EUROLYGA 2023

Metų našta netrukdo krepšinio veteranams džiuginti Eurolygos sirgalių

Prieš Kalėdas į Vitorijos „Baskonia“ klubą grįžęs Pablo Prigioni tapo vyriausiu šio sezono Eurolygos krepšininku. Nors buvusiam Argentinos rinktinės žaidėjui greitai sukaks 40 metų, jam netrūksta ūpo treniruotis, leisti laiką ilgose kelionėse ir krepšinio aikštėse kovoti su varžovais, tarp kurių yra nemažai vos ne dukart jaunesnių vaikinų.

R.Javtokui – jau 36-eri.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Javtokui – jau 36-eri.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Dec 27, 2016, 2:10 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:36 PM

Į Europą grįžus P.Prigioni, kitas argentinietis Andresas Nocioni gali pasijausti jaunesnis. Dar prieš kelias savaites vyriausio Eurolygos krepšininko vardas priklausė šiam 37 metų Madrido „Real“ puolėjui.

Į vyriausiųjų penketą taip pat patenka du ispanai Felipe Reyesas ir Juanas Carlosas Navarro bei lietuvis Robertas Javtokas. Šiems žaidėjams – po 36 metus.

Eurolygoje taip pat žaidžia 35-erių graikas Antonis Fotsis, 34-erių makedonas Pero Antičius, ukrainietis Viktoras Chriapa, graikas Vasilis Spanoulis bei dar pusšimtis ketvirtąją dešimtį skaičiuojančių krepšininkų.

Kai kurių veteranų karjera jau artėja prie saulėlydžio, bet jie turi ko pamokyti jaunesnius krepšininkus ir net tarp vyriausių yra nemažai žaidėjų, vis dar lemiančių savo komandų rezultatus.

Vyriausi Eurolygos krepšininkai

Pablo Prigioni (gimė 1977 m. gegužės 17 d.)

Pavasarį 40-ąjį gimtadienį pažymėsiantis P.Prigioni į Eurolygą grįžo po penkerių metų pertraukos. Praėjusius keturis sezonus argentinietis žaidė NBA lygoje (beje, 2012 metų rudenį jis tapo vyriausiu NBA debiutantu), bet šių metų rudenį neįsitvirtino „Houston Rockets“ klube ir nusprendė Šiaurės Amerikoje laimės daugiau nebandyti.

P.Prigioni paskelbus, kad grįš į Europą, pageidaujančių jį pakviesti netrūko, bet įžaidėjas iškart pareiškė, kad labiausiai nori žaisti Vitorijos komandoje, kurios aprangą anksčiau vilkėjo septynis sezonus (dar du sezonus Eurolygoje jis atstovavo Madrido „Real“).

Pasakyta – padaryta: prieš pat Kalėdas veteranas vėl galėjo klausytis jam skirtų baskų sirgalių plojimų. Tiesa, kol kas plojimai santūrūs, nes Eurolygoje dešimtąjį sezoną pradėjęs P.Prigioni per pirmąsias dvejas rungtynes žaidė labai trumpai ir nepelnė nė taško.

Andresas Nocioni (gimė 1979 m. lapkričio 30 d.)

Olimpinis čempionas A.Nocioni daug pakeliavo po pasaulį ir nemažai laiko praleido NBA lygoje, kurioje žaidė aštuonis sezonus. Prieš ir po NBA karjeros jis po kelerius metus atstovavo argentiniečių pamėgtam „Baskonia“ klubui, o nuo 2014 metų yra Madrido „karališkojo“ klubo narys. Eurolygoje jis rungtyniauja aštuntąjį sezoną.

Geriausia asmenine statistika A.Nocioni pasižymėjo žaisdamas Vitorijos komandoje, tačiau įsimintiniausias jam buvo pirmasis sezonas Madrido ekipoje. Puolėjas 2015 metais ne tik pirmą kartą tapo Eurolygos čempionu, bet ir buvo išrinktas naudingiausiu finalo ketverto žaidėju. Iškart po to A.Nocioni žaidimo kreivė pradėjo staigiai leistis. Šį sezoną jis rungtyniauja labai trumpai ir pelno tik po 3 taškus.

Felipe Reyesas (gimė 1980 m. kovo 16 d.)

Visą profesionalo karjerą tik Ispanijos sostinės klubuose žaidęs F.Reyesas Eurolygoje debiutavo dar 2000 metais atstovaudamas „Estudiantes“, o nuo 2004 metų vilki „Real“ aprangą ir svarbiausiame žemyno turnyre rungtyniauja 13-ąjį sezoną.

Vienu metu atrodė, kad į ketvirtąją dešimtį įžengęs vidurio puolėjas jau išsisėmė ir tuoj nebebus naudingas Madrido komandai, bet „Real“ treneriu tapęs Pablo Laso atskleidė naujų F.Reyeso savybių ir du praėję sezonai buvo vos ne geriausi ilgoje šio krepšininko karjeroje.

F.Reyeso rezultatyvumo vidurkis vėl pakilo iki dviženklio, o 2015 metais jis pirmą kartą tapo Eurolygos čempionu.

Šiuo metu F.Reyesas šiuolaikinėje Eurolygoje užima pirmąją vietą pagal atkovotus kamuolius (1543), trečiąją – pagal žaistas rungtynes (270) ir penktąją – pagal įmestus taškus (2548). Beje, pagal rungtynes „Real“ veteranas po kelių savaičių turėtų aplenkti antrojoje vietoje esantį graiką Dimitrį Diamantidį.

Šį sezoną, „baltųjų“ gretose įvykus kelioms permainoms, F.Reyesui skiriamas mažiau svarbus vaidmuo, bet 36 metų vidurio puolėjas vis dar kelia daug rūpesčių varžovams ir pelno 7,1 taško.

Robertas Javtokas (1980 m. kovo 20 d.)

Vyriausias Eurolygos lietuvis R.Javtokas stipriausiame žemyno turnyre rungtyniauja dešimtąjį sezoną. Pirmoje karjeros dalyje jis gerokai paklajojo ir atstovavo Vilniaus „Lietuvos rytui“, Atėnų „Panathinaikos“, „Chimki“ bei „Valencia“, o 2007 metais su „Panathinaikos“ netgi tapo Eurolygos čempionu, tačiau nuo 2011 metų komandos nekeičia ir jau šeštus metus žaidžia Kauno „Žalgiryje“.

Vis dėlto veterano vaidmuo Kauno komandoje vis mažėja. Ir jei praėjusį sezoną R.Javtokas ilgai nežaidė dėl traumos, tai šį sezoną buvęs ilgametis jo bendražygis Lietuvos rinktinėje, dabartinis „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius vidurio puolėją į aikštę leidžia ne kiekvienose rungtynėse.

Trumpai rungtyniaujantis R.Javtokas šį sezoną Eurolygoje pelno 2,1 taško.

Juanas Carlosas Navarro (gimė 1980 m. birželio 13 d.)

„Barcelona“ simboliu tapęs J.C.Navarro „mėlynų-granatinių“ pirmojoje komandoje debiutavo dar 1997 metų rudenį ir nuo tada tik vieną sezoną žaidė kitur – 2007-2008 metais jis pabandė jėgas NBA čempionate ir atstovavo „Memphis Grizzlies“ komandai.

Nors sezonas užjūryje buvo sėkmingas, J.C.Navarro iškart po jo grįžo namo ir dar daug metų šiurpino „Barcelona“ varžovus Ispanijos lygoje bei Eurolygoje.

J.C.Navarro yra ir turbūt dar ilgai bus Eurolygos visų laikų lyderis pagal žaistus sezonus (16), žaistas rungtynes (307), įmestus taškus (3940) ir dar kelis statistikos rodiklius, dukart tapo Eurolygos čempionu, buvo renkamas naudingiausiu sezono ir finalo ketverto žaidėju.

Nors J.C.Navarro ranka vis dar tvirta, pastaraisiais metais jis katalonų sirgalius džiugina vis rečiau. Veteraną persekioja traumos, dėl kurių jis daug laiko praleidžia užribyje. Šį sezoną „La Bomba“ žaidė tik apie trečdalį rungtynių, o Eurolygoje pelno 7,8 taško.

Antonis Fotsis (gimė 1981 m. balandžio 2 d.)

2016-ųjų vasarą A.Fotsis į užtarnautą poilsį palydėjo beveik metais vyresnį Dimitrį Diamantidį, bet pats dar turi pakankamai jėgų, kad nesektų ilgamečio bendražygio pavyzdžiu ir tęstų karjerą viename stipriausių Europos klubų „Panathinaikos“.

Puolėjas, kuriam jau beveik dešimt metų priklauso šiuolaikinės Eurolygos atkovotų kamuolių rekordas (24), žaidė „Real“, Maskvos „Dinamo“ ir Milano „Emporio Armani“ klubuose, trumpam buvo išvykęs į NBA (kaip ir J.C.Navarro, vieną sezoną atstovavo „Grizzlies“), bet geriausi jo karjeros metai prabėgo Atėnų komandoje. 2000 metais A.Fotsis padėjo „žaliesiems“ tapti paskutiniaisiais FIBA Eurolygos čempionais, o paskui dukart kopė į viršūnę šiuolaikinės Eurolygos laikotarpiu.

A.Fotsis Eurolygoje žaidžia dvyliktąjį sezoną, tačiau šiuo metu irgi yra tarp tų veteranų, kurie turi užleisti kelią jaunesniajai kartai. Nors šį sezoną „Panathinaikos“ puolėjas aikštėje praleidžia gerokai daugiau laiko nei A.Nocioni ar R.Javtokas, pelno tik 2,5 taško.

Pero Antičius (gimė 1982 m. liepos 29 d.)

Apie kai kuriuos dabartinius superveteranus Europa garsiai kalbėjo dar tada, kai jiems nebuvo 20-ies. Tuo tarpu P.Antičius atsiskleidė tik artėjant 30-ajam gimtadieniui, kai su Makedonijos rinktine sukėlė sąmyšį 2011 metų Europos čempionate ir tais pačiais metais sudarė sutartį su Pirėjo „Olympiakos“ klubu.

Tiesa, Eurolygoje jis debiutavo dar 2001-aisiais, bet žaisdamas Atėnų AEK komandoje niekuo nepasižymėjo ir amžiaus pradžioje makedono vidurkis net geriausiais sezonais buvo vos apie 4 taškus. Užtat šiame dešimtmetyje jis su Pirėjo komanda iškovojo du Eurolygos čempiono titulus, spėjo debiutuoti NBA lygoje, o šiuo metu antrą sezoną atstovauja kitai Eurolygos čempionės vardo siekiančiai ekipai Stambulo „Fenerbahce“.

Šį sezoną P.Antičius Eurolygoje pelno 5,5 taško.

Viktoras Chriapa (gimė 1982 m. rugpjūčio 3 d.)

Rusijos piliečiu tapęs ukrainietis V.Chriapa Eurolygoje žaidžia dvyliktąjį sezoną ir stipriausiame žemyno turnyre visą laiką atstovavo vienai komandai – Maskvos CSKA, į kurią 2002 metais perėjo iš Saratovo „Avodor“. Tiesa, V.Chriapa taip pat buvo išvykęs į kitą Atlanto pusę ir tris su puse sezono rungtyniavo NBA lygoje.

Šiapus Atlanto jis nebuvo „armiečių“ puolimo lyderis, tačiau ilgai buvo vienas svarbiausių komandos žaidėjų, iškovojo geriausiai besiginančio Eurolygos krepšininko prizą ir dukart tapo Eurolygos čempionu.

Prie antrosios pergalės, 2016-ųjų pavasarį, V.Chriapa prisidėjo nežymiai, nes du praėjusius sezonus kovojo su traumomis ir mažai padėjo komandai. Šį sezoną traumos puolėjo nebekankina, bet treneris Dimitris Itoudis labiau pasikliauja kitais puolėjais, o V.Chriapa pelno 2,8 taško.

Vasilis Spanoulis (gimė 1982 m. rugpjūčio 7 d.)

Jei A.Nocioni, J.C.Navarro arba V.Chriapos žaidimas verčia pasvarstyti, ar šiems krepšininkams neatėjo laikas kabinti aprangą ant vinies, tai V.Spanoulis vis dar žaidžia taip, kad jo sprendimas trauktis šiuo metu būtų didelis praradimas Europos krepšiniui.

Laimei, ilgametis „Olympiakos“ vedlys V.Spanoulis, šį sezoną pelnantis 13,7 taško ir atliekantis 6,4 rezultatyvaus perdavimo, apie karjeros pabaigą dar nekalba. Priešingai, prieš kelis mėnesius jis pratęsė sutartį ir įsipareigojo raudonus marškinėlius vilkėti bent iki 2018 metų.

Eurolygoje V.Spanoulis žaidžia vienuoliktąjį sezoną. Iš pradžių jis atstovavo „Panathinaikos“ klubui, su kuriuo iškovojo pirmąjį Eurolygos čempiono vardą, o nuo 2010 metų yra „Olympiakos“ žaidėjas ir su šia komanda dar dukart tapo čempionu. Beje, visuose trijuose pergalinguose turnyruose V.Spanoulis buvo išrinktas naudingiausiu finalo ketverto krepšininku.

Šiuo metu nepailstantis graikų veteranas šiuolaikinės Eurolygos visų laikų lentelėse užima antrąją vietą pagal pelnytus taškus (3176) ir rezultatyvius perdavimus (1041).

Rezultatyviausias žaidėjas J.C.Navarro graikui yra sunkiai pavejamas, bet savo tautietį D.Diamantidį, kuris pirmauja pagal rezultatyvius perdavimus, V.Spanoulis per porą sezoną gali aplenkti.

Skaičiai

Iš viso 16 Eurolygos klubų šiuo metu registruoti 65 krepšininkai, kuriems jau sukako 30 metų. Tarp jų – septyni lietuviai: 36-erių R.Javtokas, 32-ejų P.Jankūnas ir A.Kavaliauskas, 31-erių J.Mačiulis ir R.Seibutis, 30-ies M.Kalnietis ir A.Milaknis.

Daugiausiai veteranų žaidžia „Real“ ekipoje – aštuoni. Septynis vyresnio amžiaus krepšininkus turi „Uniks“, po šešis – CSKA ir „Barcelona“. „Žalgiryje“ rungtyniauja penki 30-ąjį gimtadienį pažymėję krepšininkai.

Tuo tarpu „Anadolu Efes“ ekipoje registruotas vos vienas į šią amžiaus grupę patenkantis žaidėjas. Tai – 30 metų B.Dunstonas.

Tik po du veteranus turi „Baskonia“, „Fenerbahce“, „Brose“ ir „Crvena Zvezda“.

Visi Eurolygos krepšininkai, kuriems jau sukako 30 metų

„Real“: A.Nocioni (37), F.Reyesas (36), J.Carrollas (33), D.Draperis (32), R.Fernandezas (31), J.Mačiulis (31), G.Ayonas (31), O.Hunteris (30)

„Uniks“: K.Kaimakoglou (33), K.Langfordas (33), M.Baničius (32), V.Paninas (32), P.Stollas (31), A.Ponkrašovas (30), J.Voronovas (30)

„Barcelona“: J.C.Navarro (36), J.Dorsey (33), B.Olesonas (33), S.Perperoglou (32), J.Doellmanas (31), A.Renfroe (30)

CSKA: V.Chriapa (34), J.Augustine (32), V.Fridzonas (31), A.Jacksonas (30), N.Kurbanovas (30), K.Hinesas (30)

„Žalgiris“: R.Javtokas (36), P.Jankūnas (32), A.Kavaliauskas (32), R.Seibutis (31), A.Milaknis (30)

„Panathinaikos“: A.Fotsis (35), G.Bourousis (33), D.Nicholsas (32), P.Kalathis (31), J.Gistas (30)

„Maccabi“: D.Smithas (33), G.Pnini (33), D.Yivzori (31), S.Weemsas (30), J.Alexanderis (30)

„Emporio Armani“: R.Hickmanas (31), K.Simonas (31), M.Kalnietis (30), A.Cinciarini (30), B.Cerella (30)

„Olympiakos“: V.Spanoulis (34), G.Printezis (31), M.Lojeski (31)

„Galatasaray“: B.Schilbas (33), S.Guleras (33), V.Micovas (31)

„Darussafaka“: E.Arslanas (33), M.Slaughteris (31), S.Erdenas (30)

„Baskonia“: P.Prigioni (39), A.Bargnani (31)

„Fenerbahce“: P.Antičius (34), B.Dixonas (33)

„Brose“: N.Zisis (33), V.Veramejenka (32)

„Crvena Zvezda“: M.Bjelica (32), M.Simonovičius (30)

„Anadolu Efes“: B.Dunstonas (30)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.