EUROLYGA 2023

Krauju paskandintame Stambulo klube yra šėlusi bronzinė Lietuvos krepšinio rinktinė

Prabangiame Stambulo naktiniame klube per Naujųjų metų šventę įvykdytas kruvinas išpuolis suglumino pasaulį – per šventę nežinomi užpuolikai įsiveržė į „Reina“ klubą ir pradėjo šaudyti. Policija vis dar ieško užpuoliko, manoma, kad jis vis dar laisvėje. Kruvinas išpuolis prabangiame „Reina“ klube ištikimiausiems Lietuvos sporto aistruoliams priminė kitą, kur kas šaunesnį prisiminimą su šia pasilinksminimo vieta – 2010 metų rugsėjo 12-ąją šalies krepšinio sirgaliai kartu su didžiąja dalimi Lietuvos krepšinio rinktinės narių linksminosi „Reina“ naktiniame klube, švęsdami nacionalinės ekipos bronzinę pergalė pasaulio čempionate.

Lietuvos krepšininkai 2010 metų pasaulio krepšinio čempionate iškovojo bronzą ir šėlo „Reina“ naktiniame klube<br>AP ir AFP nuotr.
Lietuvos krepšininkai 2010 metų pasaulio krepšinio čempionate iškovojo bronzą ir šėlo „Reina“ naktiniame klube<br>AP ir AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2017, 6:45 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:46 PM

„Taip. Istorija tokia buvo. Mes šventėme Stambule Lietuvos rinktinės bronzą pasaulio čempionate. Turėjome savo šventimo vietą, tačiau į vakarą sužinojome, kad rinktinė su aistruoliais žada susitikti „Reina“ klube. Mūsų buvo apie 60 žmonių ir dalis nuvyko į tą susitikimą. Dabar, kai paaiškėjo kur buvo įvykdytas teroro aktas, atsigamina ir tas klubo pavadinimas“, – kalbėjo Lietuvos krepšinio sirgalių „tėvu“ tituluojamas Tomas Balaišis-Sėkla.

Prieš šešetą metų dar tuomet itin ramioje Turkijoje buvo surengtas pasaulio krepšinio čempionatas, kuriame prie mūsų šalies rinktinės vairo debiutavęs treneris Kęstutis Kemzūra su žaidėjais sukūrė nedidelį stebuklą – po fiasko 2009-ųjų Europos čempionate ir Lietuvos krepšinio federacijos nupirkto vardinio kelialapio į turnyrą, mūsiškiai užėmė trečiąją vietą, į šalį pirmą kartą parsivežę tokio rango apdovanojimą.

Rugsėjo 12-ąją Lietuvos rinktinės krepšininkai šventė taip pat karštai, kaip ir kovojo aikštėje. Pasaulio čempionato bronzos apdovanojimus pelniusi komanda ir jos gerbėjai tąkart naktį Stambule nemiegojo.

Pustrečios savaitės Turkijoje trukę beprotiški Lietuvos rinktinės nuotykiai baigėsi pašėlusiomis linksmybėmis. 10 mln. gyventojų turinčiame Stambule prieš šešetą metų auštant tikriausiai niekur nebuvo tokių laimingų žmonių kaip 12 aukštų vyrų ir dar keli šimtai jų ištikimų sirgalių.

Krepšininkams su savo palaikymo armija tikrai turėjo ką švęsti: pasaulio čempionate per 9 rungtynes buvo iškovotos net aštuonios pergalės.

Finalinė sirena, skelbusi Lietuvos pergalę 99:88 prieš Serbiją mūšyje dėl bronzos, pranešė ir apie mažos tautos didelės šventės startą.

Iš aikštės į persirengimo kambarius triukšmingai persikėlė emocijos ir džiaugsmas.

„Vyko rūbinės griovimo darbai“, – apie šventės eigą tąkart raportavo Tadas Klimavičius

Lietuviai krepšininkai, nustebinę ne tik tris milijonus savų sirgalių, bet ir pačius save, tryško džiaugsmu.

Po apdovanojimo ceremonijos ir bronzinių medalių apžiūros, rinktinės nariai vakarieniavo prašmatniame restorane „Beyti“ netoli Stambulo oro uosto. Bet vakaronė ten nebuvo ilga. Avienos, jautienos, vištienos kepsniai buvo patiekti krepšininkams ir jų kompanijai – prie žaidėjų prisidėjo ir artimieji.

Pasistiprinę bronziniai mūsų ekipos žaidėjai sėdo į taksi ir nudūmė į naktinį klubą „Reina“. Bosforo sąsiaurio pakrantėje įsikūrusiame klube tąkart vyko neoficialus čempionato dalyvių uždarymo vakarėlis.

Po atviru dangumi pagal turkiškus ritmus šoko ir linksminosi net tie, kurie švęsti neturėjo ko. Visa Serbijos komanda triukšmingai skandino liūdesį dėl ketvirtosios vietos, o įžaidėjas Milošas Teodosičius klausėsi, kaip jį guodžia Linas Kleiza, praėjusį sezoną drauge rungtyniavęs Pirėjo „Olympiakos“ klube.

Paskui Carlosą Delfino sukosi dvi ilgakojės rusės šokėjos, o kitas argentinietis Luisas Scola parodė lietuvių kalbos žinias. „Lietuva, Lietuva, Lietuva!“ – pradėjo skanduoti ilgaplaukis argentinietis, kai nusifotografuoti kartu paprašė būrys Lietuvos sirgalių.

Turkijos rinktinės vidurio puolėjas Semihas Erdenas nepaleido iš burnos cigaro – šis šventės simbolis buvo populiarus ir tarp kitų krepšininkų.

Tačiau visoje nuostabiojo Bosforo pakrantėje nebuvo laimingesnių už lietuvius. Šokių aikštelėje jie kartu su sirgaliais sukosi kaip arūnai bižokai. 2009-siais Stambulo „Galatasaray“ žaidęs Simas Jasaitis turkiškai plėšė populiarią vietinę dainą. Mantas Kalnietis traukė dainas lietuviškai. Krepšininkai šėlo, o K.Kemzūros ir R.Javtoko ausys tuo metu turėjo rausti.

Treneris ir komandos kapitonas liko ilsėtis viešbutyje ir negirdėjo iš „Reina“ naktinio klubo siunčiamų komplimentų.

K.Kemzūra būtų išgirdęs, kad tokio gero trenerio neturėjo nė viena iš 24 pasaulio čempionato komandų. R.Javtokas buvo giriamas už pasiaukojimą – per kovą dėl 3-iosios vietos jis susižeidė čiurną, bet spjovęs į riziką ilgam iškristi iš rikiuotės sugrįžo į aikštę tęsti kovos.

Penktą valandą ryto žaidėjai sėdo į autobusą ir sugrįžo į rinktinės viešbutį.

Tai buvo prieš šešetą metų, o sausio 1 dieną, kai Turkija skaičiavo vos 75-ąją 2017 metų sekundę, „Reina“ naktiniame klube pasigirdo ne džiaugsmo šūkiai, o automatų salvės.

Turkijos valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“ pirmadienį pranešė, kad jau atpažinti 38 iš 39 Naujųjų metų naktį žuvusių žmonių. 11 iš jų yra turkai, o vienas turėjo dvigubą Turkijos ir Belgijos pilietybę. Septynios aukos atvyko iš Saudo Arabijos, trys iš Libano ir Irako, po du iš Tuniso, Maroko ir Jordanijos, po vieną iš Kuveito, Kanados, Izraelio, Sirijos ir Rusijos. Vienas žuvusysis dar nėra atpažintas.

Po naujausio šalį sukrėtusio kruvino išpuolio prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad šia ataka siekta sukelti sumaištį, bet pažadėjo, kad Turkija niekada nepasiduos bauginimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.