EUROLYGA 2023

Krepšinio eksperto įspėjimas: Šarūnas Jasikevičius gali ir palikti Kauną

„Riba yra visai čia pat“, – apie Kauno „Žalgirio“ galimybes šį sezoną patekti tarp aštuonių stipriausių Eurolygos ekipų kalbėjo buvęs krepšinio žaidėjas ir ekspertas Sergėjus Jovaiša.

„Žalgiris“ pagaliau demonstruoja norimą žaidimą<br>G. Bitvinsko nuotr.
„Žalgiris“ pagaliau demonstruoja norimą žaidimą<br>G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Ivaškaitė

2016-12-21 21:07, atnaujinta 2018-02-09 21:21

Stipriausių Europos klubų čempionate „Žalgiris“ kol kas turi penkias pergales ir rikiuojasi vienuoliktoje turnyro lentelės vietoje. Šiais metais Kauno ekipai dar liko dvejos rungtynės, po kurių komanda bus sužaidusi lygiai pusę reguliaraus sezono mačų.

Atidžiai žalgiriečių pasirodymus stebintis Seimo narys 62-iejų S.Jovaiša pabrėžė, kad toliau vykdant meistriškai Š.Jasikevičiaus sustyguotą žaidimo planą, ekipos šansai patekti į kitą etapą daugiau nei realūs.

– Antradienį „Žalgiris“ pasiekė solidžią pergalę prieš „Anadolu Efes“ klubą. Ar tai buvo pavienis pasiekimas, ar komandos žaidime galime įžvelgti rimtą patobulėjimą?,- lrytas.lt paklausė S.Jovaišos

– Komanda jau yra įgijusi savo braižą ir tai matome keletą rungtynių iš eilės. Žalgiriečiai demonstruoja labai stabilų, apgalvotą ir, svarbiausia, racionalų žaidimą. Treneris išleidžia tinkamus žaidėjus tinkamu metu, jie kompensuoja vienas kito klaidas, išlaikydami žaidimo stilių. Sprendžiant iš to, kaip „Žalgirį“ pradėjo viešai vertinti kitų klubų treneriai, galima sakyti, kad jie yra pavojinga ir bet kokią staigmeną galinti pateikti ekipa.

- Šarūnas Jasikevičius teigė, kad susitikimas su Kazanės „Uniks“ bus vienas svarbiausių šiame sezone. Kokios bus žalgiriečių galimybės šiose rungtynėse?

– Pergalė yra labai reali, nes mes jos dabar galime tikėtis kiekvienose rungtynėse. Aišku, gali būti netikėtumų, „Uniks“ gali paruošti specialų planą, kaip tai neseniai padarė „Olympiakos“. Jie visiškai suvaržė „Žalgirį“ net jų pačių aikštėje. Tad jei negali primesti savo stiliaus, o varžovai žaidžia taip, kaip nori, tada bet kuriai komandai būna sunku. Bet dabar aš matau atvirkščią vaizdą. „Žalgiris“ žaidžia būtent taip, kaip jiems ir norėtųsi.

– Kitą savaitę taip pat laukia ir kova išvykoje su Milano „EA7 Emporio Armani“ klubu. Ar galima tikėtis, jog „Žalgiris“ metus užbaigs dvejomis svarbiomis pergalėmis?

– Tai būtų puiku, nes turnyro pradžioje „Žalgiris“ iš savo rankų išleido porą tikrai svarbių rungtynių, kurias žaidžiant taip, kaip dabar, buvo laisvai galima laimėti. Todėl šiuo metu yra ir pagunda patekti į kitą etapą, bet yra ir daug rizikos. Komanda kiek per vėlai susiformavo į stabilią ir grėsmingą ekipą. Aišku, dar yra trūkumų, kurie slypi detalėse, bet jie bent nebėra tokie ryškūs, kaip sezono pradžioje.

– Ar jūsų manymu, turint šiame varžybų etape penkias pergales, realu patekti į Eurolygos atkrintamąsias varžybas?

– Prieš prasidedant sezonui galvojau, kad „Žalgiris“ bus ant ribos. Dabar galvoju panašiai, bet jei nepavyks, bus be galo apmaudu. Jeigu jie nugalės dar keletą stiprių varžovų, tada galima tikėtis palankaus turnyro lentelės išsidėstymo ir patekimo į kitą etapą. Aišku, reikia prisiminti, kad kitos ekipos irgi nesnaudžia bei dalinasi tarpusavyje brangius taškus, tai visko gali atsitikti. Jei šiuos metus „Žalgiris“ užbaigtų dvejomis pergalėmis, o antroje sezono pusėje irgi iškovotų iš viso septynias pergales, jų greičiausiai užtektų. Ta riba yra visai čia pat.

– Kas daro didžiausią įtaką pagerėjusiam „Žalgirio“ žaidimui? Ar pagrindiniais faktoriais galima laikyti stabilų Pauliaus Jankūno ir Brocko Motumo rungtyniavimą?

– Tai lemia sunkus darbas, profesionalus požiūris ir pagerėjusi tarpusavio komunikacija. Mes matome, kad vieni žaidėjai turnyro eigoje gerokai patobulėjo, kiti tiesiog sugebėjo išlaikyti formą. Komandoje yra pagrindiniai krepšininkai, ant kurių laikosi žaidimas, ir yra pakaitiniai žaidėjai, sugebantys juos prireikus sėkmingai pavaduoti. Iš to ir susideda komandos jėga.

– Kas iš ekipos krepšininkų įsibėgėjus sezonui maloniai nustebino?

– Komandą į priekį vis traukia B.Motumas, kuris lyginant su praėjusiu sezonu, kai jis tik pabaigoje pradėjo demonstruoti tokį žaidimą, kokio iš jo tikimasi, smarkiai patobulėjo. Kevinas Pangosas kartais pasirodo puikiai, o kartais tarsi pradingsta. Iš P. Jankūno gal net norėtųsi dar stabilesnio žaidimo, bet, aišku, vienam sunku tai padaryti, nes varžovų gynėjai jam skiria didelį dėmesį. Sakyčiau, kad ir Lukas Lekavičius įneša į žaidimą šviežumo, nepaisant jo amžiaus ir kai kurių paprastų klaidų. Nors tai galima atleisti, nes jis tikrai pagreitina „Žalgirio“ judėjimą aikštėje ir tampa netikėtumu priešininkams.

– Kol kas „Žalgirio“ puolėjų pasirodymas kiek slogus, ar tai didelis ekipos trūkumas?

– Žinoma, norisi, kad jų indėlis būtų gerokai svaresnis, bet yra, kaip yra. Net neabejoju, kad ateityje klubo vadovybė skirs didesnį dėmesį šios pozicijos žaidėjų parinkimui.

– Šiuo metu vykstančiame Europos aštuoniolikmečių čempionate žiba jaunasis žalgirietis Isaiah Hartensteinas, tačiau minutes Kauno klube jis išnaudoja nelabai efektyviai. Kada galima tikėtis jo proveržio?

– Jis daugiau gali pasireikšti treniruotėse arba nesvarbiose rungtynėse. Treneris akivaizdžiai kol kas nenori rizikuoti, todėl palaikys jį ant suolo. Bet jam ateis laikas, juk taip buvo ir L.Lekavičiui ar Edgarui Ulanovui. Jų indėlis dabar jau yra pakankamai matomas. I. Hartensteinui tik aštuoniolika, o tokio amžiaus į vyrų krepšinį sėkmingai pereiti sugebėjo tik Arvydas Sabonis. Visiem kitiem tenka gerokai padirbėti ir įgauti daugiau patirties.

– Šiuo metu laurai dėl komandos formos yra kabinami būtent Š.Jasikevičiui. Kuo jo braižas yra pasikeitęs nuo praėjusio sezono?

– Jis pirmiausia sugebėjo įtikinti komandą, kad ji gali. Juk sezono pradžioje girdėjome jo pasisakymų, kad komanda savimi nelabai pasitiki. O pačia komanda visą laiką labiausiai pasitikėjo pats Š.Jasikevičius. Jis įrodė, kad jo avansinis pasitikėjimas yra pagrįstas ir realus. Kai jis tuo įtikino žaidėjus, komanda padarė brendimo šuolį. Čia labai gera trenerio savybė, kai iš vidutinių žaidėjų gali nulipdyti potencialiai grėsmingą komandą.

– Kalbama, kad Š. Jasikevičius buvo pirmasis kandidatas į vyrų rinktinės trenerio postą. Ar jis nepadarė klaidos atsisakydamas šių pareigų ?

– Sunku spręsti, bet gal jis tuomet dar ne visai pasitikėjo savimi. Dabar jis savo koncepciją išbandė ir jam tai pavyko. Jo, kaip trenerio patirtis ir vertinimas krepšinio pasaulyje yra smarkiai išaugę. Ateityje be jokios abejonės matau jį vadovaujant rinktinei. Jis jau tarptautiniu mastu įrodė, jog jo kalibras nebesmulkus. Manau, kad Š.Jasikevičius nusipelnė kitų rimtų klubų pasiūlymų, o čia jau jo reikalas, ar norės likti Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.