EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinės narių apžvalga: kovingoji ketveriukė iš Ispanijos

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomaitis į šią savaitę prasidėsiančią treniruočių stovyklą pakvietė 18 žaidėjų. Keturi iš jų praėjusį sezoną rungtyniavo Ispanijos klubuose. 

 Lietuvos rinktinės krepšininkai žaidžiantys Ispanijoje<br> Lrytas.lt montažas
 Lietuvos rinktinės krepšininkai žaidžiantys Ispanijoje<br> Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2017, 3:40 PM, atnaujinta Jul 17, 2017, 3:52 PM

Tai – Jonas Mačiulis iš Ispanijos čempiono vardą praradusio Madrido „Real“, Marius Grigonis iš Čempionų lygos nugalėtoju tapusio Lagunos „Iberostar“ bei Martynas Gecevičius ir Adas Juškevičius iš ACB lygos autsaiderės Saragosos „Tecnyconta“. 

Jonas Mačiulis

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2007 m., žaidė 143 rungtynes, pelnė 1022 taškus. Dalyvavo 2007, 2009, 2013 ir 2015 m. Europos čempionatuose, 2010 ir 2014 m. pasaulio čempionatuose, 2008, 2012 ir 2016 m. olimpinėse žaidynėse. Laimėjo sidabro medalius 2013 ir 2015 m. Europos čempionatuose, bronzos medalius – 2007 m. Europos ir 2010 m. pasaulio čempionatuose.

Keliems veteranams baigus karjerą rinktinėje arba šią vasarą paprašius atostogų, J.Mačiulis tapo vyriausiu šiais metais į stovyklą pakviestu krepšininku. Jis taip pat yra labiausiai patyręs pagal rinktinėje žaistas rungtynes ir didžiųjų turnyrų skaičių (tiesa, pagal pelnytus taškus J.Mačiulį lenkia Mantas Kalnietis ir Jonas Valančiūnas). 

J.Mačiuliui nacionalinėje komandoje reikės pasitelkti visą patirtį ir atgaivinti senus įgūdžius, nes praėjęs sezonas Madrido „Real“ klube jam nebuvo geras. „Real“ nepateko į Eurolygos finalą ir prarado Ispanijos čempiono vardą, o pats J.Mačiulis turėjo susitaikyti su antraeiliu vaidmenimi. Puolėjas iš Lietuvos neretai pradėdavo rungtynes starto penkete, tačiau antroje mačo pusėje treneris Pablo Laso dažnai palikdavo jį ant suolo. 

J.Mačiulis praėjusį sezoną Eurolygoje pelnydavo 6,1 taško, Ispanijos lygoje – 4,5 taško. Lietuvio indėlis labai sumažėjo per ACB lygos atkrintamąsias varžybas, per kurias ypač sušlubavo jo taiklumas. Jei ACB lygos reguliariajame sezone puolėjas pataikė 47,1 proc. metimų, tai per svarbiausias sezono dvikovas – tik 26 proc. (2/23 tritaškių). 

Tiesa, palyginti su praėjusiais sezonais „Real“ klube, J.Mačiulio statistika pasikeitė nežymiai. Debiutuodamas tarp „baltųjų“ (2014-2015 m. sezone) jis ACB lygoje pelnydavo 5,6 taško, antrąjį sezoną (2015-2016 m.) – 5,4 taško. 

Marius Grigonis

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2016 m., žaidė 15 rungtynių, pelnė 90 taškų. Dalyvavo 2016 m. olimpinėse žaidynėse. 

Pernai pirmą kartą į rinktinės stovyklą pakviestas M.Grigonis padarė gerą įspūdį tuometiniam treneriui Jonui Kazlauskui. Naujokas iškart iškovojo vietą dvyliktuke ir aplankė olimpinį Rio de Žaneirą. 

Antrą kartą į rinktinės stovyklą M.Grigonis atvyksta jau kaip Ispanijos lygoje užgrūdintas žaidėjas ir Čempionų lygos finalo ketverto naudingiausias krepšininkas. Jis padėjo sukurti nedidelį krepšinio stebuklą Lagunos San Kristobalio „Iberostar“ ekipai, kuri sudrebino ne tik Ispaniją, bet ir visą Europą – pirmą kartą pateko į ACB lygos atkrintamąsias varžybas ir tapo Čempionų lygos nugalėtoja. 

M.Grigonis prie gerų rezultatų prisidėjo Ispanijos lygoje pelnydamas 6,2 taško, Čempionų lygoje – 9,5 taško, o labiausiai pasižymėjo per Čempionų lygos finalo rungtynes, kai į Bandirmos „Banvit“ krepšį įmetė 18 taškų. Šis pasirodymas lietuviui garantavo finalo ketverto naudingiausio žaidėjo prizą. 

Deja, likti aukštame lygyje iki sezono pabaigos M.Grigoniui nepavyko. Po Čempionų lygos finalo jis žaidė dar septynerias Ispanijos lygos reguliariojo sezono ir atkrintamųjų varžybų rungtynes ir per jas pelnė tik 25 taškus (vid. 3,6 taško). 

Šis nuopolis neišgąsdino Berlyno ALBA klubo, kuris šią vasarą su Lietuvos rinktinės gynėju pasirašė trijų sezonų sutartį.

Martynas Gecevičius

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2010 m., žaidė 22 rungtynes, pelnė 139 taškus. Dalyvavo 2010 m. pasaulio čempionate (laimėjo bronzos medalį).

M.Gecevičius rinktinėje debiutavo dar praėjusio dešimtmečio pabaigoje ir 2010 metais iškovojo pasaulio pirmenybių bronzos medalį. Tačiau įsitvirtinti svarbiausioje šalies komandoje jam nepavyko, o treneris Jonas Kazlauskas praėjusiais metais taikliarankio vilniečio net nekvietė į treniruočių stovyklą. 

Naujasis treneris Dainius Adomaitis suteikė M.Gecevičiui dar vieną progą. Gynėjas bandys ja pasinaudoti po neblogo sezono Ispanijos lygoje. 

M.Gecevičius praėjusį sezoną žaidė Saragosos „Tecnyconta“ komandoje, pelnydavo 11,3 taško ir buvo rezultatyviausias tarp dešimties ACB lygoje rungtyniavusių lietuvių. Jis gana taikliai atakavo (54,5 proc. dvitaškių ir 37,4 proc. tritaškių), užėmė antrąją vietą lygoje pagal baudos metimų taiklumą (94,7 proc.), o per geriausias rungtynes pelnė 31 tašką. 

Tiesa, „Tecnyconta“ rezultatai buvo labai kuklūs. Saragosos krepšininkai iki paskutiniųjų turų kovojo dėl išlikimo ir tarp 17 komandų užėmė tik 15-ąją vietą. 

Adas Juškevičius

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2012 m., žaidė 43 rungtynes, pelnė 229 taškus. Dalyvavo 2014 m. pasaulio čempionate, 2016 m. olimpinėse žaidynėse.

A.Juškevičius jau dalyvavo pasaulio pirmenybėse ir olimpinėse žaidynėse, bet per Europos pirmenybes į Jono Kazlausko treniruojamos rinktinės dvyliktuką nepateko. 

Šiais metais irgi nebus paprasta, nes 28-erių gynėją jau spaudžia jaunesnės kartos žaidėjai, o pats A.Juškevičius į rinktinę atvyks po blankaus sezono vienoje silpniausių ACB lygos komandų Saragosos „Tecnyconta“. 

Praėjusio sezono pradžioje A.Juškevičius apskritai sėdėjo be darbo ir prie „Tecnyconta“ prisidėjo tik lapkričio mėnesį. Lietuvis netapo rimtu pastiprinimu: jis pelnydavo 6,4 taško ir Saragosos sirgalius nudžiugino tik keliuose mačuose. A.Juškevičiaus sezono rekordas buvo vos 15 taškų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?