EUROLYGA 2023

Pažintis su Lietuvos rinktine: LKL čempionų trio

Kai treneris Dainius Adomaitis paskelbė pradinį Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašą, jame buvo šešios Kauno „Žalgirio“ žaidėjų pavardės. Tačiau trims vyresnės kartos krepšininkams panorus šią vasarą pailsėti, LKL čempionų būrelis šalies rinktinėje sumažėjo perpus. 

LKL čempionai rinktinėje. <br> lrytas.lt montažas.
LKL čempionai rinktinėje. <br> lrytas.lt montažas.
LKL čempionai rinktinėje. <br>G.Bitvinsko nuotr.
LKL čempionai rinktinėje. <br>G.Bitvinsko nuotr.
LKL čempionai rinktinėje. <br>G.Bitvinsko nuotr.
LKL čempionai rinktinėje. <br>G.Bitvinsko nuotr.
LKL čempionai rinktinėje. <br>G.Bitvinsko nuotr.
LKL čempionai rinktinėje. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 20, 2017, 12:12 PM, atnaujinta Jul 20, 2017, 5:25 PM

Į šią savaitę prasidėsiančią Lietuvos rinktinės stovyklą atvyks trys praėjusį sezoną „Žalgiriui“ atstovavę krepšininkai: Lukas Lekavičius, Edgaras Ulanovas ir Artūras Milaknis

Lukas Lekavičius

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2015 m., žaidė 16 rungtynių, pelnė 50 taškų. Dalyvavo 2015 m. Europos čempionate (laimėjo sidabro medalį). 
L.Lekavičius į rinktinės stovyklą pirmą kartą buvo pakviestas užpernai. Jis iškart padarė gerą įspūdį tuometiniam treneriui Jonui Kazlauskui ir pateko į galutinę sudėtį, su kuria iškovojo Europos pirmenybių sidabro medalį. Tačiau pernai J.Kazlauskas nustebino šalies krepšinio visuomenę visai neįtraukdamas jaunojo žalgiriečio į kandidatų sąrašą. 

Šią vasarą tikriausiai nėra abejojančių, kad 23 metų gynėjas vertas vietos dvyliktuke, o daugelis ko gero jį mato rinktinės pagrindiniame penkete. Praėjusį sezoną L.Lekavičius buvo vienas labiausiai sirgalius džiuginusių Lietuvos krepšininkų, o jei būtų teikiamas prizas didžiausią pažangą padariusiam žaidėjui, L.Lekavičius nebūtų turėjęs konkurentų. 
L.Lekavičius pagerino daugumą žaidimo komponentų. Jis daug drąsiau atakuoja iš trijų taškų zonos, geriau ginasi prieš aukštesnius varžovus, o svarbiausia – labiau pasitiki savimi ir neabejoja priimamais sprendimais. 

Lietuvos lygoje „Žalgirio“ gynėjas pelnydavo 7,8 taško ir atlikdavo 3,8 rezultatyvaus perdavimo, Eurolygoje – įmesdavo 8,5 taško ir atlikdavo 3,5 rezultatyvaus perdavimo. Palyginti su užpraėjusiu sezonu L.Lekavičiaus rezultatyvumo vidurkis Eurolygoje šoktelėjo vos ne dukart (buvo 4,6 taško).

Labiausiai L.Lekavičius įsisiautėjo per rungtynes Bamberge, kai į „Brose“ krepšį įmetė 29 taškus (6/7 dvitaškių, 5/5 tritaškių). 

Artūras Milaknis

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2015 m., žaidė 20 rungtynių, pelnė 137 taškus. Dalyvavo 2015 m. Europos čempionate (laimėjo sidabro medalį). 
Nors A.Milakniui jau 31-eri, Lietuvos rinktinės trenerių dėmesio jis sulaukė visai neseniai. Taikliarankis gynėjas tik užpernai pirmą kartą buvo pakviestas į treniruočių stovyklą (beje, kartu su aštuoneriais metais jaunesniu L.Lekavičiumi) ir per ją įtikino trenerį Joną Kazlauską, jog yra vertas žaisti Europos čempionate. 

Pernai patekti į olimpinį dvyliktuką A.Milakniui nepavyko, o šią vasarą jis į stovyklą atvyksta po gana blankaus sezono Lietuvos čempionų gretose. Prieš praėjusį sezoną į „Žalgirį“ grįžęs A.Milaknis turėjo būti pagrindinis komandos snaiperis, tačiau lūkesčius pateisindavo retai. Jis vos keliuose mačuose apipylė varžovų krepšį taikliais metimais, bet kur kas dažniau mėtydavo pro šalį arba neryžtingai trypčiodavo prie tritaškių metimų linijos. Maža to, jis labai dažnai būdavo silpnoji „Žalgirio“ grandis ginantis.

A.Milaknis tiek Lietuvos lygoje, tiek Eurolygoje pelnydavo po 7,3 taško. Jo statistika buvo geresnė negu užpraeitą sezoną Kazanės „Uniks“ klube, bet prastesnė negu geriausią sezoną „Žalgiryje“, kai pelnydavo vidutiniškai 10 taškų (2014–2015 m. sezone). 

Edgaras Ulanovas

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2016 m., žaidė 7 rungtynes, pelnė 39 taškus. Oficialiuose turnyruose nedalyvavo. 

Pernai pirmą kartą į Lietuvos rinktinę pakviestas E.Ulanovas buvo per žingsnį nuo olimpinio Rio de Žaneiro, tačiau treneris Jonas Kazlauskas vos ne paskutinę akimirką pakeitė jį Vaidu Kariniausku. 

25 metų puolėjas stengsis, kad šią vasarą istorija nepasikartotų. Jis į rinktinės treniruočių stovyklą atvyksta užsigrūdinęs Eurolygos kovose ir jau įrodęs, kad krepšinio aikštėse nepaiso jokių autoritetų. Suprantama, E.Ulanovas nepretenduoja į techniškiausio krepšininko vardą, tačiau trūkumus kompensuoja tiek kovingumu, tiek sumanumu. „Žalgirio“ puolėjui nekyla problemų pasirenkant, kuriomis jo arsenale esančiomis savybėmis reikia pasinaudoti žaidžiant prieš vieną ar kitą varžovą.

Praėjęs sezonas buvo neabejotinai geriausias E.Ulanovo karjeroje. Jis buvo išrinktas naudingiausiu Karaliaus Mindaugo taurės turnyro ir LKL finalo serijos krepšininku, Lietuvos lygoje pelnydavo 9,6 taško ir atkovodavo 3,5 kamuolio, Eurolygoje įmesdavo 7,7 taško ir atkovodavo 3,3 kamuolio. 

Beje, Eurolygos turnyre E.Ulanovo rezultatyvumas nuosekliai didėja kiekvieną sezoną. Debiutuodamas Kauno komandoje (2014–2015 m. sezone) jis pelnydavo 5,4 taško, užpraeitą sezoną – 6,3 taško. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.