EUROLYGA 2023

Eurolygos Finalo ketverto skaičiai. Željko Obradovičiaus rekordai ir universalusis Ekpe Udoh

Jau penktą komandą į Eurolygos viršūnę atvedęs treneris Željko Obradovičius, finale rezultatyviausiai žaidę serbai Nikola Kaliničius ir Bogdanas Bogdanovičius bei visose stastikos kategorijose pasižymėjęs amerikietis Ekpe Udoh buvo pagrindiniai Stambulo „Fenerbahce“ klubo didvyriai per Stambule vykusį Eurolygos finalo ketvertą. 

 E.Udoh.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 E.Udoh.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2017, 3:07 PM

Sekmadienį „Fenerbahce“ laimėjo lemiamas rungtynes prieš Pirėjo „Olympiakos“ klubą 80:64 ir pirmą kartą tapo Eurolygos čempionu. Rungtynėse dėl trečiosios vietos Maskvos CSKA nugalėjo Madrido „Real“ krepšininkus 94:70. 

0

Turkijos krepšininkai finalo ketverte nepelnė nė taško. „Fenerbahce“ paraiškoje buvo du turkai Melihas Mahmutoglu ir Ahmetas Duverioglu, bet penktadienį treneris Željko Obradovičius jų neleido į aikštę, o sekmadienį įleido iki sirenos likus 72 sek., kai „Fenerbahce“ žaidėjai jau džiaugėsi pergale.

Iki šių metų Eurolygos čempionu buvo tapęs tik vienas turkas Ibrahimas Kutluay. Jis tą padarė 2002 metais, kai žaidė Atėnų „Panathinaikos“ komandoje, kurią tuo metu treniravo Ž.Obradovičius. 

1

„Fenerbahce“ tapo pirmuoju Turkijos klubu, iškovojusiu vyrų Eurolygos čempiono vardą. Pernai „mėlyni-geltoni“ pirmą kartą pateko į finalą, bet lemiamoje dvikovoje nusileido CSKA komandai. Tuo tarpu antrasis kartas nemelavo. 

Beje, „Fenerbahce“ moterys triskart žaidė Eurolygos finale, bet visus tris kartus pralaimėjo. Moterų Eurolygos čempione vieną kartą yra tapusi kita Turkijos komanda Stambulo „Galatasaray“. 

2

Iki šių metų Eurolygos čempionais buvo tapę tik du dabartiniai „Fenerbahce“ krepšininkai. Makedonas Pero Antičius ir graikas Kostas Sloukas pergalėmis svarbiausiame žemyno turnyre džiaugėsi 2012 ir 2013 metais, kai į viršūnę kopė vilkėdami „Olympiakos“ aprangą. 

3

„Olympiakos“ šiuolaikinės Eurolygos finale pralaimėjo trečiąjį kartą. 2010 metais „raudonieji“ svarbiausiame mače nusileido „Barcelona“ komandai, 2015 metais – „Real“ ekipai. Tiesa, Pirėjo komanda šį dešimtmetį du kartus iš eilės 2012 ir 2013 metais tapo Eurolygos čempione. 

4

„Fenerbahce“ vidurio puolėjas Ekpe Udoh tapo vos ketvirtuoju amerikiečiu, gavusiu šiuolaikinės Eurolygos finalo ketverto naudingiausio krepšininko prizą. E.Udoh pusfinalyje pelnė 18 taškų, atkovojo 12 kamuolių ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus, finale įmetė 10 taškų, atkovojo 9 kamuolius, išprovokavo 6 pražangas, blokavo 5 metimus ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus. 

Anksčiau finalo ketverto naudingiausiu žaidėju buvo išrinkti trys JAV krepšinio mokyklos atstovai: 2004 metais – Anthony Parkeris (Tel Avivo „Maccabi“), 2008 metais – Trajanas Langdonas (CSKA), 2014 metais – Tyrese‘as Rice‘as („Maccabi“). 

5

Vienintelis finalo ketverte žaidęs lietuvis Jonas Mačiulis per pusfinalio rungtynėse pateko į „Real“ starto penketą, bet rungtyniavo tik 5 min. ir taškų nepelnė. Treneris Pablo Laso pirmojo kėlinio viduryje pakeitė J.Mačiulį ir daugiau į aikštę jo negrąžino.

Lietuvis pasižymėjo tik per beprasmes rungtynes dėl trečiosios vietos, per kurias pelnė 11 taškų. 

6

Rusijos klubai per 17 šiuolaikinės Eurolygos sezonų net šešis kartus užėmė trečiąją vietą. Pernai „bronza“ atiteko Krasnodaro „Lokomotiv“ krepšininkams, o šiais metais jau penktą kartą pusfinalyje pralaimėjo, bet rungtynėse dėl trečiosios vietos paguodos pergalę šventė CSKA. 

7

„Fenerbahce“ be nesėkmių žygiuoja jau 7 savaites. Po to, kai paskutinę kovo dieną Eurolygoje nusileido „Real“ klubui, Stambulo komanda neišklysta iš pergalių kelio ir Eurolygoje bei Turkijos lygoje laimėjo 13 rungtynių iš eilės. 

8

„Olympiakos“ vedlys Vasilis Spanoulis finale atliko net 8 rezultatyvius perdavimus, tačiau jo metimai retai pasiekdavo tikslą. V.Spanoulis pataikė vos 2 iš 12 metimų žaidžiant (0/5 dvitaškių, 2/7 tritaškių) ir pelnė 9 taškus. 

Finale nuvylė ir kiti Pirėjo ekipos graikai. Jei penktadienį „Olympiakos“ graikai pelnė 65 iš 82 komandos taškų, tai sekmadienį – tik 31 iš 64. 

9

Željko Obradovičiaus treniruojamos komandos Eurolygos čempionėmis tapo devynis kartus. Anksčiau serbas į pergalę vedė Belgrado „Partizan“ (1992 m.), Badalonos „Joventut“ (1994 m.), „Real“ (1995 m.) ir Atėnų „Panathinaikos“ (2000, 2002, 2007, 2009, 2011 m.).

Finalo ketvertuose Ž.Obradovičius dalyvavo jau 16 kartų, tarp jų – tris su „Fenerbahce“ ekipa, kurią treniruoja ketvirtą sezoną. 

17

„Fenerbahce“ atstovaujantys serbai Bogdanas Bogdanovičius ir Nikola Kaliničius finale pelnė po 17 taškų. Jiedu buvo rezultatyviausi svarbiausių sezono rungtynių žaidėjai. 

25

Per visą finalo ketvertą „Fenerbahce“ tik 25 sek. buvo atsidūrusi atsiliekančios vaidmenyje. Per pusfinalio rungtynes Stambulo komanda savo varžovams „Real“ krepšininkams nė sykio neleido išsiveržti į priekį, o finale „Olympiakos“ rezultatą persvėrė tik kartą ir pirmavo 25 sek. 

Pirėjo ekipa į priekį išsiveržė 3-ąją min. (6:5), bet Stambulo komanda jau kitoje atakoje susigrąžino pranašumą ir nuo tada visą laiką pirmavo. „Fenerbahce“ dviženklę persvarą pirmą kartą įgijo 17-ąją min. (35:25), o labiausiai nutolo 37-ąją min. (78:58). 

Pusfinalis

Stambulo „Fenerbahce“ – Madrido „Real“ 84:75. E.Udoh 18, 12 atk.kam., B.Bogdanovičius 14, J.Vesely ir N.Kaliničius po 12/ S.Llullis 28, J.Carrollas 21, T.Thompkinsas 8, ... J.Mačiulis 0.

Pirėjo „Olympiakos“ – Maskvos CSKA 82:78. V.Spanoulis, G.Printezis ir K.Papanikolaou po 14, V.Mantzaris 10/ M.Teodosičius 23, N.De Colo 16, A.Jacksonas 12. 

Finalas

Stambulo „Fenerbahce“ – Pirėjo „Olympiakos“ 80:64. N.Kaliničius ir B.Bogdanovičius po 17, L.Datome 11, E.Udoh 10, J.Vesely ir B.Dixonas po 8, P.Antičius 4, K.Sloukas 3, J.Nunnally 2, M.Mahmutoglu, A.Duverioglu ir A.Benettas po 0/ Kh.Birchas 14, N.Milutinovas 10, V.Spanoulis ir V.Mantzaris po 9, E.Greenas ir G.Printezis po 7, V.Toliopoulos ir K.Papanikolaou po 3, D.Watersas 2, P.Youngas, G.Papapetrou ir D.Agravanis po 0. 15671 žiūrovas. 

Dėl 3-iosios vietos

Maskvos CSKA – Madrido „Real“ 94:70. K.Hinesas 14, N.De Colo ir A.Jacksonas po 13/ J.Mačiulis ir G.Ayonas po 11.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.