EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkai Ispanijoje: ką naudingo nuveikė mūsų žaidėjai?

Pasidžiaugti pirmąja pozicija Ispacijos krepšinio (ACB) lygos lentelėje šį sezoną spėjo net kelios komandos. Vis dėlto turnyrui priartėjus prie finišo tiesiosios Ispanijos krepšinio viršūnėje sukelti perversmą bandę maištininkai buvo apraminti ir reguliariojo sezono nugalėtoju tapo „karališkasis“ klubas – Madrido „Real“. 

Kauno Žalgiris - Vilniaus Lietuvos Rytas , Martynas Gecevičius<br>P. Mantautas
Kauno Žalgiris - Vilniaus Lietuvos Rytas , Martynas Gecevičius<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2017, 9:18 PM

Ketvirtfinalyje – trys lietuviai

Čempiono vardą ginantis „Real“, kuriame žaidžia Jonas Mačiulis, per 32 rungtynes iškovojo 25 pergales, užėmė pirmąją vietą ir užsitikrino aikštės pranašumą visuose atkrintamųjų varžybų etapuose. 


Antrąją vietą užėmė 23 rungtynes laimėjusi Vitorijos „Baskonia“, kuriai atstovauja Tadas Sedekerskis. Taip pat 23 kartus laimėjo trečiąją vietą užėmusi „Valencia“, o po 22 pergales iškovojo Malagos „Unicaja“, Lagunos San Kristobalio „Iberostar“ ir „Barcelona“. 


Šio čempionato atradimu tapusi ir sezono viduryje pirmavusi „Iberostar“, kurios aprangą vilki Marius Grigonis, galutinėje lentelėje užėmė penktąją vietą. Vis dėlto ir šis rezultatas prieš penkerius metus ACB lygoje debiutavusiai Lagunos komandai yra kone fantastinis – ji į atkrintamąsias varžybas pateko pirmą kartą. 


Ketvirtfinalyje, kuriame bus kovojama iki dviejų pergalių, „Real“ susitiks su Andoros „MoraBanc“, „Baskonia“ – su Las Palmaso „Herbalife“, „Valencia“ – su „Barcelona“ ir „Unicaja“ – su „Iberostar“. 

Nuo geriausių atsiliko

Ispanijos lygoje šį sezoną žaidė net dešimt mūsų šalies krepšininkų, bet labiausiai pasižymėjo lietuviai, kurių komandos nepateko į atkrintamąsias varžybas. 


Saragosos „Tecnyconta“ gynėjas Martynas Gecevičius įmesdavo 11,3 taško, Kompostelos Santjago „Rio Natura“ gynėjas Deividas Dulkys – 10,3 taško, kitas „Rio Natura“ žaidėjas Eimantas Bendžius – 9,7 taško. 


M.Grigonis ir „Tecnyconta“ gynėjas Adas Juškevičius pelnydavo po 6,4 taško, Mursijos UCAM gynėjas Martynas Pocius – 4,9 taško, J.Mačiulis – 4,8 taško, „Rio Natura“ puolėjas Osvaldas Matulionis – 2,5 taško, 19-metis T.Sedekerskis – 2,2 taško.
UCAM užėmė devintąją vietą (14 pergalių), „Rio Natura“ – 13-ąją (11 pergalių), nuo iškritimo vos išsigelbėjęs „Tecnyconta“ – 15-ąją (9 pergalės). 

Sezono pradžioje ACB lygoje rungtyniavo ir Badalonos „Joventut“ atstovavęs Šarūnas Vasiliauskas. Tačiau 5,3 taško įmesdavęs gynėjas nepritapo Badalonoje ir išvyko į Turkiją. 


Į asmeninės statistikos lyderių sąrašus pateko tik M.Gecevičius ir E.Bendžius. Abu krepšininkai pasižymėjo taikliais baudos metimais: M.Gecevičius pataikė 94,7 proc. (antroji vieta), E.Bendžius – 92,8 proc. (ketvirtoji vieta). 


Rezultatyviausiu ACB lygos krepšininku tapo 21,4 taško įmesdavęs Madrido „Estudiantes“ lyderis Edwinas Jacksonas. 
Į rezultatyviausių dešimtuką pateko net trys buvę LKL klubų legionieriai: „Tecnyconta“ puolėjas Stevanas Jelovacas užėmė penktąją vietą (14,3 tšk.), „Unicaja“ gynėjas Nemanja Nedovičius – aštuntąją (13,9 tšk.), Fuenlabrados „Montakit“ gynėjas Marko Popovičius – dešimtąją (13 tšk.). 

Paskelbė laureatus

Pirmadienį ACB lyga paskelbė geriausių šio sezono krepšininkų penketą. Į jį pateko „Real“ gynėjas Sergio Llullis, „Estudiantes“ gynėjas prancūzas E.Jacksonas, „Baskonia“ gynėjas vengras Adamas Hanga, „Valencia“ puolėjas juodkalnietis Bojanas Dubljevičius ir „MoraBanc“ puolėjas gruzinas Giorgis Šermadinis. 


„Real“ gretose spindintis katalonas S.Llullis į geriausiųjų penketą išrinktas trečią kartą. Tuo tarpu nė vienas iš keturių legionierių tokio pripažinimo dar nebuvo sulaukęs. Tiesa, A.Hanga pernai pateko į geriausiųjų antrąjį penketą. 


Šį sezoną antrąjį lygos penketą sudaro amerikietis Shane‘as Larkinas („Baskonia“), argentinietis Facundo Campazzo (UCAM), serbas N.Nedovičius („Unicaja“), amerikietis Anthony Randolphas („Real“) ir kroatas Ante Tomičius („Barcelona“). 

Istorinis katalonų nuopolis

Šiais metais į neįprastas žemumas nusirito „Barcelona“, užėmusi vos šeštąją vietą ir pakartojusi savo prasčiausią rezultatą per visą ACB lygos istoriją. 


„Mėlyni-granatiniai“ vos trečią kartą ACB lygos atkrintamąsias varžybas pradės neturėdami aikštės pranašumo ketvirtfinalio serijoje. Tai jau buvo nutikę 1992 ir 1998 metais, kai „Barcelona“ reguliariajame sezone užėmė šeštąją ir penktąją vietą. Pirmuoju atveju Barselonos krepšininkai ketvirtfinalyje nusileido „Real“ klubui, bet 1998 metais šiame etape sugebėjo laimėti Katalonijos derbį su Badalonos „Joventut“ komanda. 


Ispanijos pirmenybėse (prieš ACB laikotarpį) „Barcelona“ buvo užėmusi dar žemesnes vietas, bet prasčiausius rezultatus pasiekė sunkiai menamais laikais – dar XX amžiaus septintajame dešimtmetyje. 


Šis sezonas buvo tamsus ir kitiems dviem Katalonijos klubams. Manresos ICL užėmė paskutinę 17-ąją vietą ir iškrito į antrąją lygą, o buvęs Ispanijos čempionas „Joventut“ iki paskutiniųjų turų kovojo dėl išlikimo ir tenkinosi 14-ąja pozicija. 

Iškris ar neiškris? 

Kartu su Manresos klubu nepageidaujamą kelialapį į žemesnę pakopą gavo priešpaskutinę 16-ąją vietą užėmęs Sevilijos „Real Betis“. 


Tiesa, autsaideriai gali išvengti iškritimo, jei antrosios lygos stipriausieji klubai neatitiks ACB lygos reikalavimų. Be to, viena vieta aukščiausioje Ispanijos krepšinio pakopoje apskritai yra laisva, nes šį sezoną ACB lygoje žaidė tik 17 komandų, o ne 18, kaip numatyta įstatuose.


Iš antrosios lygos aukštyn turėtų pakilti reguliariojo sezono čempionai ir atkrintamųjų varžybų nugalėtojai. Reguliariajame sezone pirmąją vietą užėmė ir pirmąjį kelialapį iškovojo San Sebastiano „Gipuzkoa“ klubas, kuriame žaidė Tautvydas Šležas, o atkrintamosiose varžybose dar nesibaigė ketvirtfinalis. 


Galutinė reguliariojo sezono rikiuotė: 1. Madrido „Real“ – 25 ir 7, 2. Vitorijos „Baskonia“ – 23 ir 9, 3. „Valencia“ – 23 ir 9, 4. Malagos „Unicaja“ – 22 ir 10, 5. Lagunos „Iberostar“ – 22 ir 10, 6. „Barcelona“ – 22 ir 10, 7. Las Palmaso „Herbalife“ – 21 ir 11, 8. Andoros „MoraBanc“ – 16 ir 16, 9. Mursijos UCAM – 14 ir 18, 10. Bilbao „Retabet“ – 14 ir 18, 11. Madrido „Estudiantes“ – 13 ir 19, 12. Fuenlabrados „Montakit“ – 12 ir 20, 13. Santjago „Rio Natura“ – 11 ir 21, 14. Badalonos „Joventut“ – 11 ir 21, 15. Saragosos „Tecnyconta“ – 9 ir 23, 16. Sevilijos „Real Betis“ – 9 ir 23, 17. Manresos ICL – 5 ir 27. 

Ketvirtfinalyje iki 2 pergalių žais: „Real“ – „MoraBanc“, „Unicaja“ – „Iberostar“, „Baskonia“ – „Herbalife“ ir „Valencia“ – „Barcelona“. Į antrąją lygą iškrito „Real Betis“ ir ICL.

Lietuvių statistika. 

J.Mačiulis („Real“) – 27 rungt., 16,1 min., 4,8 tšk.

T.Sedekerskis („Baskonia“) – 18 rungt., 8,2 min., 2,2 tšk.

M.Grigonis („Iberostar“) – 27 rungt., 20,1 min., 6,4 tšk.

M.Pocius (UCAM) – 26 rungt., 14,2 min., 4,9 tšk.

D.Dulkys („Rio Natura“) – 29 rungt., 26,8 min., 10,3 tšk.

E.Bendžius („Rio Natura“) – 32 rungt., 27,6 min., 9,7 tšk., 4,4 atk.kam.

O.Matulionis („Rio Natura“) – 20 rungt., 14,4 min., 2,5 tšk.

M.Gecevičius („Tecnyconta“) – 27 rungt., 26,7 min., 11,3 tšk.

A.Juškevičius („Tecnyconta“) – 25 rungt., 20 min., 6,4 tšk.

Š.Vasiliauskas (buv. „Joventut“) – 12 rungt., 12,8 min., 5,3 tšk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.