EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: lietuviškas „Žalgiris“ ir Manto Kalniečio žygdarbis

Dvyliktasis kartas Kauno „Žalgiriui“ nemelavo. „Barcelona“ komanda nuo 2000 iki 2016 metų net vienuolika kartų buvo atvykusi į Lietuvos krepšinio sostinę ir visus vienuolika kartų tiek iš senosios Kauno sporto halės, tiek iš naujosios „Žalgirio“ arenos išsivežė pergales.

M.Kalnietis su klubu iškovojo neįtikėtiną pergalę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Kalnietis su klubu iškovojo neįtikėtiną pergalę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Feb 4, 2017, 9:48 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 8:43 PM

Tačiau ketvirtadienį finalo sirena švieslentėje pagaliau užfiksavo didesnį skaičių prie „Žalgirio“ pavadinimo. Eurolygos 21-ojo turo rungtynėse kauniečiai pirmą kartą savo aikštėje įveikė Barselonos krepšininkus 89:85.

Beveik tuo pat metu Lombardijos sostinėje buvęs žalgirietis Mantas Kalnietis padėjo Milano „Emporio Armani“ atlikti krepšinio žygdarbį per rungtynes su Stambulo „Darussafaka“ klubu, kurį Italijos čempionai, panaikinę 25 taškų atsilikimą, nugalėjo 89:87.

Penktadienį Baskų krašto sostinėje susitiko du Ispanijos klubams atstovaujantys lietuviai. Jų dvikovoje Jonas Mačiulis žaidė rezultatyviau nei Tadas Sedekerskis, o Madrido „Real“ įveikė Vitorijos „Baskonia“ ekipą 79:71.

„Žalgirio“ arenoje istorinę šeimininkų pergalę kūrė lietuviai. Lietuvos krepšininkai pelnė net tris ketvirtadalius komandos taškų (67 iš 89), o keturi rezultatyviausi žaidėjai buvo karjeros rekordą pagerinęs Lukas Lekavičius (17 taškų), Edgaras Ulanovas (17), Paulius Jankūnas (15) ir Artūras Milaknis (14). 4 taškus pridėjo Antanas Kavaliauskas, o trumpiausiai žaidę Renaldas Seibutis ir Robertas Javtokas nė karto nemetė į krepšį.

Keturi krepšininkai, pelnę daugiausiai taškų per rungtynes su „Barcelona“, yra ir rezultatyviausi viso Eurolygos sezono lietuviai. P.Jankūnas įmeta vidutiniškai 12,7 taško, A.Milaknis – 8 taškus, L.Lekavičius – 7,9 taško, E.Ulanovas – 7,6 taško.

Nuo žalgiriečių nedaug atsilieka du legionieriai. M.Kalniečio vidurkis – 7 taškai, J.Mačiulio – 6,6 taško.

M.Kalniečio indėlis į pergalę prieš „Darussafaka“, vertinant vien taškais, nebuvo įspūdingas. A.Sabonio krepšinio mokyklos auklėtinis per 23,5 min. pelnė 9 taškus. Tačiau milžinišku skirtumu atsilikusi „Emporio Armani“ nuo dugno atsispyrė kaip tik tada, kai treneris Jasminas Repeša trečiojo kėlinio viduryje į kovą pasiuntė įžaidėją iš Lietuvos.

Vitorijoje du lietuviai pataikė vos vieną metimą. Tą padarė J.Mačiulis, žaidęs 21 min., bet pelnęs tik 3 taškus (1/3 tritaškių). Tiesa, „Real“ puolėjas atkovojo 5 kamuolius. „Baskonia“ puolėjas T.Sedekerskis trumpai žaidė tik antrajame kėlinyje, tačiau per 2,5 min. nė karto nemetė į krepšį.

Savaitės lietuviai

Edgaras Ulanovas („Žalgiris“). Pirmajame kėlinyje E.Ulanovo žaidimas buvo vos ne pavyzdinis. Puolėjas ir pats pelnė 7 taškus, ir buvo viso Kauno komandos puolimo jungiamoji grandis. Per kitus kėlinius E.Ulanovas atakų smaigalyje atsidurdavo rečiau, bet jei atsidurdavo, visuomet patikimai pristatydavo kamuolį į paskirties vietą – varžovų krepšį.

E.Ulanovas žaidė 28 min., pelnė 17 taškų (4/4 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 6/6 baudų), atkovojo 4 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 5 pražangas. Kauniečiui trūko tik vieno taiklaus metimo iki karjeros rekordo, pasiekto dar 2014 metų spalį, kai E.Ulanovas įmetė 19 taškų į „Anadolu Efes“ krepšį.

Lukas Lekavičius („Žalgiris“). Pirmoje rungtynių pusėje L.Lekavičius per ilgai laikydavo kamuolį ir pristabdydavo komandos puolimą. Užtat nuo trečiojo kėlinio vidurio jis priimdavo kone idealius sprendimus, puikiai žaidė du prieš du ir neklysdamas atakavo iš vidutinio nuotolio.

Puldamas kauniečių įžaidėjas vieną po kitos laimėdavo mikrodvikovas prieš T.Rice‘ą ir privertė patyrusį varžovą karščiuotis bei, bandant atsirevanšuoti, daryti klaidas. L.Lekavičius per 24,5 min. pelnė 17 taškų (8/8 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 1/2 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus. L.Lekavičius vienu tašku pagerino kerjeros rezultatyvumo rekordą. Iki ketvirtadienio jis dukart buvo įmetęs po 16 taškų (abukart per pralaimėtas rungtynes pernai vasarį Barselonoje ir pernai spalį Kaune su „Maccabi“).

Mantas Kalnietis („Emporio Armani“). M.Kalnietis nebuvo rezultatyviausias Milano ekipos žaidėjas – jis per 23,5 min. pelnė tik 9 taškus (0/1 dvitaškio, 3/4 tritaškių). Tačiau būtent M.Kalnietis aukštyn kojomis apvertė vaizdą Milano arenoje. Kai lietuvis trečiojo kėlinio viduryje pakilo nuo suolo, „Emporio Armani“ atsiliko 25 taškais, bet įžaidėjui pavyko išjudinti komandos draugus, o po dviejų iš eilės M.Kalniečio tritaškių atsilikimas ketvirtojo kėlinio pradžioje sumažėjo iki vienženklio ir Italijos čempionai galutinai suprato, kad pergalė nėra nepasiekiama.

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). Kai žaidimo vadžias perimdavo jaunesnieji komandos draugai, „Žalgirio“ kapitonas pasitraukdavo į šešėlį. Tačiau kai labiausiai reikėjo jo indėlio, P.Jankūnas atliko svarbiausią darbą. Ypač trečiojo kėlinio viduryje, kai varžovams greitai prasižengus ketvirtą kartą, puolėjas sumaniai provokavo Barselonos krepšininkų pražangas kone lygioje vietoje ir trumpam apsigyveno prie baudos metimų linijos. P.Jankūnas žaidė beveik 28 min. (ilgiausiai komandoje), pelnė 15 taškų (3/5 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 6/8 baudų), atkovojo 4 kamuolius ir išprovokavo 6 pražangas.

Artūras Milaknis („Žalgiris“). Po pirmųjų dviejų A.Milaknio metimų kamuolys vos lietė lanką. Vis dėlto šios nesėkmės neišmušė snaiperio iš vėžių ir jis trečiajame bei ketvirtajame kėliniuose smarkiai pagadino nervus varžovams taikliais tolimais šūviais. A.Milaknis žaidė 17,5 min. ir pelnė 14 taškų (4/7 tritaškių, 2/2 baudų).

Savaitės nusivylimas

Robertas Javtokas („Žalgiris“). Treneris Šarūnas Jasikevičius antrajame kėlinyje pabandė siųsti R.Javtoką į kovą su Ante Tomičiumi. Vis dėlto sprendimas nepasiteisino ir vyriausias Kauno komandos žaidėjas visą antrąją mačo pusę liko ant suolo. R.Javtokas žaidė tik 3,5 min. ir nė karto nemetė į krepšį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.