EUROLYGA 2023

Krepšinio eksperto vertinimas: pajėgiausias LKL treneris aiškus, bet prizą reikia dalinti

Nors Lietuvos krepšinio lygos sezonas buvo kaip niekada permainingas, o klubus dažnai krėtė nemalonūs pokyčiai, tačiau jis pasibaigė gana optimistiškomis nuotaikomis. 

 Anot R.Paulausko, geriausio LKL trenerio vardo vertas ir Š.Jasikevičius, ir K.Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Anot R.Paulausko, geriausio LKL trenerio vardo vertas ir Š.Jasikevičius, ir K.Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2017, 4:34 PM, atnaujinta Aug 29, 2017, 8:34 PM

Kauno „Žalgiris“ džiaugiasi eilinį kartą keldamas čempionų taurę, „Lietkabelis“ vis dar bando patikėti maloniu savo išsišokimu ir nutildytais skeptikais, o „Lietuvos rytą“ bent kiek guodžia iškovoti bronzos medaliai. 

Lygos vadovai apie praėjusį sezoną taip pat kalba gražiais žodžiais  – pagaliau padidėjo LKL komandų konkurenciją, pakilo bendras lygis, atsirado daugiau intrigos, o ir pati organizacija veikė be didesnių priekaištų. 

Nors pakilęs klubų lygis išlieka gana nemenku klausimu, tačiau krepšinio specialistas Rūtenis Paulauskas neabejoja – LKL žengė žingsnį pirmyn. 

„Jei „Lietkabelis“ ar „Neptūnas“ sugebėjo apylygiai kovoti su „Žalgiriu“, tai lygos pajėgumui yra tikrai geras ženklas“, – teigė jis. 

– Daug kalbama, jog Lietuvos klubai šį sezoną gerokai sustiprėjo. Pritariate tokiai nuomonei?, – lrytas.lt paklausė R.Paulausko. 

– Pirmiausia, lygis savaime išties pagerėjo, o tai yra susiję ir su kai kurių komandų sustiprėjimu, ir kai kurių susilpnėjimu. Niekada nebūna taip, kad visi klubai staiga taptų labai turtingi ir labai sustiprėtų.  

Matėme „Lietuvos ryto“ nuosmukį, „Neptūnas“ išlaikė panašų lygį, tačiau greta jų smarkiai pasitempė „Lietkabelis“. Ką jau kalbėti apie „Žalgirį“, kuris anksčiau būdavo viena silpniausių Eurolygos komandų, o dabar yra vidutiniokė.

Tad jei „Lietkabelis“ ar „Neptūnas“ sugebėjo apylygiai kovoti su „Žalgiriu“, tai lygos pajėgumui yra tikrai geras ženklas. 

– Ar finalo bei mažojo finalo serijų rezultatai buvo proporcingi dabartiniam komandų lygiui? 

– Atrodė, kad sezono  pabaiga, bent trims komandoms buvo pakankamai smagi. „Žalgiris“, kaip ir turėjo, tapo čempionu, „Lietkabelis“ gali didžiuotis antrąja vieta, o „Lietuvos rytas“ laimėjęs bronzą greičiausiai taip pat ypatingai nesikremta, nors prieš metus tai būtų atrodę tragedija. 

Liūdniausiai sezonas pasibaigė „Neptūnui“, kuris lyginant su praėjusiais metais nusmuko. O visos kitos komandos išsidėstė dėsningai.

Tik man labiausiai gaila Prienų – Birštono „Vytauto“, kuris išbarstė žaidėjus. Jei jie būtų išlaikę sudėtį, galėjo būti stipriu ir pavojingu varžovu. 

– Kas kaltas dėl prasto „Neptūno“ pasirodymo? 

– Įprasta ką nors kaltinti, bet žiūrint objektyviai, šį sezoną tiesiog buvo bent dvi ryškiai už „Neptūną“ geresnės komandos. Jiems vėl iškovoti sidabrą buvo pernelyg sunku. 

Be to, ir mažąjį finalą „Lietuvos rytas“ laimėjo pelnytai, nes jiems tiesiog taip susiklostė aplinkybės. Jie mobilizavo labiausiai motyvuotus žaidėjus ir atsikratė nereikalingo balasto.

Didelį norą turėjo ir ilgiau nežaidę krepšininkai, kaip Deividas Gailius ar jaunimas. Tad „Neptūnas“ visus sunkumus turėjo išgyventi sezono pabaigoje, o dėl nesėkmės treneris kaltas mažiausiai. 

– Tad, jūsų manymų, kalbos, jog Dainius Adomaitis dar gali būti nepasirengęs rinktinės trenerio pareigoms, yra visiškai nepagrįstos? 

– Žinoma, ne. Nesuprantu tokios nuomonės. Kaip ir minėjau, D.Adomaitis nebuvo labiausiai kaltas dėl „Neptūno“ sezono. 

– Kalbant apie trenerius, kas nusipelnė geriausiojo vardo – Šarūnas Jasikevičius ar Kazys Maksvytis

– Abu treneriai to verti. Šarūno nenaudai yra tai, kad LKL mes iškart „Žalgirį“ vadiname favoritu ir manome, jog jis laiminėtų ir be trenerio. Todėl paskutiniu metu geriausiu lygos treneriu labai retai išrenkami šios ekipos strategai.

Bet pasižiūrėjus, kaip Š.Jasikevičius pakeitė „Žalgirį“, koks atsirado stabilumas ir kaip patobulėjo patys žaidėjai, tai išties yra pajėgiausias treneris. 

Iš kitos pusės, K.Maksvytis sugebėjo su žymiai mažesniu biudžetu pakelti „Lietkabelį“ aukščiau už konkurentus. Jis parengė komandą lemiamos kovoms ir buvo labai kantrus, nepaisant to, kad veteranai turėjo traumų. „Lietkabelis“ žaidė stabiliai visą sezoną, nors to niekas nesitikėjo. 

Būtų teisingiausia tą prizą padalinti į dvi dalis ir įteikti po vieną K.Maksvyčiui ir Š.Jasikevičiui. 

– Kuris lygos žaidėjas, vertinant tiek lietuvius, tiek legionierius, paliko geriausią įspūdį?

– Su žaidėjai situacija yra šiek tiek liūdnesnė. Kartais po čempionatų matome, jog vienas kitas gali pretenduoti į „Žalgirį“ ar Eurolygos komandas, bet, jei atvirai, šiandien tokių nematau.

Aišku, du žmonės – Lukas Lekavičius ir Edgaras Ulanovas įsitvirtino elitinėje komandoje ir net palikę Kauną, galėtų stabiliai rungtyniauti Eurolygoje. Kitose komandose nieko labai ypatingo nepamačiau, tačiau pastaruoju metu stebiu vieną žmogų  – „Lietkabelio“ puolėją Donatą Tarolį, nes jis turi didelį potencialą.

Kiti lietuviai, kurie galėtų žaisti mūsų klubuose, yra išvykę į užsienį. Tarp jų ir Arnoldas Kulboka, Tadas Sedekerskis ar Martynas Sajus. Tokių jaunų ir talentingų žmonių LKL yra per mažai, bet namanau, kad jie neteisingame kelyje. 

O iš legionierių labiausiai patiko „Lietkabelio“ užsieniečiai. Jie pritapo komandoje ir visiškai suprato trenerio viziją. Apie „Lietuvos ryto“ legionierius kalbėti neverta, nes jie buvo komandos skandintojai. Na, dar yra Jimmy Baronas, bet paieškojus lietuvių užsienyje, turėtume ne ką prastesnį variantą. Kad ir tą patį Martyną Gecevičių. 

„Žalgirio“ legionieriai pasikėlė savo vertė ir pinigus tikrai atidirbo. Tai didelis trenerio bei klubo nuopelnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.