EUROLYGA 2023

Pasaulio krepšinio čempionato atranka: sunkiems mušiams pasirengęs ir K.Kemzūra

24 stipriausios Senojo žemyno vyrų krepšinio rinktinės dar tik ruošiasi paskutinę vasaros dieną prasidėsiančiam Europos čempionatui. Tuo tarpu silpnesnės Europos komandos prie oficialių varžybų starto linijos išsirikiuos jau trečiadienį. Rugpjūčio 2 d. prasidės pasaulio pirmenybių atrankos Europos zonos preliminarus etapas. 

 K.Kemzūra su savo rinktine turi neblogus šansus.<br> V.Balkūno nuotr.
 K.Kemzūra su savo rinktine turi neblogus šansus.<br> V.Balkūno nuotr.
 Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė lieka be geriausių žaidėjų<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė lieka be geriausių žaidėjų<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Estija nepadės Siim Sander Vene<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Estija nepadės Siim Sander Vene<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 1, 2017, 6:06 PM, atnaujinta Aug 1, 2017, 6:19 PM

Jame kovos 13 komandų, tarp kurių bus ir Kęstučio Kemzūros treniruojama Austrijos rinktinė. 

Kovą pradės 13 rinktinių

Pasaulio pirmenybių atrankos Europos zonos preliminariame etape nuo rugpjūčio 2 iki rugpjūčio 19 d. varžysis 13 komandų. Jos suskirstytos į keturias grupes. 

A grupėje žais Bosnija ir Hercegovina, Švedija, Slovakija ir Armėnija, B grupėje – Nyderlandai, Austrija ir Albanija, C grupėje – Estija, Makedonija ir Kosovas, D grupėje – Portugalija, Bulgarija ir Baltarusija.
 
Komandos tarpusavyje susitiks po du kartus – savo ir varžovų aikštėse. Į kitą atrankos etapą iš kiekvienos grupės pateks po dvi geriausias komandas. 

Austrai jaučiasi stiprūs

K.Kemzūros treniruojamai Austrijos rinktinei šiame atrankos etape neturėtų kilti jokių problemų. Viena iš varžovių – Albanijos rinktinė – yra ko gero silpniausia viso atrankos turnyro komanda, tad austrams ir olandams jaudintis nėra dėl ko. 

Juo labiau kad Austrijos krepšinio vadovams šią vasarą pavyko suburti visus pajėgiausius žaidėjus. Vyrų rinktinės aprangą pirmą kartą per oficialias varžybas apsivilks vienintelis NBA žaidžiantis austras Jakobas Poltlis („Toronto Raptors“), šalies garbę vėl gins praėjusį sezoną ACB lygos klubuose rungtyniavę Rašidas Mahalbašičius (Sevilijos „Real Betis“) ir Thomasas Schreineris (Andoros „Morabanc“), prie komandos prisidėjo natūralizuotas amerikietis Bryce‘as Douvier.

Nors pirmoji vieta grupėje formaliai nieko nelemia, austrai viliasi, kad padedant šiems krepšininkams, sugebės būti lygiaverčiai varžovai prieš dvejus metus Europos pirmenybėse žaidusiai Nyderlandų rinktinei. 

„Esame pasiruošę ir norime laimėti visas ketverias rungtynes“, - tvirtino K.Kemzūra, kurio pasitikėjimą savo komanda sustiprino pergalė paskutinėse draugiškose rungtynėse su beveik geriausia sudėtimi žaidusia Gruzijos rinktine. 

Žais „Žalgirio“ naujokas

Šiuo metu netinginiauja ir Kauno „Žalgirio“ naujokas Dee Bostas. Jis dėl kelialapio į kitą atrankos etapą kovos su Bulgarijos rinktine. 
Atrankos turnyre taip pat žais keli buvę LKL komandų legionieriai. Baltarusijai atstovaus Vitalijus Liutyčius ir Aliaksandras Kudravcavas, Albanijai – natūralizuotas amerikietis Mike‘as Moseris. 

Tuo tarpu Siimas Sanderis Vene šįkart nepadės Estijos rinktinei, nes nespėjo išsigydyti praėjusio sezono pabaigoje patirtos traumos. 

Sulaukė ne visų geriausiųjų

Kadangi preliminariame atrankos etape kovos tik silpnesnės Europos komandos, garsių krepšininkų aikštėse nebus daug. Vis dėlto kai kurios rinktinės turi gana ryškių žvaigždžių. 

Bulgarijos komandą į priekį ves „Barcelona“ puolėjas Aleksandras Vezenkovas, Baltarusijos – Kazanės „Uniks“ aukštaūgis Arciomas Parachovskis, Makedonijos – natūralizuotas amerikietis Jordanas Theodore‘as, praėjusį sezoną spindėjęs Bandirmos „Banvit“ ekipoje ir neseniai pasirašęs sutartį su Milano „Emporio Armani“, Bosnijos ir Hercegovinos – 18-metis supertalentas Džananas Musa ir natūralizuotas amerikietis Alexas Renfroe, šią vasarą perėjęs iš „Barcelona“ į Stambulo „Galatasaray“ klubą.

Keletas garsių žaidėjų kovoti pasaulio čempionato atrankos turnyre atsisakė. Švedijos rinktinė, kurią treniruoja buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkas Vedranas Bosničius, nesulaukė Jonaso Jerebko ir Jeffery Tayloro, Makedonijos – šių metų Eurolygos čempiono Pero Antičiaus, Baltarusijos – Vladzimiro Veramejenkos, Bosnijos ir Hercegovinos – Mirzos Teletovičiaus, Jusufo Nurkičiaus ir Elmedino Kikanovičiaus. 

Kur dingo bosnių patriotizmas?

Pagal krepšinio autoritetą šiame atrankos turnyre visas kitas šalis lenkia Bosnija ir Hercegovina, kurios rinktinė daug kartų dalyvavo Europos pirmenybėse, bet pernai iškovoti kelialapio nesugebėjo. 

Atgaivinti tradicijas pakviestas buvęs ilgametis Belgrado „Partizan“ treneris Duško Vujoševičius, bet vos atvykęs į kaimyninę šalį jis susidūrė su niūria Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio tikrove. 

D.Vujoševičių smarkiai supykdė geriausių krepšininkų nenoras atstovauti savo šaliai. Treneriui labiausiai trūksta praėjusį sezoną NBA žaidusių J.Nurkičiaus („Denver Nuggets“) ir M.Teletovičiaus („Milwaukee Bucks“) bei du praėjusius sezonus Berlyno ALBA klube galingai rungtyniavusio E.Kikanovičiaus. 

Tačiau ši trijulė – tik ledkalnio viršūnė. Rinktinei „ne“ ištarė dar keli krepšininkai, o iš užpernai Europos čempionate dalyvavusio dvyliktuko liko vos trys žaidėjai. Įdomu, kad tarp jų yra natūralizuotas amerikietis A.Renfroe.

„Garbės ir patriotizmo neišmoksi mokykloje. Neatvykę krepšininkai turėtų pasiaiškinti, kas jiems yra svarbiau negu rinktinė, - griežtu tonu kalbėjo D.Vujoševičius. – Galiu suprasti M.Teletovičių, kuris daug metų žaidė rinktinėje. Bet tikėjausi visai kitokio J.Nurkičiaus požiūrio. Nesame galingiausia pasaulio komanda, todėl mums svarbus kiekvienas žaidėjas“. 

Jau pasiruošimo etape bosnius išgąsdino per vienas draugiškas rungtynes Dž.Musos patirta trauma. Iš pradžių netgi buvo baiminamasi, kad jaunasis gynėjas iš rikiuotės iškrito keliems mėnesiams, bet pirmasis įspūdis buvo apgaulingas ir Dž.Musa po kelių dienų grįžo į aikštę. 

Armėnijos debiutas

Pirmą kartą istorijoje dėl kelialapio į vieną iš didžiųjų turnyrų kovos Armėnijos rinktinė. Armėnija apskritai tik prieš metus pirmą kartą subūrė vyrų krepšinio rinktinę ir pernai debiutavo Europos mažų šalių čempionate. Jame armėnai, kuriems talkino amerikiečiai Bryantas Dunstonas ir Andre Spithas, iškovojo aukso medalius (finale įveikė Andoros ekipą 79:71). 

Pergalė sužadino Armėnijos sporto vadovų apetitą, ir jie nusprendė pabandyti jėgas žaisdami su dar stipresnėmis komandomis pasaulio čempionato atrankos turnyre. 

Tiesa, Armėnijoje užaugusių krepšininkų šios šalies rinktinėje nėra daug. Šįmetės komandos lyderiai yra stipriuose Europos klubuose žaidžiantys amerikiečiai Ryanas Boatrightas (šią vasarą sudarė sutartį su Stambulo „Besiktas“) ir Luke‘as Fischeris (Las Palmaso „Herbalife“), o kiti pagrindiniai žaidėjai – armėnų kilmės krepšininkai, gimę ir užaugę JAV arba Rusijoje. 

Treniruoti šią komandą pakviestas kroatas Nikša Bavčevičius, trumpai treniravęs Rusijos ir Italijos klubus, bet ilgiausiai dirbęs Belgijoje ir Rumunijoje. 

Ko verta Armėnijos rinktinė, kol kas tikriausiai nenutuokia net patys į ją susibūrę žaidėjai. Vis dėlto draugiškose rungtynėse pasiekta triuškinama pergalė prieš Albanijos komandą (91:68) rodo, kad patys armėnai galbūt nesileis triuškinami, kai prieš juos išsirikiuos Bosnijos ir Hercegovinos, Švedijos bei Slovakijos krepšininkai. 

Varžysis ne visos šalys

Iš viso dėl kelialapių į pasaulio čempionatą kovos vos 37 Europos šalių rinktinės. 24 komandos, kurios rudens pradžioje dalyvaus Europos čempionate, lapkričio mėnesį startuos pirmajame atrankos etape, 13 ekipų varžysis rugpjūtį vyksiančiame preliminariame atrankos etape. 

FIBA Europos padaliniui šiuo metu priklauso 50 nacionalinių federacijų, tad net 13 šalių nusprendė likti oficialių varžybų užribyje. Tai – Airija, Andora, Azerbaidžanas, Danija, Gibraltaras, Kipras, Liuksemburgas, Malta, Moldova, Monakas, Norvegija, San Marinas ir Šveicarija. 

Atsisakiusiųjų sąraše neįprasta matyti Liuksemburgą ir Šveicariją, kurių rinktinės nuolat dalyvaudavo Europos pirmenybių atrankos turnyruose. Pastaraisiais dešimtmečiais labai retai Europos pirmenybių atrankos varžybas praleisdavo Danijos ir Kipro krepšininkai. 

2017 metų Europos čempionato cikle (skaičiuojant iškart į baigiamąjį turnyrą patekusias ir atrankos varžybose kovojusias komandas) dalyvavo 40 šalių rinktinės. 

Po pastarosios Europos pirmenybių atrankos iš didžiojo krepšinio pasitraukė keturios minėtos šalys (Danija, Kipras, Liuksemburgas ir Šveicarija), bet prisidėjo Armėnija. 

****

Pasaulio čempionato atrankos Europos zonos sistema

Preliminarus etapas. 13 komandų suskirstytos į keturias grupes, kuriose žais dviem ratais. Rungtynės vyks nuo 2017 m. rugpjūčio 2 d. iki rugpjūčio 19 d. Į kitą atrankos etapą iš kiekvienos grupės pateks po dvi komandas. Šiame etape nereikia žaisti komandoms, kurios pateko į 2017 m. Europos čempionatą. 

Pirmasis etapas. Jame dalyvaus 32 komandos (24 komandos, patekusios į 2017 m. Europos čempionatą, ir 8 preliminaraus atrankos etapo nugalėtojos), kurios bus suskirstytos į aštuonias grupes ir jose rungtyniaus dviem ratais. Rungtynės vyks 2017 m. lapkričio 24 ir 27 d., 2018 m. vasario 22 ir 25 d., birželio 29 d. ir liepos 2 d. Į kitą atrankos etapą iš kiekvienos grupės pateks po tris komandas. 

Jau ištraukti šio etapo burtai. Lietuvos rinktinė pateko į C grupę, kurioje žais su Lenkija, Vengrija ir viena preliminaraus etapo nugalėtoja. 
Antrasis etapas. Jame dalyvaus 24 komandos, kurios bus suskirstytos į keturias grupes ir jose rungtyniaus dviem ratais, bet nežais su komandomis, su kuriomis jau susitiko pirmajame etape. Rungtynės vyks 2018 m. rugsėjo 14 ir 17 d., lapkričio 29 d. ir gruodžio 2 d., 2019 m. vasario 22 ir 25 d. Į pasaulio čempionatą iš kiekvienos grupės pateks po tris komandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.