EUROLYGA 2023

20-mečių krepšininkų rinktinė pradės kovą dėl Europos pirmenybių medalių

Lietuvos 19-mečių vaikinų rinktinei nepavyko skambiai pradėti vasaros krepšinio varžybų maratono. Rimanto Grigo treniruojami lietuviai liepos pradžioje Kaire vykusiame pasaulio čempionate pasismagino triuškindami gerokai silpnesnius varžovus, bet pralaimėjo svarbiausią ketvirtfinalio mūšį Italijos bendraamžiams ir užėmė tik šeštąją vietą. 

 Lietuviai pasiruošę kovai dėl medalių.<br> facebook.com nuotr.
 Lietuviai pasiruošę kovai dėl medalių.<br> facebook.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2017, 2:30 PM

Nuo apmaudžios nesėkmės praėjo vos kelios dienos, o jau šį savaitgalį į kovą stos kita mūsų šalies rinktinė. Mariaus Kiltinavičiaus vadovaujami vaikinai startuos liepos 15–23 d. Kretos salos miestuose Retimne ir Chanijoje vyksiančiame Europos 20-mečių čempionate. 

Sistema

Europos čempionate kovos 16 komandų. Pirmajame etape jos suskirstytos į keturias grupes, o lietuvių varžovai C grupėje bus Ukrainos, Izraelio ir Latvijos krepšininkai. 
Į atkrintamąsias varžybas pateks visos komandos, o pirmojo etapo rezultatai lems tik rinktinių išsidėstymą atkrintamųjų varžybų lentelėje. 
Kretos arenose varžysis ne visų galingiausių Europos krepšinio šalių vaikinai. Kroatijos ir Rusijos rinktinės dar užpernai iškrito į B pakopą ir pernai nesugebėjo susigrąžinti teisės kovoti su stipriausiais. Taip pat užpernai žemyn nugarmėjo ir Graikijos 20-mečių rinktinė, bet ji jau kitą vasarą grįžo iš tremties silpnesniojoje grupėje.

Beje, pagal tą pačią varžybų sistemą rengiami visi vaikinų ir merginų Europos bei pasaulio čempionatai. 

Lietuviai

Lietuvos vaikinų rinktinės lyderiai jau yra apsitrynę ir LKL čempionate. Labiausiai patyręs žaidėjas Laurynas Beliauskas stipriausioje šalies lygoje debiutavo dar 2014 metų rudenį, o praėjusį sezoną atstovaudamas Klaipėdos „Neptūnui“ žaidė 36 rungtynes ir pelnydavo 4,5 taško.

„Šiaulių“ aprangą vilkėjęs Martynas Echodas ne tik įmesdavo 10,9 taško ir atkovodavo 5,9 kamuolio, bet ir pasiekė praėjusio LKL sezono rezultatyvumo rekordą (38 taškai). 
LKL komandose trumpai žaidė Martynas Varnas (Kauno „Žalgiris“), Laurynas Birutis (Prienų-Birštono „Vytautas“), Arnas Beručka („Vytautas“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“), Arūnas Mikalauskas („Neptūnas“).
Tiesa, keli iš šių žaidėjų didesnę praėjusio sezono dalį rungtyniavo NKL komandose, bet jose buvo vieni geriausių. „Žalgirio“ dubleriams atstovavęs L.Birutis įmesdavo 17,4 taško ir atkovodavo 9 kamuolius, jo komandos draugas M.Varnas pelnydavo 9,9 taško, Vilniaus „Perle“ žaidęs A.Beručka – 11,3 taško. 

Medaliai

L.Beliauskas, L.Birutis, M.Echodas ir M.Varnas pernai jau rungtyniavo Europos 20-mečių čempionate. Nors šiems vaikinams tada buvo po 19 metų, o dauguma komandos draugų ir varžovų buvo metais vyresni, M.Echodas ir L.Birutis svariai prisidėjo prie Helsinkyje sidabro medalius iškovojusios Lietuvos rinktinės pergalių. M.Echodas netgi tapo rezultatyviausiu komandos žaidėju (vid. 10,6 tšk.).
Dabartiniai 20-mečiai medalius iškovojo ir užpernai, kai žaidė Europos 18-mečių pirmenybėse. 2015 metų vasarą Graikijos mieste Vole vykusiame turnyre lietuviai užėmė trečiąją vietą, o tarp komandos lyderių buvo tie patys M.Varnas, M.Echodas, L.Birutis ir L.Beliauskas. Jiems puikiai talkino metais jaunesnis Tadas Sedekerskis. 

Minėtoji 1997 metais gimusių krepšininkų ketveriukė (L.Beliauskas, L.Birutis, M.Echodas ir M.Varnas) Lietuvos garbę kartu gina nuo 2013 metų. Tiesa, tuomet Europos 16-mečių čempionate Kijeve mūsų šalies vaikinai žaidė daug prasčiau ir užėmė tik devintąją vietą. 

Praeitis

Europos 20-mečių čempionatai rengiami nuo 2000 metų (anksčiau amžiaus grupės buvo kitokios). Iki šiol surengti 15 turnyrų, per kuriuos Lietuvos rinktinė iškovojo penkis medalių komplektus.

Geriausiai žaidė 2012 metais kovojusi Kazio Maksvyčio rinktinė, Liublianoje iškovojusi aukso medalius. Nors komandoje nebebuvo gabiausio tos kartos krepšininko Jono Valančiūno, Edgaras Ulanovas, Vytenis Čižauskas, Žygimantas Skučas, Dovydas Redikas ir kiti vaikinai nuėjo visą kelią, o finale nugalėjo Leo Westermanno ir Rudy Gobert‘o vedamą Prancūzijos rinktinę 50:49.
Tris kartus Lietuvos 20-mečiai pralaimėjo paskutinį mūšį ir tenkinosi sidabro medaliais. Jie buvo iškovoti 2005 (treneris Rimas Kurtinaitis, lyderiai Renaldas Seibutis, Jonas Mačiulis ir Artūras Jomantas), 2008 (treneris Rimvydas Samulėnas, lyderiai Martynas Gecevičius, Vytenis Lipkevičius ir Donatas Motiejūnas) bei 2016 (treneris Tomas Masiulis, lyderiai M.Echodas, Martynas Sajus ir Margiris Normantas) metais. 

2004 metais mūsų šalies 20-mečių komanda laimėjo Europos pirmenybių bronzos medalius (treneris Ramūnas Butautas, lyderiai Linas Kleiza, A.Jomantas ir Paulius Jankūnas). 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.