EUROLYGA 2023

Donatas Motiejūnas apsisprendė – jis tapo „New Orleans Pelicans“ žaidėju

Ilgai po NBA koridorius ir užkulisius vaikščiojęs Donatas Motiejūnas galiausiai turi naują darbą – portalas insidehoops.com praneša, kad lietuvis sukrito rankomis su NBA klubu „New Orleans Pelicans“ ir nuo antradienio jau yra šios ekipos narys. Kaip teigiama, kad lietuvis jau pasirinko ir numerį  - D.Motiejūnas šį pusmetį žais marškinėliais, pažymėtais 12-uoju numeriu. Prieš tai keturis sezonus „Houston Rockets“ ekipoje jis žaidė 20-uoju numeriu. Ilgai laukti dar vieno lietuvio pasirodymo NBA lygoje neteks – D-Mo į aikštę jau turėtų išbėgti sausio 6-ąją mače su „Atlanta Hawks“.

Donatas Motiejūnas<br>AFP nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2017, 7:26 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:38 PM

Per savo keturių sezonų karjerą NBA 26-erių 213 cm ūgio lietuvis per 19 minučių pelnydavo 7,8 taško, atkovodavo po 4 kamuolius ir atlikdavo 1,1 rezultatyvaus perdavimo.

Po to, kai „Houston Rockets“ galiausiai atšaukė savo naują ketverių metų pasiūlymą D.Motiejūnui ir atrišo rankas mūsiškiui derėtis su visomis NBA komandomis, lietuvis apsilankė „Los Angeles Lakers“, „Minnesota Timberwolves“ ir „Pelicans“ treniruotėse.

Skelbiama, kad aukštaūgis turėjo vykti ir į „Washington Wizards“ ir „Boston Celtics“ klubų peržiūras, tačiau galiausiai apsisprendė priimti „Pelicans“ kvietimą.

Klubas lietuvį mato kaip pavojingą ginklą trenerio Alvino Gentry schemose. „Pelicans“ šiame sezone yra iškovojusi 14 pergalių ir patyrusi 21 nesėkmę. Nuo aštuntosios vietos Vakarų konferencijoje Naujojo Orleano ekipą skiria vos viena pergalė. 

Viso sezono metu jie norėjo rasti krepšininką, kuris galėtų išplėsti aikštę puolime. 

Ekipa D.Motiejūnui jau paruošė vietą – atleido gynėją Reggie Williamsą.

Su „New Orleans Pelicans“ ekipa rankomis sukirtęs D.Motiejūnas sutiko rungtyniauti veterano minimumą – 1,1 mln. JAV dolerių.

Tai nereiškia, kad jis gaus net ir tokius jam visiškai netinkančius pinigus: prie Naujojo Orleano ekipos antradienį prisijungęs D.Motiejūnas iki sezono pabaigos savo banko sąskaitą papildys vos 600 tūkst. JAV dolerių.

Ir tai vietoj tų 37 milijonų JAV dolerių, kuriuos jis siekė gauti arba iš „Rockets“, arba iš „Brooklyn Nets“.  

Ne tik Lietuvos, bet ir JAV sporto žurnalistai gūžčioja pečiais, aprašinėdami lietuvio kontrakto muilo operą NBA lygoje – nuo pinigų peštynių su „Rockets“ komanda ir „Nets“ pasiūlymo iki galimų kandidatų persivilioti lietuvį už bent jau vidutinę algą. 

„Lygoje tikinama, kad D.Motiejūnas sutiko žaisti už veterano algą „Pelicans“. Ir ta sutartis antradienį įsiteisino“, – nesuprasdamas D.Motiejūno žingsnio rašė ESPN sporto žurnalistas Marcas Steinas.

D.Motiejūnas praėjusių metų pabaigoje, nežaidęs lygoje daugiau kaip 8 mėnesius, sutiko su 37 mln. JAV dolerių „Brooklyn Nets“ kvalifikaciniu pasiūlymu, bet „Rockets“ apribotąjį laisvąjį agentą išsaugojo, nes pateikė tokios pat vertės sutartį. 

Tiesa, pasinaudojo taisyklėmis ir „nurėžė“ visas premijas, taip paliekant 31 mln. dolerių kontraktą. Tuo nepatenkintas D.Motiejūnas nepasirodė medicininėje apžiūroje, todėl abi pusės sėdo prie derybų stalo ir susitarė dėl 35 mln. vertės sutarties. 

Vis dėlto sandoris taip ir neįvyko dėl mįslingų aplinkybių ir „Rockets“ atsisakė teisių į šį žaidėją.

„Niekas nesitikėjo, kad po tokio kelių milijonų skirtumo dramos Motiejūnas pasirašys veterano minimumo kontraktą“, – rašoma „Cbssports.com“ straipsnyje. 

Nesunku suskaičiuoti, kad šiuo sandoriu su „Pelicans“ D.Motiejūnas praras daugiau nei 30 mln. JAV dolerių, kurie galėjo papildyti jo banko sąskaitą. 

Apie D.Motiejūno prarastus milijonus rašo galybė JAV žiniasklaidos priemonių. Per ketverius metus Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) D-Mo uždirbo 6,6 mln.

 Lietuvio, „Rockets“ klubo ir galimo solidaus kontrakto drama prasidėjo dar praėjusį sezoną, kai krepšininko reabilitacija užtruko ilgiau nei tikėtasi – 2015 metų balandį kauniečiui buvo atlikta nugaros operacija. 

2015-ųjų gruodžio pradžioje lietuvis grįžo, o jo reabilitacija užtruko daugiau nei aštuonis mėnesius. Netrukus mūsiškis vėl pradėjo jausti nugaros skausmus ir vėl nežaidė apie mėnesį. Galiausiai jis grįžo, bet vasario mėnesį D.Motiejūnas buvo iškeistas į „Detroit Pistons“ komandą. 

„Pistons“ organizacija viešai reiškė džiaugsmą tokiais mainais ir laukė aukštaūgio išskėstomis rankomis. Tačiau D.Motiejūnui teko krautis lagaminus atgal ir grįžti į Hjustoną – komandą, kuri jo atsisakė. 

Taip nutiko dėl to, D.Motiejūnas neperėjo „Pistons“ medicininės patikros – klubas suabejojo lietuvio nugaros būkle. „Pistons“ netgi paprašė NBA išimties, kad galėtų ilgiau svarstyti, ar pasilikti žaidėją. Netrukus Detroito klubas paskelbė, kad mainus atšaukia. 

D.Motiejūnas labai piktinosi šiuo žingsniu, o specialistai jau tada prognozavo, kad toks įvykis stipriai atsilieps vasarą.

Grįžęs į „Rockets“ D.Motiejūnas pabaigė sezoną ir kelis kartus blykstelėjo, bet tai neįtikino nei Hjustono vadovų, nei kitų NBA komandų. Vasarą jis tapo laisvuoju apribotuoju agentu, o „Rockets“ dar birželio 30-ąją žengė pirmą žingsnį, norėdama komandoje išlaikyti lietuvį. 

Teksaso klubas tada pateikė kvalifikacinį pasiūlymą – vienerių metų trukmės ir 3,4 mln. JAV dolerių vertės sutartį. Tada dėl derybų D.Motiejūnas atsisakė prisijungti prie Lietuvos rinktinės ir žaisti Rio žaidynėse. D.Motiejūnas tikėjosi greitai susitarti su „Rockets“. 

Derybų eiga viešai buvo aptariama retai, bet greitai tapo aišku, kad krepšininkas nori kur kas ilgesnės ir pelningesnės sutarties, kurios Hjustono vadovai nesiruošė pateikti mūsiškiui. 

Be „Rockets“, NBA šį sezoną buvo dar septynios komandos, turėjusios pakankamai laisvų pinigų, kad pasikviestų lietuvį – „Suns“, „Nets“, „Jazz“, „Timberwolves“, „Pacers“, „Nuggets“ ir „76ers“. 

Realaus dėmesio iš kitų klubų nesulaukęs krepšininkas turėjo pradėti rengtis sezonui individualiai.

Galiausiai “Rockets“ D.Motiejūnui vietoj vienerių metų 4,4 mln. dolerių sutarties pasiūlė 8 mln., bet D.Motiejūnui tai buvo per mažai. 

Jis sukirto rankomis su „Brooklyn Nets“ ekipa, kuri pažadėjo lietuviui 37 mln. JAV dolerių. Tačiau nei šios sumos, nei „Rockets“ siūlytų 31 mln. mūsų krepšininkas taip ir nepamatys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.