EUROLYGA

Naujas „Lietuvos ryto“ ir rinktinės veidas – apie neeilinę vasarą ir apverstus planus

„Iš tikrųjų – šiokia tokia vidinė ramybė atsirado. Ta viena savaitėlė iki sutarties pasirašymo buvo su dvigubu rūpesčiu...bet dabar jau paprasčiau“, –  nusijuokė visai neseniai po „Lietuvos ryto“ pasiūlymu parašą suraitęs Mindaugas Brazys. 

 M.Brazys dirbs ir D.Adomaičio, ir R.Kurtinaičio asistentu.<br> lrytas.lt montažas.
 M.Brazys dirbs ir D.Adomaičio, ir R.Kurtinaičio asistentu.<br> lrytas.lt montažas.
 Lietuvos rinktinė susirinko į pirmąją treniruočių stovyklą Palangoje.<br>G.Šiupario nuotr.
 Lietuvos rinktinė susirinko į pirmąją treniruočių stovyklą Palangoje.<br>G.Šiupario nuotr.
 Pirmajame treniruočių stovyklos cikle - dėmesys fiziniam pasirengimui.<br>G.Šiupario nuotr.
 Pirmajame treniruočių stovyklos cikle - dėmesys fiziniam pasirengimui.<br>G.Šiupario nuotr.
 M.Brazys iš pradžių tikėjosi ir toliau Klaipėdoje dirbti su D.Adomaičiu.<br>G.Šiupario nuotr.
 M.Brazys iš pradžių tikėjosi ir toliau Klaipėdoje dirbti su D.Adomaičiu.<br>G.Šiupario nuotr.
 D.Sabonio sprendimas smarkiai sujaukė rinktinės trenerio štabo planus.<br>G.Šiupario nuotr.
 D.Sabonio sprendimas smarkiai sujaukė rinktinės trenerio štabo planus.<br>G.Šiupario nuotr.
 R.Kurtinaičiui kitą sezoną nebetalkins nei A.Gronskis, nei N.Vasilevas.<br> D.Umbraso nuotr.
 R.Kurtinaičiui kitą sezoną nebetalkins nei A.Gronskis, nei N.Vasilevas.<br> D.Umbraso nuotr.
 Sostinės klubo naujokų išdėstymas kol kas kelia daug klausimų ir patiems treneriams.<br> bc.lrytas.lt nuotr.
 Sostinės klubo naujokų išdėstymas kol kas kelia daug klausimų ir patiems treneriams.<br> bc.lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 2, 2017, 9:24 AM, atnaujinta Aug 29, 2017, 8:56 PM

34-erių krepšinio specialistas, šią vasarą debiutuojantis šalies rinktinės trenerio Dainiaus Adomaičio asistento pareigose, nuo artėjančio sezono patarinės ir iki šiol iš kitos barikadų pusės matytam Rimui Kurtinaičiui. 

Tiesa, šiam kurį laiką teks verstis be M.Brazio pagalbos – „Lietuvos ryto“ pasiruošimo stovykla prasidės jau rugpjūčio 20 dieną, o naujasis trenerių štabo narys į Vilnių atvyks tik įpusėjus rugsėjui, prieš pat sezono pradžią. 

Nors pareigos rinktinėje daugeliui ekipų pasirodytų nemaža problema, dėl kurios darbo klube artėjantį sezoną neturės ir D.Adomaitis, tačiau sostinės ekipa vis tiek panoro matyti M.Brazį. 

Jaunas specialistas per savo karjerą jau spėjo padirbėti visuose didžiausiuose LKL klubuose – „Žalgiryje“ M.Brazys talkino ispanui Joanui Plazai, 2013–2014 metų sezoną praleido „Lietkabelyje“, o vėliau dvejiems metams persikėlė į „Neptūno“ trenerių štabą. 

Kaunietis neslėpė, jog ir „Lietuvos ryto“ dėmesys jam nebuvo tarsi iš giedro dangaus. 

„Kažkur giliai viduje gal to ir tikėjausi – vis tiek galvoje dėliojiesi, kiek Lietuvoje yra tinkamų žmonių, galinčių atlikti šį darbą. 

Labai džiaugiuosi nauju šansu – reikės jį išnaudoti. Stengsiuosi dirbti ir pateisinti trenerio bei klubo pasitikėjimą. Dabar viskas labiausiai priklausys nuo manęs“, – kalbėjo M.Brazys. 

Planavo likti uostamiestyje 

Nors dabar M.Brazys džiaugiasi atsivėrusiomis durimis sostinės ekipoje, pirmuosiuose specialisto planuose baigiantis sezonui vis dar buvo Klaipėda. 

Tačiau šias mintis greitai sujaukė pokyčiai „Neptūne“ – klubo vadovai prie komandos vairo pasikvietė gerai pažįstamą Kazį Maksvytį. 

„Jei Dainius būtų likęs „Neptūne“, aš irgi čia būčiau tęsęs darbą kartu. Tačiau klubas pasirinko kitą trenerį ir mes pasišnekėjome, kad jei gausiu gerą pasiūlymą, turėčiau jį priimti. Juk reikia gyventi toliau“, – pasakojo M.Brazys. 

O pasiūlymo ilgai laukti nereikėjo – pasibaigus sezonui M.Brazį pradėjo kalbinti „Lietuvos rytas“.  

R.Kurtinaičiui naujų asistentų teko ieškotis po to, kai Arvydas Gronskis nusprendė grįžti prie dublerių „Perlo“ komandos vairo, o dar Tomo Pačėso pakviestas makedonas Nikola Vasilevas, lrytas.lt žiniomis, Vilniuje taip pat nebedirbs.  

„Lietuvos ryto“ pasiūlymas pasirodė tikrai vertas dėmesio. Manau, kad tai žingsnis į priekį – juk klubas su istorija, žaidžia Europos taurėje. 

Aš neįsivaizdavau, koks klubas galėtų pasikviesti asistentą, kuris ateitų praktiškai į pirmąsias oficialias rungtynes. Bet tokia buvo mano sąlyga, ir kai su R.Kurtinaičiu pasišnekėjome, jam tai tiko“, – sakė M.Brazys. 

„Lietuvos ryto“ pakvietimas vyro pernelyg nenustebino dėl paprastų priežasčių –  darbo ieškančių asistentų, kurie turi pakankamai patirties ir galėtų pakeisti A.Grosnkį, Lietuvoje tiesiog nėra daug. 

„Viskas susidėjo – turiu patirties Eurolygoje, dabar ir Lietuvos rinktinėje, dirbu su kompiuterinėmis analizėmis.   

Manau, dėl to sulaukiau pasiūlymo ir tada liko tik susitarti. Iš tikrųjų dėl darbo buvome sutarę jau senokai ir man norėjosi reikalus susitvarkyti iki rinktinės, bet šiek tiek užtruko sutarties pasirašymas“, – aiškino M.Brazys. 

Prisitaikyti užteks kelių dienų

Kol M.Brazio mintys sukasi apie rinktinės reikalus, R.Kurtinaičiui tenka galvoti, kaip kompensuoti netektį trenerių štabe. 

Europos čempionatas, jei Lietuvos rinktinė jame nukeliautų iki pat finalo, jai baigsis rugsėjo 17 dieną, o LKL startuos jau mėnesio pabaigoje. 

Dėl to M.Brazys atmetetė svarstymus apie tai, kad galbūt atėjo laikas ir pačiam stoti prie kurios nors Lietuvos ekipos vairo. 

„Gal ir buvo galima galvoti eiti į silpnesnes LKL komandas ir ten būti vyriausiuoju treneriu, bet vėlgi – atvykus prieš pat sezoną, praleidus visą komplektaciją, yra labai sudėtinga. Tai būtų neteisinga nei mano, nei klubo atžvilgiu“, – įsitikinęs jis. 

Vis tik pats specialistas pernelyg nesijaudina dėl to, kad yra priverstas praleisti ne tik „Lietuvos ryto“ sudėties formavimo darbus, bet ir pasiruošimo stovyklas. 

„Atvykęs po čempionato iškart važiuosiu į Vilnių ir, manau, kelių dienų užteks, kad perprasčiau komandos ir trenerio filosofiją bei galėčiau maksimaliai dirbti“, – sakė M.Brazys. 

Jo vaidmuo R.Kurtinaičio štabe bus panašus į tą, kurį jis atliko ankstesniuose klubuose – kompiuterinės savo ir varžovų komandų analizės, individualus darbas su žaidėjais ir bet kokia kita pagalba treneriui. 

O darbo, bent iš pradžių, teks atlikti nemažai – gerokai sudėtį atnaujinusiam ir pajėgių legionierių įsigijusiam „Lietuvos rytui“ reikės ieškoti naujų lyderių ir dėlioti kitokias žaidimo schemas.

T.Pačėsą pakeitus R.Kurtinaičiui, vilniečiai vis labiau naudojo greitą, „Neptūno“ propaguojamą žaidimą, kuris, kaip patikino M.Brazys, Klaipėdos komandai prigijo natūraliai ir jam bus gerai pažįstamas. 

„Neptūnas“ pasikeitė, kai atsirado naujų žaidėjų, tuomet tiesiog turėjome greitinti žaidimą. Tai buvo labiau net ne dėl trenerio, o dėl pasikeitusios sudėties. Teko perstumdyti kai kurias pozicijas ir tapome mobilesni.

Kaip bus „Lietuvos ryte“, dar neaišku. Sudėtis aukšto lygio, komandą papildė tikrai stiprūs legionieriai, tik yra didelis klausimas, kaip jie išsidėlios pozicijose“, – kalbėjo jis.

Jaučia D.Adomaičio pasitikėjimą 

Dėl kitos karjeros stotelės nebesijaudinatis specialistas šiuo metu džiaugiasi ir nauja patirtimi Lietuvos rinktinėje – pirmoji treniruočių stovykla Palangoje jau įsibėgėjo. 

Čia M.Brazys talkina D.Adomaičiui kartu su kitu trenerių štabo naujoku Ramūnu Šiškausku bei jau anksčiau rinktinėje dirbusiu „Boston Celtics“ skautu Benu Matkevičiumi. 

„Įspūdžiai geri. Aišku, kai esi naujokas, pradžioje daugiau stebi, ką tu gali, ką gali kiti, kaip reaguoja žaidėjai“, – nusišypsojo M.Brazys. 

„Nors šiaip, galiu pasakyti, kad jau visai apsipratau. Aišku, man tikrai lengviau dėl to, kad gerai pažįstu D.Adomaitį,  žinau, ko jis nori. O jis manimi taip pat pasitiki, leidžia kai kuriuos dalykus spręsti pačiam“, – pridūrė specialistas.

Rinktinės žaidėjams M.Brazio veidas taip pat gerai matytas – su dauguma, tarp jų ir Mantu Kalniečiu bei Mindaugu Kuzminsku, jis susidūrė dar dirbdamas „Žalgiryje“. 

Pirmąją pasirengimo stovyklos savaitę D.Adomaitis, M.Brazys ir kiti štabo nariai dažniau iš šalies stebėję fizinio pasirengimo trenerio Evaldo Kandratavičiaus vaikomus krepšininkus, šiuo metu darbą pamažu perima į savo rankas. 

„Pirmasis ciklas buvo skirtas fiziniam pasirengimui, todėl pagrinde dirbo kiti treneriai. Antrajame jau cikle žaidėme krepšinį, tai ir mes turėjome daugiau pasitarimų, darbo treniruotėse.  

Ateityje, ir ypač čempionato metu, žinoma, prisidės ir varžovų analizė“, – pasakojo M.Brazys. 

Donatui Motiejūnui – šansas sužibėti 

Nepaisant to, kad rinktinės trenerių štabas darbus pradėjo jau po naujųjų metų ir neilgai trukus dėliojo pirminius žaidimo planus, šie spėjo ne kartą apsiversti. 

Iš pradžių rinktinei dėl traumų ar varginančio sezono „ne“ pasakė Paulius Jankūnas, Gediminas Orelikas ir Antanas Kavaliauskas, o prieš pat stovyklą atskriejo žinia ir iš Domanto Sabonio. 

NBA rungtyniaujantis puolėjas po netikėto persikėlimo į „Indiana Pacers“ paklausė naujojo klubo rekomendacijų ir vasarą treniruosis individualiai. 

„Visada, kai kažką prarandi, savo šansą turi kiti žaidėjai. Juk nėra taip, kad neturime kuo pakeisti neatvykusių krepšininkų, paprasčiausiai teks kitaip modeliuoti žaidimą.

Ketvirtojoje pozicijoje, išskyrus Donatą Motiejūną, neturime didelių žmonių, tai reikės perstumti „trečius“ numerius.

Bet, manau, čempionatus galima laimėti ir įvairiais taktiniais dalykais, o konkrečių žaidėjų neturėjimas dar nieko nereiškia“, – netektis vertino M.Brazys. 

Jis neslėpė, jog trenerių kortas labiausiai sumaišė būtent D.Sabonis, tačiau dabar svarbesnis vaidmuo gali tekti drąsų sprendimą atvykti į rinktinę dar neradus klubo priėmusiam D.Motiejūnui. 

„Viską labiausiai apvertė D.Sabonio netektis. Buvome susitikę dar iki rinktinės, bandėme numatyti savo taktiką, kurioje Domantas buvo tikrai svarbi figūra.

Iš kitos pusės, atsirado D.Motiejūnas – žmogus, kuris gali dominuoti po krepšiu ir pataikyti iš toli. Jei viską gerai padarysime, jis turėtų atsiskleisti“, – sakė M.Brazys. 

Treneris taip pat pagyrė pirmą kartą rinktinės stovyklos duonos ragaujančius krepšininkus – Eimantą Bendžių, Martyną Sajų bei Evaldą Kairį.

„Iš darbo pusės priekaištų nėra nė vienam – visi žino, ko atvažiavo, visi stengiasi šimtu procentų. O spręsti apie juos ką nors daugiau dar per anksti. Kai prasidės draugiškos rungtynės, tada ir žiūrėsime“, - sakė jis.

Nors iki Europos čempionato liko dar beveik mėnuo ir lietuvių šansus vertinti anksti, tačiau, kaip ir daugelis, M.Brazys mąsto optimistiškai – savo debiutą jis norėtų pažymėti medaliu. 

„Aš maksimalistas – manau, visai realu, kad galime užimti ir pirmąją vietą. Medalis irgi būtų geras rezultatas.

Pirmiausia reikės patekti į atkrintamąsias, o ten jau lauks daug rungtynių, kurios viską ir nuspręs“, – apibendrino M.Brazys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.