EUROLYGA 2023

Krepšinio penktadienis. G. Orelikas baigė sezoną, V. Kariniauskas laimėjo auksą, Ispanijoje bus žūtbūtiniai mūšiai

Lietuvos olimpinės krepšinio rinktinės gynėjas Vaidas Kariniauskas tapo Rumunijos čempionu, Gediminas Orelikas baigė sezoną Turkijos lygoje, į kurios pusfinalį pateko naujieji Eurolygos čempionai, Ispanijos pirmenybėse per dvejas rungtynes nugalėtojo neišsiaiškino nė viena ketvirtfinalio pora, o iš kovos dėl Prancūzijos čempiono vardo jau ketvirtfinalyje pasitraukė reguliariojo sezono nugalėtojas „Monaco“.  

 Gediminui Orelikui sezonas baigėsi.<br> fibaeurope.com nuotr.
 Gediminui Orelikui sezonas baigėsi.<br> fibaeurope.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2017, 8:32 AM, atnaujinta May 28, 2017, 4:03 PM

Tai – įdomiausi penktadienio vakaro įvykiai Europos krepšinyje. 

Ispanijos lyga. Ketvirtfinalio antrosios rungtynės (iki 2 pergalių). Andoros „MoraBanc“ – Madrido „Real“ (J.Mačiulis 5, 25 min., 2/7 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 6 atk.kam.) 89:77 (serija 1:1), Lagunos „Iberostar“ (M.Grigonis 7, 16 min.) – Malagos „Unicaja“ 73:67 (serija 1:1). 

Visose keturiose ketvirtfinalio porose savaitgalį bus žaidžiamos lemiamos trečiosios rungtynės. Dviejų mačų neužteko net ir Ispanijos čempiono vardą ginančiam „Real“, kurį penktadienį užtikrintai nugalėjo gruzino Giorgio Šermadinio (19 taškų ir 11 atkovotų kamuolių) vedama Andoros komanda. 

2014 metais į ACB lygą grįžusi „MoraBanc“ per tris sezonus pirmą kartą įveikė „karališkąjį“ klubą, bet pergalė brendo jau anksčiau. Šį sezoną Madrido krepšininkai net tris kartus (dukart – reguliariajame sezone ir kartą – šalies taurės turnyre) Andoros komandą palaužė tik per pratęsimą. 

Per rungtynes, kuriose jo komanda nebeturėjo teisės klysti, šiek tiek atsigavo „Iberostar“ gynėjas Marius Grigonis. Jis pelnė 7 taškus – daugiausiai nuo tada, kai paskutinę balandžio dieną buvo apdovanotas Čempionų lygos finalo ketverto naudingiausio žaidėjo prizu. 

O Čempionų lygos nugalėtoja „Iberostar“ išlygino serijos rezultatą žaisdama su Europos taurės laimėtoja „Unicaja“. 

Turkijos lyga. Ketvirtfinalio antrosios rungtynės (iki 2 pergalių). Bandirmos „Banvit“ (G.Orelikas 7, 31 min., 2/7 dvitaškių, 0/5 tritaškių, 9 atk.kam.) – Stambulo „Darussafaka“ 70:74 (serija 0:2), Bursos „Tofas“ – Stambulo „Fenerbahce“ 73:79 (serija 0:2). 
Gediminui Orelikui sezonas, praleistas Bandirmos komandoje, buvo šaunus, bet baigėsi truputį anksčiau, negu tikėjosi patys „Banvit“ krepšininkai ir jų sirgaliai. 

„Banvit“ antrosiose ketvirtfinalio rungtynėse ilgai pirmavo, trečiojo kėlinio viduryje buvo įgijęs net 14 taškų persvarą, tačiau neišsaugojo pranašumo ir antrą kartą nusileido „Darussafaka“ komandai. 

Visoje ketvirtfinalio serijoje Bandirmos ekipai labai trūko taiklių G.Oreliko metimų. Reguliariajame sezone lietuvis pataikė net 43,8 proc. tritaškių, bet per dvejas ketvirtfinalio rungtynes su „Darussafaka“ klubu tikslą pasiekė tik 1 iš 13 jo tolimų metimų. 

Kiti svarbiausi G.Oreliko sezono vidurkiai buvo 15 taškų ir 5 atkovoti kamuoliai. 

Bandirmos ekipai šis sezonas buvo istorinis. Ji pirmą kartą iškovojo Turkijos taurę ir pateko į Čempionų lygos finalą. Vis dėlto dėl trumpo atsarginių suolo pavasarį „Banvit“ krepšininkams pritrūko jėgų. 

Nors Turkijos lygoje „Banvit“ ilgai kovojo dėl trečiosios vietos, reguliariojo sezono pabaigoje nukrito į penktąją lentelės eilutę ir ketvritfinalio dvikovoje neturėjo aikštės pranašumo. Tiesa, jis veikiausiai ir nebūtų padėjęs, nes „Darussafaka“ ekipai buvo nusileista ir svečiuose, ir namie. 

„Darussafaka“ pusfinalyje susitiks su praėjusį savaitgalį Eurolygos čempione tapusia „Fenerbahce“, kuri per antrąsias ketvirtfinalio rungtynes irgi turėjo paprakaituoti, kad išvykoje įveiktų „Tofas“ klubą. 

Į pusfinalį taip pat jau pateko Stambulo „Besiktas“. Šio klubo varžovas paaiškės, kai lemiamas trečiąsias ketvirtfinalio rungtynes šeštadienį sužais kiti du Stambulo klubai „Anadolu Efes“ ir „Galatasaray“ (jų serijoje rezultatas lygus 1:1). 

Rumunijos lyga. Finalo trečiosios rungtynės (iki 3 pergalių). Bukarešto „Steaua“ (M.Runkauskas 5, 5 praž.) – Klužo „Banca Transilvania“ (V.Kariniauskas 9, 5 atk.kam.) 61:75 (serija 0:3). 

Sezono viduryje iš Italijos miesto Kantu į Klužą persikėlęs Vaidas Karniauskas tapo Rumunijos čempionu. Jo atstovaujama „Banca Transilvania“ ekipa labai sunkiai laimėjo pirmąsias dvejas finalo rungtynes savo aikštėje, bet išvykoje nusimetė įtampos pančius ir penktadienį įtikinamai trečią kartą nugalėjo „Steaua“ klubą. 

„Banca Transilvania“ aukso medalius iškovojo penktąjį kartą. Klužo komanda triskart čempione tapo dar praėjusiame amžiuje, o ketvirtąjį titulą pelnė 2011 metais.

Prieš šio sezono finalą „Banca Transilvania“ patyrė stiprų sukrėtimą. Paskutinėse pusfinalio rungtynėse sunkią traumą patyrė komandos lyderis, buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas Aleksandaras Rašičius (vid. 13,2 tšk.), kuris jau išvyko į Serbiją, kur jam atlikta Achilo sausgyslės operacija. 

Komandos draugams pasidalijus A.Rašičiaus pareigas, savo padidėjusias užduotis sėkmingai atliko ir V.Kariniauskas (jo sezono vidurkiai – 6,8 taško ir 3,9 rezultatyvaus perdavimo). 

Sidabro medalius laimėjusioje „Steaua“ komandoje taip pat žaidė lietuvis – Marius Runkauskas. Jis pelnydavo 16,9 taško ir buvo aiškus „Steaua“ puolimo lyderis. 13 taškų įmesdavo taip pat „Steaua“ aprangą vilkėjęs buvęs „Šiaulių“ puolėjas Dave‘as Dudzinski.  

Vengrijos lyga. Pusfinalio antrosios rungtynės (iki 3 pergalių). Zalaegersego „Zalakeramia“ (A.Drungilas 14, 7/7 dvitaškių, 8 atk.kam.) – Sėkešfehėrvaro „Alba“ 85:94 (serija 1:1). 

Per pirmąsias pusfinalio rungtynes perėmęs aikštės pranašumą, Zalaegersego klubas jį prarado jau per antrąsias rungtynes. 

Lenkijos lyga. Pusfinalio ketvirtosios rungtynės (iki 3 pergalių). Ostrovo „Stal“ – Zeliona Guros „Stelmet“ 58:57 (serija 2:2).
Lemiamos penktosios rungtynės vyks pirmadienį. Varžovo jau senokai laukia pirmą kartą į finalą patekęs Torūnės „Polski Cukier“, kuris pusfinalio serijoje 3:0 įveikė Slupsko „Czarni“ komandą. 

Italijos lyga. Pusfinalio pirmosios rungtynės (iki 4 pergalių). Venecijos „Umana“ – Avelino „Sidigas“ 73:80.

Vieninga lyga. Pusfinalio pirmosios rungtynės (iki 3 pergalių). Maskvos CSKA – Krasnodaro „Lokomotiv“ 101:95.

Prancūzijos lyga. Ketvirtfinalio trečiosios rungtynės (iki 2 pergalių). „Monaco“ – Liono-Vilerbano ASVEL 71:74 (serija 1:2), Strasbūro SIG – Po-Lako-Ortezo „Elan Bearnais“ 72:68 (serija 2:1). 

Prancūzijos lygos reguliariojo sezono nugalėtoju tapęs „Monaco“ nepateko į pusfinalį. Jį jau ketvirtfinalyje įveikė čempiono vardą ginantis ASVEL, kuris atkrintamąsias varžybas pradėjo iš aštuntosios pozicijos. Reguliariajame sezone „Monaco“ pasiekė 30 pergalių, ASVEL – tik 19 (per 34 rungtynes). 

Pusfinalyje ASVEL kovos su SIG, Šalono „Elan Sportif“ – su „Paris-Levalois“.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.