EUROLYGA 2023

Dainių Adomaitį sužavėjusį klaipėdietį Amerikoje nustebino mėsainiai ir kieta gynyba

Prieš dešimt metų Mindaugas Kačinas senojoje „Neptūno“ arenoje Klaipėdoje susižavėjęs stebėdavo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynes. Šį sezoną jam ploja tūkstančiai uostamiesčio komandos sirgalių.

M.Kačinas surado savo vietą „Neptūno“ komandoje, kurios marškinėlius apsivilkti svajojo nuo pat vaikystės.<br>FIBA nuotr.
M.Kačinas surado savo vietą „Neptūno“ komandoje, kurios marškinėlius apsivilkti svajojo nuo pat vaikystės.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė („Lietuvos rytas“)

Mar 7, 2017, 8:52 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 11:50 AM

Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos auklėtinis, kaip ir dauguma jo draugų, svajojo vieną dieną apsivilkti mėlynus-baltus Klaipėdos komandos marškinėlius.

Šį sezoną į „Neptūną“ po studijų JAV atvykusį 23 metų 203 cm ūgio puolėją giria ne tik sirgaliai, bet Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis.

Pasisiūlė pats krepšininkas

„Visi studijas JAV baigę žaidėjai turėtų žiūrėti į jį kaip į pavyzdį, kaip reikia kloti pamatus tolesnei karjerai“, – sakė D.Adomaitis.

Praėjusią vasarą Pietų Karolinos universitetą baigęs klaipėdietis rugpjūtį grįžo į uostamiestį. Pasikalbėjęs su agentu ir sužinojęs, kad Lietuvos vicečempionai jau ruošiasi sezonui, M.Kačinas pasisiūlė į treniruotes.

„Agentas susisiekė su „Neptūnu“ ir išsiaiškino, kad dar ne visi žaidėjai yra.

Tai suderėjome, kad aš ir jiems treniruotis padėčiau, ir pats formą palaikyčiau“, – prisiminė krepšininkas.

Tačiau peržiūroje sužibėjusio klaipėdiečio D.Adomaitis paleisti neketino, ir jau po kelių savaičių M.Kačinas pasirašė dvejų metų sutartį su savo gimtojo miesto komanda.

„Šį žaidėją vertinu labai teigiamai. Jis į viską žiūrėjo ambicingai, norėjo gerai pasirodyti ir per kelių savaičių bandomąjį laikotarpį sužibėjo.

Tai labai darbštus žaidėjas, vykdo visus trenerių nurodymus, visada dirba maksimaliai. Gali žaisti keliose pozicijose, yra universalus. Manau, jo laukia šviesi ateitis“, – sakė D.Adomaitis.

M.Kačinas šį sezoną LKL turnyre renka po 7 taškus, atkovoja po 6,1 kamuolio.

Amerika pasitiko mėsainiais

Klaipėdietis į JAV išvyko vos baigęs 11-ą klasę. Baigus V.Knašiaus krepšinio mokyklą jam teko spręsti, ką daryti toliau. Sulaukęs trenerio Mariaus Tamolio pasiūlymo 12-ą klasę baigti JAV ir vėliau likti studijuoti, M.Kačinas nedvejodamas sutiko.

Mokyklą jis baigė Kanzaso valstijoje, o apsigyveno amerikiečių šeimoje.

„Vos nuvažiavus viskas stebino. Jaučiausi kaip filme, nes Ameriką buvau matęs tik filmuose. Pirmąją dieną šeima, kurioje gyvenau, nusivežė mane pavalgyti į restoraną. O ten – tik mėsainiai. Didžiuliai! Nebuvau tokių matęs“, – prisiminęs pirmuosius įspūdžius juokėsi M.Kačinas.

Dvyliktoką gyvenimas toli nuo artimųjų greitai išmokė savarankiškumo, o daugiakultūrė aplinka mokykloje padėjo prisitaikyti ir priimti kitas kultūras.

„Mokyklos komanda buvo pajėgi, joje žaidė daug europiečių – serbų, kroatų. Tai tikrai padėjo, nes ir man, ir jiems nauja aplinka buvo šokas, labiau supratome vienas kitą. Be to, ir trenerių požiūris buvo kitoks, kai komandoje žaidė daug užsieniečių.

Sunkumai? Kalbos barjero nejutau, gal tik iš pradžių buvo kiek sunkiau suprasti, nes amerikiečiai kalba labai greitai. Tačiau po mėnesio viskas jau ėjosi lengvai“, – pasakojo M.Kačinas.

Akcentavo gynybą

Prakalbus apie mitą, kad JAV krepšinyje gynyba vaidina antraeilį vaidmenį, krepšininkas nusijuokė. „Gynyba, gynyba ir dar kartą gynyba. Ties tuo dirbome labai daug“, – pasakojo jis.

Pietų Karolinos universiteto vaikinų krepšinio komandos treneris Frankas Martinas visoje NCAA lygoje garsėja kaip gynybinio krepšinio šalininkas.

„Treniruotės vykdavo ilgai. Kiekvieną dieną tam skirdavome iki 3 valandų ir atlikdavome labai daug pratimų, skirtų gynybai tobulinti. Žinoma, treneris mokydavo ir puolimo, tačiau ne tiek. Gynyba buvo prioritetas, ji turėjo būti tobula.

Ten visos lygos komandos daug dirba tobulindamos gynybą. Visi labai stengiasi ir kovoja. Lygis tikrai labai aukštas“, – prisiminė M.Kačinas.

„Gamecocks“ ekipoje, kitaip nei mokyklos komandoje, skirtingos kultūros taip stipriai nesimaišė. Čia legionieriai buvo vos keturi: pietų amerikietis, afrikietis ir du europiečiai. Abu – lietuviai.

M.Kačinas su Laimonu Chatkevičiumi pažįstami jau dešimtmetį. Jie kartu lankė gimnaziją Klaipėdoje, kartu žaidė V.Knašiaus mokykloje ir beveik kartu išvyko į JAV.

„Jis atvyko šiek tiek anksčiau ir apsigyveno kitoje valstijoje. Tačiau dvyliktoje klasėje treneriai stebėjo mus abu ir abiem pasiūlė stipendijas. Tikrai ir smagiau, ir lengviau buvo kartu.

Visada būdavo su kuo lietuviškai pasikalbėti, pabendrauti. Esame pažįstami jau nemažai metų, tad padėdavome vienas kitam sunkiomis akimirkomis“, – pasakojo M.Kačinas.

Norėjo gauti diplomą

Bet baigiantis studijoms draugų keliai pasisuko skirtingai.

Vidurio puolėjas L.Chatkevičius nusprendė išbandyti laimę NBA klubų peržiūrose. Jį pastebėjo „Dallas Mavericks“ ekipa ir pakvietė žaisti Vasaros lygoje, tačiau vėliau pasiūlymo lietuvis nesulaukė. Šiuo metu jis žaidžia Dombrova Gurničos MKS komandoje Lenkijoje.

Tuo metu M.Kačinas nusprendė niekur neskubėti ir baigti mokslus. Tam reikėjo atlikti tris mėnesius trunkančią praktiką.

Viešbučių, restoranų ir turizmo vadybą studijavęs vaikinas vasarą tobulinosi turizmo srityje.

„Mokslai baigėsi gegužę, tai iškart ėmiausi praktikos. Labai norėjau baigti mokslus ir gauti diplomą. Juk ketverius metus tam skyriau ir buvau taip arti“, – pasakojo klaipėdietis.

Už Atlanto M.Kačinas visą dėmesį skyrė mokslams ir krepšiniui, o apie garsiuosius JAV studentų vakarėlius sako tik girdėjęs iš draugų.

„Pirmas kursas buvo tikrai sunkus, nes atrodė, kad tiek daug kraunama ant mūsų pečių. Tačiau buvo žmonių, kurie daug padėjo ir patarė, kaip susidėlioti darbus.

Dėstytojai sportininkams specialių sąlygų nesudarydavo. Tik kartais, jei praleisdavome kokį egzaminą dėl rungtynių, kai kurie profesoriai leisdavo kitą dieną atsiskaityti. Tačiau tikrai ne visi“, – sakė krepšininkas.

Europoje – kitoks krepšinis

Grįžus į Klaipėdą M.Kačinui prireikė laiko prisitaikyti prie europietiško krepšinio.

„Jis kitoks. Europoje labiau akcentuojamas komandinis žaidimas, daugiau taktikos, o JAV viskas vyksta labai greitai, kartais net galva sukasi.

Amerikoje akcentuojamas fizinis žaidimas, todėl labai daug dirbdavome treniruoklių salėje su svoriais. Treneriai reikalaudavo, kad būtume stipresni ir fiziškai pasirengę stumdytis.

Man ši patirtis išties davė labai daug. Jaučiu, kaip pakilau į kitą lygį. O už aikštės ribų pažinau kitą kultūrą, sutikau įvairių žmonių ir kitaip pradėjau žiūrėti į gyvenimą“, – kalbėjo M.Kačinas.

Nors ir nedalyvavęs NBA klubų peržiūrose, svajonės vieną dieną praverti stipriausios pasaulio lygos duris jis nelaidoja.

„Tikriausiai ji gyvuos tol, kol aš žaisiu krepšinį“, – nusišypsojo klaipėdietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.