EUROLYGA 2023

Svarbią vasarą pasitinkantis Kęstutis Kemzūra: „Aš atviras visiems pasiūlymams“

„Kiek turėsiu, tiek – juk sezono pradžioje teko daugiau ilsėtis“, – nusijuokė dėl trumpokų vasaros atostogų pernelyg nesijaudinantis Kęstutis Kemzūra.

K.Kemzūra bent kol kas atsisveikina su Stambulu.<br>  basketballaustria.at nuotr.
K.Kemzūra bent kol kas atsisveikina su Stambulu.<br>  basketballaustria.at nuotr.
 K.Kemzūra Turkijoje iš arti sekė įspūdingą G.Oreliko sezoną.<br> basketballcl.com
 K.Kemzūra Turkijoje iš arti sekė įspūdingą G.Oreliko sezoną.<br> basketballcl.com
 K.Kemzūra ir toliau stovės prie Austrijos nacionalinės rinktinės vairo.<br> „Facebook“ nuotr.
 K.Kemzūra ir toliau stovės prie Austrijos nacionalinės rinktinės vairo.<br> „Facebook“ nuotr.
Davidas Blattas laikomas puikiai komandą suburiančiu strategu.<br> „Facebook“ nuotr.
Davidas Blattas laikomas puikiai komandą suburiančiu strategu.<br> „Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 10, 2017, 12:48 PM, atnaujinta Aug 29, 2017, 8:32 PM

Nuo rudens krepšinio rungtynes prie televizoriaus ekrano stebėjęs 47- erių specialistas gruodį sulaukė Davido Blatto skambučio ir ramią dienotvarkę iškeitė į asistento pareigas Stambulo „Darussafaka“ klube.

Nors po įtempto sezono jis greičiausiai norėtų ir vėl bent trumpam primiršti krepšinį, tačiau lietuvis jau netrukus vyks į Austriją, su kurios rinktine mėgins iškopti į pasaulio čempionato atrankos turnyrą.

Be to, vasarą K.Kemzūrai teks pasirūpinti ne mažiau svarbiu ateities klausimu – pasibaigus sutarčiai su „Darussafaka“, ant jo stalo turbūt nuguls ne vieno klubo pasiūlymas.

Stambulas nudžiugino

Vėliau prasidėjęs K.Kemzūros sezonas užsitęsė – Eurolygoje Stambulo klubas prasibrovė į atkrintamųjų rungtynių etapą, o Turkijos lygoje žygį baigė pusfinalyje.

Abu kartus kelią „Darussafakai“ užkirto sunkiai įveikiami varžovai– Eurolygoje seriją 3-1 laimėjo Madrido „Real“, o nacionalinėse pirmenybėse tolyn nesunkiai žengė įspūdingą sezoną žaidžianti „Fenerbahce“.

„Sezonas buvo teigiamas, juk Eurolygoje pasiektas rezultatas buvo geriausias klubo istorijoje. Žinant naują šios lygos formatą ir sudėtingumą, vien patekimas į atkrintamąsias buvo sėkmė“, – savo ekipos pasirodymą vertino K.Kemzūra.

„Turkijos lygoje gal labai nenustebinome nieko, bet turint galvoje visas aplinkybes, pasirodymas irgi buvo neblogas. Čia ne tik mano nuomonė – po sezono visi išsiskirstėme su gana teigiamomis emocijomis“, – pridūrė specialistas.

Jis prie „Darussafaka“ trenerių štabo prisijungė tik įpusėjus sezonui, kai tuomet D.Blatto asistentu dirbęs latvis Ainaras Bagatskis persikėlė treniruoti Tel Avivo „Maccabi“.

Visgi po reguliariojo sezono dėl itin prastų rezultatų jis paliko ir šį klubą.

Tuo tarpu į klubinį krepšinį po pertraukos (2013– 2015 metais vadovavo Nymburko ČEZ ekipai, – Red.) sugrįžęs K.Kemzūra sezoną prisimins kur kas mieliau.

„Buvo šiek tiek „ekstrymo“ dėl to, kad atvykau į naują klubą viduryje sezono, bet apskritai likau labai patenkintas visa organizacija ir lyga.

Be to, su D.Blattu jau yra tekę dirbti ir anksčiau – jis išsiskiria savo krepšinio supratimu ir mokėjimu bendrauti tiek su kolegomis, tiek su pačiais žaidėjais. Todėl įspūdžiai tik pozityvūs“, – džiaugėsi treneris.

Ateitis spręsis vasarą

Praeityje „Cleveland Cavaliers“ žvaigždes auklėjusio D.Blatto bei K.Kemzūros treniruojama „Darussafaka“ šį sezoną galėjo pasigirti 20 milijonų eurų biudžetu, kurį Eurolygoje lenkė tik trys klubai.

Tarp jų – 21 mln. galinti pasigirti „Barcelona“, „Fenerbahce“ (23 mln.) bei šio reitingo lyderė Maskvos CSKA (35 mln.).

Dėl to, jog milžiniškus pinigus valdantys Turkijos klubai iškreipia šios šalies pirmenybių konkurenciją ir turi nepajudinamą vietą Eurolygoje, nepasitenkinimą jau ne kartą išreiškė kitos čempionato ekipos.

Tačiau K.Kemzūra tame problemos neįžvelgia ir pabrėžė, jog pelningos sutartys ir brangūs krepšininkai toli gražu ne visada garantuoja sėkmingą žaidimą.

„Jei jau apie Turkijos klubus taip sakoma, tai ką tada kalbėti apie CSKA ? Bet juk realybėje būna taip, kad žaidimas kartais neatitinka sutarčių lygio ir vertės. Aišku, visiems norėtųsi, kad būtų kitaip“, – kalbėjo jis.

Pats lietuvis bent kol kas atsisveikina su Stambulu – jo sutartis truko iki šio sezono pabaigos ir neaišku, ar abi pusės pasieks tolesnį susitarimą.

Be to, ir pats D.Blattas vis aktyviau siejamas su persikėlimu į „Maccabi“, kuri, kaip pranešama, strategui siūlo milijoninę sutartį.

.„Ne paslaptis, kad dabar dar yra daug neaiškumų, bet tai spręsis vasarą. Yra daug visokių „jeigu“. Bet šiuo metu aš atviras visiems pasiūlymams“, – tvirtino K.Kemzūra.

Paklaustas, ar tarp variantų atsirastų vietos ir Lietuvos klubui, treneris nedaugžodžiavo.

„Aš atviras visiems pasiūlymams“, – šypsodamasis pakartojo jis.

Turkijoje maloniai nustebino tautietis

Šį sezoną K.Kemzūra nebuvo vienintelis malonius įspūdžius iš Turkijos parsivežęs lietuvis – šioje šalyje sėkmę atrado ir įspūdingu sezonu nudžiuginęs Gediminas Orelikas.

Ironiška, bet būtent lemiamų mačų metu žaidžiant K.Kemzūros akivaizdoje krepšininkui nepasisekė labiausiai.

Lygos ketvirtfinalio serijoje su „Darussafaka“ G.Orelikas per 58 minutes pataikė vos 1 tritaškį iš 13 bei rinko po 7 taškus.

Tačiau išskyrus šią dėmelę, pirmą savo sezoną užsienyje praleidęs puolėjas demonstruoja geriausią formą karjeroje ir taip pateikė rimtą paraišką Lietuvos rinktinei.

„Gediminas, kaip ir visa jo komanda, turėjo labai stiprų sezoną bei buvo vienas iš puolimo lyderių. Kiek teko pabendrauti, jis ir pats buvo patenkintas viskuo“, – G.Oreliką gyrė K.Kemzūra.

Specialistas patikino, jog toks universalus sunkiojo krašto pozicijos žaidėjas tikrai turėtų praversti rinktinei, tačiau galutinis sprendimas priklausys nuo Dainiaus Adomaičio planų.

„Dainius viską darys pagal savo filosofiją ir pagalvos, ar jam reikia tokio žaidėjo, ar nereikia. Juk būtina žiūrėti į visą kontekstą, dėlioti komandą.

Manau, jog Gediminas į stovyklas bus pakviestas ir ten treneriai matys, kaip jis ir kiti žaidėjai dera tarpusavyje bei atrodo schemose“, – svarstė K.Kemzūra.

„Aišku, žmogus, kuris gali įmesti ir išplėsti žaidimą, bet kokiu atveju yra naudingas, tik reikia atsižvelgti į visus žaidėjus.

Kartais renkiesi ne pagal tai, žaidėjas geresnis ar blogesnis už kitą, o pagal tai, kaip jis tinka prie komandos ir tavo matymo. Suprantama, kad kai reikia išsirinkti dvyliką žmonių, sprendimas niekada nebūna lengvas“, – pridėjo jis.

Kibs į rinktinės reikalus

Sprendimus dėl komandos sudėties K.Kemzūrai jau greitai teks priimti ir pačiam – prie Austrijos vyrų rinktinės vairo stovintis lietuvis kovos dėl patekimo į pasaulio čempionato atranką.

Nuo 2016 metų pradžios K.Kemzūros vadovaujami austrai praėjusią vasarą jau spėjo sudalyvauti Europos primenybių atrankos turnyre, kuriame iškovoję vos dvi pergales iš šešių liko už borto.

Nepaisant to, šios šalies krepšinio federacija Lietuvos specialistui patikėjo ir toliau treniruoti pajėgių žaidėjų gausa negalinčią pasigirti rinktinę.

Norint prasibrauti į pasaulio čempionato atrankos turnyrą, jiems teks įveikti Albanijos ir Nyderlandų barjerą.

„Tai, kad ir toliau dirbsiu su austrais, buvo nuspręsta jau gana seniai. Dabar tiesiog turime aiškų uždavinį – nukeliauti iki čempionato atrankos „langų“, – teigė K.Kemzūra.

Jam jau netrukus teks vykti į Austriją, kur pradės pasiruošimą artėjančioms rinktinėms stovykloms.

„Ilgo poilsio tikrai nebus – reikia po truputį koncentruotis į darbus Austrijoje“, – patvirtino K.Kemzūra, 2009 - 2012 metais treniravęs ir Lietuvos rinktinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.