę pražangą. Tad šiuo atveju, viskas vyksta paeiliui – pradžioje vienas meta baudas už vieną pražangą, kitas – už kitą, o dėl nesportinės pražangos kamuolys atiduodamas priešininkui. Galima sakyti, kad tai buvo „slidi“ situacija – abipusė pražanga skiriama tuomet, kai yra vienas ir tas pats momentas – vieną nuo kitos pražangos skiria akimirkos. Tad teisėjas apsisprendė, juolab, jis buvo arti toks situacijos“

Lietuviai trečiadienį vakare Europos čempionato pusfinalyje kausis su Vokietijos rinktine, kuri dar nė karto nepralaimėjo pirmenybėse.

Europos čempionato C grupėje Lietuva buvo pirma, įveikusi Latviją 62:50, pralaimėjusi bosniams 70:79 ir po pratęsimo palaužusi Izraelį 94:88.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.