EUROLYGA 2023

Rūtenis Paulauskas apie „Lietuvos rytą“: ar legionieriai supras, kad tai kritinė situacija?

Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio ekipa gali antrąjį sezoną paeiliui nepatekti į Lietuvos krepšinio lygos (LKL) turnyro finalą. Po dar vieno pralaimėjimo Panevėžio „Lietkabeliui“, šį kartą Vilniuje, „Lietuvos rytas“ atsidūrė ant bedugnės krašto ir serijoje iki trijų pergalių atsilieka 1:2.

 "Lietuvos ryto" treneris Rimas Kurtinaitis sugebės legionieriams paaiškinti svarbiausius sezono aspektus?<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 "Lietuvos ryto" treneris Rimas Kurtinaitis sugebės legionieriams paaiškinti svarbiausius sezono aspektus?<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 "Lietuvos ryto" treneris Rimas Kurtinaitis sugebės legionieriams paaiškinti svarbiausius sezono aspektus?<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 "Lietuvos ryto" treneris Rimas Kurtinaitis sugebės legionieriams paaiškinti svarbiausius sezono aspektus?<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 "Lietuvos ryto" treneris Rimas Kurtinaitis sugebės legionieriams paaiškinti svarbiausius sezono aspektus?<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 "Lietuvos ryto" treneris Rimas Kurtinaitis sugebės legionieriams paaiškinti svarbiausius sezono aspektus?<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Haris Augustynas

May 23, 2017, 12:09 PM, atnaujinta May 23, 2017, 2:30 PM

Praradę namų aikštės pranašumą vilniečiai jau šiandien stos į kovą „Cido“ arenoje, kurioje nėra laimėję daugiau nei metus. Pastarąjį kartą „Lietuvos rytas“ „Lietkabelį“ svečiuose palaužė 2016-ųjų balandžio 30-ąją. 

Krepšinio specialistas Rūtenis Paulauskas lrytas.lt atskleidė, kad vilniečius palikę veteranai, kurie prisijungė prie „Lietkabelio“, gali tapti esminiu faktoriumi šioje serijoje.

„Kai „Lietuvos rytas“ „Lietkabeliui“ perleidžia Kšištofą Lavrinovičių ir Mindaugą Lukauskį, kurie prieš buvusią ekipą žaidžia su papildomu užsidegimu, o į jų vietą stato vidutiniškus užsieniečius, tai emocinis užtaisas, kurį vilniečiai praranda, tampa esminiu priešininkų pergalių faktoriumi. O kai neturi ir geresnio meistriškumo žaidėjų pačioje ekipoje, tai su pergalių klausimu tvarkytis tampa dar sunkiau“, – kalbėjo buvęs krepšininkas R.Paulauskas.

Specialisto nuomone, ne vien trenerių kaita pakeitė „Lietuvos ryto" žaidimo braižą –  Davido Logano išvykimas turėjo nemažai įtakos: „Anksčiau buvęs svarbiausias ekipos krepšininkas D.Loganas, kuris galėjo žaisti ir įžaidėju, ir atakuojančiuoju gynėju, buvo pakeistas Jimmy Baronu. Aš manau, kad „Lietuvos rytas“ nesulaukė teigiamo efekto.“

– Kaip vertintumėte „Lietuvos ryto“ galimybes prasibrauti į pusfinalį? 

– Daug kas iš tiesų analizuoja, kad tos galimybes yra prastos, bet sporte niekada negali nieko kategoriškai teigti. Tuo labiau kad „Lietuvos rytas“ yra įspaustas į kampą.

Pagrindinis klausimas dabar yra toks: kaip vilniečių branduolys, tai yra užsieniečiai, šią situaciją supras. Jei suvoks, kad tai yra kritiška situacija, ir susiprotės, kad tik patys žaidėjai ją gali ištaisyti ir išgelbėti, tada viskas bus gerai.

Tačiau yra kita bėda. Tą kritišką situaciją labai gerai supranta treneris ir lietuviai krepšininkai, o kažkodėl atrodo, kad užsieniečiams tai nėra taip rimta. Maža to, panašu, kad pas juos nėra pasąmonėje to fakto, kad „Lietuvos rytas“ yra daug metų finale žaidžianti komanda, ir nepatekimas į ten antrą sezoną iš eilės būtų labai rimtas ir blogas ženklas. 

– Drew Gordonas žaidžia, nors yra patyręs stresinį kojos lūžį, o treneris Rimas Kurtinaitis teigė, kad Artūras Gudaitis negali vienas tempti komandos, nes tam nėra pasiruošęs. Manote, kad, be A.Gudaičio, „Lietuvos ryte“ nėra kam imtis iniciatyvos? 

– Yra ir daugiau žmonių, galinčių  už ausų tempti Vilniaus ekipą, pavyzdžiui, Laimonas Kisielius, Adamas Lapeta. Galima sakyti, kad galinčių patempti žaidėjų yra, jei mes kalbėtume ne apie varžovą „Lietkabelį“. Bet „Lietkabelis“, kuris žaidžia per aukštaūgius protingą, gerą ir dideliu pasitikėjimu paremtą krepšinį, parodo, kad vilniečiams gerų aukštaūgių trūksta. Tai yra faktas, dėl kurio tikrai liūdna. 

– Akivaizdu, kad Tomą Pačėsą pakeitus R.Kurtinaičiui žaidimas pagreitėjo. Bet ar komanda tikrai atrodo geriau, nei  treniruojant buvusiam treneriui?

– Ne vien tik trenerių pasikeitimas atnešė tam tikrų pokyčių žaidime. Svarbiausias ekipos krepšininkas Davidas Loganas, kuris gali žaisti ir įžaidėju, ir atakuojančiuoju gynėju, buvo pakeistas Jimmy Baronu. Aš manau, kad iš „Lietuvos ryto“ pusės teigiamas ir lauktas efektas neįvyko.

Žinoma, galiu įžvelgti teigiamų pusių po šios rokiruotės: „Lietuvos rytas" žaidžia labiau komandinį krepšinį, labiau dalijamasi kamuoliu, ekipoje atsirado patikimas metikas, bet, kita vertus, komanda jaučia didelį lyderio deficitą. Būtent D.Loganas juo ir buvo. Taip pat manau, kad amerikietis buvo vienas iš tų krepšininkų, kurį galima buvo vadinti emociniu vedliu. Prie to prisidėjo ir geras T.Pačėso ir D.Logano bendradarbiavimas, kuris lėmė labai akivaizdžią sėkmę rungtynių pabaigose.

J.Baronui atvykus, žinoma, atsirado patikimas snaiperis, bet toje pozicijoje susilpnėjo gynyba vienas prieš  vieną, o jam pačiam sunkiai sekasi susikurti progą mesti, ką labai gerai darydavo D.Loganas. 

– Ar stebina „Lietuvos ryto“ sunkumai pusfinalyje ir tai, kad vilniečiams reikia kautis dėl vietos finale? Ar jau tampa įprasta, kad komandos tikslas prieš sezoną yra tiesiog patekti į finalą?

– Komanda yra išlikusi ambicinga ir visai neseniai patekdavo į finalą lengviausiu keliu. Todėl prieš sezoną ekipa ir toliau yra formuojama aukščiausiems tikslams siekti, kad būtų žaidžiama finale, o kartais yra kalbama ir apie čempionų titulą.

Tačiau pamačius, koks yra Kauno „Žalgiris“, čempionų vardą reikia pamiršti. Pastaruoju metu Vilniui sunku  patekti į finalą ir dėl to, kad Klaipėdos „Neptūnas“ ir „Lietkabelis“ tapo panašaus pajėgumo komandomis. 

– Kodėl „Lietuvos ryto“ komandai nepavyksta pritraukti daugiau sirgalių, kurių palaikymas galėtų pridėti motyvacijos?

– Manau, kad klubas vilioja žiūrovus, nes krepšinio aistruolių susirenka nemažai. Yra ir daug palaikančių „Lietuvos rytą“ žmonių, kurie į rungtynes tiesiog neina.

Man atrodo, kad daug vilniečių yra išrankūs krepšiniui. Taip pat negalime lyginti Vilniaus su mažesniais miestais, kuriuose nėra renginių ir nėra į ką žiūrėti.

Tikiu, jog „Lietuvos rytui" pavykus sugrąžinti tuos ankstesnius laikus, kai buvo didesnis biudžetas ir  geresni žaidėjai, į svarbiausias rungtynes ir vėl pradėtų rinktis daugiau žiūrovų.

Priversti žmones eiti į visas čempionato rungtynes tikrai nerealu. Žiūrėti į vidutiniokus amerikiečius nėra įdomu ir, manau, kad nė vienai komandai nepavyktų tokiu atveju pritraukti daug sirgalių. 

–  Nuo tokių aukšto lygo žaidėjų, kaip, tarkim, Chuckas Eidsonas ar Hollisas Price‘as, klubas „persimetė"  prie Corey Fisherio ar Juliaus Juciko. Kodėl? 

– Pirmiausia tai yra susiję su finansais, o antra – vadybos tam tikrų norų ar iššūkių bei vizijos trūkumas. „Lietuvos rytas“ anksčiau deklaravo, kad yra Vilniaus komanda ir nori matyti ekipoje vilniečius, tačiau dabar komandoje matome vos porą žaidėjų iš Vilniaus – Laimoną Kisielių ir Margirį Normantą, kurie prisijungė tik sezono viduryje.

Tiesa, vidutiniai lietuviai pasidarė ganėtinai brangūs. Galbūt iš tikrųjų yra lengviau pasikviesti amerikietį, kuriam yra suteikiamas šansas žaisti ir pasikelti savo vertę, kuris ir „Lietuvos rytui“ gali duoti naudos.

Todėl aš tikrai nieko nesmerkiu, nenorėčiau pasakyti, kad kažkas yra daroma blogai, ir nemanau, kad juos gali kas nors kritikuoti.

Dar vienas dalykas - „Lietuvos rytas“ buvo labai geras dirgiklis komandoms, kurios norėjo pasitempti iki vilniečių lygio. „Lietuvos rytas“ išsikėlė savo kartelę labai aukštai su tokiais finansais ir savo tradicijomis. Todėl kitos komandos, bandančios juos pasivyti, niekada neturės tokio spaudimo, kokį turi vilniečiai.

„Lietuvos rytui“ kartelė visada yra pakelta aukščiau, o tai sukelia tam tikrą įtampą. Žinoma, jei turi žaidėjų, kurie tą spaudimą gali atlaikyti, tada viskas gerai, bet šiandien „Lietuvos ryte“ tokių krepšininkų trūksta.

– Kaip manote: po sezono klubo vadovai turėtų išvaikyti visą komandą ar verčiau bandyti kamšyti spragas ir išlaikyti branduolį?

– Šiuo klausimu galima kalbėti pasibaigus sezonui ir žinant, kurią vietą vilniečiai užims. O ta vieta gali būti labai įvairi – nuo antrosios iki ketvirtosios.

– Pirma  vieta „Lietuvos rytui“, kaip variantas, neegzistuoja?

– Šiuo metu nė vienai komandai, išskyrus „Žalgirį“, pirma vieta nėra variantas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.