EUROLYGA 2023

Į „Lietuvos rytą“ grįžtantis Alberto Blanco – apie vidinį balsą ir Rimo Kurtinaičio sprendimą

Nors Orlande laikrodis rodė vos penktą valandą ryto, ispanų krepšinio specialisto Alberto Blanco telefonas beveik netilo. „Pastaruoju metu niekada neišsimiegu, darbai prasideda labai anksti. Tikiuosi, šiandien dar spėsiu išeiti pabėgioti“, – šypsojosi prieš kelias dienas „Lietuvos ryto“ komandos skautu bei trenerio asistentu tapęs A.Blanco. 

 A.Blanco grįžta į Vilniaus klubą.<br> D.Umbraso nuotr.
 A.Blanco grįžta į Vilniaus klubą.<br> D.Umbraso nuotr.
 A.Blanco dirbo ir T.Pačėso trenerių štabe.<br> D.Umbraso nuotr.
 A.Blanco dirbo ir T.Pačėso trenerių štabe.<br> D.Umbraso nuotr.
 Vasarį klubo vairą perėmęs R.Kurtinaitis A.Blanco vietoje panoro matyti A.Gronskį.<br> D.Umbraso nuotr.
 Vasarį klubo vairą perėmęs R.Kurtinaitis A.Blanco vietoje panoro matyti A.Gronskį.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 9, 2017, 7:39 PM, atnaujinta Aug 29, 2017, 8:47 PM

Šiuo metu NBA vasaros lygoje žaidėjų besižvalgantis specialistas Vilniuje tikrai nebus naujokas – į „Lietuvos rytą“ 2015-aisiais atvykęs su Marcelo Nicola, jis beveik du sezonus dirbo ir Tomo Pačėso trenerių štabe. 

Tačiau šį vasarį alytiškį pakeitus R.Kurtinaičiui, šis A.Blanco vietoje panoro matyti klubo dublerių ekipos trenerį Arvydą Gronskį. 

Praėjus pusei metų, laikas tarsi atsisuko atgal – A.Gronskis nuo kito sezono vėl vadovaus jauniesiems krepšininkams, o ispanas mėgins perkąsti R.Kurtinaičio filosofiją. 

Nors trūko visai nedaug, kad A.Blanco šiuo metu būtu toli nuo sostinės – lrytas.lt žiniomis, specialistas domino ne tik Ispanijos klubus, bet ir buvo vienas iš pagrindinių kandidatų stoti prie Klaipėdos „Neptūno“ vairo. 

Bet klaipėdiškiai netrukus susitarė su Kaziu Maksvyčiu, o A.Blanco sulaukė naujųjų „Lietuvos ryto“ vadovų skambučio. 

„Viduje jaučiau, kad savo darbo „Lietuvos ryte“ dar nebaigiau. Dabar grįžtu ir dėl to esu tikrai laimingas. Net neįsivaizduojate, kiek sveikinimo žinučių sulaukiau“, – portalui lrytas.lt pasakojo ispanas, Vilniaus komandos sudėtį formuosiantis ne tik su R.Kurtinaičiu, bet ir prie klubo vadovybės prisijungusiu Linu Kleiza. 

– Kaip vėl atsidūrėte „Lietuvos ryto“ trenerių štabe?, – lrytas.lt paklausė A.Blanco. 

– Klubo vadovai man paskambino, pasikalbėjome apie galimybę sugrįžti. Turėjome ilgą diskusiją apie tai, koks bus mano vaidmuo komandoje, ko iš manęs bus tikimasi ir aš sutikau. Viduje jaučiau, kad savo darbo „Lietuvos ryte“ dar nebaigiau. Dabar grįžtu ir dėl to esu tikrai laimingas. 

– Tad apsisprendėte gana greitai? 

– Nesakyčiau, kad labai greitai. Turėjau pagalvoti, kur toliau noriu tęsti karjerą. Šis mėnesis man buvo labai sunkus, ant stalo turėjau daugybę pasiūlymų ir variantų. Bet gavęs „Lietuvos ryto“ pasiūlymą aiškiai supratau, kad noriu čia grįžti. 

Mylių Vilnių, čia buvau labai laimingas beveik dvejus metus. Visada bandau priimti teisingus sprendimus, kurie leistų žengti žingsnį į priekį mano trenerio karjeroje. 

– Sekėte visus pokyčius, kurie per pastarąjį mėnesį įvyko „Lietuvos ryte“? 

– Tai, kas vyko, nėra mano reikalas. Buvau laimingas klube su žmonėmis, kurie ten dirbo ankščiau, neturėjau jokių problemų. Nemėgstu su niekuo pyktis ir net neabejoju, kad mano santykiai su naujaisiais klubo vadovais taip pat bus puikūs. Kai išvykau iš Vilniaus, čia palikau labai daug savo draugų ir tikiuosi, kad grįžęs vėl juos sutiksiu. 

– Sezono pabaigoje buvote atvykęs į Lietuvą stebėti LKL rungtynių. Pernelyg neatsiribojote nuo mūsų šalies krepšinio? 

– Žinoma, ne. Pastaruosius tris mėnesius per dieną peržiūriu mažiausiai penkias ar šešias rungtynes iš viso pasaulio lygo. Toks mano darbas, krepšinis niekada nesustoja. Nors nežinojau, kur mano karjera pasuks, tačiau nuolat ruošiausi ateičiai. 

Sekiau ir beveik visas LKL atkrintamųjų rungtynes, gyvai stebėjau finalus tarp „Žalgirio“ ir „Lietkabelio“ bei vieną „Lietuvos ryto“ ir „Neptūno“ mačą.  

– Buvote vienas iš kandidatų tapti „Barcelona“ klubo skautu. Kokia tai patirtis? 

– Buvau vienas iš trijų atrinktų kandidatų. Tai didelis dalykas, bet nemėgstu šnekėti apie galimybes, kurias turėjau, tačiau jos neišsipildė. Buvo malonu, kad toks klubas, kaip „Barcelona“, manimi domėjosi. Turėja8 daugiau pasiūlymų Ispanijoje, bet jie man netiko. 

– Šią vasarą turėjote ir daug kitų pasiūlymų? 

– Taip, buvo bent du ar trys rimti variantai, kuriuos svarsčiau. Reikėjo sustoti ir pagalvoti, ko labiausiai noriu. Bet kai „Lietuvos rytas“ man paskambino, pasakiau – „kodėl gi ne“?

– Ar nebus šiek tiek keista dirbti su R.Kurtinaičiu, kuris pats sezono viduryje vietoje jūsų pasikvietė A.Gronskį? 

– Tuo momentu priėmiau R.Kurtinaičio sprendimą. Jis tiesiog labiau norėjo dirbti su A.Gronskiu ir man teko išvykti. Martynas Purlys (tuometinis klubo direktorius, – Red.) man viską aiškiai išdėstė ir pasakė, kad R.Kurtinaitis nori dirbti su kitu žmogumi. 

Klubas viską išaiškino labai gražiai ir su manimi buvo sąžiningi. Niekuo nesiskundžiu ir tokius dalykus priimu profesionaliai.  

– Jums artima R.Kurtinaičio filosofija – greitas ir agresyvus žaidimas? 

– Kiekvienas treneris yra vis kitoks, todėl reikia prie to prisitaikyti. Asistentai privalo padėti treneriui, nepaisant to, kokia jų pačių filosofija. Tą aš ir darysiu. 

– „Lietuvos ryte“ taip pat dirbote su M.Nicola bei T.Pačėsu. Dar bendraujate su kolegomis?

 –  Daugiausiai bendrauju su M.Nicola – jis labai artimas mano draugas. Kartais kartu atostogaujame. Nors dirbant krepšinyje neturime daug laisvo laiko, bet pavyksta pabendrauti. 

 – Dabar stebite NBA vasaros lygą. Kokį įspūdį palieką šįmet joje dalyvaujantys krepšininkai? 
 
 – Kai atvyksti į vasaros lygą, reikia stebėti tūkstančius žaidėjų. Negali žiūrėti į visus, bet kai kuriuos krepšininkus esu ankščiau matęs vaizdo įrašuose, o dabar sutinku gyvai, galiu pasišnekėti. Tai labai svarbu ir padeda sekti rinką. Jei klubo atstovai praleidžia tokią galimybę, vėliau būna sunku ieškoti potencialių žaidėjų.  
 – Pagrindinė jūsų užduotis – „Lietuvos rytui“ surasti aukštaūgį ir įžaidėją? 
 
 – Žiūriu į visų pozicijų žaidėjus. Atvykau pamatyti tiek krepšininkų, kiek tik galiu. O vėliau klubas spręs, ko jiems reikia. Jau padariau sudominusių žaidėjų sąrašą ir daviau jį R.Kurtinaičiui, L.Kleizai bei Dariui Gudeliui.

 Kai pasirašiau sutartį, šis darbas buvo mano pagrindinis įsipareigojimas. Žaidėjų ieškojimas nėra mano vieno sprendimas. Nedarau taip, kad agentas man atsiunčia krepšininkų sąrašą ir iš jo renkuosi. Dirbu su visais, krepšininkus seku nuolat.  

 – Ar turite bent apytikslę datą, iki kurios norėtumėte baigti formuoti komandą? 
 
 – Žaidėjų paieška vyksta nuolat. Pavyzdžiui, praėjusiais metais pradėjau liepą ir baigiau tik rudenį. Kartais atsiranda sunkumų su žaidėjais, jie ilgai renkasi, laukia kitų pasiūlymų.

Mes dirbsime tol, kol surinksime visus reikiamus žaidėjus. Manau, Lietuvoje būsiu, kai pradėsime ruoštis sezonui. O dabar iš JAV vyksiu namo į Ispaniją ir ten tęsiu darbus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.