EUROLYGA 2023

„Žalgiris“ ir „Lietkabelis“ - ant svarstyklių: kas turi daugiausia LKL finalų patirties?

Nors Panevėžio „Lietkabelis“ pirmą kartą pateko į Lietuvos krepšinio lygos finalą, keli šios komandos krepšininkai gerai žino, ką reiškia kovoti dėl aukso žiedų. Vis dėlto panevėžiečiai LKL finalų patirtimi smarkiai atsilieka nuo varžovų Kauno „Žalgirio“ krepšininkų, ir ypač – nuo Pauliaus Jankūno ir Roberto Javtoko. 

 Panevėžio klubas pirmą kartą istorijoje pateko į LKL finalą.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Panevėžio klubas pirmą kartą istorijoje pateko į LKL finalą.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2017, 2:58 PM

Panevėžiečiai. „Lietkabelyje“ apie LKL finalus komandos draugams daugiausiai papasakoti gali Mindaugas Lukauskis. Jis, atstovaudamas Vilniaus „Lietuvos rytui“, dalyvavo net septyniose finalo serijose ir dukart tapo LKL čempionu. 

Žaisdamas Kauno „Žalgiryje“ ir „Lietuvos ryte“ trijose finalo serijose kovojo Žygimantas Janavičius, po du sezonus LKL finaluose rungtyniavo broliai Kšištofas ir Darjušas Lavrinovičiai, vieną kartą į finalą buvo patekęs tuometinis Klaipėdos „Neptūno“ žaidėjas Simas Galdikas. 

K.Lavrinovičius, kaip ir Ž.Janavičius, finale gynė dviejų klubų – „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ – garbę. Abu šie krepšininkai laimėjo po vieną čempiono žiedą, o šiais metais turėtų tapti pirmaisiais LKL istorijoje žaidėjais, finalo serijose atstovavusiais net trims klubams. 

 

Tuo tarpu buvęs „Žalgirio“ krepšininkas D.Lavrinovičius spėjo net triskart tapti LKL čempionu. Jis pats žaidė tik dviejose finalo serijose, bet per dar dvi finalo serijas negalėjo padėti komandai dėl traumų. 

Nors finale nežaidė nė vienerių rungtynių, dukart LKL čempionu tapo dar vienas „Lietkabelio“ krepšininkas Donatas Tarolis. Jis du sezonus buvo „Žalgirio“ narys, rungtyniavo reguliariajame sezone ir ketvirtfinalyje, tačiau per finalo seriją treneriai jauno puolėjo į dvyliktuką nė karto neįtraukė.

Beje, D.Tarolis 2014 metų balandį LKL čempionate debiutavo per rungtynes, kuriose „Žalgiris“ išvykoje žaidė su „Lietkabeliu“. 

Kauniečiai. Du vyriausi „Žalgirio“ žaidėjai R.Javtokas ir P.Jankūnas yra LKL finalų rekordininkai. Ir vienas, ir kitas jau žaidė dešimtyje finalo serijų. 

Visą LKL karjerą „Žalgiryje“ praleidęs P.Jankūnas dar du sezonus buvo komandos sudėtyje, bet finale nerungtyniavo. „Lietuvos rytui“ ir „Žalgiriui“ atstovavęs R.Javtokas vieną finalo seriją taip pat stebėjo tik kaip suinteresuotas žiūrovas. 

Penkiose finalo serijose dalyvavo Artūras Milaknis, trijose – Renaldas Seibutis ir Edgaras Ulanovas, dviejose – Lukas Lekavičius, vienoje – Brockas Motumas ir Antanas Kavaliauskas. 

R.Seibutis ir E.Ulanovas finale atstovavo ne vien „Žalgiriui“. R.Seibutis anksčiau buvo „Lietuvos ryto“, E.Ulanovas – „Neptūno“ žaidėjas. A.Kavaliauskas iki šiol finale kovojo tik kaip „Lietuvos ryto“ žaidėjas. 

Isaiah Hartensteinas pernai atsidūrė tokiame pačiame vaidmenyje, kaip anksčiau D.Tarolis. Vokietis jau buvo „Žalgirio“ sudėtyje ir tapo LKL čempionu, bet žengti į aikštę per finalą treneriai jam neleido. 

Daugiausiai apdovanojimų sukaupė P.Jankūnas, net dešimt kartų tapęs LKL čempionu. Aštuonis kartus LKL čempionu tapo R.Javtokas, penkis – A.Milaknis, tris – L.Lekavičius, du – E.Ulanovas, po vieną – R.Seibutis ir B.Motumas. 

Finalų rekordai. 33 metų „Žalgirio“ kapitonui P.Jankūnui jau priklauso visi svarbiausi LKL finalų rekordai. 

Kaip minėta, P.Jankūnas ir R.Javtokas daugiausiai sezonų (po dešimt) rungtyniavo finalo serijose. Pagal šį rodiklį nuo dabartinių žalgiriečių mažiausiai atsilieka Dainius Šalenga, Kęstutis Šetokas ir Andrius Šležas, kurie dalyvavo devyniose finalo serijose. 

Praėjusį sezoną P.Jankūnas pakilo į pirmąją vietą paga finaluose žaistas rungtynes. Jis žaidė 47 rungtynes ir aplenkė 45 rungtynes žaidusį D.Šalengą. Po 43 rungtynes žaidė R.Javtokas ir A.Šležas. 

P.Jankūnas yra ir rezultatyviausias LKL finalų krepšininkas. Jis pelnė 535 taškus. Nuo „Žalgirio“ kapitono mažiausiai atsilieka D.Šalenga (469 taškai), Ramūnas Šiškauskas (448), Tanoka Beardas (438) ir R.Javtokas (419). 

 

Daugiausiai sezonų finale žaidė

10 – P.Jankūnas („Žalgiris“), R.Javtokas („Lietuvos rytas“, „Žalgiris“).

9 – D.Šalenga („Žalgiris“), K.Šeštokas („Žalgiris“, „Lietuvos rytas“), A.Šležas („Lietuvos rytas“).

7 – V.Ginevičius („Žalgiris“, „Lietuvos rytas“), A.Jomantas („Lietuvos rytas“), M.Kalnietis („Žalgiris“), M.Lukauskis („Lietuvos rytas“). 

6 – T.Delininkaitis („Lietuvos rytas“, „Žalgiris“), M.Gecevičius („Lietuvos rytas“), S.Jasaitis („Lietuvos rytas“), T.Masiulis („Žalgiris“), D.Maskoliūnas („Žalgiris“), R.Šiškauskas („Lietuvos rytas“), S.Štombergas („Atletas“, „Žalgiris“), E.Žukauskas („Žalgiris“, „Lietuvos rytas“).

(Neskaičiuojami sezonai, kuriuose krepšininkas buvo komandos paraiškoje, bet finale nežaidė nė vienerių rungtynių)

Daugiausiai rungtynių finalo serijose žaidė

47 – P.Jankūnas.

45 – D.Šalenga.

43 – A.Šležas, R.Javtokas.

34 – A.Jomantas, M.Kalnietis, K.Šeštokas.

32 – V.Ginevičius.

29 – R.Šiškauskas.

28 – M.Gecevičius.

Daugiausiai taškų finalo serijose pelnė

535 – P.Jankūnas.

469 – D.Šalenga.

448 – R.Šiškauskas.

438 – T.Beardas.

419 – R.Javtokas.

335 – A.Macijauskas.

291 – S.Štombergas.

263 – A.Jomantas.

252 – K.Šeštokas.

247 – A.Šležas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.