EUROLYGA 2023

Vasaros krepšinio gidas: kur ir kada matysime Lietuvos atstovų žaidimą?

Lietuvoje ir visoje Europoje pasibaigus klubų sezonui krepšinio pasaulyje prasidėjo trumpas ramybės laikotarpis. Tačiau jis greitai baigsis – geriausi krepšininkai jau po kelių savaičių kibs į darbą vyrų rinktinių stovyklose, o gabiausi jaunosios kartos žaidėjai atstovaus savo šalims Europos ar pasaulio vaikinų ir merginų pirmenybėse.

Lietuvos krepšinio rinktinė<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonas Mačiulis<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonas Mačiulis<br>M.Patašiaus nuotr.
Rimanto Grigo auklėtiniai praėjusiais metais jau nudžiugino medaliais<br>T.Bauro nuotr.
Rimanto Grigo auklėtiniai praėjusiais metais jau nudžiugino medaliais<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 28, 2017, 1:15 PM

Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) tvarkaraštyje laisvadienių nebus nuo liepos pirmosios dienos iki rugsėjo vidurio. 

Geriausieji keliaus į Aziją

Vienas Europos čempionatas šią vasarą jau įvyko, bet Lietuva liko jo užribyje. Mūsų šalies moterų rinktinė neiškovojo kelialapio į 2017 metų Europos pirmenybes, kurios prieš kelias dienas baigėsi Prahoje. Lietuvos krepšininkės 2015-2016 metais rengtame atrankos turnyre nusileido Slovėnijos bei Latvijos rinktinėms ir stipriausių žemyno komandų kovas stebėjo tik per televiziją.

Lietuvos vyrų rinktinei dalyvauti atrankos varžybose nereikėjo, o svarbiausią šių metų egzaminą geriausi šalies krepšininkai laikys per rugpjūčio 31-rugsėjo 17 d. vyksiantį Europos čempionatą. 

Žemyno pirmenybės bus rengiamos keturiose šalyse. Lietuviai pirmajame etape rungtyniaus buvusioje Izraelio sostinėje Tel Avive, o baigiamasis turnyro etapas vyks didžiausiame Turkijos mieste Stambule. 

Trenerio Dainiaus Adomaičio vadovaujami vyrai treniruočių stovyklą pradės liepos 21 d., o prieš kelionę į Aziją ne kartą pasirodys ir saviems sirgaliams. Lietuvos rinktinė žais draugiškas rungtynes Klaipėdoje (rugpjūčio 4-5 d. su Lenkija ir Gruzija arba Latvija), Kaune (rugpjūčio 15 d. su Prancūzija), Šiauliuose (rugpjūčio 23 d. su Islandija) ir Vilniuje (rugpjūčio 25 d. su Ispanija). 

Žais keturios rinktinės

Šią vasarą oficialiuose FIBA turnyruose kovos keturios Lietuvos vaikinų rinktinės. Varžybų maratoną jau netrukus pradės Rimanto Grigo treniruojami 19-mečiai, kurie liepos 1-9 d. Kaire dalyvaus pasaulio pirmenybėse. 

Kitos trys rinktinės startuos Europos čempionatuose. 20-mečių rinktinė liepos 15-23 d. žais Kretoje, 18-mečių rinktinė – liepos 29-rugpjūčio 6 d. Bratislavoje, 16-mečių rinktinė – rugpjūčio 11-19 d. Podgoricoje. 

Mūsų šalies 20-mečius treniruoja Marius Kiltinavičius, 18-mečius – Gediminas Petrauskas, 16-mečius – Edvinas Justa.

Į vyresniąsias rinktines pakviesta nemažai vaikinų, kurie jau rungtyniavo LKL komandose ar užsienio klubuose. 20-mečių rinktinėje žais pastarojo sezono LKL rezultatyvumo rekordą pasiekęs Martynas Echodas („Šiauliai“), Martynas Varnas (Kauno „Žalgiris“), Laurynas Birutis (Prienų-Birštono „Vytautas“), Laurynas Beliauskas (Klaipėdos „Neptūnas“), Arnas Beručka (Vilniaus „Lietuvos rytas“), 19-mečių rinktinėje – Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Baskonia“), Arnoldas Kulboka (Bambergo „Brose“), Gytis Masiulis („Žalgiris“), Aistis Pilauskas („Lietuvos rytas“), Mantvydas Žukauskas („Šiauliai“), Vokietijos antrosios lygos čempionu tapęs Eimantas Stankevičius (Vaisenfelso „Mitteldeutscher“). 

Žino medalių skonį

Daugelis į vaikinų rinktines pakviestų krepšininkų jau žino medalių skonį. Pernai prizininkėmis tapo visos keturios Europos ar pasaulio pirmenybėse kovojusios mūsų šalies komandos. 

17-mečių rinktinė pernai laimėjo pasaulio pirmenybių bronzos apdovanojimus, kitos trys rinktinės (16-mečių, 18-mečių ir 20-mečių) – Europos pirmenybių sidabro medalius. 

Dauguma pernai 20-mečių rinktinėje žaidusių vaikinų jau nebegali dalyvauti jaunimo varžybose, tačiau dabartinėje 20-mečių rinktinėje rungtyniauja net keturi krepšininkai, jau pernai tapę šios amžiaus grupės Europos vicečempionais (L.Beliauskas, L.Birutis, M.Echodas ir M.Varnas). 

18-mečių rinktinės lyderiai pernai buvo A.Kulboka, G.Masiulis ir T.Sedekerskis (dabartiniai 19-mečiai). Beje, dar užpernai dabartiniai 19-mečių ir 20-mečių rinktinių lyderiai žaisdami kartu laimėjo tuometinių 18-mečių Europos pirmenybių bronzos medalius. 

Pernai medalius laimėjusių 17-mečių rinktinėje puikiai žaidė Ignas Sargiūnas, Lukas Uleckas ir Arnas Velička, 16-mečių – Tomas Balčiūnas ir Dovydas Giedraitis. Buvę šių dviejų rinktinių lyderiai šią vasarą kartu atstovaus 18-mečiams. 

Merginos grįžo į A pakopą

Lietuvos merginų krepšinio padėtis šį dešimtmetį nėra gera. Merginų rinktinės jau senokai ne tik nelaimėjo Europos pirmenybių medalių, bet ir neiškovojo kelialapių į pasaulio pirmenybes. Maža to, pastaraisiais metais visų trijų amžiaus grupių rinktinės buvo iškritusios į Europos čempionato B pakopą. 

Tik šią vasarą, po šešerių metų pertraukos, visos trys Lietuvos merginų rinktinės vėl turi teisę žaisti su stipriausiomis žemyno komandomis. 
Praėjusį kartą visos mūsų šalies merginų komandos A pakopoje kovojo 2010 metais. Paskui visos trys rinktinės viena po kitos gavo nepageidajamus kelialapius į silpnesniąją grupę. Pirmoji 2010 metais žemyn nusirito 16-mečių rinktinė, 2011 metais tuo pačiu keliu patraukė 18-metės, 2013 metais – 20-metės. 

Kitaip tariant, Lietuvos krepšinio silpnąja grandimi tapo 1993-1994 metais gimusios krepšininkės (šios kartos rinktinių lyderės buvo Ieva Preskienytė ir Ieva Kazlauskaitė). 

Vis dėlto vėliau gimusių krepšininkių rinktinės susigrąžino prarastas pozicijas. 2013 metais į A pakopą grįžo 18-metės, užpernai – 16-metės ir galiausiai pernai – 20-metės.

20-mečių komanda pernai B pakopos turnyre užėmė antrąją vietą. Kitos dvi rinktinės ir pernai žaidė Europos čempionato A pakopoje. 18-metės krepšininkės užėmė 9-ąją vietą, 16-metės – 6-ąją (beje, tai aukščiausia mūsų merginų vieta nuo tada, kai 2008 metais 18-mečių rinktinė iškovojo aukso medalius). 

Žaidėjas pažįsta kaip nuluptas

Šią vasarą pirmosios į kovą stos 20-metės. Jos liepos 8-16 d. rungtyniaus Portugalijos mieste Matusinjuše, kuris šį dešimtmetį tapo vienu svarbiausių merginų krepšinio centrų. Per keletą pastarųjų metų Matusinjuše jau vyko visų amžiaus grupių Europos pirmenybės, o geriausios žemyno 20-metės į šį Portugalijos miestą keliaus antrus metus iš eilės. 

Lietuvos merginų rinktinę į Portugaliją veš viena geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkių Jurgita Štreimikytė-Virbickienė. Dauguma į jos treniruojamą komandą pakviestų krepšininkių jau ne vienerius metus rungtyniauja moterų lygos klubuose, o Martyna Petrėnaitė iš Ukmergės „Vilkmergės“ pastarąjį sezoną užėmė antrąją vietą rezultatyviausių LMKL krepšininkių rikiuotėje.

Laura Juškaitė, Gabija Meškonytė ir Laurita Jurčiūtė yra Vilniaus „Kibirkšties“ lyderės, Rasa Knyzaitė – viena pagrindinių Kauno raj. „Sirenų“ žaidėjų. Beje, J.Štreimikytė-Virbickienė daugelį merginų rinktinės lyderių pažįsta kaip nuluptas, nes su jomis dirba ir „Kibirkšties“ klube. 

Jaunesnės merginos rugpjūčio mėnesį kovos stiprias moterų krepšinio tradicijas turinčiuose miestuose. 16-mečių Europos čempionatas vyks rugpjūčio 4-12 d. Burže (Prancūzija), 18-mečių – rugpjūčio 5-13 d. Šoprone (Vengrija). 

Lietuvos 18-metes svarbiausiam vasaros startui ruošia treneris Dalius Ubartas, 16-metes – Tadas Stankevičius. 

Šią vasarą taip pat vyks pasaulio 19-mečių merginų čempionatas. Jį liepos 22-30 d. rengs Italijos miestas Udinė. 

Susiburs ir studentų rinktinės

Šią vasarą taip pat vyks du dideli sporto renginiai, kurių krepšinio varžybos neįtraukiamos į oficialų FIBA kalendorių. Tai – Europos jaunimo olimpinis festivalis ir Universiada. 

Europos jaunimo olimpinis festivalis bus surengtas liepos 23-30 d. Vengrijos mieste Djore. Ten kovos tos pačios Lietuvos 16-mečių krepšininkų rinktinės, kurios rugpjūčio mėnesį startuos šios amžiaus grupės Europos pirmenybėse.

Universiada vyks rugpjūčio 19-30 d. Taivano sostinėje Taipėjuje. Į studentų sporto šventę keliaus dvi Lietuvos rinktinės: Romualdo Petronio treniruojamos merginos ir Tomo Masiulio treniruojami vaikinai.  
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.