EUROLYGA 2023

Turkijoje siautėjantis Gediminas Orelikas kovos dėl aukso

 

G.Orelikas.<br>fibaeurope.com nuotr.
G.Orelikas.<br>fibaeurope.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2017, 11:38 AM, atnaujinta May 17, 2017, 11:39 AM

Turkijos lygos atkrintamosiose varžybose žais viena iš dviejų komandų, kurioms šį sezoną atstovauja Lietuvos krepšininkai. Į ketvirtfinalį pateko ir dėl čempionės vardo toliau kovos Bandirmos „Banvit“ su Gediminu Oreliku. Tuo tarpu Ušako „Muratbey“ su Šarūnu Vasiliausku bei Evaldu Kairiu liko tarp autsaiderių ir jos žaidėjai jau pradėjo atostogas.

Prieš finišą stabtelėjo

Nors „Banvit“ nesunkiai pateko į atkrintamąsias varžybas, šios komandos sirgaliai galutiniu rezultatu nebuvo labai patenkinti. Bandirmos krepšininkai ilgai kovojo dėl trečiosios vietos su „Besiktas“ klubu, bet kelios nesėkmės pavasario pradžioje nubloškė „Banvit“ žemyn ir ši ekipa neturės aikštės pranašumo ketvirtfinalio serijoje. 

21 iš 30 rungtynių laimėjusi „Banvit“ užėmė penktąją vietą, o finišo tiesiojoje į ketvirtąją poziciją pakilo 23 pergales iškovojusi Stambulo „Darussafaka“. Būtent „Darussafaka“ ir bus „Banvit“ varžovė ketvirtfinalyje. 

Beje, pernai „Banvit“ reguliariajame sezone irgi užėmė penktąją vietą, o ketvirtfinalyje žaidė su „Darussafaka“. Prieš metus Stambulo komanda laimėjo seriją 2:0.

G.Orelikas šį sezoną buvo vienas iš dviejų svarbiausių „Banvit“ ramsčių. Lietuvis pelnydavo 15,6 taško ir lygos rezultatyviausių žaidėjų sąraše užėmė 12-ąją vietą. Be to, 29 rungtynes žaidęs G.Orelikas atkovodavo 5,1 kamuolio, pataikė net 62,3 proc. dvitaškių ir 43,8 proc. tritaškių.

Bandirmos ekipoje naudingiau žaidė tik amerikietis Jordanas Theodore‘as, kuris įmesdavo 18,4 taško.

Priekyje – „Fenerbahce“

Reguliariojo sezono nugalėtoju tapo Eurolygos finalo ketvertui besirengiantis Stambulo „Fenerbahce“ klubas, laimėjęs 28 rungtynes. 

Įdomu, kad „mėlyni-geltoni“ abi nesėkmes patyrė dar praėjusiais metais žaisdami su gana silpnais varžovais „Muratbey“ bei Bursos „Tofas“. O gruodžio viduryje „Fenerbahce“ pradėjo iki reguliariojo sezono pabaigos nenutrūkusią 21 pergalės seriją. 

Koja kojon su „Fenerbahce“ ilgai žygiavo Stambulo „Anadolu Efes“ ekipa. Tačiau ji balandį pateko į nesėkmių ruožą, per paskutinius 7 turus laimėjo tik dvejas rungtynes ir nukrito į trečiąją vietą. Į antrąją lentelės eilutę paskutiniajame ture pakilo „Besiktas“.

Tik šeštąją vietą užėmė šį sezoną Eurolygoje rungtyniavusi Stambulo „Galatasaray“ komanda.

Užpernai Turkijos čempione tapusi ir praėjusį sezoną Eurolygoje rungtyniavusi Izmyro „Karsiyaka“ šiais metais net nepateko į superlygos atkrintamąsias varžybas. „Karsiyaka“ reguliariajame sezone iškovojo 15 pergalių ir užėmė tik devintąją vietą. Izmyro krepšininkus paskutiniajame ture aplenkė „Tofas“ klubas. 

„Karsiyaka“ ir „Tofas“ lemiamoje dvikovoje susirėmė tarpusavyje, o pergalę po dviejų pratęsimų šventė išvykoje žaidusi Bursos ekipa 88:82.

„Tofas“ irgi iškovojo 15 pergalių, bet užėmė aštuntąją vietą dėl geresnio taškų skirtumo. 

Liko tarp stipriausiųjų

Vieną mažiausių biudžetų superlygoje turintis Ušako klubas praėjusį sezoną sukėlė didelį sąmyšį ir netikėtai pateko į atkrintamąsias varžybas, bet šiame čempionate grįžo į daug kuklesnes pozicijas ir vėl kovojo tik dėl išlikimo tarp stipriausiųjų. 

Išspręsti šią užduotį nebuvo lengva, tačiau „Muratbey“ su ja susidorojo: laimėjo 8 iš 30 rungtynių ir užėmė 14-ąją vietą tarp 16 komandų.

Ušako ekipai labai padėjo gruodį iš Badalonos „Joventut“ atvykęs Š.Vasiliauskas. Lietuvos rinktinės kandidatas Turkijos lygoje žaidė 20 rungtynių, pelnydavo 12,2 taško, atlikdavo 4,3 rezultatyvaus perdavimo ir buvo vienas svarbiausių „Muratbey“ žaidėjų.

Tuo tarpu antrą sezoną „Muratbey“ aprangą vilkėjęs E.Kairys dėl traumų rungtyniavo labai nedaug. Jis žaidė tik 8 rungtynes ir įmesdavo 7,4 taško. 

„Muratbey“ aplenkė tik dvi komandas: Balikesyro „Best“, kuri iš superlygos iškrito vos po vieno joje praleisto sezono, ir senas tradicijas turinčią Ankaros „TED Kolej“. 

Beje, iškritus „TED Kolej“, superlygoje nebeliko nė vieno Ankaros klubo. Anksčiau daug sezonų sostinei atstovavo dvi ekipos, tačiau pernai į antrąją lygą nugarmėjo „Turk Telekom“, o dabar toks pat likimas ištiko ir „TED Kolej“. 

Galutinė reguliariojo sezono rikiuotė: 1.Stambulo „Fenerbahce“ – 28 ir 2, 2. Stambulo „Besiktas“ – 24 ir 6, 3. Stambulo „Anadolu Efes“ – 23 ir 7, 4. Stambulo „Darussafaka“ – 23 ir 7, 5. Bandirmos „Banvit“ – 21 ir 9, 6. Stambulo „Galatasaray“ – 18 ir 12, 7. „Gaziantep“ – 16 ir 14, 8. Bursos „Tofas“ – 15 ir 15, 9. Izmyro „Karsiyaka“ – 15 ir 15, 10. „Istanbul“ – 11 ir 19, 11. „Yesilgiresun“ – 10 ir 20, 12. „Trabzonspor“ – 10 ir 20, 13. Stambulo „Demir Insaat“ – 9 ir 21, 14. Ušako „Muratbey“ – 8 ir 22, 15. Balikesyro „Best“ – 7 ir 23, 16. Ankaros „TED Kolej“ – 2 ir 28.

Lietuvių statistika. 

G.Orelikas – 29 rungt., 31,4 min., 15,6 tšk., 5,1 atk.kam.

Š.Vasiliauskas – 20 rungt., 27,4 min., 12,2 tšk., 4,3 rez.perd.

E.Kairys – 8 rungt., 15,4 min., 7,4 tšk., 3,9 atk.kam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.