EUROLYGA 2023

Ypatinga Kauno „Žalgirio“ savybė – išskirtinė Eurolygoje

„Nė vienas treneris nenori, kad sezono viduryje jo komandoje būtų permainų“, – prieš kelias savaites sakė Kauno „Žalgirio“ krepšininkų treneris Šarūnas Jasikevičius.

"Žalgirio" komanda - stabiliausia.<br>G.Bitvinsko nuotr.
"Žalgirio" komanda - stabiliausia.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Mar 15, 2017, 5:33 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 10:23 PM

Š.Jasikevičius gali džiaugtis – jo komanda yra vos ne stabilumo etalonas. „Žalgiris“ šį sezoną nepakeitė nė vieno krepšininko, o net dešimt žalgiriečių per 25 turus nepraleido nė vienerių Eurolygos rungtynių. Pastarasis rezultatas šiuolaikiniame profesionalų krepšinyje yra itin retas reiškinys.

Be permainų – tik „Žalgiris“ ir „Real“

Eurolygoje tik dvi komandos šio sezono viduryje neatleido ir nepakvietė nė vieno krepšininko. Be „Žalgirio“ permainų išvengė vienas turnyro lyderių Madrido „Real“.

Visos kitos ekipos arba ieškojo pastiprinimo, arba atsisveikino su nepritapusiais žaidėjais, arba darė ir viena, ir kita.

Mažiausiai korekcijų – tik po vieną – buvo Maskvos CSKA, Bambergo „Brose“ ir Pirėjo „Olympaikos“ sudėtyse. CSKA dar lapkričio mėnesį nusprendė nepratęsti trumpalaikės sutarties su mažai padėjusiu aukštaūgiu Jeffu Ayresu, „Brose“ gruodį savo gretas sustiprino gynėju Jerelu McNealu, o „Olympiakos“ gruodį pakvietė gynėją Dominicą Watersą, kuris pakeitė sunkią traumą patyrusį ir iki sezono pabaigos iš rikiuotės iškritusį Danielį Hackettą.

Po vieną žaidėją atleido ir pakvietė Stambulo „Fenerbahce“ (kitam klubui paskolino 18-metį Jordaną Minčevą ir pasirašė sutartį su Anthony Bennettu) bei Milano „Emporio Armani“ (išsiskyrė su Alessandro Gentile, nesutarusiu su klubo vadovais, ir šią savaitę įsigijo Kalebą Tarczewskį).

Daugiausiai permainų vyksta Vitorijos „Baskonia“ komandoje. Į ją sezonui prasidėjus atvyko keturi krepšininkai, išvyko – trys. Du žaidėjai, prie „Baskonia“ prisidėję sezonui įsibėgėjus, Baskų krašte neužsibuvo ir Vitorijos ekipos aprangos nebevilki. Tai – Joshas Akognonas, kuris išvykęs iš Vitorijos spėjo trumpai pažaisti Vilniaus „Lietuvos ryte“, ir veteranas Pablo Prigioni, kuris nebuvo patenkintas savo sportine forma ir po kelių „Baskonia“ praleistų savaičių paskelbė, jog baigia profesionalo karjerą.

Po tris žaidėjus sezono viduryje atleido ir pakvietė Stambulo „Anadolu Efes“ ir Kazanės „Uniks“. Tris žaidėjus atleido ir du pakvietė Stambulo „Galatasaray“, tris atleido ir vieną pakvietė Tel Avivo „Maccabi“, du atleido ir net keturis pakvietė traumų kamuojama „Barcelona“.

Beje, „Galatasaray“ ir „Maccabi“ ekipose tarp atleistųjų buvo du anksčiau „Žalgiriui“ atstovavę amerikiečiai. Ir Justinas Dentmonas („Galatasaray“), ir Sonny Weemsas („Maccabi“) šį sezoną Eurolygos klubuose darbo neteko dėl vidaus taisyklių pažeidimų.

„Barcelona“ smaugia traumos

„Žalgirio“ ir „Real“ stabilumą atspindi dar vienas skaičius. Kauno ir Madrido komandose per Eurolygos rungtynes žaidė tik po 13 krepšininkų.

Po 14 žaidėjų šį sezoną į aikštę žengė „Anadolu Efes“, Belgrado „Crvena Zvezda“, Atėnų „Panathinaikos“, „Brose“ ir „Emporio Armani“ komandose, po 15 – CSKA ir „Olympiakos“, po 16 – „Baskonia“, „Fenerbahce“, „Galatasaray“ ir „Uniks“, po 17 – Stambulo „Darussafaka“ ir „Maccabi“, 18 – „Barcelona“.

Barselonos komandai daug žaidėjų reikėjo dėl traumų. Dar rudenį susižeidė ir iki sezono pabaigos žaisti negalės Pau Ribasas, po kelias savaites praleido Petteri Koponenas, Juanas Carlosas Navarro, Victoras Claveris, Stratos Perperoglou, Bradas Olesonas, Justinas Doellmanas, Alexas Renfroe. Nors „Barcelona“ pasitelkė porą jaunimo komandos krepšininkų, per kelerias rungtynes jai neužteko žaidėjų, kad sudarytų visą dvyliktuką.

Žaidžia tie patys krepšininkai

„Žalgiris“ aiškiai pirmauja Eurolygoje pagal kitą rodiklį – visi dešimt pagrindinių Kauno komandos krepšininkų per 25 turus nepraleido nė vienerių rungtynių!

Po 25 rungtynes žaidė Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas, Lukas Lekavičius, Augusto Lima, Artūras Milaknis, Brockas Motumas, Kevinas Pangosas, Renaldas Seibutis, Edgaras Ulanovas ir Leo Westermannas.

Dėl nedidelės traumos šį sezoną Eurolygos rungtynes praleido tik Robertas Javtokas. Tačiau vyriausias „Žalgirio“ krepšininkas net ir būdamas sveikas labai dažnai lieka ant suolo visas 40 minučių – treneris Š.Jasikevičius jį į aikštę įleido tik 14 rungtynių.

Dvyliktasis žaidėjas „Žalgirio“ paraiškoje būna arba Isaiah Hartensteinas, arba Paulius Valinskas. Abu jaunieji žalgiriečiai debiutavo Eurolygoje, bet žaidė vos po kelias minutes (I.Hartensteinas – ketveriose rungtynėse, P.Valinskas – trejose).

Traumų išvengia nedaugelis

Palyginti su kitomis Eurolygos komandomis, šis „Žalgirio“ rezultatas yra išskirtinis. Tiesa, traumų šį sezoną taip pat išvengė visi pagrindiniai „Anadolu Efes“ žaidėjai, tačiau dėl sudėtyje įvykusių permainų visas 25 rungtynes žaidė tik septyni Stambulo ekipos krepšininkai. Kitose 14 komandų visas 25 rungtynes žaidė ne daugiau negu po penkis krepšininkus. Kiti žaidėjai, dažniausiai dėl traumų, buvo priversti ilsėtis bent vieną ar kelias savaites.

Net ir „Real“ ekipoje dauguma žaidėjų buvo patyrę nedidelių traumų, dėl kurių praleido dvejas ar trejas Eurolygos rungtynes (pavyzdžiui, Jonas Mačiulis praleido keturis mačus). O visas rungtynes Madrido komandoje žaidė tik trys krepšininkai: Gustavo Ayonas, Jaycee Carrollas ir Othello Hunteris.

Kita vertus, nė vienas „Real“ žaidėjas nebuvo iškritęs iš rikiuotės ilgam laikotarpiui, o iš trylikos „baltųjų“ mažiausiai žaidė veteranas Andresas Nocioni (13 rungtynių), kuris, kaip ir Kauno komandoje R.Javtokas, artėjant karjeros saulėlydžiui nebegali padėti tiek, kiek prieš keletą metų.

Kitas Eurolygos lyderis CSKA sezono viduryje taip pat nepakvietė nė vieno žaidėjo, bet Maskvos komandoje visas rungtynes žaidė tik keturi krepšininkai: Vitalijus Fridzonas, Kyle‘as Hinesas, Nikita Kurbanovas ir Andrejus Voroncevičius.

Trečiąją vietą užimančioje „Olympiakos“ ekipoje nė vienerių rungtynių nepraleido keturi žaidėjai (Khemas Birchas, Erickas Greenas, Vaggelis Mantzaris ir Kostas Papanikolaou), ketvirtojoje pozicijoje esančioje „Fenerbahce“ – trys (Luigi Datome, Bobby Dixonas ir Jamesas Nunnally). Nors „Barcelona“ yra labiausiai dėl traumų kenčianti komanda, trys jos žaidėjai išvengė negandų. Tyrese‘as Rice‘as, Ante Tomičius ir Aleksandaras Vezenkovas žaidė visas 25 rungtynes. O prasčiausia padėtis – „Uniks“ klube, su kuriuo šią savaitę kovos „Žalgiris“. Visas rungtynes žaidė vos vienas Eurolygos autsaiderių krepšininkas Lataviousas Williamsas.

Taip pat retai laiminčiose „Emporio Armani“ ir „Maccabi“ ekipose nė vieno mačo nepraleido po du žaidėjus („Emporio Armani“ – Ricky Hickmanas ir Jamelas McLeanas, „Maccabi“ – Coltonas Iversonas ir Victoras Ruddas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.