EUROLYGA 2023

Kurtieji jaučiasi pažeminti: Arvydo Sabonio krepšinio federacija duoda tik trupinius

Du tūkstančiai eurų pasiruošti dviems krepšinio rinktinėms olimpinėms žaidynėms. Būtent tiek viena turtingiausių Arvydo Sabonio vadovaujama Lietuvos krepšinio federacija (LKF) atseikėjo kurtiesiems krepšininkams. Be to, atsisakyta skirti ir aprangą. 

 Lietuvos kurtieji jaučiasi tarsi LKF juos ignoruotų.<br> lrytas.lt montažas.
 Lietuvos kurtieji jaučiasi tarsi LKF juos ignoruotų.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Maslauskas („Lietuvos ryto“ televizija)

May 8, 2017, 9:09 PM

Našlaitėlės vietoje pasijutę kurtieji sako, kad olimpinėse žaidynėse Turkijoje greičiausiai žais su pernykščiais marškinėliais. Be to, kurčiųjų sporto federacija krepšinio vadovams įgėlė ir dėl 95-erių metų krepšinio paminėjimo. Jie nesupranta, kodėl olimpinė, triskart pasaulio čempionė - kurčiųjų rinktinė net nebuvo paminėta.

 

Į pompastišką 95-erių metų Lietuvos krepšiniui renginį buvo sukviesta daug garsenybių. Šventėje šalia buvusių krepšininkų ir trenerių sukiojosi dar daugiau šou ir verslo banginių. Tačiau ne visiems krepšinį populiarinantiesiems šventėje atsirado vietos. Olimpinė, triskart pasaulio čempionė kurčiųjų krepšinio rinktinė net nepaminėta.

„Skaudus klausimas. Galėjo nominaciją kažkokią skirti, kažkaip paskelbti, koks neįgaliųjų krepšinio treneris yra geriausias. Šatas - olimpinis čempionas, pasaulio triskart čempionas, Europos daug kartų medalius laimėjo. Galėjo tikrai skirti nominaciją neįgaliųjų treneriui. Tikrai galėjo. Gaila suvenyro buvo, apdovanojimo? Mes galime nupirkti jį“, - sakė Kurčiųjų sporto federacijos prezidentas Aleksas Jasiūnas.

Požiūrį vadina nesveiku

Krepšinio federacija iškrėtė dar vieną akibrokštą. Dviems kurčiųjų rinktinėms - vyrų ir moterų, pasiruošti šių metų olimpinėms žaidynėms Turkijoje išskyrė vos 2 tūkstančius eurų.

„Kreipiausi ir į LKF, prašėm pagalbos. Buvo man atsakyta, kad 2 tūkstančius eurų skiria dviem komandoms - moterų ir vyrų. Tai įsivaizduokit, ką tu gali už 2 tūkstančius dviem komandos? Nė vienos stovyklas nepadarysi. Požiūris truputį keistokas“, - sakė Lietuvos kurčiųjų krepšinio rinktinės treneris Algimantas Šatas.

„Taip iš tikrųjų čia yra truputėli nesveika. Yra konvencija, bet kažkaip jie atrodo lyg nesiskaito. Skirsto taip, lyg mes esame žemesniame lygyje. Mums reikia patiems kištis, prašyti, kad pagerbtų, kad susitiktų. Juk grįžtame su medaliais“, - pabrėžė A.Jasiūnas.

Kurčiųjų krepšinio komanda yra LKF narė.

Rūpinasi „savais“, o neįgaliesiems nelieka

Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Edis Urbanavičius sako, kad beveik visoms žaidimų komandoms Lietuvoje trūksta pinigų.

„Taip visiems trūksta pinigų, bet pagal nauja sporto įstatymą yra numatyta, kad ateityje federacijos galėtų dalyvauti konkursuose dėl lėšų ir jas nukreiptų tos sporto šakos integravimui“, - kalbėjo E.Urbanavičius.

Pasaulio reitinge pirmą vietą užimanti vyrų kurčiųjų rinktinė yra favoritė vėl lipti ant nugalėtojų pakylos. Tačiau ant jos greičiausiai kops su sena apranga, nes LKF kurčiųjų komandą aprengti atsisako.

„Sako: „Mes turime 14 rinktinių, visas jas aprengti reikia ir panašiai“. Sakau: „Tai gal nors trumpą aprangą galėtumėt?“ Aišku, mes taupom nuo vienos olimpiados iki kitos, bet norisi, kad dėmesys būtų didesnis. Kada sumaišė himnus Taivalyje, dėmesys buvo“, - pasakojo A.Šatas.

Medalius tiesiog skina

A.Jasiūnas teigė, kad prie situacijos pagerėjimo neprisideda ne tik LKF. Jis pirštu dūrė ir į „Nike“ kompaniją. 

„Taip, krepšinio federacija yra turtinga, galėtų gal truputį padėti. Gal su varžybine apranga. Yra pakopos vyrų rinktinių. Yra jaunimo iki 16, 18, 20 metų komandos.  Jiems aprangą duoda, tai galėtų ir mums duoti. Juk daug pinigų neišleis. Sako krepšinio federacija, kad „Nike“ nesutinka paremti būtent kurčiųjų federacijos“, - teigė A.Jasiūnas.

Aukščiausio rango varžybose kurtieji sportininkai kasmet laimi 10 ir daugiau medalių. Šiemet olimpinėse žaidynėse Turkijoje varžysis apie 50 Lietuvos kurčiųjų iš 7 sporto šakų. Kurčiųjų sporto federacijai žaidynės kainuos apie 400 tūkstančių eurų. Iš viso į Samsuno miestą suvažiuos apie 3 tūkstančius sportininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.