EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinės varžovė Vokietija: savo žvaigždę iš NBA turi, bet spragas kamšo jaunimu

Vokietija negali pasigirti krepšinio talentų gausa, o Europos čempionate šios šalies rinktinė žais anaiptol ne stipriausios sudėties. Penktadienį prasidėjusioje Vokietijos rinktinės stovykloje treneris Chrisas Flemingas pasigedo net kelių pajėgiausų žaidėjų, kuriuos turėjo pakeisti vyrų krepšinyje pirmuosius žingsnius žengiančiais jaunuoliais. 

 D.Schroderis ves Vokietijos rinktinę į priekį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Schroderis ves Vokietijos rinktinę į priekį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Schroderis ves Vokietijos rinktinę į priekį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Schroderis ves Vokietijos rinktinę į priekį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Schroderis ves Vokietijos rinktinę į priekį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Schroderis ves Vokietijos rinktinę į priekį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 P.Zipseris jau anksčiau pranešė treneriui, kad neprisijungs prie rinktinės.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 P.Zipseris jau anksčiau pranešė treneriui, kad neprisijungs prie rinktinės.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 29, 2017, 12:25 PM

Ko jie verti, rudenį patikrins ir mūsų šalies krepšininkai. Rugpjūčio 31 d. prasidėsiančių Europos pirmenybių pirmajame etape Lietuvos ir Vokietijos rinktinės žais vienoje grupėje. 

Lyderis išvyko į Afriką

Vokiečių sirgalius ir amerikietį trenerį Ch.Flemingą šiais metais nudžiugino bent tai, kad žaisti Europos čempionate sutiko kylanti NBA žvaigždė Dennisas Schroderis. 

Tiesa, jis praleis pirmąsias rinktinės treniruotes. „Atlanta Hawks“ gynėjas pakviestas į rugpjūčio 5 d. rengiamas NBA parodomąsias rungtynes Johanesburge (beje, ten žais ir latvių lyderis Kristapas Porzingis), todėl prie nacionalinės komandos prisidės vėliau. 

Tai žymiai apsunkins pasirengimą Europos čempionatui, nes „Hawks“ starto penkete įsitvirtinęs ir praėjusiame NBA sezone 17,9 taško pelnydavęs D.Schroderis šiuo metu yra neabejotinai ryškiausia Vokietijos žvaigždė, ir jo žaidimas labiausiai lems komandos rezultatus. 

„Dennisas yra Vokietijos krepšinio ateitis. Jis eina teisingu keliu, o praėjusį sezoną žaidė tiesiog puikiai“, - jaunąjį tautietį, kuriam rudenį sukaks 24-eri, gyrė Vokietijos krepšinio legenda Dirkas Nowitzki

Nors Ch.Flemingas turės visai nedaug laiko, kad įlietų D.Schroderį į komandos žaidimą, vokiečių treneris bando nesureikšminti šios aplinkybės: „Nemanau, kad mums reikės taikytis prie Denniso stiliaus. Žinoma, jis yra geriausias mūsų krepšininkas, bet mums nereikės smarkiai keistis“.

Puolėjams sutrukdė NBA

Praėjusį sezoną NBA čempionate žaidė dar du vokiečiai. Į 39 metų „Dallas Mavericks“ veteraną D.Nowitzkį šalies krepšinio federacijos vadovai ir rinktinės treneriai net nebesidairo. Tuo tarpu pernai „Chicago Bulls“ klube debiutavęs Paulis Zipseris buvo laukiamas nacionalinėje komandoje. 

Tačiau debiuto sezoną 5,5 taško pelnydavęs 23 metų puolėjas dar prieš kelis mėnesius pranešė, jog Europos čempionate savo šalies rinktinei neatstovaus. 

„Žinoma, mums šie praradimai labai ženklūs. Tačiau didėjantis vokiečių skaičius NBA lygoje rodo, kad krepšinio federacija ir klubai dirba gerai. Daug metų atrodė, kad D.Nowitzkio aukštumos yra nepasiekiamos, bet dabar ir kiti krepšininkai mato, jog nėra nieko neįmanomo“, - sužinojęs apie M.Kleberio sprendimą įžvelgti pozityvių dalykų bandė Ch.Flemingas.

Šią vasarą sutartį su NBA lygos „Boston Celtics“ klubu sudarė dar vienas vokietis Danielis Theisas. Tačiau buvusiam Bambergo „Brose“ puolėjui svarbi karjeros permaina nesutrukdė atvykti į Vokietijos rinktinę. 

Pakvietė paskutinę akimirką

Ch.Flemingas rinktinėje nesulaukė ir dviejų pajėgių Europoje rungtyniaujančių krepšininkų. Dėl įsisenėjusių traumų prisidėti prie komandos atsisakė vidurio puolėjai Tiboras Pleissas ir Maikas Zirbesas. 

Šią savaitę sutartį su „Valencia“ pasirašęs T.Pleissas apie sprendimą nežaisti Europos čempionate pranešė dar prieš kelis mėnesius, o M.Zirbesas, kuris praėjusį sezoną nesėkmingai bandė įsitvirtinti Tel Avivo „Maccabi“ komandoje, o paskui perėjo į Miuncheno „Bayern“ klubą, trenerį ir vokiečių sirgalius nuliūdino tik prieš kelias dienas. 

Nusiritus atsisakymų bangai, Ch.Flemingas vos ne paskutinę akimirką į stovyklą pakvietė tris jaunus aukštaūgius, kurių prieš tai nebuvo kandidatų sąraše. Galimybę pasitreniruoti su geriausiais Vokietijos krepšininkais gavo ir 19-metis Kauno „Žalgirio“ žaidėjas Isaiah Hartensteinas. 

Beje, I.Hartensteinas yra vienas iš penkių kandidatų, praėjusį sezoną žaidusių ne Vokietijos klubuose. Be jo svetur rungtyniavo tik D.Schroderis, Johannesas Voigtmannas (Vitorijos „Baskonia“), Robinas Benzingas (Saragosos „Tecnyconta“) ir 20-metis Moritzas Wagneris (Mičigano universitetas), kuris, kaip ir I.Hartensteinas, į rinktinę pateko paskutinę akimirką, o šią vasarą jau žaidė Europos 20-mečių čempionate. 

Berlyno nesėkmės šešėlis

Atsisakymų išretintą Vokietijos rinktinę vis dar persekioja nesėkmingo praėjusio Europos čempionato šešėlis. Užpernai vokiečiai žaidė namie (B grupės varžybos vyko Berlyne), tačiau laimėjo vos vienerias rungtynes su aiškia autsaidere Islandijos komanda ir nepateko į atkrintamąsias varžybas. 

Vis dėlto Ch.Flemingas nenori sutikti, kad jo auklėtinių rezultatas prieš dvejus metus buvo blogas: „Žinoma, buvome nusivylę. Bet svarbiausiomis akimirkomis į aikštę turėjau leisti 20-metį ir du 21 metų krepšininkus. Net žaisdami tokia sudėtimi nedaug nusileidome stipriausioms Europos komandoms.
 
Žinojome, kad mūsų laikas ateis. Dabar esame kitokioje padėtyje. Tikiu, kad dviejų praėjusių vasarų patirtis nenuėjo veltui ir šių metų Europos čempionate mūsų rezultatai bus daug geresni“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.