EUROLYGA 2023

Donato Motiejūno dilema – kas iš NBA klubų gali priglausti lietuvį pas save?

Kol už Atlanto visi ekspertai mėgina pranašauti, kur pasuks Kyrie Irvingo karjera, Lietuvoje yra spėliojama kiek mažesnės krepšinio žvaigždės ateitis. Prabėgo kiek mažiau nei mėnesis po to, kai NBA prasidėjo laisvųjų agentų rinka, tačiau Lietuvos krepšinio rinktinės kandidatas Donatas Motiejūnas ir toliau vis dar be kontrakto.

Kur pasuks D.Motiejūno karjera?<br>AFP nuotr.
Kur pasuks D.Motiejūno karjera?<br>AFP nuotr.
Kur pasuks D.Motiejūno karjera?<br>AFP nuotr.
Kur pasuks D.Motiejūno karjera?<br>AFP nuotr.
Kur pasuks D.Motiejūno karjera?<br>Simonos Kuzminskaitės nuotr.
Kur pasuks D.Motiejūno karjera?<br>Simonos Kuzminskaitės nuotr.
Kur pasuks D.Motiejūno karjera?<br>AFP nuotr.
Kur pasuks D.Motiejūno karjera?<br>AFP nuotr.
Kur pasuks D.Motiejūno karjera?<br>G.Šiupario nuotr.
Kur pasuks D.Motiejūno karjera?<br>G.Šiupario nuotr.
 AP/Scanpix nuotr.
 AP/Scanpix nuotr.
Rusijos krepšininkas Timofėjus Mozgovas<br> AP/Scanpix nuotr.
Rusijos krepšininkas Timofėjus Mozgovas<br> AP/Scanpix nuotr.
Vokietis Dirkas Nowitzkis<br> AP/Scanpix nuotr.
Vokietis Dirkas Nowitzkis<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 26, 2017, 6:42 PM, atnaujinta Jul 26, 2017, 9:17 PM

D.Motiejūnas viešai atskleidė, kad jam kontraktą siūlė ne viena komanda, tačiau bruko minimalų atlyginimą. Tai yra  kiek daugiau nei 1 mln. JAV dolerių. Tiesa, krepšininkas šių pasiūlymų atsisakė ne dėl to, kad bando vaikytis pinigų.

Puolėjas jau žaidė už minimumą „New Orleans Pelicans“ ekipoje. Tiesa, didžiąją laiko dalį jis tiesiog stebėjo komandos draugus iš šalies.

Todėl D.Motiejūnas savo atsisakymus ir argumentavo tuo, kad mažai gaunačius žaidėjus komandos nebijo nugramzdinti į rikiuotės galą. manyk, jei žaidėjams nėra mokama daug pinigų, jie ir neturi daug žaisti.

26-erių 213 cm ūgio kauniečio pavardė retokai šmėžuoja ir JAV spaudoje. Vienintelis pasirodęs gandas, kuris buvo susietas su lietuvio pavarde – NBA vičempiono „Cleveland Cavaliers“ klubo piršto bakstelėjimas į D.Motiejūną.

 Tiesa, „Cavaliers“ algų kepurę  viršija jau daugiau nei 30 mln. JAV dolerių. Tai reiškia, kad krepšininkas tikrai nesulauks pelningos sutarties iš NBA vicečempionų.

Tai puikiai parodo ir Derricko Rose‘o kontraktas. Jis sutartį pasirašė už kiek daugiau nei 2 mln. JAV dolerių. Ir tai yra daugiau nei 10 kartų sumažintas atlyginimas buvusiam naudingiausiam lygos krepšininkui. 

Bet grįžkime prie D.Motiejūno. Pats krepšininkas buvo atskleidęs, kad norėtų prisijungti prie „Washington Wizards“, „Golden State Warriors“, „Utah Jazz“ ar „San Antonio Spurs“ ekipų. Tiesa, dvi iš šių ekipų jau yra viršijusios algų kepurę.

Kito sezono algų kepurė siekia kiek daugiau nei 99 mln. JAV dolerių. Tuo tarpu „Warriors“ yra pasirašiusi sutartis, kurių vertė siekia net 127 mln. JAV dolerių. O „Wizards“ pasirašė sutartis už 126 mln. JAV dolerių. Taip kad vargu, ar klubai dar norės didinti savo deficitą ir pildyti NBA lygos biudžetą pinigais, kurie yra lyg kaip ir baudos už numatytos algų linijos peržengimą.

Nors „Jazz“ ekipa turi dar kiek mažiau nei 14 mln. laisvų JAV dolerių algų kepurėje, šansas, kad jie pasiūlys sutartį D.Motiejūnui – labai menkas.

„Jazz“ ekipoje jau dabar yra 6 aukštaūgiai, o aišku yra viena – lietuvis nori būti svarbi komandos dalis. Panaši situacija yra ir su „Spurs“. Komandos priekinė linija yra sukomplektuota, o pasirašius sutartis su Pau Gasoliu ir Manu Ginobiliu, Donatui paprasčiausiai neliko vietos komandoje.

„Lrytas.lt“ portalas jums pristatys galimas krepšininko karjeros stoteles. O komandų, kurios dar gali pasiūlyti daugiau negu minimumą ir neviršytų algų kepurės, yra apsčiai. Pasirinkimas labai didelis, tačiau yra labai svarbus faktorius – daugelis ekipų jau dabar turi perpildytas priekines linijas.

Laisvų pinigų algų kepurėje: 14,3 mln. JAV dolerių (basketball-reference.com duomenimis).
Aukštaūgiai: Bismackas Biyombo, Nikola Vučevičius, Aaronas Gordonas.

„Magic“ yra viena iš nedaugelio ekipų, kuri neturi perkrautos priekinės linijos. Orlande yra labai aiškus puolėjų trejetas. N.Vučevičius – puikus startinio penketo žaidėjas, o jam šalia talkina atletiškasis A.Gordonas. Tuo tarpu nuo suolelio kyla gynybos specialistas – B.Biyombo.

Būtent D.Motiejūnas galėtų keisti A.Gordoną, o priekinėje linijoje būtų tobulas tandemas: B.Biyombo fantastiškai žaidžia savo aikštės pusėje, tačiau stokoja gero puolimo arsenalo. Tuo tarpu D.Motiejūnas savo kabliais ir pataikymu iš toli yra rimta grėsmė prie varžovų krepšio.

Tiesa, ekipoje yra ir daugiau žaidėjų, galinčių žaisti sunkiojo krašto pozicijoje. Tai yra Jonathanas Isaacas, kuris šių metų naujokų biržoje buvo pasirinktas šeštuoju šaukimu. Nors atleto ūgis siekia 211 cm, jis yra pristatomas kaip lengvasis kraštas.  Krepšininkas užaugo žaisdamas gynėjo pozicijoje, todėl turi puikią koordinaciją ir kamuolio kontrolę.

Tiesa, jaunuolis tikrai pasižymi puikiais gynybiniais sugebėjimais, bet puolime nėra toks pavojingas. „Florida State“ universitete krepšininkas visada stabdydavo priešininkų lyderius  - nesvarbu, ar tai atakuojantis gynėjas, ar sunkusis kraštas.

Šiuolaikiniame NBA, kai komandos žaidžia mažais penketais, D.Motiejūno ir J.Isaaco tandemas gali būti pavojingas. Komanda ne tik kad neprarastų centimetrų, tačiau ir įgytų pranašumą.

Kadangi J.Isaacas gali gintis prieš beveik visas pozicijas, o D.Motiejūnas savo vidutinišku greičiu gali nesunkiai prie tritaškio sugaudyti besisukinėjančius aukštaūgius – šis duetas galėtų būti išties sėkmingas.

Tiesa, kyla vienas klausimas. Kur „Magic“ treneris matys J.Isaacą? Šiuo metu „Magic“ ekipoje lengvojo ir sunkiojo krašto pozicijos yra silpniausios, tad belieka tik pasirinkti, kur žais naujokas ir kokios pozicijos krepšininką galima pasikviesti dar šią vasarą.

Brooklyn Nets
Laisvų pinigų algų kepurėje: 6,3 mln. JAV dolerių.
Aukštaūgiai: Timofėjus Mozgovas, Jarrettas Allenas, Trevoras Bookeris.

„Nets“ norėjo matyti savo gretose D.Motiejūną ir praėjusią vasarą, tačiau tam kelią užkirto „Houston Rockets“.

Tačiau tai jau yra pamiršta istorija ir viskas prasideda iš naujo. Tai yra viena iš nedaugelio NBA komandų, kurioje D.Motiejūnas galėtų ir dabar žaisti startiniame penkete.

Jei T.Mozgovas neturėtų būti judinamas iš savo pozicijos vien dėl savo gigantiško ir nelogiško kontrakto, kurį jam parūpino „Los Angeles Lakers“ (48 mln. JAV dolerių, per kitus tris sezonus), tai kiti aukštaūgiai dėl savo vietos tikri negali būti.

Antrasis vidurio puolėjas J.Allenas šių metų naujokų biržoje buvo pasirinktas 22-uoju šaukimu. O tai yra dar vienas tipinis centras, kuris negali pataikyti iš toliau, kietai žaidžia baudos aikštelėje ir puikiai kovoja dėl kamuolių. Visai kaip ir Rusijos krepšininkas. Ir tai neleidžia „Nets“ turėti įvairovės šioje pozicijoje.

Tuo tarpu sunkiojo krašto pozicijoje Niujorko rajono ekipa turi T.Bookerį, kuris iš dalies primena lietuvį ir iki trečiadienio ryto turėtą A.Nicholsoną, kuris išvyko į Portlandą. Iš trijų Bruklino aukštaūgių tik vienas galiėjo atakuoti iš toliau – jtai yra T.Bookeris. 

Visi puikiai žino, kad D.Motiejūnas gali žaisti ir vidurio puolėjo pozicijoje. Jis yra pakankamai aukštas ir tvirtai sudėtas. Nors jėgos jam kartais pritrūkti gali – prieš stipresnius centrus žaisti galėtų tas pats  T.Mozgovas.

Šių dienų NBA, kai aukštaūgiai privalo mesti iš toli ir neturi būti labai stiprūs po krepšiu, D.Motiejūnas yra idealus variantas.

Jis  galėtų atimti minutes iš Bruklino naujoko ir keisti T.Mozgovą bei taip įnešti įvairovę į komandos žaidimą. Arba galėtų tiesiog su T.Bookeriu kautis dėl vietos startiniame penkete.

„Nets“ nebijo pasišvaistyti ir pinigais, nes jų ateities perspektyvos – ribotos. Be jokių biržos šaukimų „Nets“ tiesiog laukia kol praeis jų juodžiausias gyvenimo etapas. O pasiūlytas solidus kontraktas D.Motiejūnui atrodo visai realus.

Tiesa, yra dvi rimtos problemos. „Nets“, norėdama papildyti ekipą nauju krepšininku, turi ką nors atleisti.

Pasirinkimas aiškus: Bruklino sudėtyje šiuo metu yra 6 atakuojantys gynėjai ir 3 įžaidėjai. Kad ir kaip gaila, tai nėra opiausia šio varianto problema. Kadangi „Nets“ siūlė kontraktą praėjusiais metais, kai D.Motiejūnas buvo apribotasis laisvasis agentas, ekipa naujos sutarties siūlyti negali metus.

Tai reiškia, kad nauja sutartis gali būti pasirašyta tik gruodžio 3 d. Vilties suteikia ir D.Motiejūno kantrumas, kurį jis pademonstravo prieš metus.

O NBA sezonas prasideda paskutinę spalio savaitę. Tai reikštų, kad naujojo sezono lietuvis praleistų daugiausiai dvi savaites. Žinoma, pats lietuvis norėtų bent žodinio susitarimo, kad kontraktas bus pateiktas gruodžio 3 -iąją. Antraip aukštaūgis gali ir nelaukti.

Dallas Mavericks
Laisvų pinigų algų kepurėje: 18 mln. JAV dolerių (basketball-reference. com žiniomis).
Aukštaūgiai: Salahas Mejri, Dirkas Nowitzkis, Dwightas Powellas, Joshas McRobertsas, Maximilianas Kleberis.

Viena yra aišku – sunkiojo krašto pozicija Dalase yra perpildyta. Joje yra nejudinamas D.Nowitzkis. Jį keisti gali panašaus stiliaus žaidėjas J.McRobertsas ir kitas vokietis – M.Kleberis, kuris taip pat primena savo tautietį.

Sunkiojo krašto pozicijoje savo nišą turi ir D.Powellas. Jis vienintelis gali žaisti vidurio puolėju. Tiesa, krepšininkas neišsiskiria nei gera kova dėl kamuolio, nei pataikymu iš toliau, nei įspūdinga gynyba.

Na, o vidurio puolėjo pozicijoje yra vienintelis S.Mejri. Krepšininkas praėjusį sezoną žaidė po 12,4 minutės ir rinko po 2,9 taško. Ir tai šiuo metu yra pagrindinis „Mavericks“ vidurio puolėjas.

Gal D.Motiejūnas ir negalėtų užimti startinio penketo vidurio puolėjo pozicijos, tačiau jis gali būti tas, kuris kyla nuo suolo.

Nors beveik visi sunkieji kraštai Dalase pataiko iš toli, D.Motiejūnas gali pasiūlyti tai, ką nei D.Nowitzkis, nei J.McRobertsas negali daryti. Tai yra sėkmingai maudyti visus oponentus baudos aikštelėje žaidimu nugara. Vokietis tam yra jau tiesiog per senas, o J.McRobertsas to nedarė niekada.

Nors „Mavericks“ ekipoje aukštaūgių yra nemažai, tačiau tai yra viena iš silpniausių priekinių linijų lygoje. Dalaso ekipa ruošiasi pertvarkai, todėl neplanuoja vilioti ryškiausių žvaigždžių, o išmėginti D.Motiejūną, jiems tikrai nepakenktų.

Bet taip pat galima būtų teigti, kad atsinaujinančiai komandai lietuvis trukdytų ugdyti jaunimą. Tačiau D.Nowitzis (39), J.McRobertsas (30) ir S.Mejri (31) geriausius metus yra palikę už nugarų. Tuo tarpu M.Kleberis (25) ir D.Powellas (26) yra visai nežymiai jaunesni už lietuvį.  

Tai yra komandos, kuriose lietuvis gali būti naudingas ir turėti rimtą vaidmenį. Nors NBA yra ne viena komanda, kuri turi laisvų pinigų – ne visos jos turi laisvos vietos savo sudėtyse.

Tiesa, dar nėra aišku, kurie naujokai pašaukti antrame NBA biržos rate papildys ekipas. Komandų sudėtys dar keisis, todėl dar gali ne viena ekipa atlaisvinti vietą lietuviui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.